Tirza

Tirza nav tā upe, kur var aizbraukt, un būs .
nebūs pārāk bieži.

šodien pastaigāju pa leju. vienu foreli apskatīju. iznāca kādas 5x. mēģināju visu piedāvāt. nekā . panāk, un slinki atkal lejā , izmērs iespaidīgs .
asini uzsita .. salasīju gailenes un braucu mājā.
upe jau skaista . bet zivu ta maz.
6.augusts 2021, 22:25 | links
 
Tieši tas laiks arī bija manis pieminētajai copei, apmēram 90-to gadu sākums līdz vidus.

kekss, 23.novembris 2013, 19:59


Sakarīga atskaite, paldies.

Katru reizi, braucot uz Gulbeni, uzmetu aci, bet pagaidām pieturos pie Pededzes.
6.augusts 2021, 09:50 | links
 
tēma iesūnojusi.. jūlijā, kad biju uz augšu no hesiem, pirmajā piegājienā dabūju 950g foreli, vēl 5 sīkās , citas sugas -0 . Likās ļoti cienīgi . nākamajā reizē dūči , sapali , asari , bet vietu arī pamainīju.. apstaigāju pāris posmus arī pēc tam . Daudz kas atkarīgs no lietiem un ūdens līmeņa .
Kopējā aina ir ne īpaši laba... bebri arī ..

par posmu lejpus hesiem runājot, tur ļoti regulāri dodos makšķerēt.
Vienalga, vai asari , vai kāda līdaka, sapals .. paskatīties kas tur notiek interese ir . Ne tik sen.. gadi 4 atpakaļ, alatas no viena līkuma vien kādas 8 dabūju, tik met un velc. ir posmi kur alatu var dabūt ļoti regulāri arī šodien . Pa visu laiku no tirzas lomā esmu paturējis 2 alatas , 1 foreli. neskaitāmus dūčus , sapalus , asarus . dūčus parasti ņemu .. nu negribās, ka plosa mazās alatas, un lejā ir redzēti bari foreļu mazuļu . ir redzētas arī smukas foreles.. pamatīgu alatu izgājieni .
ir jau reizes, kad aizej, nostaigā .. un sajūta - tā upe ir tukša .. nekā no foreles, alatas tur nav un nebūs . bieži tā gadās . bet tad to pašu asari var ķert, sapalu
par brakariem , ja neskaita mani , kurš somā liek dūcēnus(bet arī tikai posmos kur ir tās alatas vai foreles) . ir redzēti no lejasciema , vesels bars ar brideni dauzot upi.. pāris tinas ir redzētas staigājot.
hesi ir citas cope, un zivis ir . zandarti, pamatīgi asari, nesliktas līdakas. uz donkām ir ko darīt, un pludiem. bet tas tā. īsta upe tā jau vairs nav. bet kopumā, reljiefs interesants . zivju daudzveidība, izmēri arī ok.
kopumā , upe ir sačakarēta un pārsvarā liks vilties .. ja grib aizelsies brist , kur zāle pāri galvai, var jau mēģināt foreles medīt augšpus hesiem . uz leju, tur kādu alatu, smuku sapalu.
6.augusts 2021, 07:33 | links
 
Tieši tas laiks arī bija manis pieminētajai copei, apmēram 90-to gadu sākums līdz vidus.
23.novembris 2013, 19:59 | links
 
par Tirzu varu teikt ka 90 gados bija labs dzivoju blakus 2.5km. foreles sigas, alatas bija daudz, sapalu gan netiku nokeris, un rekord man bija strauta forele 1,420kg. tad bija partraukums mana cope. ap 2000 gadu aizgaju pa vecajam vietam un pilniga nulle. netalu ari pa to laiku bija uzcelts hess. runa iet par Druvienas pusi.
23.novembris 2013, 17:16 | links
 
skaidrs kkautkur ap lejasciemu vai ap pleku dikiem kkaukur tur?daudz jautaju bet..:D
19.novembris 2013, 17:17 | links
 
Aiz HESiem, uz leju.
19.novembris 2013, 16:45 | links
 
vari pastāsīt apm kur tas atvariņs atrodas?vai vismaz pirms vai aiz hesiem?:)
19.novembris 2013, 16:15 | links
 
Tirzā savā laikā zināju vienu zivīgu, prikolīgu līkumu (ar padziļu atvaru tik nelielai upei), kur tikām noķēruši dažādās reizēs liekās tik atšķirīgas zivis - līdaka, sapals, vimba, grundulis (to uzliku uz dzīvo un noķēru ap 2 kilo līdaku, tāpat uz nakteni pāris reizes tika noķerta līdaka maija sākumā), nēģis, forele (bij baigi liela ap kādu 1,5 kg) un tad vēl vienu zivi mēs ar čomu tā kā nokrustījām par sīgu, tas bija sen, precīzi neatceros, lūk kā pa to Tirzu gāja.
17.novembris 2013, 22:09 | links
 
Nu varbùt uz Robezkalna Hesa vairs nav,bet saubos,jo kad tikko vinu uzcéla tad tádi mazliet pat sprìdi garáki sapaléni kéras lopá.Atlika to padzirdét tautai un tad tik sákas,kastes maisi pilni. Labi,saprotu zivtinu vélies,nu panem vienai reizei,bet né,tak kakis un vistas paliks needusas.Un saubos ka arì tagad mazo sapalinu izmérs tiek ievérots. Sinolé ka likums katru pavasari bombì ar naktsákiem,tas protams savu artavu ir devis arì uz alatu populácijas pazusanu. Nu un par pavasarì es domáju ka reti kurs pie veilsmìgas copes ievéro skaitu vai izméru vimbám,bet gan jau arì ir iznémumi.Ta pat arì redzu ka zemmera sapaléni tiek nemti,esmu pat aizrádijis,bet véra nenem. Ká arì sézot uz vimbám tur arì krìt alatas,kuram tad ir liegums.Par naktsákiem nemaz nerunájot.
Nu labi,pietiks par tik plasu mérogu,ká ne ká téma ir Tirza. :)
16.novembris 2013, 10:23 | links
 
Lūk,par to jau ir tas stāsts,ka jeb kuru no mums var nosaukt par sava veida brakaru.Par robežkalna un paideru hesiem runājot,nu nēsmu es redzējis nevienu brakaru pēdējā laikā/gadā,jā agrāk bij,bet to ko stāsta-es nēsmu redzējis,tādēļ neņemos spriedelēt.
16.novembris 2013, 10:00 | links
 
Protams ka var,esmu arì vairák par 5vimbám panémis.Tur jau nav ko liegties. Zemmera lìdacias arì esmu kéris no tilta skolas gados.
15.novembris 2013, 22:48 | links
 
Iepriekš kaut kur izskanēja viedoklis, ka uz Robežkalna hesa un pie Paideriem nav maluzvejnieku, interesanti kurā vietā šā viedokļa paudējs copē. :D
tapirs-n, 14.novembris 2013, 14:57



Nu tad jau tevi ar var uskatīt par brakaru?
Mētāji taču mušu paideru hesā tuvāk par atļautajiem 100m-ko?
15.novembris 2013, 21:24 | links
 
Tiesi tá bija,un bùs,bet tagad asaréni,teibas un raudinas :D Sogad vel biju tajá rajona,zem vilaunes ietekas.Pilnìgs dìkis,jo bebri ir tádu eldorado sataisijusi.Dambis ik péc 200m,un tas nav uz labu,jo ja nav iespéju tikt uz berzu vietám,tad arì fors iznìkst.Ja pabrauc no Grotes uz Tirzas pusi,tad var manìt jau ká notiek Tirzas aizaugsana,ta ka lai pludinieki riktéjas,moz péc páris gadiem varés kolosáli raudas vilkt :(
Vel tagad atceros,ká tikko uzcéla Azu Hesu,ta bija raksts MMD zurnala,par tá nekaitìgumu.Un ká pierádijums bija nofocéts Hesa saimnieks ar lejpusé izvilktu forelénu.Bet nu tas bija pirmaja gadá.Gribétos tagad redzét ka vins izvilktu,un lai tagad pastásta,ka viss ir labi un foreles joprojám ir.:D
15.novembris 2013, 00:19 | links
 
Tapirs, šitā vairāk zivju nebūs! Jā, labas vietas "Pērle"- BIJA!
15.novembris 2013, 00:10 | links
 
Pludinsh- Tu gan mazliet dìvains,nenem launa,bet páris ierakstus atpakal saki ka esi copéjis un raudas vilcis,ká arì breksi.Bet jau péc brìza jautá péc labám vietám.Cik tad Tu labas tada mazá upelé velies??? :D Un ja jau breksi pacéli,ta jau ir laba vieta.
14.novembris 2013, 23:51 | links
 
nja viena veta tada kip maza kracite tur man dazi smuki asar nakusi lidz un izskatas laba sapalu ieta akmeni seklaks bedrite:)
14.novembris 2013, 21:39 | links
 
Man Tirzā ir ķēries uz maziem rotiņiem un vobleriem.
Līdaciņas,asari un sapali. Cope ir bijusi gandrīz vienmēr...
Arī alatas ir dažos posmos.
14.novembris 2013, 21:24 | links
 
a kā ar baltajām zivīm un moš varat kādu dziļu vai labu vietu ieteikt?
14.novembris 2013, 17:06 | links
 
Nu par Tirzu kā izcilu foreļ un alatu upi esmu dzirdējis tikai teiksmas, Dzīvoju viņai gandrīz blakus, un esmu bijis uz viņu šad tad nomierināt savu ziņkāri, vai tad tiešām nav. Un ziniet tiešām nav, foreļu točna, par alatām nezinu, kaut kad sen atpakaļ vienu dabūju. Bet par forelēm var aizmirs, jo ja būtu pastaigājuši tad saprastu ka visas potenciālas nārsta vietas viņām ir vai nu apludinātas vai arī virs Hesiem un entajiem bebru dambjiem, foreļu nebūs, ja netiks tām palīdzēts, gan ar mazuļiem gan bebru populācijas iedragāšanu :D Ja godīgi, tad mazliet tracina šie varonīgie saukļi "Vajag uzspridzināt", jo tā pat neviens nav spridzinātājs, un tāda tukšā runāšana vien sanāk. Protams tagad var kaifot asaru un līdaku piekritēji, jo Hesos to pietiek. Bet kā alatau un foreļupe, lai cik skumji nebūtu viņa ir zudusi.
To pašu varu teikt par Gauju, pie Sinoles, alatu pietika un tiešām bija daudz,bet tagad laikam pat vienu būtu izvilkt vesels izaicinājums. Bet ko var gribēt, ja pat pavasara ūdeņos HES dabū gauju gandrīz sausu. Un nevajag tik sacīt ka savādak nevar, jo dzirnavas Sinolē ir bijušas vienmēr un darbojas uz turbīnas, bet tāda ūdens svārtība netika novērota.
Viss vairāk jau tracina lieta, kad maluzvejnieku par zemmēru izčakarē pēc pilnas programas, jo redz tam vienīgajam var tikt klāt, bet cik ikrus izkaltē HESa ūdens svārtību radītas sekas-tam nevar tikt klāt un viss ir normāli.
Iepriekš kaut kur izskanēja viedoklis, ka uz Robežkalna hesa un pie Paideriem nav maluzvejnieku, interesanti kurā vietā šā viedokļa paudējs copē. :D Jo vimbu laikā vien, domāju ka varētu katru dienu ķert uz nebēdu. kā arī ziemā Pastaigājot pa Robežkalna HESU un pārbaudot lomus, domāju ka ne veinu viuen varētu par sapalu izmēra neievērošanu izcirpt.
Atvainojos ka beigas sanāca ne pa tēmu, bet rajons viens, un ja raksta tad raksta.
14.novembris 2013, 14:57 | links
 

Pievieno savu atbildi

Nepieciešams reģistrēties, lai pievienotu atbildi!
Uz augšu
 
Creative templates for Google Ad Manager