Vēl tikai jāpabrīdina,mencu un vēdzeļu aknas nau tas labākais pārtikas produkts,tajās uzkrājas toksīni,smagie metāli un visi citi sūdi no piesārņojuma.Tāpēc jau,kā Gints rakstīja,Dāņi,Norvēģi viņas pārtikā nelieto.Bet letiņi takš izturīgi,ne to vien apēdam.
Zaceps, LIELS paldies par detalizeto aprakstu :)
Atliek tagad tik taads "siikums" kaa samekleet taas mencu aknas :D
Tikai tur pa manam ar eļļu vien nepietiek, lai būtu maigākas, klāt lieku arī gaišo sauso vīnu.
Mww ja gribi aknas ilgākai saglabāšanai,tad jādara tā kā Gundars rakstīja,burciņās sapildi aknas,garšvielas, burciņas liec katlā un karsē.Ūdeni lej tik daudz,lai būtu burciņām līdz augšai,bet skaties,lai netiek burciņā iekšā.Vārīšanas beigās uzliec uz burciņām vāciņus,bet neaizgriez,vajag lai vāciņi izkarsējas.Kad aknas gatavas,aizgriez vāciņus,burkas apgriez otrādi,lai atdziest un vāciņi labāk pievelkas.Tad ledusskapī iekšā.Runājot par iepriekš rakstīto,mēs ar Guntaru laikam runājām par vienu un to pašu,tikai nesapratāmies.Ilgākai uzglabāšanai gatavoju tieši tā,kā nupat rakstīju,tikai pievienoju tuč tuč eļļas,bet ātrākai apēšanai gatavoju cepeškrāsnī pīlē un tāpēc,lai nepiedeg,kamēr sāk izdalīties eļļa,pieleju vairāk augu eļļas.Tur jau arī tikai tā atšķirība.Guntaram vēlos ieteikt,ja citreiz kādam kautko iebilsti,tad arī uzreiz paskaidro,kāpēc,lai nerastos nevajadzīga vārdu apmaiņa.Tā jau nau pirmā tāda situācija.
Nē, nu jau visu laiku tā ir bijis, ka šprotes taisa tikai un vienīgi no brētliņām, tā pat kā ķilavas ..., bet kūpinātas reņges eļļā arī ir gardas :)
Protams, renģe nav brētliņa. Pareizāk būtu bijis rakstīt, ka man sanāca - šprotveidīgais, jeb šprotu izstrādājums, tāpat kā tagad ir svieta, vai krējuma izstrādājumi. :)
verino- no reņgēm šprotes Tev nevar sanākt :)
Intereses dēļ iegāju speciāli googlē, lai pārliecinātos vai mēs vienīgie ar Zacepu mencu (var arī vēdzeļu) aknas nevāram , bet sautējam...izmanto gan sviestu gan taukus , jāsaka ka tie nav jaliek daudz , bet nedaudz , lai sākumā nepiedeg, vēlāk tur būs sava eļļa no aknām ....Neesmu redzējis ka kāds viņas varētu uzreiz daudz apēst, vismaz šeit lielāko daļu zina , kas pēc tam var būt :) Ja trāpīsies grāpītī kaut viens žults pūslītis, tad gan būs sū.i.....
kilka;neesmu meklējis par aknām,bet problēmu nvarētu būt.laikam jāmaina taustiņi!!!
Nu jaa, es biju domajis, vaak` virsuu.. padzeseet un tad skapii iekshaa :)
Par to otro piekritu, jo mes ar delenu visu, kas no ziviim naacis, apeedam aatri :D
Par tarpiem, ok, tos neediisim :D
Kādam nav zināšanas par zivju konservu un tajā skaitā mencu aknu gatavošanas režīmiem autoklāvā? Pats lielāko gaļu medījumu gaļas mājās pārstrādāju 0,5 litru tušonkās. No jūtas zivīm, tikai no žāvētajām reņģēm esmu taisījis konservus, sanāk pat ļoti labas lielizmēra šprotes.
gunča
tas treškārt bij kāreiz apetītes uzlabošanai :DDDD
mww, pirmkārt, Tev neviens neļaus karstu burku likt ledusskapī:)) Tas tā humoram:))
Otrkārt, parasti nekas pāri nepaliek, lai būtu ko likt ledusskapī:)
Treškārt, rūpīgi nolasiet nost tārpus, aknā viņu nav, tik pa ārpusi:DDD
Āķi, ieliec labāk kādu video par mencu aknu vārīšanu ;)
Pirmkārt ---tieciet galā ar pagatavošanas veidiem,...cept,sautēt,šmor't,sutināt,vārīt un tt., tad izvēlaties sev garšīgāko-labu apetīti.
Zacep - tur jau ir tā fiška, ka vārot ūdens peldē nekas nevar apgruzdēt un nekāda eļļa nav jāpielej.
Ja aknas grib saglabat ilgakam laikam, vai var uzreiz karstai burkai vaaku virsuu un ledusskapii iekshaa?
Kad c-tirguu vares sakt gaidit mencu aknu paradisanos?
Sakardinaajaat te.. :))
ui...sarakstījāt tik daudz un garšīgi, ka sagribējās pamēģināt... :))
Nu par to,ka no aknām vārot izdalās eļļa,nestrīdos tur jums taisnība,es to augu ēļļu pieleju tikai nedaudz,lai sāk vārītie,bet neapgruzd.To eļļu taču tākā tā izlej ārā.