Josifs trofejas

1 trofeja
2 

Josifs albūmi

 
Vimbas
1 bilde
 
 
~42niece
4 bildes
 
Vidzeme 1.X
2 bildes
 
Bebri
11 bildes
 
20.07.2013
2 bildes
 
50nieks
1 bilde
 

Bebri

Vai ir vērts ārdīt bebru dambjus?
«
»
 
21.08.12 cl@Josifs
2 Skatījumi 3994
 
Vairāk kā pusstundu nocīnījos un vienalga līdz apakšai netiku, ceru, ka kāds paturpinās uz tās upītes vēl 3 dambji bija, visus vairāk vai mazāk paārdiju. Upītē līmenis nokrities katastrofāli, pēc dambju ārdīšanas izskatījās daudz labāk, nu ja neskaita duļķi. Taču mednieki stāsta, ka bebrs ļoti ātri dambi salabojot! Vai tā tas ir? Ja jā tad kā lai ar viņiem foreļupēs cīnās?
 
[19] Komentāri | dilst | aug
 
lidaknieks

paņem bisi:))

21.08.12 Atbildēt | Ziņot 0
AndrisG

Kā cīnīties? Vienkārši - iznīdējot, ir divi varianti - izšaujot pa vakariem vai arī liekot lamatas!

21.08.12 Atbildēt | Ziņot 0
seinass

kad udens nokritis lidz tai izjautai vietai bebri kersies klat... un tas butu istais bridis pagaidit ar plinti va likt slazdu...

p.s. mana upite 2X lielaku dambi pavasari iznesa... pats brinijos...

bet jauk vajag ja tur nau lielas foreles...

21.08.12 Atbildēt | Ziņot 0
Josifs

Kāds sakars ar lielu foreļu esamību, neesamību?

21.08.12 Atbildēt | Ziņot 0
serloks

panem uzspridzini vai ari ar kadu ekskavatoru izroc,kadu laiku regilari pastaigat un pastities kas notiek.vai vel labak panemt un izsaut,vai majokli izdemule

21.08.12 Atbildēt | Ziņot 0
nomads

Dambi jauc no apakšas/priekšas, novāc ko tur var nolasīt lai dambis paliek maksimāli plāns, tad gāz apkārt (laid ūdeni)

Dambjus vēlams pajaukt regulāri. Labāk un rezultatīvāk to darīt septembrī /oktobrī tad bebrs vairāk nepaspēj uztaisīt jaunu un tam rodas problēmas ziemot.

21.08.12 Atbildēt | Ziņot 0
Kukuliic

Smuka vietina kur mitinaties forelem. :)

22.08.12 Atbildēt | Ziņot 0
seinass

nu parasti lielo damblu uzpludumos sez lielas (pec manas pieredzes)

22.08.12 Atbildēt | Ziņot 0
seinass

nu parasti lielo damblu uzpludumos sez lielas (pec manas pieredzes)

22.08.12 Atbildēt | Ziņot 0
sandx__

zin ka vari cinities? pasaki sheit vietas atrashanos kur foreles ir un visi dambji bus pa tiro noslauciti :)

22.08.12 Atbildēt | Ziņot 0
Josifs

Šo upīti ļooooti daudzi zina...

22.08.12 Atbildēt | Ziņot 0
nitaurietis

Nu, man jau liekas, ka tā cīņa ar bebru dambjiem šajā portālā ir drusku pārspīlēta, šādi nelieli bebru dambji varētu būt pat vēlami, jo tādās vietās forelei ir dziļumiņš - ir kur aizķerties, parasti lielās sēž tieši bedrēs, bebru uzpludinājumos.... Seklumā jau sīkaļas vien. Labi, ja konkrētajā vietā labi zināms, ka ir forši akmentiņi apakšā, tātad piemērota vieta foreļu nārstam, tad tiešām bebrs taisa skādi to vietu nopludinot, viss apaug ar smiltīm, dūņām.... bebru dambis arī nojaucams, ja tas sevišķi liels ar lielu ūdens baseinu kur tas pagūst uzsilt, bet tādus nelielus dambeļus kā, piemēram, šajā galerijā redzamos, straume pavasarī iznes ka nu tikai un ūdens arī, domājams, apmainās ātri un nepaspēj uzsilt. Manuprāt, bebru dambis ļoti labi iederās, piemēram, taisnotos upes posmos, seklās, smilšainās vietās, kur principā tajā seklumā nekā nav, bet kad bebris uztaisa savu dambi rodas foršs dziļumiņš kur forelēm tusēties un uzbaroties, pamainās straume, ūdens aiz dambja krītot vēl izsit bedrīti.....un nu jau forelēm tajā vietā ir kur "aizķerties". Neesmu ihtiologs - tikai spriedelēju!

01.08.13 Atbildēt | Ziņot 0
Akmens_Viesis

Ja šķiet, ka vajag, jaukt var - bet ne vēlāk un ne ātrāk kā septembra beigās +/- t.i. rudens lietu sākumā, tad līmeņa posta nebūs.

Prioritāte - vietas nārsta ceļā, pirms kurām nav "ieskrējiena", t.i. zivis nevarēs to pārvarēt.

Tāpat - vajadzētu paskatīties, lai atrautais dambis negrauztu krastu un nenestu vēl papildu smiltis iekšā.

07.08.13 Atbildēt | Ziņot 0
nomads

nitaurietis,

Problēma ir tā ka nevar piespiest bebru celt dambjus "pareizās" vietās un tā sērga lielā ātrumā izplatās pa visu upi tāpēc tie dambji ir jājauc, būtu pietiekošs vilku un lūšu skaits viss nostātos savā vietā.

07.08.13 Atbildēt | Ziņot 0
nomads

akmens viesis,

foreles sāk migrēt jau agrāk,

lielie dambji ja tie atrodas virs nārsta vietām jājauc vasarā pie zema ūdens, jo rudenī jaucot dambī esošā draza var aiznest ciet nārsta vietas

07.08.13 Atbildēt | Ziņot 0
Akmens_Viesis

ja virs nārsta vietām un līmenis ir ok, tad jau nav iemesla jaukt!

(viens iemesls varētu būt - ej pa upi un vairs pliku oli neredzi, viss zem smilts. tip tap līdz bebriniekam un lai top straume.)

t.i. atkarībā no situācijām jāpiemeklē laiks, ne?

07.08.13 Atbildēt | Ziņot 0
nitaurietis

Nomads,

Esmu arī mednieks, un arī tādēļ ļoti labi saprotu, ka nevar bebru piespiest celt dambjus "pareizajās" vietās. Esmu arī diezgan šos kustoņus nomedījis. Un, redz, nekad jau visiem nebūs labi, upē bebrs traucē forelēm, meža grāvī - mežsaimniekam, uz lauka lauksaimniekam, dīķsaimniekam utt. Tomēr bebrs atjauno arī mitraines, kuras piemērotas daudz un dažādu citu sugu dzīvošanai, kurām dzīvošanai piemērotu platību palicis pavisam maz meliorācijas dēļ. Tādēļ viennozīmīgi pateikt, ka bebrs ir sūda bambals nevar. Kaut kur jau viņam jādzīvo. Vispār jau bebru pamazām sāk palikt mazāk, vismaz vietās kur tos medī. Ar vilkiem un lūšiem atkal ir tā, ka vilki lielākā skaitā nodara cilvēkiem skādi noplēšot lopus. Šogad jau bija ažiotāža internetā, ka kaut kur vilki esot kaut kādu veceni pārbiedējuši. Nu un lūši un vilki nedzīvo visur, kur ir bebri, lielajiem plēsējiem vajag lielus mežu masīvus, bet bebrs redz var dzīvot arī klaja lauka vidū un pat pilsētas kanālā. Visiem nekad neizpatiksi.

07.08.13 Atbildēt | Ziņot 0
nomads

Nitaurietis un akmens viesis

Ar bebru dambjiem ir vēl viena cita un ļoti būtiska problēma kāpēc tie ir jājauc nost pēc iespējas ātrāk pēc to tapšanas- problēmas nosaukums: krastu erozija

Normāli upes krasti pārplūst (applūst) īslaicīgi pavasara palos un vasarās pēc lieliem lietiem.

Upes krastus satur tur augošās veģetācijas (zālaugi un kokaugi) sakņu sistēmas. Pēc ilgstošas applūšanas kā gadījumos ar bebru dambjiem notiek sekojošais:

Augi iet bojā, saknes atmirst izskalojas krasti, kas notiek:

-upē ieskalojas n-tās tonnas organiskās vielas (augu atliekas un augsnes), kas sadaloties patērē skābekli (ļoti daudz),

-paplašinoties upes gultnei un vienlaicīgi tai kļūstot seklākai, kā arī zūdot koku noēnojumam, saule uzsilda ūdeni, kas atkal negatīvi atsaucas uz skābekļa daudzumu ūdenī,

-zūdot upes tecējumam ar smiltīm aiziet ciet paceres, izskalojumi un citas vietas, kur ir dabiskas foreļu paslēptuves.

Nītaurietis

Tā ir, mitraines un purvaines kas mūsdienās ir daudz kur ir nomeliorētas (zudušas), kalpo kā buferis ūdens uzkrāšanai un lēnai vēsa ūdens atdošanai upēm, BET Foreļupes nekad nav bijušas ūdens uzkrājējas.

Vilki/lūši/bebri/Mitraines utt

Ja dabā no kaut ko sāk regulēt, tad tas izraisa ķēdes reakciju. ko ar to visu darīt droi vienota viedokļa nav.

BET

Man patīk foreles un mazupes, bet beriem pietiek lielās upes un ezeru.

08.08.13 Atbildēt | Ziņot 0
nitaurietis

Labi, labi jauciet tik nost, ja pietiek laika un spara!:) Tikai ja bebrs kur labi iedzīvojies, bez likvidēšanas gandrīz nereāli viņu no turienes izspiest. Bieži pie laba ūdens līmeņa bebri nemaz dambjus neceļ tik sarok alas kur dziļāks un miers!

08.08.13 Atbildēt | Ziņot 0
Uz augšu
 
Creative templates for Google Ad Manager