atgādināt paroli atcerēties
 
 
Ienāc ar Draugiem.lv profilu
Atbildēja: Vakar

Labdien! Šogad vasarā atsāku savas makšķernieka gaitas. Jau dažas reizes mēģināju copēt, koncentrējoties uz brekšiem vai līņiem, taču brekšu un līņus noķert neizdevās. Mans jautājumi:

1. kādās vietās upēs un ezeros parasti uzturas brekši un līņi?

2. kādu barību Jūs ieteiktu augustam un rudens pusei, uz kuriem ķert šīs zivis?

3. vai Lielupe ir piemērota šo zivju ķeršanai no krasta, vai labāk būtu iznomāt laivu?

Paldies Jums! Ne asakas!!!!

A Normunds Grabovskis

Lai daudz maz precīzi atbildētu, runāšu tikai par Lielupi, jo katrā upē ir savādāk, līņus parasti ķer seklajos, zāļainajos līčos, kā arī uzreiz aiz zāļu kantes, patreiz , t.i. vasaras otrajā pusē, līņu un brekšu(kilograms un virs) ceļi vairs diezko nekrustojas, kā tas bija pavasara pusē, mans padoms būtu patreiz vairāk pievērsties brekšiem, jo nupat ir labs laiks to copei. Lielupē brekšiem ir savas no gada gadā iecienītas stāvvietas, kas skatoties no krasta, ne ar ko neatšķirās, tāpēc visdrošākais variants kā nepazīstot upi tikt pie loma ir mest kaunu pie malas un aprunāties ar vietējiem makšķerniekiem, parasti jau veči ir runātīgi un lielos vilcienos situāciju apstāsta, es gan iesaku uzreiz to stāstu izdalīt ar divi vismaz, bet kaut kādu priekšstatu gūt var.

Par barībām, ņem jebkuru no manis minētajām brekšu barībām, piemēram, SALMO BREKSIS vai BRUDA BREKSIS , ņem vismaz pāris kilogramus barības uz dienu, mitrini to tā kā norādīts uz iepakojuma, pievieno tādu pašu daudzumu kurmju rakumu zemes , taisi bumbas un lādē tik tās ūdenī, būs labi, var būt pirms pašas copes ienāc pie manis manā lapā iekš fishing.lv un aprunāsim vēl tavus makšķerrīkus, jo bieži vien problēma ir tieši tur.

Lielupē lielākoties var veiksmīgi brekšot no krasta, tiesa tas ir ar tālmēšanas kātiem, labi iepazīstot vietu un zivis daudzviet veiksmīgi var copēt arī uzreiz aiz zāļu kantes, t.i. 3-4 metru dziļumā, uz dziļuma kantes, bet tas ir atkarīgs no vietas un gaisa temperatūras, rudens tomēr savas korekcijas ieviesīs ar katru dienu vairāk.

Atbildēja: 21.08.07
J nauris

Sveiks Normund, kad ir labākais laiks vasarā ķert brekšus?

A Normunds Grabovskis

Vienīgā, daudz maz sakarīgā un patiesā atbilde uz šādu jautājumu ir - tad kad ir laiks, brīvdienas, atvaļinājums vai kāds laiciņš ko izdodas aizbēgt no darba.

Atbildēja: 21.08.07
J roolis

Sveiks! Es dažreiz braucu uz Daugavu uz brekšiem. Nekāds lielais spečuks neesmu tāpēc barību taisu pēc tavām receptēm. Copes ir, bet diezgan retas. Stundā labi, ja divas zivis var izvilkt. noķertās zivis ir pieklājīga izmēra. Man labāk patīk ķert ar ziemas makšķerīti, varbūt zivis ir tramīgākas, ja es atrodos tieši virs tām? Varbūt zini kādu recepti, kas ir laba tieši Daugavā? Paldies!

A Normunds Grabovskis

Uzdošu to pašu jautājumu ko citiem, vai tev ķerās mazāk kā citiem, cope no laivas ar ziemas makšķerīti ir ļoti aizraujoša, man arī patīk, manuprāt jau diezgan veiksmīgi var sākt brekšot no kāda 3,5-4 metru dziļuma, pie nosacījuma, ka laiva nav graboša . Es dodu tikai tādu barību receptes, kādas esmu pats lietojis un atzinis par gana labām un visas tās receptes, kas domātas upei der arī Daugavai.

Atbildēja: 21.08.07
J zilka

Sveiks! Vai varētu man apskaidrot un kādu barību ņem breksis, kas labāk jāliek uz āķa un cik gramīgu pludu man ņemt un vēl kādus āķus?

A Normunds Grabovskis

Iesaku izlasīt makšķernieku ābeci, zinu, ka tāda bija nopērkama grāmatu veikalos, var būt, ka tad varēsi noformulēt savu jautājumu precīzāk.

Atbildēja: 21.08.07

Paldies par recepti zivis ķērās kā trakas, bet gadījās tā, ka mana supermač kāts 4,20 saplīsa velkot ārā 1kg līņuku, firma kātam bija noteikusi GW testu līdz 15 gr. Varētu lūdzu ieteikt kādu makšķeres kātu līdz 50 latiem un kāda atšķirība starp mačkātu, teleskopisku kātu un telemačkātu? Liels paldies jau iepriekš!

A Normunds Grabovskis

Es šoreiz būšu kātu ražotāju pusē, jo neesmu redzējis nevienu mačkātu, ko būtu salauzusi zivs un kāta testam te nav nekādas nozīmes, bet nu „nebraukšu” tev virsū, tāpat jau kreņķu pietiek, lai gan katru kāta daļu var nomainīt, kas tev ir par kātu, var būt varam ko līdzēt, jo SALMO firmai, kur strādāju, ir darbnīca, kurā speciāli tiek pasūtītas rezerves daļas daudziem simtiem kātu modeļu, daudz detaļu ir uz vietas, tāpēc var gadīties, ka tev tas kreņķis nemaz nav tik liels.

Konkrētu kāta modeli es tev neieteikšu, jo nezinu kur tu dzīvo un kādu firmu inventārs tev ir vairāk pieejams, pats lietoju SALMO GRAND un ELITE mačkātus, bet tie ir nedaudz dārgāki.

Par kātu atšķirībām runājot, ir teleskopiskais makšķerkāts un ir saspraužamais(štekerveida stiprinājumu) kāts, saukts par mačkātu, telemačs ir tikai un vienīgi tirgotāju izdomāts apzīmējums, kam vajadzētu nozīmēt tievu, vieglu kātu ar daudz riņķīšiem, kas ne vienmēr atbilst patiesībai. Teleskopisko kātu lielākais pluss ir ērtā salikšana un transportēšana, kā lieli garumi, savukārt mačkāti pēc savas uzbūves ir daudz izturīgāki, ar tiem ir daudz vieglāk izdarīt metienu, vieglāk un patīkamāk izvilkt zivi, katrā gadījumā pats jau gadus desmit esmu tikai mačkātu piekritējs un neviens no maniem paziņām, kuri pārgājuši uz mačkātiem( to ir ļoti daudz) nav atgriezies pie teleskopiskā kāta, bet tas ir tikai mans viedoklis.

Atbildēja: 21.08.07

Sveiki! Vai jūs varētu pateikt kur Rīgai tuvumā ir kāds labs ezers, kur daudz zivju?

A Normunds Grabovskis

Latvijā visi ezeri ir labi ezeri un zivju tajos ir ka ne saskaitīt......

Atbildēja: 21.08.07
J rio.

Atvaino par traucējumu, esi jau devis diezgan pilnīgu info par līņu ķeršanu, bet neatradu sekojošas lietas, kas mani interesētu un tas būtu, līņus ķeru Babītes ezerā, dziļums nu līdz metram nu ari mazāk, kā tu doma, ja esmu nolēmis copēt naktī un dienā, cik barības vajadzētu man salādēt iekšā pirmajā barojumā (parasti lietoju veikalos pirkto) un pēc kāda laika un cik, kad vajadzētu vel piebarot? Un vēl kā tev šķiet nu cik tālu no laivas vajadzētu man copēt. Copēju no gumijnieces. Parasti vairāk par 3 gab. nenoķeru.

A Normunds Grabovskis

Līnis, lai arī viņu Babītē ir daudz, tomēr nav tik liels bara dzīvnieks( atvainojos zivs), lai viņam būtu nepieciešams milzīgs galds, tāpēc iemetot no starta (vakara) bumbas 7 (manā gadījumā tas ir ap 2 kg barības) jau vari uzskatīt, ka esi uzklājis labu galdu, naktī barot nevajag, ir tumšs un tu ar 100% garantiju aizmetīsi barību kur citur, vēl jau tev kaut kā jānodrošinās lai vari makšķerēt pats uz sava galda, es ieteiktu piesiet spīguli pie kādas niedres vai koka, kādu metru no barotās vietas. Tavā gadījumā, kad tu taisies makšķerēt ilgāku laiku, pietam visnotaļ sarežģītos apstākļos ideāli būtu barību nevis mest pa gabalu, bet gan uzbraukt uz makšķerēšanai paredzētās vietas un smuki uzbērt barību, samitrinātu, protams, tādējādi tu nodrošinies pret to, ka barība iegrims dūņās. Ņemot vērā Babītes specifiku un to, ka copēsi naktī, manuprāt, optimālais makšķerēšanas attālums ir 10-15 metri no laivas, tas ir pietiekošs attālums, lai zivis justos droši un lai tu pats arī naktī vienmēr trāpītu tur kur ir zivis, t.i. uz barotā galda. Gaismai austot vari uzmest vēl kādu kripatu barības, bet nu tādām nelielām, mīkstām piciņām, lai neizbaida zivis.

Atbildēja: 21.08.07

Laba diena! Copēju brekšukus vienā ezerā un ir viena problēma. Ir tāda sajūta, ka uz tā ezera ir slūžas, atbrauc copē, ūdens stāvoš, pēc paris stundām sākas baigā straume, pec stundām 3 beidzas! Lietoju pludus līdz +3gr, bet tajā straumē nes nost, a pludināt nevar, jo apakšā čakārņi. Gribēju jautāt, līdz cik gr. svinu var likt, lai man tā straume nenes nost un, lai brekšuks var pacelt, viņi tur svarā 0.5-2kg! Paldies!

A Normunds Grabovskis

Izklausās jau pēc kaut kāda hesa darbības, tie parasti rausta ūdens līmeni un straumes ātrumu, tipisks piemērs ir Daugava, tepat Lucavsalā, kur mums bieži notiek mači, darba dienās jāpludina ar 7-10 gramīgiem pludiem, brīvdienās pietiek ar 2-3 gramiem.

Tu aizmirsi piebilst vai copē no laivas vai no krasta un kādā attālumā, tad varētu dot pavisam precīzu atbildi, patreiz varu vien piebilst, ka pie mainīgas straumes, lai nebūtu jāmaina makšķeres, optimāli būtu ņemt teiksim 5 gramu pludiņu un to izsvarot sekojoši – viena 3 gramu olīve un attiecīgi 7-10 skrotis zem tās, ja pavisam precīzi, tad viena virs un pārējās zem. Kad straumes nav, tad svinu izvietojums varētu izskatīties šādi (no lejas) - āķis, pavadiņa 15-20 cm(nu kuras 2\3 guļ uz grunts), uz pamatauklas 2 skrotis (vidēji 0,2-0,3 grami katra), pārējie svini visi kopā ir ap 30 cm augstāk, praktiskajā makšķerēšanā šāds izsvarojums ir gana labs un salīdzinoši maz pinās iemetienā. Kad sākās straume, tad pakāpeniski, pieaugot straumes stiprumam, bīdi skrotis pa vienai uz leju, rezultātā tu panāksi situāciju, ka straume vairs nespēs pacelt atsvarus, nedaudz jau tu makšķeres jūtīgumu zaudēsi, bet tikai nedaudz, jo straumē zivis tomēr ņem nedaudz drošāk. Ja ir pienācis labs breksis un sākas straume, bet tu neesi paspējis pārtaisīt makšķeri, palielini dziļumu par pusmetru un ļauj sviniem gulēt uz grunts, pats turot auklu nostieptu, sanāk tāda gruntsmakšķere ar pludiņu, ļoti rezultatīvs rīks starp citu, breksis pludu ar mešanu metīs no ūdens ārā.

Atbildēja: 21.08.07

Sveiki! Ka jau zināms brekši Gaujā uzturas lielos baros! Kā ir ar to iebarošanu? Ja ir liels bars un straume arī ir paliela, vai vajag daudz iebarot? Vai arī pa drusciņai iemest, ik pa kādām 30min?

A Normunds Grabovskis

Vienas universālas receptes nav, katra copes reize var būt ar savām niansēm, tomēr ir daži pamat principi iebarošanai straumē, iesākumā pats metu 7 palielas barības bumbas, pirms tam pārbaudot vai vietā kur baroju varēšu arī pamakšķerēt, uz aci to nevar izdarīt, ir jāpapludina vismaz reizes desmit, tad var saprast kas un kā, turpmākā iebarošana jau ir atkarīga tikai un vienīgi no zivju aktivitātes, ja tev stundas laikā nav nevienas copes, tad tur nav jēga turpināt pasākumu, ja vien esi 100% pārliecināts, ka breksis tur iznāks vakariņot, tad gan arī sākumā jāieliek nedaudz lielāka porcija.

Reizēs, kad zivis redzi no krasta ar starta barošanu ir jāuzmanās, vispirms iemet vienu nelielu bumbu, paskaties ko viņi dara, ja nebēg, tad met 2-3 palielas bumbas, brekšuki pamuks malā, bet pāris minūšu laikā būs atpakaļ un sāks ēst, ja iemetot nelielu bumbiņu viņi aizbēg, tad ir vai nu jāmeklē kur bars apstāsies un visu jāatkārto vai jāliek galds un jāapbruņojas ar pacietību, katrā gadījumā barot ar pulksteņa precizitāti nevajag, šo terminu es savos rakstos lietoju kā piemēru.

Atbildēja: 21.08.07

Sveicināts! Nu jau ceturto gadu (šogad gan vairāk sanāk tikai mēģināt) ķeru līņukus lauku nelielā ezerelī...2004 gada vasarā (jūlija otrā pusē un augusta sākumā pa 2 nedēļām uz pludiņmakšķeri nomakšķerēju 86 smukuļus - lielākais ap 1,5 kg, tādi, kas copēja standartā - ap 700-800grami; 2005.gadā – 29; 2006.gadā – 13; šogad, pagaidām tikai 5, i ta viens peld, jo bija sprīža garuma. Tā i nesaprotu kas atgadījies.... zivis slāpušas nav....ar tīkliem un cita veida uzpariktēm arī it kā uzpasē un nevienu nelaiž (2004.gadā savācām naudiņu ielaidām 2000 karpu mazuļu. Šogad jau 3 uzķērās tādas ap pus kg, bet visas peld.....) ...nav jau tā, ka galīgs Antiņš būtu tajā copes padarīšanā, kādi gadi 25 tā stāža ir, katru gadu tīru logus.... baroju...pamatā zivju kombikorms plus līnis/ karūsa, tā kā ūdens ir ļoti silts tad sevišķi daudz nemetu....fakts, ka tajā vietā, kas ir iebarota.... trāpās pa kādai raudai (bet nav vairāk tādas kā bija).. gan arī pa līņukam, karpiņai....arī karūsai.... tātad.. secinājums, ka zive atnāk....uz āķa arī atkarība no iepriekšējo gadu pieredzes vis kaut kas.... slieka, mušinieks, kukurūza. maizes bumbiņa.. visvisādās kombinācijās..... ja 2004 gadā vislabāk copēja uz mušinieku pušķīša.... 2005.gadā pa bikim uz viskaukā, bet visvairāk uz viena liela kukurūzas grauda.. pagājušogad vislabāk bija uz palielas rupjmaizes (parastā ķieģelīša bumbiņas).... šogad...viens uz mušinieka... 3 - uz kukurūzas grauda un mušinieku kombinācijas un pats mazākais, kas peld uz kukurūzas grauda.... tā i nesaprotu... to, ka viņi tur ir....un labi sivēni, tas ir fakts, pēdējos gados lielākais dabūtais 3,800 rudenī uz mailītes copējot asarus.....pirms tam 98.gadā 5.800.....varbūt ir kas tāds, ko esmu palaidis garām?

A Normunds Grabovskis

Apbrīnojama precizitāte, cik var noprast, tad tu pieraksti savus lomus copes dienasgrāmatā, zinu, baigi labā lieta, arī pats agrāk rakstīju, kādus gadus 6, vēl tagad ar baigo patiku pārlasu reizēm.

Par līņiem, nu nekas sevišķi revolucionārs līņu copē nav atklāts pēdējos gados, tāpēc tavu lomu sarukšanas iemesls jāmeklē ūdenstilpnē, ja vēl runa būtu tikai par vienu gadu, tad vēl nekas, tā notiek, dabā ir ražas un neražas gadi, bet tik ilgi tam nevajadzētu vilkties. Vai nav tā, ka kādas citas sugas zivju ir palicis vairāk, lai gan līņu populāciju tam nevajadzētu ietekmēt, ar plēsējiem tā var būt , arī brekši ir kaprīzāki, manā līdzšinējā praksē ir bijis tikai viens gadījums, kad līņu kaut kur paliek mazāk, bet tas bija ezerā, kurš vispār šausmīgi aizauga, tad vairāku gadu garumā līņi gāja no ezera iztekošajā upītē, kur tie arī ķērās, ezerā to bija stipri mazāk. Cik noprotu, tad runa nav par kādu vecu dzirnavu vai pils dīķi, kuru kāds no viena gala sāk tīrīt, tad arī varētu būt runa par to, ka zivis pamazām maina dislokācijas vietu.

Par ēsmu vai barību varētu runāt tikai tad, ja citi apkārt vilktu labus lomus, un ja tu jūti, ka uz tavu galdu atnāk līņi, bet neņem, ja tā ir, tad varam mēģināt lietu risināt, dod ziņu.

Atbildēja: 21.08.07

Ja reģistrēsies, arī Tu varēsi piedalīties portāla CopesLietas.lv aktivitātēs!

reģistrēties

skaidrs