Veidosim saturu kopā!
  • Jūsu novadā gaidāmas vai jau aizvadītas copmaņus saistošas aktivitātes?
  • Jums ir viedoklis par copmanim aktuālu tematu?
  • Esat izbaudījis aizraujošu copes piedzīvojumu?

Rakstiet mums! Pievienojiet attēlus (vai uzticiet tos piemeklēt CL redaktoram) un mēs nodosim Jūsu vēstījumu visai Latvijas copmaņu saimei!

Jaunākie komentāri

Seko līdzi

RSS barotne
Seko līdzi jaunākajiem CopesLietas.lv biedru rakstiem sev ērtā veidā izmantojot RSS barotni.
VMK | 28.jūnijs 2013, 14:39 | 59 komentāri | 8780 skatījumi

Zivīm drošāk peldēt uz Ventspils novadu

Šomēnes veikts iepirkums EZF projektā „Tehniskais nodrošinājums Ventspils novada zivju resursu aizsardzībai”, rīcības nosaukums - „Zivsaimniecības un tūrisma pakalpojumu dažādošana un pakalpojumu attīstība”.

Projektu īsteno biedrība „Ventspils Makšķernieku klubs" ar Lauku Atbalsta dienesta atbalstu un Ventspils novada domes līdzfinansējumu. Tagad biedrības sabiedrisko inspektoru īpašumā nonākusi alumīnija laiva Buster 2L ar 5Zs elektromotoru un transportēšanas piekabi, kā arī modernu eholotu, dabas kameru foreļupju sargāšanai un nakts redzamības ierīci, tiek veikti zivju resursu aizsardzības reidi Ventā un citos novada ūdeņos.


Biedrība no saviem līdzekļiem papildinājusi reidu komplektu ar iekšdedzes dzinēju. Pirmie komplekta izmēģinājumi Ventā apstiprina projekta pieņēmumus – alumīnija laivai Ventā ir nopietnas priekšrocības izturības un drošības ziņā, komplekta prestižs aktivizējis biedru piedalīšanos reidos. Laivas izmēri nodrošina „auguma pārsvaru”, piestājot pie kontrolējamās laivas. Apgūstot eholotu, rodas jaunas projektu idejas, piemēram, nākotnē mēs ar reidu laivas komplektu varam iesaistīties Ventas gultnes tīrīšanā vai pavasarī laivotāju drošībai novākt peldošos pāļus.

Biedrībai šis bija pirmais nopietnais projekts, tāpēc mūs iepriecināja Ventspils novada domes atsaucība – paldies domei, jo īpaši tās priekšsēdētājam Aivaram Muceniekam un vietniekam Mārim Dadzim par zivju resursu problēmas izpratni un piešķirto līdzfinansējumu. Paldies Lauku Atbalsta dienestam un Eiropas Zivju fondam par piešķirto finansējumu!

Projekts ir nākamais solis zivju resursu sargāšanā, iesaistot makšķerniekus brīvprātīgajā darbā. Mūsu motivācija, organizējot šādus pasākumus, ir zivīm bagāts Ventspils novads, nelegālo tīklu samazināšana un izpratne par to, kas notiek novada ūdeņos.
Piemēram, 20 000 līdaku mazuļu ielaišana valstī izmaksā apmēram Ls 3500, taču tikpat mazuļu var rasties no vienas nārsta laikā izglābtas līdakas. Otrs piemērs – mēs sargājam vienu no foreļupēm, kurā tiek ielaisti SKONTO būves atbalstītā projekta „Miljons foreļu atgriešanās” piešķirtie mazuļi. Pašlaik ir īpaši svarīgi, lai makšķernieki maksimāli saudzīgi atlaistu foreles, ka mazākas par 30 centimetriem, jo tad projekta dāvātās zivis paspēs iznārstot vismaz vienu reizi. Tikai tad projekta rezultāti būs pozitīvi jūtami ikvienam makšķerniekam.

Nav runa par to, ka visas zivis būtu jālaiž vaļā. Arī mums zivis garšo, jo īpaši pašu ķertās, taču mēs uzskatām, ka godīgi ievērots skandināvu princips – paturēt tikai tik, cik var apēst vienā ēdienreizē, ir daudz saprātīgāks.
Pašreizējie makšķerēšanas noteikumi ar atļautajām 3 forelēm, 5 līdakām un 3 samiem „vienā makšķerēšanas reizē” ir ļoti dažādi skaidrojami, jautājums, vai tie garantē ilgtspējīgu zivju resursu pastāvēšanu.

Darbojoties biedrībā, izklaidējošs hobijs iegūst sabiedrisku vērtību, turklāt projektu realizēšana ļauj nopelnīt līdzekļus biedrības mērķiem – vienkārši sakot, dzīvot kļūst interesantāk. Tāpēc aicinām Ventspils novada makšķerniekus piebiedroties, bet makšķerniekiem no citiem Latvijas novadiem iesakām – ir īstais laiks veidot savas reģionālas vai cita veida biedrības un iesaitīties sava novada zivju sargāšanā vai ūdeņu apsaimniekošanā, vai rīkot sacensības, vai atrast un pildīt citus uzdevumus. Ir vērts.


http://www.copeslietas.lv/site/bildes/bilde-55983.htm

Ventspils makšķernieku klubs
ventspilsklubs@gmail.com
29191160

 
 
Novērtē rakstu:
  • Vērtējums ir 4.8571428571429 no 5
(7 balsis) - lai vērtētu, nepieciešams reģistrēties
[59] Komentāri | dilst | aug
 
Tonis

VMK,

malači,tas ir labi ,ka 'piķi' mākat 'apgūt',

galvenais ir rezultāts ,un tas būs jūtams!

29.06.13 Atbildēt | Ziņot 0
Malikis2011

Nu varētu jau gari un plaši runāt par aprīkojumu, bet pastrādāsiet sapratīsiet ka tāda laiva nekur neder kontrolei.

30.06.13 Atbildēt | Ziņot 0
eerglis

Galvenais lai rezultāti atbilst ieguldījumiem. Veiksmi!

01.07.13 Atbildēt | Ziņot 0
VMK
VMK :

Malik, nav tiesa, mums ir Venta un piekraste, viļņi un attalumi un materiala atbildība. Laiva iet gludi un klusi, mīnusi 4 reidos nav manīti. Aši uzmest laivu uz jumta un ieskriet mazezerā - tā ir cita tēma. Īstais izaicinājums tagad ir tas ko erglis raksta - vai rezultāti atsvērs ieguldījumu.

01.07.13 Atbildēt | Ziņot 0
Alcans

Kurzemē ienāk civilizācija, Latgalē līdz tai vēl patālu. Maliķiem kvalitatīvs inspektoru aprīkojums sagādās galvassāpes.

01.07.13 Atbildēt | Ziņot 0
VANEMS

saskaitiet kopā izglābto zivju cenu un pielieciet pretī izdevumus kontrolei.

01.07.13 Atbildēt | Ziņot 0
Alcans

Vo, vo tur jau tā problēma, ka viss tiek rēķināts zivju cenā kā PSRS laikos. Tādas vērtības kā atpūtas kvalitāte un pieejamība netiek ņemtas vērā. Labākā mēraukla varētu būt nevis kādu maluzvejnieku noķerto un NEnoķerto zivju skaits, bet makšķernieku apmierinātības rādītāji.

01.07.13 Atbildēt | Ziņot 0
eerglis

Vanems ok, bet jāņem vērā, ka bezpriģels ar nedrīkst tikt pieļauts. Jautājums protams ir izdevumu/ieguvumu samērīgumā, visu tāpat neizkontrolēsi.

01.07.13 Atbildēt | Ziņot 0
imations

Viennozīmīgi nevar aizsardzības pasākumu izmaksas vērtēt izglābtās zivīs, visi aizsardzības pasākumi jāizvērtē ilgtermiņā, cik zivju nenokļūs maliķu rokās un ko nākotnē tās dos dabai un nākošām zivju paaudzēm, un ko šie aizsardzības pasākumi dos citu cilvēku izpratnei par likumu ievērošanu.

Aizsardzības pasākumi pilnīgi atmaksāsies un dos rezultātu pat tad, ja visi zinās, ka šitie trakie braukā apkārt ar zaļu laivu un visus šņorē, un visi maliķi raustīsies no jebkuras zaļas laivas. Es pat ieteiktu nākotnē respektam dabūt, kādu 7-10 m RIB laivu ar 240 HP, lai maliķi zin, ka trakie brauc reidā, tā saucas prevencija.

Būs pat ļoti OK ja puikas tā turpinās.

01.07.13 Atbildēt | Ziņot 0
urmaas

Tas viss itkā ir pat OK.Tik jautājums-Vai Venspils novada ūdeņi netiks pabāzti zem LM, lai atpelnītu tēriņus?

02.07.13 Atbildēt | Ziņot 0
VANEMS

viena no problēmām- neviens nepainteresējas, cik kas maksā. Atceros, slavenā akcija vienā gadā uzvilka uz 49....

02.07.13 Atbildēt | Ziņot 0
eerglis

Vanems tante google visu zin. Arī šajā gadījumā cik kas maksā. Es līdz galam nesaprotu vajadzību pēc tieši šāda aprīkojuma, bet es droši vien neko nesaprotu.

02.07.13 Atbildēt | Ziņot 0
Alcans

Par ko jūs te cepaties ? Par to, ka tiek nodrošināti labāki apststākļi cīņā pret maliķiem ? Jums arī tādu laivu gribās ? No jūsu kabatas maksāts ?

02.07.13 Atbildēt | Ziņot 0
eerglis

Alcan, cepies vienīgi Tu :) Lai VMK veicas maliķu ķeršanā, bet galvenais lai nepazūd makšķernieku intereses :)

02.07.13 Atbildēt | Ziņot 0
VMK
VMK :

Ergli, padod ziņu ja esi Ventspilī, pavizināsim - sapratīsi. :) Nav jāatpelna klasiskā nozīmē, lietderību pierādīt gan gribas. BeB

02.07.13 Atbildēt | Ziņot 0
VMK
VMK :

Aprīkojums kopā izmaksāja 14929,21 ls un ieskaitās biedrības pamatlīdzekļos. Nakamais projekts - uzlikt urmasam čipu jau copes veikalā un automātiski novilkt no konta maksu par katru noķerto zivi :)

02.07.13 Atbildēt | Ziņot 0
gr109

Vai var redzēt VMK atskaiti par darbiem, cik maliķi noķerti, cik sodīti. Pagaidām izskatās ka puikas krutu laivu copei un vizināšanai sev izkārtojuši.

02.07.13 Atbildēt | Ziņot 0
gr109

Citēju "No maija sākuma sarīkojām 32 zivju resursu aizsardzības reidus, kuros piedalījās kopumā 20 makšķernieki. Nostrādājām 536 cilvēkstundas, nobraucām 2173 ar saviem auto un 337 km ar savām laivām, izņēmām 3740 metrus nelegālo tīklu, kas nodoti VVD iznīcināšanai. Atlaidām no tīkliem 8 lašveidīgos. Jāpiebilst, ka mūsu darbība tika ievērota, saņēmām gan atbalstu, gan pretējas aktivitātes. "

Darbība ar minimālu jēgu.

02.07.13 Atbildēt | Ziņot 0
Noris

Gr, padalies, kādām darbībām tad būtu jēga?

02.07.13 Atbildēt | Ziņot 0
 
Uz augšu
 
Creative templates for Google Ad Manager