Karlis_K trofejas

1 trofeja
57 

Karlis_K albūmi

Jūra
18 bildes
 
Gauja
11 bildes
 
Mežezeri
1 bilde
 
Manas upes
112 bildes
 
 
Raibie
19 bildes
 
Balda
13 bildes
 
NeCope
16 bildes
 
Iz arhīviem
13 bildes
 

Manas upes

Upes un upītes pie kurām atgriežos. Daudzi kadri uzņemti 90.tajos vēl uz filmas. Dažās jau vairākus gadus neesmu bijis.
15.08.14 cl@Karlis_K
7 Skatījumi 1776
 
Vienas no labākajām dabiskajām foreļu slēptuvēm, īpaši karstās vasarās, jo ūdens smuki skalojas un bagātinās ar skābekli, bet apakšā bieži vien ir izskalota padziļa bedrīte Tādās vietās ne reizi vien izvilktas dienas lielākās zivis. Bet palūkosim uz secinājumu iz MOSP rīkotā foreļupju veselības semināra : "viens un tas pats foreļupē iekritis koks var gan apdraudēt upes veselību, gan uzlabot to, atkarībā no situācijas un novietojuma. Parasti pozitīvāk iedarbojas straumei paralēli guļošie stumbri." Hm interesanti, paralēli krastam guļoši stumbri bieži vien vasarās nedod it nekādu slēptuvi, jo sausuma dēļ ūdens atkāpjas un pie tiem bieži vien nav pietiekami dziļš lai forelei būtu kur noslēpties, kā arī apakša dažreiz piedzīta smiltīm. Vismaz "manās" upēs esmu novērojis lielāku pozitīvo efektu no šķērsām guļošiem baļķiem. Tā nu sanāk teorija sausa, cerams ka jaunie censoņi akli nesekos šīm dogmām un nerīkos kārtējo talku upju "sakopšanai" izņemot šādas siekstas ārā ;) p.s. pirms vairākiem gadiem laivotāji/kajakisti šo upīti tā pamatīgi izzāģēja un izvaroja, izvācot ārā viņiem traucējošos kokus. Tajā vasarā tur nebija ko darīt, upe izskatījās nožēlojami sterila, kā kanāls. Labi ka daba nākamajos lielajos pavasara palos atkal visu pārkārtoja pa savam. Lielākā izmērā http://www.copeslietas.lv/site/images/bildes/2014-08/large/65704_7429ebbe1b.jpg
 
[4] Komentāri | dilst | aug
 
Akmens_Viesis

Paldies par papildinājumu - protams, šis jaukais piemērs jau neveido nekādu sastrēgumu.

Klau, mēs neesam nekur ieteikuši, ka ir baigi labi tie laivotāji projekti, kas iztīra jebkuru koku no upes, lūdzu neaizrauties. Citādi sanāk tā, ka nav ne semināra filmas vēl, ne gala materiālu, bet vīri jau kārtējo ZINA, ko MOSP grib, vai ne?

15.08.14 Atbildēt | Ziņot 0
Karlis_K

Nus pēdējā laikā aizvien populārākā kļūst kustība "mazo upju kopšana". Pilnīgi iespējams ka stingrā biologu ekologu uzraudzībā degradētas un aizaugušas upītes var arī uzlabot tādā ceļā. Bet problēma tajā ka ir daudz dunduku entuziastu kas ne vella nejēdz no dabas, tiem tik izjārēties. Padzird kaut kur kaut ko, un davai pašrocīgi dodas uzlabot dabu. Tie tad arī iztīra upes kā savu piemājas dīķi, viss "nevajadzīgais" nahren ārā!

15.08.14 Atbildēt | Ziņot 0
eMKa
eMKa :

Teorētiski to var nosaukt par sastrēguma sākumu, ja ņemem sausu teoriju. Un "viss ir atkal slikti".

Tamdēļ arī rakstīju, ka katrs gadījums jāizskata atsevišķi, nevis - baļkis perpendikulāri- nahren ārā, drauds, krastu erozijas un smilšu sanesumu pirmsākums.

15.08.14 Atbildēt | Ziņot 0
ButesVanags

Sulla ar pārmetumiem problēma netiks atrisināta! Paldies tev par šīm bildēm un Tavu viedokli, jo vairāk informācijas, jo mazāk dunduku! ;)

15.08.14 Atbildēt | Ziņot 0
Uz augšu
 
Creative templates for Google Ad Manager