atgādināt paroli atcerēties
 
 
Ienāc ar Draugiem.lv profilu
Sacensības 06.05.24
 

Dzelzsvīra grēksūdze 2024

0 1428

Šogad aprit jau seši gadi, kā Latvijā tiek rīkotas IronMan sacensības karpu makšķerēšanā. No tiem pēdējos trīs gadus, ieskaitot šo, uzvarētāju noskaidro Carp Lake Kintai. Kā ierasts, šajās sacensībās sportisti startē individuāli, vairākas diennaktis no vietas cīnoties par katru copi, katru izvilkto zivi.

Šogad par Ironman titulu cīnījās 24 dalībnieki

Neskatoties uz to, ka dienu pirms sacensībām uzsniga sniegs, 24 dalībnieki devās uz Lietuvu noskaidrot šī gada IronMan titula ieguvēju. Gaisa temperatūra uz sacensību sākumu trešdien, 24. aprīlī bija +1. Pēc sektoru izlozes un to iekārtošanas varēja nomērīt arī ūdens temperatūru. Tā nepārsniedza +6 grādus. Pie tādas temperatūras uz aktīvu copi var necerēt ar visu to, ka zivju blīvums šajā ūdenstilpnē ir visai iespaidīgs. Totālas necopes prognozi vēl papildināja zemais ūdens līmenis. Manā sektorā ūdens bija vien nieka 60cm! Vienīgi 128m distancē kreisajā sektora pusē atradu padziļinājumu uz 90cm.

Ņemot vērā šī gada minimālo pieļaujamās auklas diametru 0,28mm, cope šādā distancē varētu būt izaicinājums. Jo sevišķi, ja ņem vērā arī sacensību ilgumu, kas ir 100 stundas nonstop. Bet es tomēr nolēmu to pieņemt. Savā ziņā jau paredzot līdzīgu scenāriju, Copes Nams veikalā pie Māra biju iegādājies silikonu mono auklai. Pateicoties tam ir vieglāk sasniegt vēlamās distances un aukstajās naktīs nebojāt auklu. Tāpat arī sasniegt vēlamās distances palīdzēja 4Carpers jaunie svini.

Veiksmīgais svins

Ar barošanu sāku piesardzīgi, pelletes 6mm un 3mm, maltas boilas un sagrieztas šķīstošās boilas. Pirmā diena nekādus pārsteidzošus rezultātus nenesa, uz visiem sektoriem kopā nebija nevienas zivs. Nedaudz labākus rezultātus varēja novērot ceturtdien pēc rīta svēršanas. Uz to man izdevās nodot trīs zivis. Arī citiem izdevās nosvērt vienu, divas vai trīs zivis, bet joprojām bija arī vairaki sektori, kas vēl tikai gaidīja savu pirmo copi. Tomēr savu sektoru iekustināt dienas gaišajā laikā pirmās divas dienas man tā arī neizdevās, visas copes nāca tikai naktī. To beidzot izdarīt man izdevās tikai trešajā dienā, iespējams, pateicoties vējam, kurš sāka iegriezties mūsu virzienā.

Dzelzsvirs 2024 Kaspars Žeimots

Ar katru dienu ūdens sāka pamazām uzsilt un, ņemot to vērā, sāku kardināli palielināt iebarotās barības daudzumu. Pievienoju arī graudaugus un sāku palielināt frakciju. Sacensību laikā pirmais piecinieks nemītīgi mainījās. Sestdienas rītā, sverot zivis, kas bija pieteikušās pa nakti, pamanīju, ka tās izteikti ir iecienījušas manas boilas un tīģerriekstu. Turmākajās barošanas reizēs nolēmu gan boilas, gan riekstu pasniegt veselā veidā. Pēc sestdienas rīta svēršanas vēl biju 4. vietā.

Kā beigās izrādījās, pēdējās 24h man bija vissmagākās. Sestdien ap dienas vidu signalizatori sāka skanēt arvien biežāk. Zivis sāka pieteikties dupletiem, līdz sacensību beigām tie savācās jau kādi septiņi. Lieki teikt, ka darbojoties vienatnē, duplets ir pamatīgs izaicinājums. Pēc 20:00 aktīvi turpināju piebarot ar kobru 20mm vārītās boilas. Tā arī spēju zivi piesaistīt savam sektoram līdz sacensību beigām.

Pie veiksmīga rezultāta palīdzēja tikt OMC THE LOCK size 8 āķi un soft materiāla pavadas. Pavadas, kas labi strādāja iepriekšējā gadā, ar Kordas kurv shank size 6 āķi un fluorocarbonu šoreiz nebija tik rezultatīvas. Pēc beigu rezultātiem noskaidrojās, ka esmu šī gada uzvarētājs!!! Interesants fakts, sacensību laikā pirmo vietu ieņēmu divas reizes, pēc pirmās svēršanas un pēc pēdējās svēršanas rezultātiem.

Aigars Kozlovs

Pēdējās 24 stundās noķēru 26 zivis, kuru kopējais svars bija 197kg. Sacensībās kopā noķēru 42 zivis ar kopējo svaru 331kg.

Ēriks Tukišs

Otro vietu šogad, līdzīgi iepriekšējiem gadiem, izcīnīja Vitālijs Nečepurenko. Savukārt trešais šogad izrādījās Latvijas rekorda īpašnieks Jozs Grušs, kurš pēc sacensību finiša atzina, ka izšķirošajam finiša izrāvienam viņam pietrūcis fiziskās veselības.

Lai sacensības būtu interesantākas, šogad tika ieviestas vairākas papildus nominācijas. Tradicionālo balvu par lielāko zivi saņēma Ēriks Tukišs, viņa lielākā karpa tikai nedaudz atpalika no personiskā rekorda un svēra 16.625 kg. Balvu nominācijā TOP 5 jeb piecas lielākās zivis izcīnīja Aigars Kozlovs ar 71.875 kg rezultātu. Piecu lielāko amūru ieskaitē uzvarēja Jānis Ivanovs ar 18.025 kg. Visbeidzot, balvu par 24 stundu laikā vislielāko noķerto zivju kopsvaru saņēma Normunds Pareizs ar 141.825 kg rezultātu.

Saivis Rancans

Kopumā šāda formāta sacensības no ierastā, kur startē komandā, prasa no sportista daudz rūpīgāku gatavošanos, darbu plānošanu un daudz lielāku fizisku izturību, jo šeit tev viss ir jāspēj izdarīt vienam.

Kaspars Žeimots

 
[0] Komentāri
 
Nav pievienotu komentāru. Esi pirmais!

Ja reģistrēsies, arī Tu varēsi piedalīties portāla CopesLietas.lv aktivitātēs!

reģistrēties

skaidrs