Veidosim saturu kopā!
  • Jūsu novadā gaidāmas vai jau aizvadītas copmaņus saistošas aktivitātes?
  • Jums ir viedoklis par copmanim aktuālu tematu?
  • Esat izbaudījis aizraujošu copes piedzīvojumu?

Rakstiet mums! Pievienojiet attēlus (vai uzticiet tos piemeklēt CL redaktoram) un mēs nodosim Jūsu vēstījumu visai Latvijas copmaņu saimei!

Jaunākie komentāri

Seko līdzi

RSS barotne
Seko līdzi jaunākajiem CopesLietas.lv biedru rakstiem sev ērtā veidā izmantojot RSS barotni.
KarpuLietas | 9.oktobris 2021, 15:07 | Komentēt | 1846 skatījumi

Ronnie Rig jeb Spinner Rig

Ronnie rig montāža šobrīd atrodas uz viļņa. Varbūt tieši šī iemesla dēļ mēs to draudzīgi varētu saukt par Roniju. Šīs montāžas ģeniālā vienkāršība un efektivitāte ir tik ļoti iekarojusi karpinieku sirdis, ka gadījumā, ja ar to varētu ķert ne tikai ar peldošajām, bet arī ar grimstošajām ēsmām, karpu makšķerēšana varētu iztikt ar vienu pašu pavadiņas veidu.

Par laimi, tā nav, un Ronnie rig ir paredzēts tikai kombinācijā ar peldošajām ēsmām. Mehānika ir līdzīga tai, kādu zinām no klasiskās Hinged Stiff montāžas. Galvenā atšķirība ir tajā, ka Ronijam ēsmas prezentācija ir izvietota tuvāk gruntij. Tas dod labāku pieciršanās momentu.

Tā kā ēsma ir pacelta tikai āķa augstumā un nav nekāda riska pārspīlēt ar tās peldspēju, Roniju var izmantot visur, kur vien vēlies. Tas ir piemērots praktiski jebkuram grunts tipam.

Esmu to izmēģinājis dažādās situācijās – logos starp ūdenszālēm, uz tīras grunts virs rupji maltas barības galda un arī tad, kad baroju tikai ar boilām. Visos šajos gadījumos Ronijs darbojas lieliski. Vienīgais, kur vēl man nav izdevies izmēģināt šīs pavadiņas efektivitāti, ir virs barības paklāja, kas sastāv no mazām daļiņām – kaņepēm, birstošās barības, maltām boilām un mikro peletēm. Šajā gadījumā būtu jāsaīsina Ronija pavadiņa, tomēr nešaubos, ka tas mani nepievils. Šādā situācijā gan Ronijs būtu jāpadara smagāks, nelielu volframa pastas gabaliņu aplipinot ap termo caurulīti. Šāds, nedaudz smagāks, tas nelidos “pa gaisu” tās turbulences iespaidā, kas veidojas, zivij aktīvi barojoties.

Ronijs man labi strādā gan virs dūņām, gan uz cietas gultnes. Atliek vien pašu montāžu un pavadas garumu pielāgot konkrētajiem apstākļiem. Jo biezākas dūņas, jo, protams, tālāk no svina būtu jāatrodas āķim ar ēsmu. Pretējā gadījumā tas tiks ievilkts iekšā dūņās, un karpai to būs grūti atrast. Copējot dūņās, jāapzinās, ka šāda iegrimšana notiek lēnām un pamazām. Tas nozīmē – jo ilgāk makšķere ir ūdenī, jo dziļāk āķis ar boilu ieslīgst dūņās. Tāpēc noteikti ir vērts piedomāt pie pārmešanas biežuma.

Materiālu, no kā siet Ronija pavadiņu, arī vajadzētu ņemt atkarībā no tā, kāda būs montāža. Piemēram, ja izmanto helikoptera montāžu, labāk siet pavadiņu no cietāka materiāla – monofilās auklas, fluorkarbona vai, piemēram, Trick Link.

Daži mazi triki

Tāpat kā visas citas manas (strādājošās) popapa pavadas, arī Ronija mehānika ir atkarīga no pareizās peldošās ēsmas izvēles. Un, spriežot pēc personīgās pieredzes, labākais variants ir tieši mazais popaps – 12 mm izmērs ir mans favorīts. Tikai nedrīkst aizmirst, ka katra ražotāja popapi atšķiras pēc celtspējas. Tāpēc balansēšana jāveic katram popapam individuāli.

Ja makšķerēju uz dūņainas grunts vai uz kādas nesaprotamas, bet tiešām mīkstas gultnes, kuru esmu uztaustījis ar marķiera svinu, tad noteikti izvēlēšos montāžu uz drošā klipša. Šajā gadījumā izmantošu Roniju ar pietiekami garu pavadu, kura izgatavota no mīksta apvalkota materiāla. Šāda veida pavada garantē, ka ēsma eleganti nostāsies tieši virs dūņu slāņa, nokritušas lapas vai kādas citas zemūdens drazas, kamēr pats svins varēs dziļi tajā iegrimt.

Vietās, kuras sedz vieglu dūņu kārta, noteikti izmantošu PVA maisiņu. Tajā būs vien pāris boilas, kurām pa vidu izduršu āķi, atstājot tā spici atvērtu. Šāda maza viltība parūpēsies ne tikai par to, ka uz āķa neuzķeras kāda zemūdens draza, bet arī nodrošinās lielisku prezentāciju. Ļoti karpīgi.

Būtībā viss pagājušais gads man bija ļoti veiksmīgs, un, pirmkārt, es to atceros ar veiksmīgām copes sesijām dažādās ūdenstilpēs. Bet makšķerēju es uz Ronija. Saskaņā ar pierakstiem, tiklīdz es sāku aktīvi izmantot šo pavadu, man saruka nogājienu skaits.

Kā izveidot Ronnie rig

Lai Roniju izgatavotu pats, būs nepieciešami:

  • vairāki izliekti āķi Curve Shank (es dodu priekšroku Covert Dark Mugga #4 ar mikro atskabargu vai Covert Dark Continental Mugga #6),
  • termo caurulītes (Covert Shrink Tube Large / 0,8 mm),
  • griezuļi Flexi-Ring Kwik Lok # 12).

Nogriez aptuveni 1 cm garu Covert Shrink Tube.

Uzvelc šo caurulīti uz āķa kātiņa

Uzver āķi uz Flexi-Ring Kwik Lok – līdz galam.

Uzverot āķi līdz galam, noteikti pamanīsi, ka ātrā sakabe ir deformējusies.

Saliec to atpakaļ, izmantojot parastās knaibles.

Pārvieto termo saraušanās caurulīti tieši šajā pozīcijā.

Novieto to tieši virs vārošas tējkannas snīpja, tikai neapplaucējies ar tvaiku!

Uz āķa kātiņa uzver griezuli ar gredzenu (Target Rig vai vienkārši gredzentiņu Covert Rig Ring).

Uzvelc Covert Hook Stop uz āķa, lai ierobežotu gredzena slīdēšanu.

Aizvelc līdz vietai, kas norādīta attēlā (t.i., tā, lai stopars būtu tieši pretī āķa spices vidum).

Lai atvieglotu ēsmas piestiprināšanu, ievieto griezuļa acī boilu diegu un izvelc abus galus caur popapu.

Pārklāj termo caurulīti ar nepieciešamo daudzumu volframa pastas, lai pavada lēnām grimtu (nekādā gadījumā neizlaid šo soli, veicot šo testu piekrastē vai traukā ar ūdeni).

Piesien no izvēlētā materiāla izgatavoto pavadu pie Flexi-Ring Kwik Lok griezuļa gredzena (attēlā parādīts Trick-Link) un pievieno pavadu vēlamajai pamata montāžai.

@Artūrs_Šteinburgs

 
 
Novērtē rakstu:
  • Vērtējums ir 5 no 5
(1 balss) - lai vērtētu, nepieciešams reģistrēties
[0] Komentāri
 
Nav pievienotu komentāru. Esi pirmais!
Uz augšu
 
Creative templates for Google Ad Manager