Es tiko uzmeistaroju, iešu uz Lielupi pie mājām izmēģināt!!
bums-man tev jautājums,vai mušiņa,vai murmulis netraucēs strādāt bļitkai?pēc manām domām traucēs...:(
sēžat vien mājās vai arī mierīgi strādājat Šorīt sarma un uz copi neceriet Ja tādi laika apstākļi turpināsies pirmās stinces varēsim ķert līcī Vaivari- Kauguri Jaunķemeri ūdens jau aizsalis 600 -700 m no krasta To visu satrādā dzītais ledus kurš sasalstot parasti ir stiprāks.Ja vēja virzieni nemainīsies pēc daudzu gadu pārtraukuma tiksim uz līča ledus.
Runājot par bļitkām Ķīšezerā. Mans vectēvs bija meistars liels, pats ir sataisījis un atstājis mantojumā vismaz 5 kg strādājošu bļitku, jo bļitkošanas māksla viņam bija ļoti tuva, bet tikai dažās vietās - pavasarī savulaik ķīšezera kanālā tika vilkti ļoti skaisti asaru lomi, vasarā bļitkas tika mazliet noglabātas un rudenī vilktas ārā, lai Daugavā dotos pēc druknajiem zandartiem, tāpat arī ziemā bļitkas tika izmantotas tikai un vienīgi Daugavā asaru un zandartu copei. ķīšezerā vectēvs pat bļitku nemaz uz ledus neņēma līdzi, un strādāja tikai uz murmuli, es nu jau gadus 7 uz copi dodos bez viņa, bļitkas kastē man ir vienmēr, bet cik esmu provējis praktiski vispār neko neesmu dabujis, vismaz tajās vietās, kurās es dodos uz copi ķīsī. Ezers jau ir liels un citā ezera galā varbūt notiek kas cits, bet nu....mans veidoklis, ka ķīsītī efektīvāk ir strādāt uz murmuļa.
Ja buss meitenes,ta pa copes apspriesanu var aizmirst :P
Tak pareizi,es jau saku-vakara var labakas blitku formas apspriest pie teejas glazes:))
Heino, tur kur pie copes lietām papildus parādās meitenes, tad lielā galva pārstāj domāt. Mans uzskats ir - katru tikai atsevišķi, katram savs laiks!
Tak sarunajat vienu paraugdienu ar pirtinu un skaistam meitenem vakara:)
Jaunos vajag maciit,it seviski ja sie gribosi un spejigi macities un maksat :)
Vienīgais ko varu teikt ,ka uz copi eju vismaz ar 20 dažādiem žibuļiem.Analogi vasaras copei ar špini .Žibuļi ir jāmaina līdz uzķer šīs dienas vajadzīgo un asarim tīkamāko.Tiko bija Babītes vilciens -sudrabu kaparu neņēma bet ņēma sudraba un kapara lodēto- ar lodētiem āķiem.
Tas nenozīmē ka neķeru uz mormiškas Ir saucamais vasaras un ziemas bula laiks kad zivi izmānīt ir ļoti grūti Tad arī lietoju 1.5 mm zelta murmulīti ar 0.08 aukliņu.Sekmes labas .Vai esat ievērojuši ,ka asari mierīgi peld vienkopus ar vīķītēm un citām mazajām zivtiņām nepiegriežot viņām nekādas vērības.Tad šādos laikos es parasti uz cops nēju.Nēju sarmas laikā.
To es saprotu un vēlos arī to visu izkost, tikai ja būtu ,kas pamāca...
Žibulēšana ir sarežģītāka par murmulēšanu ,es domāju par lomu gūšanu Murmulim spēli vari variēt Piesit ar murmuli grunti u.t.t Žibuļu variantu ir bez jēgas Gan grunts gan visi pārējie.Ar vienu diviem trijiem āķiem ķedēm un visiem vajag prast savu dancināšanu.Nav jau tā ,ka rausti uz aukšu un viss.Citreiz ar žibuli ir jāspēlē ,kā ar mormišku.Citrei jātur pilnīgi nekustīgs tikai starp pirkstiem jāgriež aukla lai žibulis lejā lēni lēni grieztos.Vislabākais ,ka kāds to parāda.Engurē ir vēl palikuši žibulēšanas vecmeisteri.Rūdis.Usmā Vilis kuri ar mormiškām vispār neķer.Vel viens ķeneris ir no Smārdes -Juris vārdā šikas bļitkas būvē-tikai dabūt no viņa tās ir grūti.Žibulis ir veco fukšu darbarīks.Ja jau tos jaunos pamāca arī var lietas koki iznākt.
Bums- cik dzirdējis/lasījis, ar bļitku itkā esot vieglāk atrast asarus, bet man nekā un nekad tas nav sanācis. Zinu ka apakšā 100% ir, bet nu ar bļitku ne-par-ko!!! Nomaini uz murmuli- i minūte nav jāgaida. Saprotu, ka nemāku izspēlēt, bet kā pareizi to darīt arī pagaidām nav īpašas saprašsanas. Bet paraustot bļitku kādu stundiņu, bet neko nedabūjot pāreju atpakaļ uz murmuli - un IR! Pareizi jau saki - viss nāk ar gadiem! Gan jau iemācīšos, man gadu, ko mācīties vēl daudz! :)
Un vēl pēcpusdienā pienāca cilvēks gados, stāstot, ka no vietas ,kur viņš nāk nekas neķeroties. Uz ledus man mētājās daži pannas asari, vecis paskatījās, padomāja un teica- ''tas ņikas nav, tas ņikas nav'' , un šos vārdus skaitot lūkojās iekšā manis sagatavotā/iebarotā caurumā dažus metrus nostāk, domāja laiciņu, bet tomēr pagāja gabaliņu nostāk un izborēja savu caurumu, bet neko nedabūja, apmeta man apkārt riņķi un piesēdās pie maniem vecajiem caurumiem, kuri bija palikuši aiz muguras. Bet redzēju tikai to ,ka izvilka 1 asarīti un pēc neilga laiciņa aiztinās.
Heino taisnība mušu vajag iesiet tā lai minimāli ķertos uz āliģa malas tas ir ar āķi uz leju.
Tas draudziņ nāk ar gadiem ja uz bļitku neķersi tad arī neiemācīsies.

No savas knapas pieredzites tads knifs:iesieniet mormeni pie pavadinas otradak,lai akis butu uz leju.
Pats esmu daudz labu eksemplaru pakakajis musinai aizkeroties.Bez tam pavadinu ari vienmer gribas no resnakas,stingrakas auklas lai negriztos rinki,bet ja ar tadu auklu kura resnaka par pamatauklu aizkersas,raut nedrikst !Izeja ir.Vajag pavadinas gala pasu mormeniti vai musinu iesiet ar tievaku auklu.Labak tac pazaudeta mormene,zivs roka un blitka vesela.
Šodien atkal Ķīsis, neteiktu ka sūdīgi - sīko praktiski nebija, mazākie kā radīti zupai, vidējais izmērs lielāks nekā vakar/aizvakar. Atkal triumfēja melna diskobumba- no rīt zelta, bet tad cope pārtrūka un nomainot uz melno atkal atsakās. Izmēģināju arī ''troiņiku'' vienu necilu izdevās izmānīt, arī mēģināju ar bļitku, bet nekas nesanāca- iemērc murmuli tai pat caurumā uzreiz galā asaris. Sec-jāiemācās bļitkas dancināšanas māksla!!!
Domāta asarim ņem gan uz mušu gan bļitku citriz ir dupleti Parasti lietoju kad asarim ir nekļovs Mušu ņem labprāt jo atņemt citam paiku ir svēta lieta.Bet iegaumējiet ,ka muša strādā tikai ja uzsieta ar pavadu tieši uzsieta uz pamatauklas strādā slikti.Tas ir vienkāršots sekuhas princips .Tur lieto 3 un vairāk mušas ,kā arī pašas bļitkas ir savādākas.
Bum -shiii sisteem uz kaadaam ziviiim domaata?
un uz kaa nem uz zhibulja vai mushas?