atgādināt paroli atcerēties
 
 
Ienāc ar Draugiem.lv profilu

Kūpinātavas

NormisQ 11.okt
Paldies par iepriekšējām atbildēm. Man doma pa vienkāršo, uzmūrēt no kieģeļiem kurtuvi un uzlikt augšā uz kurtuves mucu, veco krievu laika, biezo. Kā ar mūrjavu, cik saprotu māls no lietus izskalosies. Vai ir kāds cements vai mūrjava āra apstākļiem? jeb tomēr jāuzbūvē kāds jumtiņš kas to visu pasargās?
daddy_j 10.okt
AndrisCopee [13.sep]: hz kāpēc sanāca rūgta garša.Neesmu pats pārbaudījis, bet viens vīriņš izteica viedokli.
Rūgtumu dod alkšņa miza. Ja nepatīk, tad tā ir jānoplēš.

RaimisD, 10.oktobris 2023, 09:24


Manuprāt melnumu/rūgtumu dod nepietiekami uzsildīta kūpinātava un slapja zivs/gaļa, kad dūms "pielīp"... tāpēc cenšos visu mitrumu izdzīt, pirms likt kūpiņu iekšā...
Neesmu lielākais kūpināšanas speciālists, bet allaž tiek lietots baltalksnis un nekad neesmu aizrāvies ar mizošanu. Kāds ir, tādu kurinu, bet nekādu rūgtumu neesmu sajutis, salīdzinājumā ar citiem kūpinājumiem.
RaimisD 10.okt
AndrisCopee [13.sep]: hz kāpēc sanāca rūgta garša.
Neesmu pats pārbaudījis, bet viens vīriņš izteica viedokli.
Rūgtumu dod alkšņa miza. Ja nepatīk, tad tā ir jānoplēš.
Reiz mēģinājām ar lazdu. Sapratām, ka tomēr nav tas un atgriezāmies pie alkšņa.

Radās jautājums. Zināms, ka ar ķirsi var kūpināt, bet vai ķirsim jābūt saldajam vai skābajam? Jeb tam nav nozīmes? Tādu informāciju īsti neatrodu.

NormisQ, 9.oktobris 2023, 20:39

Nav nozīmes.

Pa lielam kūpināšanai der jebkurš lapu koks, izņemot bērzu (kvēpi), ozolu, osi (traks karstums), apsi (nav dūmu)... es cenšos izmantot baltalksni, tad vienmēr līdzīgs, gards rezultāts...

daddy_j, 10.oktobris 2023, 09:02
daddy_j 10.okt
Radās jautājums. Zināms, ka ar ķirsi var kūpināt, bet vai ķirsim jābūt saldajam vai skābajam? Jeb tam nav nozīmes? Tādu informāciju īsti neatrodu.

NormisQ, 9.oktobris 2023, 20:39


Nav nozīmes.

Pa lielam kūpināšanai der jebkurš lapu koks, izņemot bērzu (kvēpi), ozolu, osi (traks karstums), apsi (nav dūmu)... es cenšos izmantot baltalksni, tad vienmēr līdzīgs, gards rezultāts...
NormisQ 9.okt
Radās jautājums. Zināms, ka ar ķirsi var kūpināt, bet vai ķirsim jābūt saldajam vai skābajam? Jeb tam nav nozīmes? Tādu informāciju īsti neatrodu.
Vilnis62 25.sep
Will]y, kā un ko Tu ar to ūdeni riktē?

Willy, 7.maijs 2023, 09:17[/quote]
...ūdeni gan turi blakus!:)
Bebrs 14.sep
Paldies, kungi!
Kūpinātava bija izsilusi līdz ~100 grādiem kad liku zivi, pēcāk temperatūru izdevās noturēt 100-150 grādu robežās. Zivis daļa bija "savā sulā" - nu tajā, kas, turot zivis bļodā, sakrājās bļodas apkšā kopā ar garšvielām... mistika karoč, būs jāeksperimentē.
Malka arī sausa - pirms ~gada nocirsta/zāģēta.

AndrisCopee, 13.septembris 2023, 16:14

pāri par 100 grādiem ir cepta, nevis kūpināta zivs, un nesaprotu, kāpēc "Zivis daļa bija "savā sulā", kāda tad ir kupināšana - kamēr tā sula iztvaiko? Rūgtumu parasti dod mitrums - vai no neizsildītas kūpinātavas vai neatbilstošas malkas.
hecs7 14.sep
NJu jā man ar paša taisīta, partaisīta vecu vecā kūpinātava 2m liela truba ar kurtuvi, kūpinātava, ķieģeļu - koka, man domāt ka 150 grādi tur nekas no tās zivs nepaliek, zivij 70-90max grādi.
Regulēju kā ar gaisu tā arī ar malku temperatūru
daddy_j 14.sep
Paldies, kungi!
Kūpinātava bija izsilusi līdz ~100 grādiem kad liku zivi, pēcāk temperatūru izdevās noturēt 100-150 grādu robežās. Zivis daļa bija "savā sulā" - nu tajā, kas, turot zivis bļodā, sakrājās bļodas apkšā kopā ar garšvielām... mistika karoč, būs jāeksperimentē.
Malka arī sausa - pirms ~gada nocirsta/zāģēta.

AndrisCopee, 13.septembris 2023, 16:14


Tajos 150 grādos zivs bija cepta, nevis kūpināta :) normāla karstās kūpināšanas temperatūra ir līdz 90 grādiem...

Lai nebūtu tāds karstums, vajag regulēt vilkmi.

Man vislabākie rezultāti ir miksējot sausu + zaļu un nepārspīlējot ar dauidzumu!! Sākumā sausa, uzsilda, izžāvē, pēc tam miksēju...
Man pastaisiga kupinatava un virs skedas(malkas) kadas 5cm es liku blodu ar sausam smiltim (celtnieki izmanto cementam)
Paldies, kungi!
Kūpinātava bija izsilusi līdz ~100 grādiem kad liku zivi, pēcāk temperatūru izdevās noturēt 100-150 grādu robežās. Zivis daļa bija "savā sulā" - nu tajā, kas, turot zivis bļodā, sakrājās bļodas apkšā kopā ar garšvielām... mistika karoč, būs jāeksperimentē.
Malka arī sausa - pirms ~gada nocirsta/zāģēta.
daddy_j 13.sep
ari slapjas zivis pierauj kvēpus klāt un paliek rūgts
snitraM 13.sep
Domāju ka pie rūgtuma nav vainīga malks. Rūgtums parādās kad žāvētava sāk svīst, tāpēc pirms liec zivis to kārtīgi izsildi un pie pašas žāvēšanas neļauj pārlieku atdzist. Tāpat jāskatās lai malka nečūkst kurtuvē.
Rūgtumu citreiz iedod pārāk "zaļa" malka. Nedomāju, ka ābele vai plūme dod krasu atšķirību garšā.... Zaļš alksnis, tas gan dod pamatīgu rūgto. Citiem patīk.
Sveiki, biedri!
Jautājums par kūpināšanas procesu.
Man ir grils-kūpinātava - principā grils ar vāku, kuram sānos ir atsevišķa maza kurtuvīte, un otrā galā skurstenis - veikalā pirktais "lētucis".
Pāris reizes kūpināju asarus, sanāca viss super labi un garšīgi.
Vakar arī kūpināju, bet hz kāpēc sanāca rūgta garša. Marināde kā parasti - ķiploki ar sāli.
Kā parasti liku ābeļu malku, bet ir aizdoma, ka varētu būs piejukušas klāt pāris pagales plūmes. Vai plūme varētu būt pie vainas rūgtajai garšai?
Willy 7.mai
FidliDidli [7.mai]: Ir doma uzsist kūpinātavu no koka. Vajag/nevajag to siltināt? Cik tas siltinājums reāli ietekmē visu pasākumu?

Ja koka,ko tur siltināt!?dēļus divas kārtas un viss...svarīgāk ir kurtuve,tās garums,truba vai ķieģeļi,durvis vai vāks utt..skaties youtube pilns ar šedevriem!lielas,mazas katra savādāka!:)
Visas darbojas.ja gribi gan zivi,gaļu,vistu...tad bùvē lai var gan karināt auksto kūpiņu,gan sietus karstajam...ūdeni gan turi blakus!:)
Ir doma uzsist kūpinātavu no koka. Vajag/nevajag to siltināt? Cik tas siltinājums reāli ietekmē visu pasākumu?
Dzonsons 02.05.23
Pārdodu alkšņa ēveļskaidas kūpināšanai. 200l maiss - 10 eiro. Atrodas Jelgavā. Tel. 29153129

Nepieciešams reģistrēties, lai pievienotu atbildi!

Ja reģistrēsies, arī Tu varēsi piedalīties portāla CopesLietas.lv aktivitātēs!

reģistrēties

skaidrs