Valguma ezers

Valguma ezers, Mazezers, Slocenes ieteka, Pulkaines izteka
Pēdējo reizi, kad biju Valgumā, konstatēju, ka daudzas zivis ir slimas - klasiskās pumpas, ēdes uz sāniem, izsprāgušas acis, brekšu dzīvīgums nekāds (pie krasta norāvies breksis nekustīgi gulēja kā līķis). Tā kā bija informācija par piesārņojumu ezerā, nosūtīju VVD vēstuli. Atbildē VVD noliedza manas aizdomas par piesārņojumu ezerā - inspektori bija apsekojuši vietu, kur Slocene ietek ezerā. Piesārņojums netika konstatēts, aptaujātie makšķernieki un laivu bāzes darbinieki noliedza šo faktu, zivis ezerā sveikas un veselas, uzņēmumi, kas laiž notekūdeņus Slocenē, tiek kontrolēti. Īsāk sakot - paraugezers. :D
Bet es zinu, ka piesārņojums ir bijis, man nerēgojās, ka zivis slimas. Diemžēl nesafotografēju un nav sanācis atkal copēt ezerā. Lūgums citiem copmaņiem, ja sanāk, nofotografēt slimās zivis un nosūtīt man. Ja ir kāda informācija par piesārņojumu (redzēts, nofilmēts, dzirdēts no citiem), arī par to man paziņot. Kaut kas jādara lietas labā.
13.augusts 2013, 11:51 | links
 
kādu kilometru no dzelzceļas stacijas Tukums 1 uz Tukums 2 pusi tek tāda pilsētas ateja iekšā Slocenē ka šausmas,kura arī aiziet visa uz Valgumu un tur dzīvo viss Tukuma triperssss....
3.augusts 2013, 00:41 | links
 
Piecas dienas pavadītas Valgumā. Diemžēl cerētā cope nebija, taču laiks tik un tā lieliski pavadīts. Īsais rezumē: 4 brekši virs kg + 1 bonuss, vairāki no 300-500, kaudze ar visādiem krikumiem (pliči, raudas, mikro breksīši), kā arī 3 līdaciņas, lielākā uz 2 kg. Labi ķērās asari uz vīķes. Bija arī viens monstra ņēmiens uz dzīvo, ko diemžēl nerealizēju. Vieta perspektīva, tāpēc atgriezīšos tur, iespējams, jau nākamnedēļ.
Apraksts un bildes albūmā.
2.augusts 2013, 15:52 | links
 
Pa nakti, gruntene ar maili, var trāpīties labs zutis.
21.jūlijs 2013, 10:24 | links
 
Tēvam vienreiz karpa nospruka pa nakti, no rīta man 3 ļoti mistiskas copes - aukla pilnībā atslābst, piecirtiens, ne pavadas, ne svina. Un 3 reizes pēc kārtas. Galā naktenis. Loģiskākais, kas ienāca prātā, ka karpas, kas ar spurām pārkniebj auklas. Ir dzirdēts, ka kāds izvelk karpas, bet nezinu nevienu, kas mērķtiecīgi izietu uz tām. Pieļauju domu, ka viņas var uznākt uz brekšiem uzklāta galda.
Tukuma galā ir redzēts, ka izlec karpas.
20.jūlijs 2013, 15:02 | links
 
Tāda sajūta ka visi tikai brekšus ķer. Vakar biju Valgumā, 0.5 kg asaris uz baltajiem un 0.7 kg breksis, neskaitos mazos parazitētājus. Bet kā dabūt kaut to pašu karpu? netālu no krasta jau tāds dziļums.
20.jūlijs 2013, 14:28 | links
 
Aizbraucu atradu sev pievilcīgu vietu iebaroju un 3.00 laižu copēt 1rīts tukšā iebaroju atkal 2rītā 3.00 laižu atkal 1cope pēc 5min. breksītis 300-400g. pēc neilga laika dabuju 1.3kg breksi tāds pats pie krasta nospruka un vel kādas 5copes pa tušo.Tapēc domāju ka Valgumā noķert breksi nav problēmu vajag tikai pabarot!
16.jūnijs 2013, 10:26 | links
 
Copes rezumē.

Pirms devos uz copi, suņi uz barību kā negudri - ēda, siekalojās apkārt. Nodomāju, ka tad jau būs. Atradu smuku līcīti ar lēpēm, lēpju logos iebaroju. Uz viena makšķeres kārtīgs naktenis, uz otras - kukurūzas graudi. Visu to laiku sajūta, ka ezers miris. Ēsma neaiztikta. Sāk krēslot, odi un knišļi tik daudz, ka jāizmanto vēdeklītis, lai aizbaidītu parazītus no sejas, citādāk jau smuki piepampis biju :) 5 minūtes pirms pašām beigām cope uz kukurūzu, cilāja, cilāja, piecirtu, nekā, kukurūza nav.

Īsi un kodolīgi - parazītu daudz, cope nav.
14.jūnijs 2013, 15:19 | links
 
Gadus 3-6 atpakaļ (precīzi vairs neatceros :)) viens meistars arī mācēja savilkt burtiski vannas. Mikro āķis, tieva aukliņa, iebaroja ar kukurūzu, uz āķa arī kukurūza. Tas viss jūlija vidū, kad lielie karstumi, un breksi varēja ķert arī pa nakti. Man vannas nebija, bet 3-6 brekši (kilogramnieki) rīta cēlienā bija. Tad kaut kad nolaida Milzkalnē dzirnavezeru, parādījās ezerā beigtas zivis. Kopš tā gada nevienu breksi, kas šī vārda cienīgs, neesmu izvilcis.
12.jūnijs 2013, 14:46 | links
 
Es Valgumā vandījos Kosigina laikos /70 -80 gadi/ ,kad šo ezeru vaktēja no visām malām Tad tur bija brekši No rīta vannu bez problēmām Parasti braucām agri pirmdienas rītos Tas tāpēc ,ka pirmdienās inspektors brauca uz Rīgu atskaites un protokolus nodot Ar nākamo Morozu jau varēja sarunāt
12.jūnijs 2013, 08:25 | links
 
Tēvam ir gadījušies līņi (visi virs kilograma) izejā no līča, bet nekad vairāk par vienu. Rīt mēģināšu vēlreiz, bet jau Mazezerā. Atceros, ka vairākus gadus atpakaļ biju liecinieks, ka izvelk 3 kilogramniekus salīdzinoši īsā laika posmā. Noteikti paziņošu, kā gājis. Tūlīt arī iešu lasīt nakteniekus. :)

Valguma ezers tīrības ziņā nav no tiem pateicīgākajiem. Vēl salīdzinoši nesen bija top13 piesārņotākajos Latvijas ezeros. Pa Sloceni no Tukuma un visa pārējā, kas pa ceļam, nāk draņķības. Bet ko padarīsi, ja nav auto, bet ezers tuvu lauku mājām? Copēt gribas. :)
12.jūnijs 2013, 00:19 | links
 
2 gadus atpakaļ tieši tur arī dabūju līni(ap kg)-pretī ''Niedrām".Pēdējā laikā nav gadījies būt,Kaņierī , škiet,lielākas iespējas to līni izsēdēt
Kopš ziemā čoms savilka tārpainos pličus(tieši ''zābakā''),vispār īpaši liela vēlme copēt tur nav
12.jūnijs 2013, 00:08 | links
 
Pasēdēju Zābaka līcī ar domu uz līni. Dziļums ap 2 metriem uzreiz aiz lēpēm (smuka kants). Līnim mani nodomi bija vienaldzīgi. :) Pēdējā pusstundā uz barību uznāca raudas un brekšu bērni, bet tas arī viss. Nekāda acīmredzama līņu aktivitāte (zāles nekustējās, burbuļi nenāca).

Kārtējo reizi pārliecinājos, cik feini strādāt ar vagleri - lietus līst, vējš pūš, bet man vienalga - aukla taisna, pludi stāv uz vietas.

Kā citiem? Ir kādas atsauksmes par Valgumu?
11.jūnijs 2013, 00:28 | links
 
Makšķerēju Valgumā kopš 2003. gada, kad arī vispār sāku savas makšķerēšanas gaitas. Tā kā turpat blakus ir lauki, tad pavadu tur salīdzinoši daudz laika. Ņemot vērā, ka tikai periodiski esmu tur makšķerējis, nav sanācis ne īsti apgūt ezeru, ne gūt ievērības cienīgus lomus. Neskatoties uz to, ka ezers ir diezgan piesārņots (gan no Slocenes, gan makšķerniekiem), tas tomēr ir kļuvis kā savējais.

Dalāmies ar informāciju par copi, diskutējam par ezeru un tā apkārtni un makšķernieku godaprātu.

P.S Divas pēdējās brīvdienas biju ezerā ar domu ķert breksīšus un citas karpveidīgās zivis. Pārliecinājos par to, ka zivis ezerā ir, tikai jāprot tās paņemt. Svarīgākais faktors izrādījās iebarojamā ēsma. Pirmajā reizē (pie Zābaka līča) izmantoju vasaras barību, kas bija atjaukta ar rīvmaizi un augsni, taču neskatoties uz to, ka koncentrācija bija neliela, tā saldā smarža tomēr nedarbojās pilnvērtīgi. Jutu, ka zivs apakšā bija, bet ne tik lielā koncentrācijā.
Otrajās brīvdienās (Mazezers) darbojos veiksmīgāk - izmantoju saulespuķu spraukumus, kurus atjaucu ar sarkanajiem/dzeltenajiem graudiņiem (pastonači, pastinači?) un Sensas sarkano ziemas brekšu barību. Veiksmīgāka izrādījās saulespuķīte. Otrajā dienā, barojot tos pašus āliņģus, varēja just, ka zivs uzreiz atsaucās uz barību. Copes arī bija regulārākas, salīdzinot ar pirmo dienu. Ķērās breksīši līdz 350 un tādas pašas raudas. Ar 0.08 kaifs vilkt! Taču jūtams, ka pie tādas copes nepieciešams kas rupjāks, jo bija zivis, kuras praktiski uzreiz pēc copes aizpeldēja ar visu mormišku (spolei bremzīte vaļā). Darbojās sistēma arī ar pludiņu. Jūtams, ka zivis atsaucās labāk uz ļoti mazām mormiškām. Ja grasāties sēdēt uz breksīti, lielu mormeni vai āķi nav jēga likt. Tas pats princips darbojas arī vasarā.

Diemžēl ezera apkārtne ir diezgan piesārņota, par to jāpateicas mūsu kolēģiem. Pēc sevis vienmēr savācu. Pat cigarešu izsmēķus no ledus novācu. Esmu vācis arī pēc citiem makšķerniekiem, jo ir pretīgi makšķerēt vietā, kur viss ir piedrazots. Iesaku to arī citiem - neatstāt pēc sevis atkritumus un pieraut līdzi arī citus - rokas nenokritīs, ezers būs pateicīgs.
16.aprīlis 2013, 11:59 | links
 

Pievieno savu atbildi

Nepieciešams reģistrēties, lai pievienotu atbildi!
Uz augšu
 
Creative templates for Google Ad Manager