atgādināt paroli atcerēties

Ienāc ar Draugiem.lv profilu

Babītes ezers

TomijsR 4.jūn
Labvakar visiem. Kādu otro vai trešo sezonu copēju babītes ezerā, taču aizbraucot uz copo labā dienā trīs knapmēri ir laivā. Copēju van ar vobleriem gan big bait, taču rezultāta nekāda. Man kā jaunietim, par vietu meklēšanu nav izpratnes un tāpēc vēršos pie jums, lai lūgtu padomu, kur meklēt tās līdakas vai kādu apkārtni meklēt ezerā. Vēl man ir jautājums par to, kur atrodas sarkanie jumti, jo visi par tiem runā, bet saprašanas man diži nav.
Būšu priecīgs uzklausīt visus padomus.
Os555 [4.jūn]: Vakardienas 3 lielākās zivis. Pilns Babītes ezers ar mammām, braucat copēt :) no vakardienas loma visas zivis izņemot 68 cm līdaku peld tālāk.

Asarītis

101 cm līdaks

un 108 cm līdaka
Tā sāk likties, ka metri nāk tagad ikdienā kā regulārs mērs :D asaris iespaidīgs!
Nu, ko lai saka?! Pa skaisto!!!

Vakardienas 3 lielākās zivis. Pilns Babītes ezers ar mammām, braucat copēt :) no vakardienas loma visas zivis izņemot 68 cm līdaku peld tālāk.

Asarītis

101 cm līdaks

un 108 cm līdaka

Os555, 4.jūnijs 2025, 13:29
Os555 4.jūn
Vakardienas 3 lielākās zivis. Pilns Babītes ezers ar mammām, braucat copēt :) no vakardienas loma visas zivis izņemot 68 cm līdaku peld tālāk.

Asarītis

101 cm līdaks

un 108 cm līdaka

zaraza 4.jūn
Arī ihtiologi pētījumos ir secinājuši, ka īpaši lielo mammu ikri, lai gan skaitliski daudz un lieli, iet bojā stipri vairāk, nekā mazāku līdaku ikri. Tāpēc visražīgākās ir tieši 70-100cm. mammas un tas bija arī iemesls, kādēļ Alūksnē, pēc ihtiologu ieteikumuir liegts paturē tieši 70 -90cm. līdakas, bet var ņemt vienu virs metra.

Dairis333, 3.jūnijs 2025, 09:56

Lūk, tā tiešām ir ļoti laba prakse, ka ierobežojums tiek arghumentēti balstīts uz pētījumiem un paskaidrots ka tieši tā tiek panākts vislielākais pozitīvais effekts sugas atražošanā.Nevis pa gaisu, tikai tāpēc, ka kādam tas liekas a ļa ētiski pareizi, bet argumentu, izņemot kaut kādu emocionālu zivju antropomorfismu īsti nav.
MT9 4.jūn
Davis-Di [4.jūn]: Apsveicu ar labu copi un pirmo ūsaino.
Uz ko sams paņēma?
Paldies! Peli (virpuli) iekāroja.
Davis-Di 4.jūn
Davis-Di [2.jūn]: JK7 [2.jūn]: Ja lieguma zonā bija tik daudz laivu, kāpēc neviens nepiezvanīja Mārupes pašvaldības policijai? Viņiem būtu bijis jāizbrauc, ekipējums ir, lai izraksta dāsnus protokolus, ja savādāk nesaprot!

Jūrmala nevar braukt, jo nav noslēgts līgums ar Mārupes pašvaldību!Mārupes pagasts uzraudzību cik dzirdēju nodevis Jūrmalas pašvaldības policijai jau gadu vai divus atpakaļ.
Kādreiz pamēģini uzzvanīt, tā nav Rīga kur atbrauc 90% gadījumā un otrs esi gatavs čakarēties, jo 101 reizi pārzvanīs, prasīs kur un vēl prasīs, lai izbrauc krastā un kā liecinieks piedalies.Dāvi, Lielupe un Varkaļu kanāls ir nodots Jūrmalas pašvaldības rīcībā, aiziet otrais gads, Babītes ezerā drīkst iebraukt tikai Mārupes pašvaldības policija! Tāda nu ir tā kārtība, diemžēl!

JK7, 4.jūnijs 2025, 00:37

Mārupes pašvaldības policijai gan jau laiva nemaz nav, pirms apvienošanās no ūdeņiem neka nebija, pāris dīķi, karjeri un Božu ūdenskrātuve, jeb Vosinieks.
Davis-Di 4.jūn
Šodien bija neparasta copes diena ezerā. Sāku copēt 5 no rīta un jau pēc stundas laivā paviesojās 4 līdakmeitenes. Es nodomāju, ka jānoķer vēl viena un biku pēc 6 rītā var laist mājās tālāk šņākt, bet te iejaucās zivju dieviņš un teica, lai es savu snīpi nolaižu no debesīm. Vienvārdsakot, lai kā es arī censtos, n-tajās stundās pie piektās zaļsvārces man tikt nekādi nesanāca. Izbraukāju ezeru gandrīz no viena gala līdz otram, izmētāju kaudzi ar mānekļiem, bet piektā razbainiece tikai uzklauvēja pa garām peldošo mākslīgo zivtiņu... Es jau sāku mest plinti krūmos, bet te pēkšņi sajūtu, ka kāds, tomēr, mēģina nočiept man spiningu. Kādu laiku ar to pacīnos, šis mēģina nirt zem laivas, bet Oskars izrādās spēcīgāks. Un kas to būtu domājis, iesmeļu uztveramajā nevis piekto līdaku, bet savu pirmo dzīvē ūsaini :D Njā, to gan nebiju gaidījis, laikam kāds mani nolēma atalgot par neatlaidību. Nu tad pie cipariem - līdakas 55, 76, 96, 100 cm, samiņš 84 cm :) Mazākā zivtele uz vakariņām, pārējie pļuņčājas tālāk. Visiem foršu nedēļas atlikušo daļu, tiekamies pie un uz ūdeņiem! ;)

MT9, 3.jūnijs 2025, 18:44

Apsveicu ar labu copi un pirmo ūsaino.
Uz ko sams paņēma?
JK7 4.jūn
Davis-Di [2.jūn]: JK7 [2.jūn]: Ja lieguma zonā bija tik daudz laivu, kāpēc neviens nepiezvanīja Mārupes pašvaldības policijai? Viņiem būtu bijis jāizbrauc, ekipējums ir, lai izraksta dāsnus protokolus, ja savādāk nesaprot!

Jūrmala nevar braukt, jo nav noslēgts līgums ar Mārupes pašvaldību!Mārupes pagasts uzraudzību cik dzirdēju nodevis Jūrmalas pašvaldības policijai jau gadu vai divus atpakaļ.
Kādreiz pamēģini uzzvanīt, tā nav Rīga kur atbrauc 90% gadījumā un otrs esi gatavs čakarēties, jo 101 reizi pārzvanīs, prasīs kur un vēl prasīs, lai izbrauc krastā un kā liecinieks piedalies.
Dāvi, Lielupe un Varkaļu kanāls ir nodots Jūrmalas pašvaldības rīcībā, aiziet otrais gads, Babītes ezerā drīkst iebraukt tikai Mārupes pašvaldības policija! Tāda nu ir tā kārtība, diemžēl!
krekls 3.jūn
Dairis333 [3.jūn]: Runājot par zivju nosišanu un C&R jāsaka (no maniem personīgajiem novērojumiem), ka lieta pamazām, bet virzās uz, manuprāt, pareizo pusi. Arvien vairāk un vairāk redzu, ka zivis tiek atlaistas. Jā, dažreiz nemākulīgi, dažreiz vēlāk kā vajadzētu, bet tiek! Un arī mūsu personīgajam piemēram ir nozīme! Zinu vismaz dažus zvērinātus "gaļiniekus"ar kuriem kopā esmu copējis, kas nu jau sāk arvien vairāk un vairāk laist zivis atpakaļ!
Bet ir viena daļa, kas ir nelabojami: sit nost un ņem visu kas kustās, tostarp zemmērus! Lūk, kā ar tādiem cīnīties, īsti nezinu!
Un, manuprāt, ja kāds pamatā laiž zivis vaļā, bet kādu paņem vakarinām vai, adrenalīna vadīts, paņem arī kādu trofeju, tad reāli neredzu tur problēmu! Arī ihtiologi pētījumos ir secinājuši, ka īpaši lielo mammu ikri, lai gan skaitliski daudz un lieli, iet bojā stipri vairāk, nekā mazāku līdaku ikri. Tāpēc visražīgākās ir tieši 70-100cm. mammas un tas bija arī iemesls, kādēļ Alūksnē, pēc ihtiologu ieteikumuir liegts paturē tieši 70 -90cm. līdakas, bet var ņemt vienu virs metra.
Ļoti noderīga informācija par ražīgākajām ikru mammām!!! Līdaka nav mana zivs, kaut arī interesējos par to, bet nezināju tādu info.

Es pieņemu, ka zivju aizstāvji nevar iespiest likumā vēlamo nepaturamo zivju izmēru un skaitu. Var taču vairāk izglītot vai dot informāciju makšķerniekiem ar internetu, plakātiem laivu nomās u.tml. Piemēram, zivju mamma xx cm iznērš yy ikrus un to tiem izdzīvo z%. Līdaku mammai, lai izaugtu līdz 50cm vajag x gadus, līdz 70cm vajag y gadus u.tml.
Pat atlaidmammu.lv varētu lielāku teorētisko pamatojumu savam sauklim.
Gan jau var atrast kādus fondus, kas to apmaksātu.
MT9 3.jūn
Sveiki,seklie ezeri riktīgi aizaug.Pēc gadiem vai nesanāk,ka zivis skābekļa trūkuma dēļ pašas nosprāgst,ne copmaņi izķer Sapropeli vajadzētu valstiskā līmenī kasīt ārā.

Vairis3, 3.jūnijs 2025, 19:58

Babītes zivīm tas nedraud, izpeldēs uz Lielupi :P
Vairis3 3.jūn
Sveiki,seklie ezeri riktīgi aizaug.Pēc gadiem vai nesanāk,ka zivis skābekļa trūkuma dēļ pašas nosprāgst,ne copmaņi izķer Sapropeli vajadzētu valstiskā līmenī kasīt ārā.
Os555 3.jūn
01.06 atklāšaņā izdomāju ar mazajiem manekļiem vairāk pastrādāt. Rezultātā 58 un 64 cm līdakas un pāris zemmēri.

Šodien iebraucām ap 7.00 un ārā 16. Big bait diena. apmēram 5 metienā 108 cm līdaka laivā. Tā nu arī mazo kātu paņemu tikai kad atradām asaru " katlu". atmaksājās - jauns personīgais rekords 46 cm asarītis.

kopā uz diviem 58, 62, 68, 70, 71, 75, 78, 85, 91, 101, 108 cm līdakas un 24, 28, 32, 36, 38, 46 cm asari.

vēlviens metrs norāvās no āķiem un vismaz 20 copes, bakstījieni un nāca pakaļ līdz laivai. zivs aktīva visu dienu.

Turpināšu ar Bigbait :)
MT9 3.jūn

Šodien bija neparasta copes diena ezerā. Sāku copēt 5 no rīta un jau pēc stundas laivā paviesojās 4 līdakmeitenes. Es nodomāju, ka jānoķer vēl viena un biku pēc 6 rītā var laist mājās tālāk šņākt, bet te iejaucās zivju dieviņš un teica, lai es savu snīpi nolaižu no debesīm. Vienvārdsakot, lai kā es arī censtos, n-tajās stundās pie piektās zaļsvārces man tikt nekādi nesanāca. Izbraukāju ezeru gandrīz no viena gala līdz otram, izmētāju kaudzi ar mānekļiem, bet piektā razbainiece tikai uzklauvēja pa garām peldošo mākslīgo zivtiņu... Es jau sāku mest plinti krūmos, bet te pēkšņi sajūtu, ka kāds, tomēr, mēģina nočiept man spiningu. Kādu laiku ar to pacīnos, šis mēģina nirt zem laivas, bet Oskars izrādās spēcīgāks. Un kas to būtu domājis, iesmeļu uztveramajā nevis piekto līdaku, bet savu pirmo dzīvē ūsaini :D Njā, to gan nebiju gaidījis, laikam kāds mani nolēma atalgot par neatlaidību. Nu tad pie cipariem - līdakas 55, 76, 96, 100 cm, samiņš 84 cm :) Mazākā zivtele uz vakariņām, pārējie pļuņčājas tālāk. Visiem foršu nedēļas atlikušo daļu, tiekamies pie un uz ūdeņiem! ;)
zaraza 3.jūn
Beidz murgot un tas nav fanātisms. Es pats vakar kotletes cepu un to neslēpju.

kikizozo, 3.jūnijs 2025, 15:09

Nu bet tad kādas morālas tiesības kādu nosodīt? tu cep kotletes, kāds rīko konkursus. Atlaiž mammu - malači, neatlaiž - viņu darīšana, ja nepārkāpj likumu. C&R nevar būt uzspiests diktāts un vienīgā patiesība, tam jānāk ar paša apziņu. Pie tam paradoskālākā lieta ir tā, ka jo vairāk var noķert, jo mazāk rijīgs paliec :) nu ir jau izņēmumi, bet kopumā tā tas strādā un vispār jau tiešām vidēji sabiedrība paliek saudzīgāka pret dabu. Bet ne jau uzspiesti ar moraližēšanu un atlaidmammu akcijām...
kikizozo 3.jūn
Beidz murgot un tas nav fanātisms. Es pats vakar kotletes cepu un to neslēpju. Bet ja bāze, kurā apgrozas makšķernieki propagandē nosists lielāko līdaku, tas ir kā minimums stulbi. Aizbrauc kaut reizi uz Vecupeniekiem, viņiem pretēji Dālderu krastam ir reklāma - atlaidmammu.lv
zaraza 3.jūn
Diemžēl laivu bāze "Dālderi" joprojām ir nožēlojama akcija "Nosit lielāko līdaku - saņem balvu."

Ar visiem foto:
https://www.ekodalderi.lv/babites-ezers

kikizozo, 3.jūnijs 2025, 12:39

Ar ko "nožēlojama"? Kaut ko pārkāpj? Neētiski? Kurā Bībelē rakstīts? Nav nekād saistīts ar manu biznesu un nepazīstu to bāzi, bet sorry, reāli kretinē, ka kāds uzskata ka var paštaisni aroganti nosodīt kādu citu par absolūti likumīgu darbību. Cilvēki, ja vēlas paturēt un lietot pārtikā zivis, rīkot konkursus utt., tad tās ir pilnīgi normālas lietas. Izmērus un skaitu nosaka likums un regulē paša veselais saprāts, vai vajag to zivi vai nevajag.

Visi, kas mani pazīst, neļaus samelot, ka es atlaižu lielāko daļu zivju, jo man nevajag tik, cik varu noķert. Ja vajag, tad paņemu bez sirdsapziņas pārmetumiem un refleksijas par zivju mammas asariņām. Protams, C&R var un vajag popularizēt kā loģisku un pragmatisku saudzīgu attieksmi pret zivju resursu, bet ne jau kā ekofetišma pašmērķi vai tīri trofeju rezervātu radīšanai "metru" valkāšanai (ar to lai privātās ūdesnskrātuves nodarbojās). Publisko ūdeņu zivis ir valsts kopējais resurss, rekreācijas un arī pārtikas, tas jāsaudzē, jākontrolē,pie vajadzības jāatražo utt., bet neaziet fanātismā.
Davis-Di 3.jūn
Publiskie ūdeņi un trofeju mednieki ir viena lieta, bet savā privātajā dīķī gan man neienāktu prātā atlaist atpakaļ metrīgu līdaku, kas aug ļoti lēni un kuras ēdienkartē ir lielas zivis. Par tās nārsta produktivitāti domas dalās, bet saimnieciski tas šķiet pilnīgi garām. Protams, zivs ir ne tikai gastronomisks resurss, makšķernieki ir kāri uz trofejām, tādā ziņā omītes ir liela vērtība.

cibins, 3.jūnijs 2025, 13:49

Nelielā dīķī protams liela līdaka ir bieds, bet dīķī līdakas un sami veido veselīgāku ekosistēmu un karūsas aug lielākas, karpas, līņi arī salīdzinājumā ar dīķi kur nav plēsoņu.
Protams ir izņēmumi, tā pat kā karpu dīķos, ka beigās ir pāris 10kg+ līdakas un pāris lielās karpas un citu zivju nav.
Tā kā balansam jābūt.
cibins 3.jūn
Publiskie ūdeņi un trofeju mednieki ir viena lieta, bet savā privātajā dīķī gan man neienāktu prātā atlaist atpakaļ metrīgu līdaku, kas aug ļoti lēni un kuras ēdienkartē ir lielas zivis. Par tās nārsta produktivitāti domas dalās, bet saimnieciski tas šķiet pilnīgi garām. Protams, zivs ir ne tikai gastronomisks resurss, makšķernieki ir kāri uz trofejām, tādā ziņā omītes ir liela vērtība.
kikizozo 3.jūn
Diemžēl laivu bāze "Dālderi" joprojām ir nožēlojama akcija "Nosit lielāko līdaku - saņem balvu."

Ar visiem foto:
https://www.ekodalderi.lv/babites-ezers

Nepieciešams reģistrēties, lai pievienotu atbildi!

Ja reģistrēsies, arī Tu varēsi piedalīties portāla CopesLietas.lv aktivitātēs!

reģistrēties

skaidrs