Vēži un vežošana

Ak Mans dievs... Tiešām, negribu aizvainot jūs, Bet tāds suņu murgs un tālu no patiesības, rakstiet par to ko aptuveni zinat tikai! Pilnīgs sviests, pēc jūsu rakstītā sanāk, ka ja vajag ogas VISIEM jaiet uz mežu, ja vajag zivis jaiet uz ezeru. Ne visiem ir laiks un vēlme. Mēs dzīvojam laikā, ka daram to ko daram un ja varam atļauties tad arī paši to nopērkam. Lūdzu neatbildēt, jo negribu diskutēt dēļ jūsu rakstības vien!
8.jūnijs 2016, 14:07 | links
 
KarklinuJanka !!!!!!
Atvaino bet tas tevis rakstitais ir biski smiekliigs par tiem veeziem.
1kart, veezi kauc kada tirgu ir DARGi, tobis nevis vienkarsi dargi, bet loti , loti dargi.....
2kart.Vezi ira visur pamata,( kur vien vinjiem vajadzetu but ), jo.. visi vecie udens piedrazotaji, Padumju zavodi sen ka jau nestrada, un ira laimigi prihvatizeeti.
3.kart... Tavi teksti 'sitos vezus bibu, a sitos nebibu "ir vienkarsi maigi izsakoties perversi.....
Ja gribi ej uz restiranu, maksa daudz un pasutitui gimenes svetkiem veezus, kadus vien tu velies....
Tas ir ka piem..... Es saku, ka eju copet uz riktigam mega piranjam.. strunts ka pie mums udenjos vinju nav, bet es copeju tas piranjas.........
Var tapat senjot ziema , sniega.
4kart....Vietejo, a La klasik"" veezu tikpat ka nava, tie Pindosu ievazatie signalveezi laikam tos musejos vienkarsi apped.. vai pielipina vinjiem kadu tur slimiibu-seergu.
5.kart ir neta labs saits par vezosanu, ieskaties, neka tur pargudra nava.. vis vienkarsi, senteevu stilaa.
6kart, braucot copet pieperc apm 2 gab ( vairaak nevajadzes ) veezu murdinjus, kas maksa ne vairaak par 8 jurisi gab... ( ieteicaams njemt dazadus, maz kurs tev iepatiksies vairak un klus par tavu veezosanas TOP murdinju )
7kart, ka saka viedie copes guru... visu kas dzivo udenjos var nokjert ieverojot tikai 2 punktus
Punkts Nr 1. Ja tas ko tu velies nokjert tur ira.
Punkts Nr 2, ja tas ko Tu velies nokjert, tiesam saja laika grib kjerties, tobis njammu, njammu.
8kart. Daudzas vietas vezosana ir miztiski aizliegrta, vai vajadzigas kadas tur licenzes.
Fufelis taas viss ira, strjoma, diskusija ar kadu tur ribnadzoru inspektoru, kuram ir nelaaga oma, jo 'sieva no rita neiedeva ':-))) gadijuma, vari lepni pazinjot,.. naani.. es veezs nekjer, a murdinji man ir vajaadzigi mazajam esmas zivtinjam.
9kart.. Uzskatami ka notiek vezoosana senteevu stila... vari palureties skaistaja Latvijas Padumju laiku filma, 'Mans draugs nenopietns cilveks"
10kart....Vezu lobisana nava nekada tur noeesanas.. gruusi pat vinju nosaukt par uzkodu.. ta .. tjipa cipsi, tautiska stilaa ;-)))
11kaart.........Vezu pagataavosana esanai ir vairak ka vienkarsa.
12kart... Lai dabutu tos veezus, ir viena loti liela probleema. vajag tikai veezot........( cik neesmu pie udenjiem uzstajiga forma blavis uz vinjiem.. veezi, pa labam naac arrrrrrra........., pa labam naac.., nefiga, neklausa ne pa kam, ara nenak, un katla pats ieksa nelien ;-))))
Ja ieverosi sos manis Tev pilna slepeniba uz aus cuksteetos senteevu vezosanas padomus...., bus tev ir veeezi, ij saime bus prieciga.
P.S. Senteevu sengudriba vesta.. vezi ir kjerami menesos kuru nosaukumos ira burts R...
Tobis senteevu kalendara lukojoties , maijs, junijs, julijs, augusts............., ir bez ta burta R.
Lab apettit Tautiet..... Tobiss ApeeedVeez ;-))))
8.jūnijs 2016, 12:47 | links
 
Paldies, vēži iegūti un rītdienas svinībās būs uz galda. Tiešām paldies smuki un lieli
8.jūnijs 2016, 10:14 | links
 
Pats ņēmu gan dīķim gan svinībam no šī cilvēka https://www.ss.lv/msg/lv/agriculture/fish-industry/fish-fry/igibd.html
7.jūnijs 2016, 09:04 | links
 
Sveiki! Drīz tuvojās lieli ģimenes svētki un vēlētos uz galda uzlikt mūsu pašu vēžus, vai kādam nebūtu zināšanas kur tos iegūt? Izbraucām visu centraltirgū- nulle! SS.lv no vidzemes puses nekā.. Varbūt kādam šeit ir info? Neinterese gumijas signalnieki vai tie mazie dzeloņvaiga
6.jūnijs 2016, 11:08 | links
 
Veikalā un tirgū platspīļu vēžus neesmu manījis vairākus gadus, te džeki jau Februāri dod normāli vaļā, daudzums mani abrinooja https://www.ss.lv/lv/agriculture/fish-industry/fish-fry/
17.februāris 2016, 21:29 | links
 
Ko īsti nozimē no seniem laikiem? Pirms 10-13 gadiem citos posmos bija iespēja arī noķert vēl platspiļniekus, vairāk uz leju no taviem minētajiem karstajiem punktiem. Šī suga ir invazīva un faunai dara tikai sliktu, palasam nedaudz Eiropas citu valstu atdzinumus, tur šos signālniekus ķer lauka cik vien iespējams. A - Tā apdraud sugu kas Eiropa dzivojusi gadu tukstošiem, B - Kulinārijas jautājuma divas nesalidzināmas lietas, lai vai ko kāds gribētu iestāstīt.

Marlboro, 11.februāris 2016, 16:00


No seniem laikiem nozīmē, ka viņš tur ir bijis jau kopš laika, kad signālvēži paradījās Latvijā. Nav arī tā, ka platspīļnieks vairs tur vispār nav, rets gan un kā iezemietis tiek amnestēts.

Atzinumus vajadzēja izlasīt līdz galam, lai saprastu, kā ar šo cīņu vedās, valsts arī it kā cīnās ar korupciju.

Kā arī Brasla visticamāk paliks, kā neveiksmīgs padomju eksperiments vēžu ziņā (vai no otras puses skatoties veiksmīgs), jo satecē ir pārāk daudz privātu midzeņu no kurienes signālnieks atkal tiks upē. Pieņemsim, ka izķers viņus, tad atzīs, jā var laist platspīļniekus, salaidīs un pēc 15 gadiem atkal šo malsim. Un šaubos vai kāds sateces baseinam piesaistīts īpašnieks tā vieglu sirdi teiks, nu ja vajag, tad vajag, raujam visu signālniekus ārā no mana dīķa/ezera.

Var vilkt paralēles ar vēl vienu sugu, kuru godā ar Amerikas izcelsmi, ūdeli, nu jau praktiski Latvijā neviens vairs necer sastapt Eiropas ūdeli, Amerikānietes ir guvušas virsroku. Protams pozītīvi ir tas, ka krasta līnija tomēr vēzi ierobežo.
12.februāris 2016, 08:18 | links
 
Jākārto šīs lieta - makšķerēšanas noteikumos!!! Ja būs vietas kur signālvēžus sargās VVD inspektori, jo šī vieta nav iekļauta MN pielikumā kā publiski atļauta, tad nekas nemainīsies!!! VVD inspektoriem vasarā nav ko darīt un regulāri tiek apsekota upe(upīte) kur savairojušies signālvēži:))) Noteikumu pārkāpums, bet kāpēc jāsargā invazīva suga par nodokļu maksātāju naudu? Varbūt taupa draugiem šos vēžus - korupcija!!!!
11.februāris 2016, 23:40 | links
 
Ko īsti nozimē no seniem laikiem? Pirms 10-13 gadiem citos posmos bija iespēja arī noķert vēl platspiļniekus, vairāk uz leju no taviem minētajiem karstajiem punktiem. Šī suga ir invazīva un faunai dara tikai sliktu, palasam nedaudz Eiropas citu valstu atdzinumus, tur šos signālniekus ķer lauka cik vien iespējams. A - Tā apdraud sugu kas Eiropa dzivojusi gadu tukstošiem, B - Kulinārijas jautājuma divas nesalidzināmas lietas, lai vai ko kāds gribētu iestāstīt.

Kā var laist kaut ko iekšā, ja pēc brīža šie signālnieki tos iznidēs? Šī upe ir savienota ar tik daudziem ezeriem, strautiem,ka šī sērga iet graujošā izplatībā. Zinu arī cilvēkus,kas uzskata, ka šī esot labāka suga un viņi paši pa kluso to pavairo - Visa citā ziņa labi džeki. Bet vajag tiešām uztaisīt brīvo ķeršanu visām invazīvajām sugām un likt jaunu bildi iekšā. Vēžu audzētājiem nevajadzēs sūtīt savus audzētos vēžus Vāciju,Angliju Zviedriju, bet tos varēs laist iekšā pašu ūdeņos (protams, tikai ilūzija, jo tas skaitlis kāds šobrīd tirgū ir platspīļu vēzim, mums nav pa kabatai). Ja kāda pašvaldība grib ar to nopelnīt, aiziet liekam licenžu naudu virsū kvai invazīvai sugai ar noteikumu,ka nauda atgriežās ūdeņos.
Bet nedaram, ka dara/ija Limbažu Lielezera - licenžu nauda - max 50 vēži - Un ķer signālvēžus. Vajadzīga licenzes kas atļauj ķert dažādus daudzumus. Problēma šeit ir, ka Dr Ārents vairs nav 25 gadīgs puika un nespēj jaudāt salikt visu pa plauktiņiem. 20 gadus viņš cinās, bet kaut kas neiet. MOSP - Šajā ziņā ir lielas izredzes sakartot lietas ar Mārtiņa to biznesa skatienu un nelielo bravurību (Laba nozimē) Un Oltes iespēju mēdiju telpā paskaidrot lietas.
Jūtu,ka PIRMO reizi esam uz pareizā ceļa lietās. Protams, ka ir lietas, kur mums katram būs savadāks redzējums, bet ir jasāk darīt lietas, katram savā vietā un spēju robežās.
11.februāris 2016, 16:00 | links
 
Uzteicama doma par Signālvēžu uzskaites vietām. Vajadzētu sākt ar Braslu un tiešām palaist visus un lai izgrābj to Braslu sausu no signālniekiem. Jo tas ir lielākais sāpju bērns.

Par Platspīļu vēžu vietām - Varu galvu likt ķīlā, ka vietas dabūt ir neiespējami no kāda, vasara centos iegūt kvai vienu vietu.

Marlboro, 10.februāris 2016, 23:24


Tev arī līdz galam nav taisnība, nu izgrābs to Braslu, un? Kā jau šeit minēja vietā neviens neko nelaidīs, vismaz pagaidām. Kā arī Brasla jau no seniem laikiem ir bijusi signālnieku mājvieta ar 2 karstajiem punktiem, bet pedējos gados ir notikusi "izlaušanās" kas prakstiski savienojusi šos punktus. Kā arī, nedomāju, ka izķert ir iespējams, jo tas jūsu mīļais privātais ezeriņs ir savienots ar upi, vai nu no viena iekļuva otrā vai otrādi, to es nezinu, bet tur no viņiem mudž, plus vēl pārējās pietekas.
11.februāris 2016, 08:48 | links
 
Andri lūdzu, tiešām lūdzu iedziļinies temā, jo sanāk apollo tipa komentāri. Nav vērts šeit rakstīt visas lietas, google un palasi informāciju par platspīļu vēžiem. Ja šīs invazīvās sugas varētu sadzīvot ar mūsu vietējo un daudz augstvērtīgāko sugu tas būtu labi, bet.. Šajā gadijumā nederēs arī teiciens, ka daba pati visu saliks pa plauktiņiem, jo šo lietu savarijām MĒS paši cilvēki.

Uzteicama doma par Signālvēžu uzskaites vietām. Vajadzētu sākt ar Braslu un tiešām palaist visus un lai izgrābj to Braslu sausu no signālniekiem. Jo tas ir lielākais sāpju bērns.

Par Platspīļu vēžu vietām - Varu galvu likt ķīlā, ka vietas dabūt ir neiespējami no kāda, vasara centos iegūt kvai vienu vietu.
10.februāris 2016, 23:24 | links
 
Paldies par atbildi.
Ja, tāpēc ir ceļš veidot tādu sarakstu
Protams, varēja ļaut visur uzreiz. izskatās, ka neļaus.
10.februāris 2016, 22:30 | links
 
Kurš pēta ūdeņu resursus un ierosina izmaiņas MN? Vai nebūtu labāk atļaut vēžot, lai traucētu maliķiem, jo inspektoru nemaz tik daudz nav, lai uzraudzītu daudzos publiskos ūdeņus? Salacā bija liegums copēt no saulrieta līdz saullēktam, lai netraucētu maliķiem:)))
Par vēžu pavairošanu - ļauj dzīvot jau esošajām sugām, kas sekmīgi vairojas. Lai būtu platspīļu vēžiem liegums bez licences, bet pārējos atļaut ar vienādiem nosacījumiem 10cm, mātītes ar ikriem vai bērniem atlaist. Kādas problēmas??? Visus nekad neizķers un paretināt ir nepieciešams(barības bāze, slimības).Es zinu 3 ezerus, kur bija daudz vēžu un nākošajā gadā tukšs (gan jau kādi izdzīvoja). Bior fiziski nav spējīgs apsekot visus ūdeņus un dot rekomendācijas -ko drīkst un ko ne. Vēžotāji paši tiks skaidrībā - kur vairāk tur arī copēs. Dēļ dažiem vēzīšiem nebrauks, ja būs atļautas vietas kur var noķert vairāk.
10.februāris 2016, 21:14 | links
 
andris56, kā iedomājies platspīļnieku pavairošanu, ja līdzšinējie mēģinājumi tos pavairot mākslīgi nav bijuši sekmīgi?

ļoti interesē atbilde uz šo jautājumu, jo nav ne mazāko pazīmju, ka mosp vai bior ierobežotu vēžošanu.
10.februāris 2016, 19:07 | links
 
Kāpēc MOSP, BIOR ierobežo vēžošanu publiskajos ūdeņos? Kāpēc invazīvās sugas jāiznīdē? Vai Bior ir kaut ko darījusi, lai pavairotu platspīļu vēžu populāciju ūdeņos, kur cenšas izķert citas vēžu sugas? Man vienalga vai es ķeru signālvēzi vai citas sugas vēzi, bet lai viņi aug un vairojas, lai būtu arī nākotnē ko ķert bērniem un mazbērniem...! Salacā licencēti atļāva ķert signālvēžus bez mēra, skaita ierobežojuma!!! Vai Salacā kaut 1 platspīļu vēzis ir ielaists? KAD ATĻAUS ĶERT VĒŽUS VISOS PUBLISKAJOS ŪDEŅOS??? KONTROLĒJIET MAKŠĶERNIEKUS,VĒŽOTĀJUS, LAI IEVĒRO NOTEIKUMUS un ļaujiet vēžot ar makšķerēšanas karti visos publiskajos ūdeņos!
10.februāris 2016, 17:07 | links
 
Lūdzu tiem vēžotājiem, kuri zina signālvēžu pārņemtus ūdeņus - sūtiet informāciju par šiem ūdeņiem uz m.o.s.p@inbox.lv, šī ir iespēja iesaistīties jaunu vēžošanas vietu atklāšanā. Pēc saraksta iesniegšanas to vērtēs Bior, Padome un virzīs izmaiņas vēžošanas vietu pielikumā.

šis ir veids, kā varat palīdzēt vairāk vēžošanas vietas atvērt vēžošanai.

MOSP, 10.februāris 2016, 15:44


Redzēs vai te nesanāks, suns uz siena kaudzes efekts, jo pats nevarēs izķert, bet citam teikt kaut kā žēl.
Taisnības labad jāsaka, ka nezinu cik tā vēžu ķērāju sabiedrība aktīva/liela, ja kādam atklāj vēžu vietu, tad pēc sezonas tā ir izķerta un cilvēki viņas sargā kā foreļu vai jebkuru labu zivju vietu?
10.februāris 2016, 16:06 | links
 
Lūdzu tiem vēžotājiem, kuri zina signālvēžu pārņemtus ūdeņus - sūtiet informāciju par šiem ūdeņiem uz m.o.s.p@inbox.lv, šī ir iespēja iesaistīties jaunu vēžošanas vietu atklāšanā. Pēc saraksta iesniegšanas to vērtēs Bior, Padome un virzīs izmaiņas vēžošanas vietu pielikumā.

šis ir veids, kā varat palīdzēt vairāk vēžošanas vietas atvērt vēžošanai.
10.februāris 2016, 15:44 | links
 
Citēšu Marlboroar Oltes video, kur zinātnieks pastāstīs: http://www.nomad.lv/?p=7209
9.februāris 2016, 22:05 | links
 
Par tiem vēžiem.
Lielupē.Virs Staļģenes. Neesmu eksperts un nemāku komentēt, kas ir dzeloņvaigu vai šaurspīļu vai citādāks vēzis. Fakts kā tāds, ka manā bērnībā vēžu Lielupē nebija vispār. Pirms gadiem apmēram desmit viņi pēkšņi bija. Laikam jau nevietēja suga.
Pavasarī gruntenes tricināja un kaitināja, ka maz neliekas. Bija pat gadījumi, ka izvilka uz gruntenes šamos, tā bija ieķērušies ēsmā. Šobrīd, kā viņi uzradās, tā viņi pazuda. Es teiktu, labi vien ir.
Iemeslu nezinu, kāpec viņu, par laimi nav, nezinu.
9.februāris 2016, 20:07 | links
 
Sen nebiju šo tēmu lasījis, izskatās :) ...
Prieks, ka nav jāstāsta daudziem par pašsaprotamām lietām par vēžiem - es par tiem ikriem, zivju mazuļiem :))... Cilvēki kļūst izglītotāki.
Pamanīju, kā mans vecais "diskusiju biedrs" Nalbadian atkal cenšas savus signālniekus iesmērēt kā sava dīķa platspīļniekus :))))... Jā, un VVD tiešām toreiz znatno nolohojās, atpazīstot dzeloņvaigu vēžos šaurspīļniekus.
Starp citu, arī šķietami necaursitamie dzeloņvaigi izrādījās ka ir ar savām vājajām vietām... Lielupē daudzos posmos pēdējos pāris gadus bija strauji sarukuši. Pāris gadus atpakaļ no leišiem saņēmu pusneoficiālu informāciju, ka šiem dzeloņvaigi masveidā izsprāguši daudzos ezeros no iepriekš nezināma "baciļa"...
9.februāris 2016, 19:17 | links
 

Pievieno savu atbildi

Nepieciešams reģistrēties, lai pievienotu atbildi!
Uz augšu
 
Creative templates for Google Ad Manager