Normunds Grabovskis

Normunds Grabovskis

Profesionāls makšķernieks, vairāku starptautisku žurnālu eksperts jautājumos par inventāru, pludiņmakšķerēšanu, fīdermakšķerēšanu, zivju iebarošanu un visa veida ziemas makšķerēšanu.

Kompetenci makšķerēšanā apliecina arī augstie sasniegumi Latvijā un pasaulē:

  • divkārtējs pasaules čempions;
  • divkārtējs pasaules vicečempions;
  • daudzkārtējs Latvijas čempions;
  • Lietuvas čempions;
  • daudzu starptautisku sacensību uzvarētājs.

Atbildes

Jautā xctaps

Sveiciens !

Vēlējos jautāt, vai FC pilot 130 kāts ir ar kadu jaudas rezervi ? Vai būtu prāta darbs lietot jūrā un mest smagos 120-150gr svinus ?

Paldies ! :)

Atbild Normunds Grabovskis

noteikti nē, tas kāts nav paredzēts tādai copei, mierīgā jūrā 80-100 gramu svinus jā, bet lielākus noteikti nevajadzētu, pietam jūras vilnis baigi locīs to kātu

Atbildēts: 17.augusts 2022, 09:52 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā janis94j

Labdien!
Jautājums par melasi, vai derēs arī lauksaimniecības veikalos dzīvniekiem nopērkamā? Interesē cope Daugavā uz breksi ar fīderi, kādā attiecībā to lietot, piemēram, uz 2kg tīras barības?
Paldies!

Atbild Normunds Grabovskis

tā ir viena un tā pati melase, tik cik safasēta mazākās pudelītēs :)))

uz 2 kg barības jauc ap 400-500 gramiem melases, kuru sajauc 1\1 ar ūdeni, es lietoju Lorpio barības un tur jau esmu piešāvies, ka uz 1 kg vajag 500 gr ūdens, citu firmu barībām vajag pamērīt, viss no izejvielām atkarīgs, var būt mazāk, toties pēc tam atbraucot uz copi nav jāčakarējas :)))

Atbildēts: 17.augusts 2022, 09:51 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā krists22

Sveiks. Problēma ar salūzušu feeder distance 100 3.9m, otrajā copes reizē, iemetiena brīdī, salūza trešais posms starp savienojuma vietām. Kā ieteiksi rīkoties, vai šo posmu ir iespējams iegādāties atsevišķi? Paldies.

Atbild Normunds Grabovskis

ja salūzt kāds neilgi pēc iegādes, tad uzreiz vajag griezties pie tirgotāja, Salmo\FC gadījumā ir unikālā iespēja griezties pa taisno pie ražotāja, viņiem ir gan posmi uz vietas, gan ļoti lojāla pieeja šādiem gadījumiem, brauc ar lūzušo posmu uz Skandu ielu 7 un tur visu atrisinās

Atbildēts: 15.augusts 2022, 09:33 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā JanKa_K

Sveiks. Laiks pirkt jaunu feeder komplektu - 150€ +\-
Kur tagad vislabāk aizbraukt iepirkties . Visi sīkumi jaieperk .
Un doma pāriet un pîto auklu ar feeder gumiju - jautajus par šoklideri iemetienam arī siet?

Atbild Normunds Grabovskis

Kur tagad uz vietas visu varētu vienuviet nopirkt un kur tev vēl kāds varētu pastāstīt kas un kā …. nu daudz variantu nav, vai nu Salmo, viņiem katrā no veikaliem, izņemot Spici, ir kāds fīderists, kurš var līdzēt vai nu OK Cope, kuru tiešā specializācija ir fīderis, pie viņiem varētu būt specifisko sīkumu vairāk.

es pats esmu atteicies no šoklīderiem, jo ikdienas copei nekaunos likt arī 0,16mm pīto upes fīderiem, tievāku par 0,14mm pīto fīderim vispār nelieku, tad uzsienot to montāžu ko es izmantoju ļoti labi iztiekam bez jebkādiem šoklīderiem, es lietoju tā saucamo Orlova cilpu ikdienas copē, ļoti laba montāža, nepinas un barotavas neraujas pašas no sevis metienā :))))

Atbildēts: 15.augusts 2022, 09:30 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā Prizma

Labdien!
Ir tāda situācija, biju izaudzējis ļoti lielā daudzumā baltos tārpus. Tārpus sadalīju vairākās ēsmas bundžās ar skaidām. Un uzglabāju ledusskapī. Izrāvos beidzot uz tik ilgi gaidīto copi, vietā, kur šosezon bez brekša reti esmu palicis. Bet šoreiz nekā...
Tārpi gan bija ar diezgan izteiktu smaku. Aromatizatori nebija, tāpēc bēru barībā, cerot, ka uzlabos situāciju. Neuzlaboja!
Gribētos zināt jūsu viedokli!
cope protams nekad nav paredzama, bet Smaka varbūt pie vainas bija, ka tāda necope?
Varbūt ziniet kā labāk uzglabāt viņus, lai neveidojas tāda smaka?
Arī skalot mēģināju, bet to pūdētās gaļas smaku dabūt ārā nevarēju.
Citas ēsmas ar protams bija.
Vajag rast mierinājumu, jo no tādas necopes nevaru atgūties!

Atbild Normunds Grabovskis

nu ja audzēji baltos gaļā, tad smaciņai jābū uhhh :))))), zini zinu :))), zivīs tomēr ērtāk audzēt viņus, kārtīga mazgāšana nedaudz mazina smaku, var tad tos apbērt ar kādu sauso atraktoru, bet smird jau tas, kas tārpos vēl ir iekšā, barībā tārpus var bērt, bet tad jāpatur ilgāk, lai viņi tur padzīvo vismaz dienu, tas arī mazinās smaku

vai zivīm tā smaka nepatīk …. nemāku teikt, cik atceros tos laikus, kad arī vācām baltos tārpus no bedrēm, kur kolhoza ferma meta nosprāgušā cūkas :))))), tad problēmas ar zivīm nebija, problēmas bija tikt vaļā no smakas :))))))

bet par brekšu necopi nepārdzīvo, šogad visa copa ir kā no pakaļas izvilkta, nekur nav tā, ka'citus gadus ierasts, jā, katrs gads biki atšķiras, bet šis brekšu ziņā visur ir ļooooti dīvains, kaut kāds ļoti nestabils gads..

ja gribi ar to balto audzē''sanu ņemties nopietnāk, tad papēti tēmu dziļāk, ir pulveri, kuri jāiebaro tārpiem, lai tik ātri nekūņojas, ir speciāli temperatūras režīmi kā viņus glabāt ilgu laiku, pamodinot tikai tik cik vajag u.t.t., nopietniem apjomiem mums valsts pa mazu un esam pašā Eiropas maliņā, poļiem ir milzīgas tārpu fabrikas, kuras visu šo reģionu nodrošina pilnībā

Atbildēts: 15.augusts 2022, 09:23 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā xctaps

Sveiciens, Meistar !

Kā pareizi uzsiet feeder sistēmu ar feedergumiju ?

Uz pamatauklas gumijas stoperis, tad karabine prieks barotavas, tad pie aukla piesienas bumbina pie kuras sienas klat gumija un tad gumijai galaa sienu pavadu ?

Šķiet, ka esmu ko ne tā sapratis ... :))

Paldies !

Atbild Normunds Grabovskis

viss gandrīz tā, tikai biki savādāk :)))),

1. ņemam pērlīti ar palielu caurumu, (es sev tādas tiko pirku Depo), veram tai cauri fīdergumiju un sienam cilpu, kurā ir pērlīte, mezglu saslapinam pirms savilkšanas un savelkam diezgan stipri, to cilpu, kurā ir pērlīte, taisu maksimāli mazu.

2. gumiju( 0,8-1mm) iesaku taisīt ap 20 cm garu, vienā galā pērlīte, otrā galā uzsienam vienkārši cilpiņu, arī maksimāli mazu, to vieglāk savilkt, ja cilpā kaut ko ieliek aiz kā var pavilkt

3. uzveram uz auklas karabīni ar griezuli, kurā kārsi barotavu, aizbīdam karabīni prom uz augšu pa auklu, lai netraucē

4. veram auklu cauri pērlītei(tāpēc caurumu pērlītei vajag palielu, lai pietiek vietas i gumijai i auklu var brīvi izvērt)

5. no auklas, kurā karājas amortizators, veidojam cilpu, 40-50cm garu, un sienam dubulto mezglu, lieko auklas galu nogriežam

viss, liec pie karabīnes barotavu un copē :))), karabīnes griezulis brīvi slīd pāri vienīgajam mezglam, toties iemetiena brīdī gan zem barotavas, gan kāta pirmajos riņķos aukla ir dubultā, kas nodrošina daudz mazāku auklas deformēšanos brīdī, kad tai ir vis lielākā slodze - iemetienā

ceru, ka saprati :))), tos gumijas amortizatorus var sataisīt mājās pie galda, tad uzsiet montāžu pie ūdens aizņems 20 sekundes :))))

Atbildēts: 15.augusts 2022, 09:10 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā ge-sportists

sveiks. saki lūdzu kur tā vieta pie Daugavas, kur filmēji video, kad nolaists ūdens, kur vēl tas ceļš bija? ar cieņu Pēteris.

Atbild Normunds Grabovskis

starp Aizkraukli un Koknesi, ja papētīsi karti, tad atradīsi, praktiski vienīgā vieta, kur ceļš brīvi pieiet pie ūdens, bet nu jau dienas 10 un sāks celt ūdeni

Atbildēts: 15.augusts 2022, 08:54 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā Didzeeens

Bet kāpēc vērpjas tik ļoti pavadiņa? Nekādu lieku elementu sistēmā nav, FC karabīne bez nekādām liekām kājiņām, fīdergumija ar pērlīti un viss galā cilpa cilpā pavada..

Atbild Normunds Grabovskis

teiksim tā, pavadas pa bišķim vērpjas visiem un vienmēr, sevišķi, ja ēsmā tīri baltie tārpi 2-3 uz āķa, vai liela slieka, tad ēsma nāk aŗā kā propellers un savērpj pavadu, nu ar pirkstiem izstiepjam to uz leju un it kā viss ok, jāiemanās kā spraust uz āķa ēsmu, lai tā nevērptu pavadu, bet nu jebkurā copē, kur ir iemetieni, straume u.t.t. ar pavadiņas savērpšanos jārēķinās, reizēm tas notiek pārāk bieži un tracina :))), sāc ar ēsmas uzlikšanu, biki pamaini, lai nav propellers

bet, ja tas viss nelīdz un ir aizdomas, ka vērpjas arī pamataukla, mono to parāda momentā, pītā “ciešas" ilgāk, tad pie vainas vis ticamāk ir spoles uztinējrullīša gultnis, vis ticamāk, ka tas ir iesūbējis vai ierūsējis, pietam tas var notikt neatkarīgi no spoles cenas un vecuma, esmu redzējis arī 700 eiro spoli veikalā ar sausiem gultņiem, maza šaizīte var gadīties visur un visiem, gultnīti, pēc izmēra, var nopirkt gultņu veikalā, pietam ieteiktu ņemt dārgāku, kvalitatīvāku un pats nomainīt, ja nav meistara tuvumā

Atbildēts: 10.augusts 2022, 14:37 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā Didzeeens

Izmantoju Jūsu ieteikto Inline sistemu kur sienu pirms fīdergumijas pīto auklu dubultā, kautkādā raidījumā ieteicāt, ļoti iepatikās.
Baltir tārpi un Pinkas laikam ir top ēsma.

Atbild Normunds Grabovskis

jā, šī montāža ir ļoti laba, daudz mazāk sanāk zaudēt barotavas un mest var drošāk, pietam, ja fīdergumijas ar pērlītēm sasien mājās, tad sistēmu uzsiet var minūtes laikā :))))

no ēsmām jā, pinki un baltie būs vis universālākie, protams neaizmirstam sliekas, tās arī bieži vien ļoti nostrādā :)))

Atbildēts: 10.augusts 2022, 09:17 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā Didzeeens

Sveiks, nomoka jautājums par fīdera pavadiņām, copēju ezerā un pavadiņa ļoti bieži vērpjas. Pāriet uz citu ražotāju auklām vai ir kāds cits padoms?

Atbild Normunds Grabovskis

jautājums ir par pašu fīdera montāžu un kas pa ēsmu, parasti aukla pati pa sevi nevērpjas, to vērpj ēsma vai kaut kas montāžā, kādu montāžu tu izmanto?

Atbildēts: 9.augusts 2022, 16:47 | Komentēt | Adrese atbildei
Uz augšu
 
Creative templates for Google Ad Manager