Holmz - es iesaku uzrunāt cilvēciņus, kuri ņemās ar laivām, motoriem un uzprasi šiem. Zinu, ka tādi ir Salamandras ielā.
holmz. Tu mērījumus veici baseinā? Vējš, straume, pat temperatūra iespaidos rezultātu. Mums uz kutera (6,40) stāv 115hp motors, bet vairāk kā 52km/st neesam sasnieguši un arī tas gandrīz pilnīgā bezvējā. Uz kutera ir divi GPS un FISH HAUK ātruma mērītājs. GPS mēra ātrumu, kā jau GPS - kustība, bet FISH HAUK ir mērītājs ar spārniņiem un mēra ātrumu attiecībā pret ūdeni. Šie rādījumi nekad nesakrīt. Mēs cenšamies sekot FISH HAUK rādījumiem, jo tie ir precīzāki - atkrīt jūras straumju un vēju ietekme. Tikai manas domas - taisi vētru ūdens glāzē...
skiperis, 24.maijs 2015, 23:17
Man ir gan atruma meritajs un dačiks uz motora ko es redzu yamaha spidometŗa un ehalotes GPS. Atrums atšķiras viņiem tik pa 1-2 km/h. Braukats visu nedeļu, pa straumes, bez straumes, protams mainas laivas atrums nedaudz, bet reali iedodot gridaa es jutu ka viš piem no 85% uz 100% jaudu vel iedod klat bet atrumu gandriz nemaz. Vismaz man radas sajuta ka ta skruve udeni izgriež pa maximumu un atraka vel skruves griešana neko nedos. Kad ņemu motoru, pardevejs teica ka skruve varetu but japiemeklee lai labak iet
holmz. Tu mērījumus veici baseinā? Vējš, straume, pat temperatūra iespaidos rezultātu. Mums uz kutera (6,40) stāv 115hp motors, bet vairāk kā 52km/st neesam sasnieguši un arī tas gandrīz pilnīgā bezvējā. Uz kutera ir divi GPS un FISH HAUK ātruma mērītājs. GPS mēra ātrumu, kā jau GPS - kustība, bet FISH HAUK ir mērītājs ar spārniņiem un mēra ātrumu attiecībā pret ūdeni. Šie rādījumi nekad nesakrīt. Mēs cenšamies sekot FISH HAUK rādījumiem, jo tie ir precīzāki - atkrīt jūras straumju un vēju ietekme. Tikai manas domas - taisi vētru ūdens glāzē...
Holmz,Tev vajag dzenskrūvi ar lielāku soli.
Bet vēl gribēju uzprasīt,vai Tavam dzinējam ir eletriskais trims un vai Tu to izmanto?
andis47, 23.maijs 2015, 10:33
Ir trims protams, to ari pareguleju braucot, tad izmainās atrums pa 2-3 km/h klāt. Laiva vienkorpusa ka Jig.lv jau raksta. Man protams nav nekads merķis lidot ar baigiem atrumiem, bet šito lietu gribas sakārtot. Varbūt tomeŗ var izspiest mazakus abarotus, lidz ar to pateriņu un drusku lielāku atrumu.
Viņam ir vienkorpusa 470. Tā arī sver.
laiva sver ap 200 KG, kopā viss varētu but ap 400. Garums 4.75 un platums 1.85. Stiklašķiedra. Reali tai laivai var mierigi ari 40 kraut un 60 tur ir ar uzviju. Tad braucot liekas ka motoram baigā jauda un viņš to skrūvi reali izgriež pa maximumu, bet atrums nav tads ka gaidiju. Ja iedod grida no 60% uz 100% tad ruciens neželigs bet atrums mazāks nekā vajadzētu. Pie 6000 RPM, atrums ir ap 60, ap 4000 RPM ir ap 40 km/h un pateriņš ap 9l. Max 63 km/h izspiedu, bet bija jaiet 70+.
Pa lielam gribu zinat ko saka spečuki vai vajag lielaku skruvi vai skruvi ar lielaku kapi? Mana doma ka vajag jaudigaku skruvi, tad ar mazaku abarotu ies atrāk un mazāk zupu rīs
holmz, 22.maijs 2015, 23:28
holmz,
Pirmkārt, kas tev tā ir par laivu, priekš norādītā izmēra ļoti viegla. Vai tā ir vienkorpusa? Ja divkorpusu tad neticu ka sver tikai 200 kg.
Otrkārt, laivas dibena formai arī ir nozīme, kādu ātrumu tā attīsta.
Treškārt, kāds motors? 4-taktu vai 2-taktu?
Motors skaitās "izgriezts" ja ir 5700-6000 apgriezieni minūtē. Ja tas ir 4-taktu motors, tad 63 km/h ir pilnīgi normāls ātrums, ja izdosies izspiest nedaudz vairāk ar dzenskrūves nomaiņu tad labi, bet uz neko daudz nevar cerēt. Maksimums 10%
Jārēķinās uzliekot dzenskrūvi ar lielāku soli, motoram paliks tikai grūtāk, un tas neattīstīs vairs pat tevis minētos 4000 rpm. Es drīzāk teiktu, ka tev jāliek mazāku soli, lai motors grieztos nepieciešamos vismaz 5500 rpm.
Sveiki.ko sakat par DULKAN GAUJA 260R?
Ko teiksiet par otland 285cm laivu?
Holmz,Tev vajag dzenskrūvi ar lielāku soli.
Bet vēl gribēju uzprasīt,vai Tavam dzinējam ir eletriskais trims un vai Tu to izmanto?
Nu nevajag būt baigam spečukam:)! Jāņem nākošā dzenskrūve! Tās dzenskrūves kuras stāv uz motoriem, tas ir tāds vidējais lielums, no laivas svara, lieluma utt pašam jāpiemeklē optimālākā dzenskrūve!
Diez vai te baigie spečuki atradīsies... Man jau liekas ka vajag dzenskrūvi ar lielāku soli, bet vēl labāk pajautā vai nav kādam tāds pats motors kā tev un vai nevar aizņemties kādu citu dzenskrūvi notestēt...
Vīri man jautājums par laivu un skruves izmēru vai kāpi. Respektivi man ir 60 HP motors un laiva sver ap 200 KG, kopā viss varētu but ap 400. Garums 4.75 un platums 1.85. Stiklašķiedra. Reali tai laivai var mierigi ari 40 kraut un 60 tur ir ar uzviju. Tad braucot liekas ka motoram baigā jauda un viņš to skrūvi reali izgriež pa maximumu, bet atrums nav tads ka gaidiju. Ja iedod grida no 60% uz 100% tad ruciens neželigs bet atrums mazāks nekā vajadzētu. Pie 6000 RPM, atrums ir ap 60, ap 4000 RPM ir ap 40 km/h un pateriņš ap 9l. Max 63 km/h izspiedu, bet bija jaiet 70+.
Pa lielam gribu zinat ko saka spečuki vai vajag lielaku skruvi vai skruvi ar lielaku kapi? Mana doma ka vajag jaudigaku skruvi, tad ar mazaku abarotu ies atrāk un mazāk zupu rīs
Man tāds padumjš + praktisks jautājums. Divtaktu eļļa, kas paredzēta motoriem ar eļļas iešprici. Viņu tak bez problēmām var lietot arī maisījumā ar beznīnu priekš parasta divtaktera, vai ne?
Šķiet kādu gadu atpakaļ jau bija polemika par šo jautājumu - cilvēks bija uzkarinājis 15hp motoru airu laivai pamēģināšanai un lielā ''cukā'' bija uzrāvies policijas kontrolei. Cik sapratu no paša mēģinātāja rakstītā - ''prieks'' maksājis ap 200Ls.
skiperis, 20.maijs 2015, 22:28
Sods bija tieši par ko? Par to, ka airu laiva vai par to, ka bez vadītāja apliecības? Kas domāts ar "cukā"? Ātrums vai alkohola reibums?
Šķiet kādu gadu atpakaļ jau bija polemika par šo jautājumu - cilvēks bija uzkarinājis 15hp motoru airu laivai pamēģināšanai un lielā ''cukā'' bija uzrāvies policijas kontrolei. Cik sapratu no paša mēģinātāja rakstītā - ''prieks'' maksājis ap 200Ls.
Ne tikai grib, brauc ar' :)
:) bet ar laivam grib braukt...
2x andri - ja neesi pamanījis, te tiek diskutēts par noteikumu niansēm, kuras ne vienmēr ir uzreiz saprotamas. Un ne jau visi te skries grāmatu pirkt, lai noskaidrotu dažus elementārus jautājumus, vieglāk ir pajautāt, tam arī forums domāts.
Cilvēki, es brīnos. Jau kuro gadu no vietas viens un tas pats jautājums - riņķi,tiesības u tt vajag? kad vajag? varbūt nevajag?
Risinājums visiem jautājumiem:
1.nopirkt grāmatnīcā grāmatu "Noteikumi par kuģošanas līdzekļu satiksmi iekšējos ūdeņos"
2.ja slinkums lasīt tāpat, turēt to blakus WC podam, katru reizi pie lielās vajadzības grāmataiņa tiks lasīta un tajā atrastas visas atbildes uz šeit uzdotajiem jautājumiem un vēl daudzas līdz šim nezinātas lietas.
3. pēc grāmatas izlasīšanas - caur med apskati uz CSDD eksāmenu un vēlāk pēc vadītāja apliecības.
Ja kāds vēl kko nav sapratis, rakstīt private.