atgādināt paroli atcerēties
 
 
Ienāc ar Draugiem.lv profilu

Kaltētas, vītinātas zivis (voblas)

onkyo 12.mai
Kur Rīgā var nopirk voblas no kastes. Ne tas kas Rimi maxima utt...

raimob, 12.maijs 2023, 12:15


https://www.ss.lv/msg/lv/agriculture/foodstuffs/fish-and-seafoods/cddbn.html
un Centrāltigus.
raimob 12.mai
Kur Rīgā var nopirk voblas no kastes. Ne tas kas Rimi maxima utt...
Domaataajs 07.04.23
Es vienkārši pēc gaļas sālišanas spriežu. Ziemā nedēļa paiet un nekas nav izkusis, vasarā burtiski vienā dienā sāls pazūd.
Davis-Di 06.04.23
Aukstā telpā arī tik ātri sāls neizkūst.

Domaataajs, 6.aprīlis 2023, 21:27


Šis man šķiet visadekvātākais komentārs, kas var būt arī iemesls kāpēc tā ir, kā ir!
Mans teksts bija par 3x dienu salīšanu bija no prakses ~12-16c temperatūrā, ja zemāka, process nenotiks tik ātri.
Domaataajs 06.04.23
Aukstā telpā arī tik ātri sāls neizkūst.
andzus69 06.04.23
Paldies vīri par padomu. Tik lielas zivis pirmo reizi sālu, eksperiments
L200 06.04.23
Vispār tik lielām zivīm 1kg + vislabāk tomēr sausajā, kad šķidrums pa apakšu tek ārā.
L200 06.04.23
andzus69 [06.04.23]: Ieliku brekšus voblām. Tādus 1-1.3 kg, kārta sāls kārta zivju. Jautājums, cik ilgi jātur? Vairāk kā nedēļa pagājusi, bet nav parādījies tuzluks-šķidrums. Zivs kā stāv apbērta ar sāli, tā stăv.
Uzliec lielāku svaru.
dzerve1955 06.04.23
Es tovera dibenā uzrunu caurumus ,apakšā trauku kur iztek škidkrūms.Zivis kārtām sāls zivis un tā tālāk, virsū 32 kg to ko jaunībā cilāja ģiru .10 dienas .Ņem ārā noskalo un krātiņā (pārdodas)žāvēt kā patīk, var kā vītinātu, pažāvēsi ilgāk, vobla.
Davis-Di 06.04.23
Ieliku brekšus voblām. Tādus 1-1.3 kg, kārta sāls kārta zivju. Jautājums, cik ilgi jātur? Vairāk kā nedēļa pagājusi, bet nav parādījies tuzluks-šķidrums. Zivs kā stāv apbērta ar sāli, tā stăv.

andzus69, 6.aprīlis 2023, 16:23


Voblām parasti 3x dienas pietiek turēt, bet dīvaini, ka ūdeni nespieda ārā.
andzus69 06.04.23
Ieliku brekšus voblām. Tādus 1-1.3 kg, kārta sāls kārta zivju. Jautājums, cik ilgi jātur? Vairāk kā nedēļa pagājusi, bet nav parādījies tuzluks-šķidrums. Zivs kā stāv apbērta ar sāli, tā stăv.
Arvids8 02.10.19
Īsti mednieki nošautas šnepes(slokas) iekšu iekšas liek uz maizītes,esot super delikatese...
Esmu mēginājis un vasarā, bet pagrutak no mušām noslēpt, un vasarā ķertām zivim ir tā kā jau rakstija aļģu un visādu zāļu piemaisījums. Rudenī ķertām zivīm jau mazāka piegarša. Esmu mēģinājis vasarā ķert plaužus sasaldēju tos un tad kad iestājas aukstums sāku vītināt. Tomer vītināšanai labāk irķertas ziemā un agrā pavasarī zivis. Es pat vimbas sālīju nedēļu ar visām iekšām , pēc tam mercēju paris dienas vēsā vietā un kaltēju virs plīts. Tā kā vimba ir ļoti trekna sanāk gandrīz 2 nedēļas kaltēt. Ar raudām daudz viekaršāk un atrāk. Toties kad ēd vimbu viss esi zivju taukos. Ar zarnām vītinātas zivis ir treknākas un gardakas. Tikai to lielo kvantumu ko vītini ir jasasaldē un tā nezaudē savas garšas un mīkstuma kvalitāti pat gadam paejot.
Hotentots 02.10.19
Igaunijā pilni angāri ar Peipusa raudu ,bet nekad neesmu redzējis kad karājās vesalas ar iekšām

Jurasvalis, 2.oktobris 2019, 07:36


Droši vien zivs izmērs to nosaka. Lielākas grūtāk izkaltēt ar visām iekšām.
Man te nesen viens cilvēks izteicās, ka līdz šim ēstās beziekšu voblas neesot ne tuvu tik gardas kā tās ar iekšām.
urmaas 02.10.19
swordfish216 [02.10.19]: Es sālu zivis tā, sašķiroju zivis no 100gr līdz 300 un atsevišķi lielākas. Lieku zivju kārtu uzberu sāli tā nežēlojot, tad nākamo kārtu. Daudz sāls vajag lai izmirst visi parazīti. Turu sāli tik cik zivs sver ja vidēji 200gr tad divas dienas, ja zivis 500gr tad 5 dienas. Esmu mēģinājis 2kg peipusa dreksi turēju sāli 12dienas. Zivis neķidāju. Pēc tam kārtīgi noskaloju un lieku 20 litru spaiņos kaut kur 10 litri zivju un visu aizeju ar ūdeni.. Merceju tik ilgi kamēr zivis nesāks celties uz ūdens virsmu, tātad zivis ir atdevusas lieko sāli, bet salu ar tik ilgi lai sāls iesālīti zivi līdz pat iekšējiem orgāniem. Tad zivis noleju lai kādu stundu pastāv izlietnē notekās un karinu virs plīts. Nepilna nedēļa un zivis ir gatavas. Kaltēju tik ilgi lai zivs būtu vitinata nevis parkaltusi. Lieku kulē un saldētavā iekšā. Gadu mierīgi guļ un ir kā svaigas. Pirms tuša izvelku kādu pus stundu un jau ir atlaidusas. Nav sāļas un pārkaaltušas.
Līķus ūdens atdod trešajā dienā. Pat sāli nevajag.
Arvids8 02.10.19
Tas viss labi zivīm ķertām pavasarī,pirms nārsta. Pamēģiniet vasarā,kad rauda pierijusies ar aļģēm un brekši ar putru...
Ar iekšām tu nesaglabāsi zivi, jo pie tādiem lietiem mitrums liels, tāpēc liek saldētavās. Jo zivs ar iekšām būs treknāka un gardāka, bes iekšām būs ēdama tikai muguras daļa, ribās gaļa būs pārkaltusi.
Jurasvalis 02.10.19
Igaunijā pilni angāri ar Peipusa raudu ,bet nekad neesmu redzējis kad karājās vesalas ar iekšām
Es sālu zivis tā, sašķiroju zivis no 100gr līdz 300 un atsevišķi lielākas. Lieku zivju kārtu uzberu sāli tā nežēlojot, tad nākamo kārtu. Daudz sāls vajag lai izmirst visi parazīti. Turu sāli tik cik zivs sver ja vidēji 200gr tad divas dienas, ja zivis 500gr tad 5 dienas. Esmu mēģinājis 2kg peipusa dreksi turēju sāli 12dienas. Zivis neķidāju. Pēc tam kārtīgi noskaloju un lieku 20 litru spaiņos kaut kur 10 litri zivju un visu aizeju ar ūdeni.. Merceju tik ilgi kamēr zivis nesāks celties uz ūdens virsmu, tātad zivis ir atdevusas lieko sāli, bet salu ar tik ilgi lai sāls iesālīti zivi līdz pat iekšējiem orgāniem. Tad zivis noleju lai kādu stundu pastāv izlietnē notekās un karinu virs plīts. Nepilna nedēļa un zivis ir gatavas. Kaltēju tik ilgi lai zivs būtu vitinata nevis parkaltusi. Lieku kulē un saldētavā iekšā. Gadu mierīgi guļ un ir kā svaigas. Pirms tuša izvelku kādu pus stundu un jau ir atlaidusas. Nav sāļas un pārkaaltušas.
Arvids8 01.10.19
Man liekas,ar to sāls daudzumu viss pagalam...Ja vobla uzpūšas,tātad sāls par maz...

Nepieciešams reģistrēties, lai pievienotu atbildi!

Ja reģistrēsies, arī Tu varēsi piedalīties portāla CopesLietas.lv aktivitātēs!

reģistrēties

skaidrs