... varbūt arī visas lielās foreles "jāslāna" ārā? Viņas taču arī ēd mazos forelēnus!
Cilveks tikai ir ieņēmis galvā,ka viņš kaut ko baigi regulē dabā!Neko viņš neregulē,daba pati visu regulē,arī pašu cilvēku.Ja tā upe nav domāta forelei viņa tur nebūs.Un ja upē sadzīvo foreles ar līdakām tad viņas arī sadzīvos bez mūsu iejaukšanās.Cita lieta ir tieši dzīves apstākļu veidošana.
Bet, piemēram, Ogres upe pie Vērenes - no aizaugšanas nav ne smakas, superīgs posms, selkums mijas ar bedrītēm, foreles varētu dzīvot tā ka prieks, bet pilns ar līdakām un asariem. Mednieki arī aktīvi regulē zvēru populāciju. Makškerniekiem vajadzētu darīt tieši tāpat. Visās upēs kurās varētu dzīvot foreles jādod tām priekšroka un tās jāatbalsta.
Hotentot - baigi lielā mute Tev ir :P
Pirmkārt ja arī nāktu inspektors, kuru es savus 20 gadus, kurus visnotaļ aktīvi copēju, neesmu redzējis dzīvajā (laikam diemžēl), tad viņš, ja viņam veselais saprāts kaut nedaudz ir palicis, neko daudz neteiktu.
Attiecībā uz Sullas komentāru - daļēji piekrītu, bet ir vēl kāda nianse - foreļupēs līdakas un asari mīt arī netālu no lielāku upju grīvām un tie iemaldās foreļupēs.
Konkrētajā upē esmu līdakas sastapis gan lejtecē, gan stipri augštecē.
Ņemot vērā, ka foreles ir abās vietās un arī līdakas (asari tikai lejtecē), tad nevar viennozīmīgi pateikt, ka jā - ja ir foreļupēs līdakas, tad tā vairs nav foreļupe, jo aizaug un ir vokors :P
Tā k-kā, manuprāt.
Peace and for fishs
Piemēram: ir upes posms 1km kurā ir trīs lielākas bedres, uznākot lielākam sausumam uz šim bedrēm pārvācās foreles un dažas līdakas un kirdik... uzlīst lietus, līmenis atkal normālās, bet 1km posmā foreļu vairs nav, un labi ja tas ir tikai 1 km.
Es izlasīju, viss ir skaidrs, bet ja līdaka ir, piemēram, foreļu strauta lejtecē, vienalga ravēju ārā. Potenciāli ir tikai ieguvums.
Un ja nu es teiktu, ka tieši forelei līdaku upē nav ko darīt?
Izlasi Sullas rakstīto.
Tādos tipiskos foreļu strautos, tiešām, dzīvo gandrīz tikai foreles, bet piemēram Ogres upē? Licencētajā posmā pie Vērenes kurš tur tāds ir, pieņemu, foreļu dēļ, esmu noķēris 30+ līdakas, 60+ asarus un 1 forelīti. Tā Ogres upe tur čum un mudž no līdakām! Manuprāt, līdakai foreļupē nav ko darīt un viņa tur pilnīgi notekti ēdīs foreles.
un cinities ar elektriķiem!
nav dabā sakarības līdakas izēd foreles un tāpēc pēdējās izzūd.
Biotopi, kuros var dzīvot līdakas un foreles daļēji pārklājās. Līdakas parādās ja upē ir siltāks ūdens, lēnāka straume utt.
Ar līdakām nav jācīnās, jāievēro MN, kas nav no zila gaisa taisīti. Tāpat jāciena citi makšķernieki, kuri piemēram ķer līdakas.
pareizi ir cīnīties PAR FORELĒM, tas nozīmē: regulāri jaukt ārā bebreniekus, piekopt C&R, aktīvi ķert upju piesārņotājus, ielaist mazuļus.
Nu es arī PAR līdačiņu "bučošanu", vienalga kur viņas mitinās. Kad sāku foreļot biju salasījies, ka līdakas izrijot foreles un arī domāju, ka viņas jānīcina laukā, taču nespēju to izdarīt un VISAS zemmēra līdaciņas laižu vaļā, lai aug lielas un peld uz ezeru :) Gan daba pati zinās ko un kā darīt, gan arī kādam elektriķim pašam kādu strāviņu uzdāvinās :)
Janciigais> un ļoti prātīgi darīts. Mani ļoti skumdina šie kategoriskie izteikumi aiz nezināšanas un lietu neizpratnes, kāds iesācējs pāris reizes noiet pa foreļupi un tam jau gatavas atbildes uz visiem jautājumiem un pats "bīda" ierosinājumus kā regulēt dabu. Bet varbūt vispirms pastudējiet bioloģiju, ihtioloģiju, pavērojiet kādu konkrētu upi vairāk kā 10 gadus, apsekojot to regulāri vairākas reizes sezonā? Un tad arī sāksiet ierubīties šajā sarežģītajā un tik vārgi trauslajā sugu mijiedarbībā tādā ekosistēmā kā mazās upes. Pavērojiet kur uzturus zemmēra forelītes un kur savukārt uzturus asarēni un līdakas.
Laižu visus līdacēnus vaļā, sadzīvo viņas tīri veiksmīgi savā starpā :) neuzņemšos Dieva pienākumus dalīt klam dzīvot un kam nē konkrētajā vietā.
silver_737, kļūstam par tādiem pašiem kā karp-pisti? Karpa ir svētā govs, bet visu pārējo skaldām un nesam mājā. Tā arī šoreiz - forelei klanāmies, bet sīkos līdacēnus slaktējam un ja baidāmies no inspektora, prasti iemetam krūmos, ja?
Tā mazlietiņ liekulīgi sanāk...
silver_737> atkal izplatat vecos maldus, ja kādu apstākļu dēļ jūsu foreļupē dominē līdakas un asari tad varat kaut ar tīklu visus izķert bet foreles nepavairosiet! Līgaku un asaru dominance ir signāls ka foreļupe vairs nav piemērota forelēm, vai nu skābeklis pa maz, vai nu vasarās ūdens pārkarst, vai arī viss kopā, upe aizaug un ir "pārmēslota". Es foreles ķeru 20 gadus un visas zemmēra līdakas laižu vaļā, mēra paturu. Un kā ierasts vienmēr rūpīgi izpētu līdaku kuņģus, forelītes tajos ir nu ļoti reti, uz pirkstiem saskaitāmi gadījumi no vairākiem simtiem. Pārsvarā mailītes, akmeņgŗauži un citas sīkzivis.
absolūti piekrītu Silver_737
Un vēl kāda lieta - ja jūs noķerat izteiktā foreļupē, kā piemēram xxxx, yyyy, zzzz, utml, līdaku vai asari, tad lūgums - ņemiet to uz māju un taisiet zivju zupu, jo citādi šie paši ēdīs mazsālītas foreļu astītes :)
Es personīgi no foreļupes ceļu ārā arī 30 cm līdakas,
kamēr citur zem pat virs 50-55 cm laižu vaļā...
poppers,
Tīras upes no dažādām zālēm/aļģem ir ja ūdens ir auksts un nabadzīgs ar barības vielām.
Pazīme ka ūdens ir tīrs ir divvāku gliemji-piemēram upespērlenes.
Upes sāk aizaugt ja:
-ūdens kļuvis siltāks (hesi, dīķi, bebri, izcirstas upmalas)
-mainījies ūdens režīms (izsīkuši avoti, meliorācija un dīķi, bebri)
-ūdenī ir vairāk barības vielu (siltāks ūdens, cilvēku piesārņojums, lauksaimniecība un lopkopība).
Kas notiek tavās upēs: tev vajadzētu papētīt aļģu izcelsmes vietu ejot pa upi uz augšu (ārpus foreļposmiem iespējams), vari piemēram atrast pēc skata mazu nevainīgu grāvīti kas nāk no lielfermas.
Par nejēdzībām ziņo
http://www.vvd.gov.lv un paseko notikumu gaitai.
Esi aktīvs un neklusē ja redzi cūcības!
Manuprāt uz augšu, jo ejot uz leju pa upi duļķis iet uz leju pa straumi tur kur foreles var būt.
sveiki foreļotāji. gribas sāk staigāt pa upitēm un mēģināt noķert kādu smuku forelīti, +/- man itkā ir skaidrs kas kur kā, ir tikai viens jautājums, kā jūs pa upi ejat, uz augshu vai uz leju, vai arī tam nav nozīmes?