Veidosim saturu kopā!
  • Jūsu novadā gaidāmas vai jau aizvadītas copmaņus saistošas aktivitātes?
  • Jums ir viedoklis par copmanim aktuālu tematu?
  • Esat izbaudījis aizraujošu copes piedzīvojumu?

Rakstiet mums! Pievienojiet attēlus (vai uzticiet tos piemeklēt CL redaktoram) un mēs nodosim Jūsu vēstījumu visai Latvijas copmaņu saimei!

Jaunākie komentāri

Seko līdzi

RSS barotne
Seko līdzi jaunākajiem CopesLietas.lv biedru rakstiem sev ērtā veidā izmantojot RSS barotni.
Inventārs | 28.aprīlis 2020, 09:19 | Komentēt | 4377 skatījumi

Daži ļoti īpaši BigBait mānekļi

Tāpat kā jebkurā citā makšķerēšanas jomā arī big bait tehnikā ir neskaitāmi mānekļi un ražotāji. Taču man bez paša mānekļa svarīgs ir arī zīmols. Varbūt esmu nedaudz vecmodīgs, bet man simpatizē nevis multi miljonu korporācijas, kur viss ir balstīts uz peļņu, bet mazi, oriģināli ražotāji. Tāpēc šai rakstā – par dažiem zīmoliem, kas ir ne tikai oriģināli, bet arī ļoti labi ķer plēsēju mūsu platuma grādos.

Tādi mazie ražotāji ar mānekļu ražošanu nodarbojas tāpēc, ka spiningošana ir viņu sirdslieta, un viņu lietām odziņu iedod unikalitāte un mānekļos pieliktais darbs. Tādi netop vienā dienā, izmantojot miljonus vērtas tehnoloģijas, tas ir ilgstošs darbs, eksperimenti un reāla cope dažādos apstākļos. Pēc manas informācijas, mānekļi masveida ražošanā nonāk ne ātrāk kā divus gadus pēc idejas rašanās, un savu gala formu un krāsojumus tie iegūst tikai ar trešo vai ceturto piegājienu. Un, lūk, arī daži, kurus būtu vērts iepazīt jebkuram spiningotājam.

Gator Gum. Šo brendu 2015. gadā aizsāka Aleksandrs Leksens – spiningošanas entuziasts un arī sportists. Viņa aizraušanās ir lielās līdakas, un, lai tiktu pie patiešām lielām trofejām, viņš nonāca pie secinājuma, ka inventāru nepieciešams papildināt ar jauniem mānekļiem. Tiecoties uz ideālu, tika pieņemts lēmums sākt ražot savu sēriju – Gator Gum silikona mānekļus, kas visi paredzēti līdaku spiningošanai.

Šobrīd tie ir pieejami trīs izmēros: mazākais – 17 cm, 45 g, vidējais – 22 cm un 90 g, lielākais – 27 cm 145 g. Pašlaik piedāvātā toņu palete ir izpletusies līdz 23 (!) krāsojumiem, kas ļauj piemeklēt atbilstošāko konkrētiem copes apstākļiem un ūdenstilpei.

Mānekļiem ir ļoti aktīva aste, kas ar savu spēcīgo vibrāciju imitē ievainotu ēsmas zivtiņu un tādā veidā piesaista plēsēja uzmanību un provocē uz uzbrukumu. Māneklim ir arī ļoti aktīvs rolling action – lēni ietīts, tas spēlē ne tikai ar asti, bet aktīvi no sāna uz sānu zvalstās viss ķermenis, radot papildu efektu.

Wolfcreek Lures. Latvijā mazpazīstams zviedru zīmols – pamatā tāpēc, ka sākumā Wolfcreek ražoja mānekļus tikai uz pasūtījumu. Tie visi bija roku darbs, un krāsojumi tika veidoti pēc klienta vajadzībām un iegribām. Pēdējos gados zīmols strauji attīstās, un pašlaik ir pieejami četri rūpnieciski ražoti mānekļi. Interesanti ir tas, ka rūpnieciski ražotajiem kvalitāte neatšķiras no pasūtījuma izstrādājumiem.

Es šo brendu iepazinu ar Wolfcreek Lures Skinny Wolf. Šis 18 cm garais un 99,8 g smagais, lēni grimstošais džerks ir pieejams 13 krāsojuma variācijās. Tā izstrādāšanai bija nepieciešami divi gadi, un pirmsākumos tas tika izgatavots no koka. Protams, rūpnieciski ražotā versija tiek veidota no izturīgas plastmasas. Spēle gan ir saglabājusies tā pati, kas pirmajiem modeļiem, taču plastmasa ir daudz ilgmūžīgāks materiāls.

Interesants ir arī fakts, ka džerka izsvarošanai tiek izmantots tikai nerūsējošais tērauds. Domājot par vidi, skandināvu ražotāji arvien vairāk atsakās no svina svariem mānekļos un papildu izsvarojumam izmanto tēraudu, cinku un volframu.

Šis džerks pieejams arī mazākā versijā – Skinny Wolf JR, taču ar to man darīšana nav bijusi. Galvenokārt tāpēc, ka lielo līdaku spiningošanai 13 cm un 45,1 g lielais jeb – pareizāk sakot – mazais māneklis man nešķiet ievērības cienīgs.

Otra grupa, ko ražo Wolfcreek, ir silikona mānekļi Wolfcreek Shad un Wolfcreek Shad JR. Abus tos var lietot gan ar papildu izsvarojumu, gan bez. Aprīkojot ar stingerāķu komplektu, būs ļoti aktīva astes spēle, taču tai pašā laikā saglabāsies izteikts rolling action.

Zem Kanalgratis karoga

Nākamie brendi ir apvienojušies zem Kanalgratis zīmola, kas tika izveidots 2008. gadā. Sākumā tas bija vienkāršs spiningošanas resurss internetā, un tā izveidotājs daudz meklēja atbildes uz saviem jautājumiem dažādās interneta vietnēs un forumos, taču nonāca pie secinājuma, ka trūkst video pamācību un spiningošanas raidījumu. Tāpēc sāka filmēt raidījumus un jau 2009. gadā publicēja tos internetā. Šobrīd tas ir septītais lielākais sporta makšķerēšanas kanāls pasaulē! Laikam ejot, Kanalgratis ir apvienojis vairākus vietējos ražotājus un nodarbojas ar copes inventāra tirdzniecību. Lai padarītu mānekļus pieejamākus, 2017. gadā tas atvēra ražotni Šrilankā un garantē savu mānekļu kvalitāti.

Shark Shad Lures. Zīmolam ir tikai viens māneklis, kas pēc formas atgādina haizivi. Sākumā liekas, ka tas paredzēts kādam citam mērķim, nevis līdaku spiningošanai, taču savu rezultativitāti tas ir pierādījis ne vienu reizi vien, turklāt gan plašajos Skandināvijas ūdeņos, gan arī pie mums. Šo mānekli ir izstrādājis zviedru mānekļu dizainers Kofe Pērsons, un Kanalgratis saimē tas nonāca caur vienu no raidījumu autoriem – Pontus Sjēlundu, kurš, ieraudzījis Shark Shad Lures spēli ūdenī, uzreiz saprata – šis būs labais, neskatoties uz neierasto formu.

Tam ir ļoti liela aste, kas rada daudzas kustības ūdenī, tā piesaistot plēsēja uzmanību un tai pašā laikā liekot māneklim kustēties lēnāk. Tāpat tam ir spēcīga rolling action animācija. Māneklim gan ir tikai 11 krāsojumi, taču tie visi ir paredzēti tieši līdaku spiningošanai, tāpēc bez problēmām var atrast sev piemērotāko. Pirmo reizi ieraudzījis Shark Shad Lures, es nodomāju – kārtējais eksotiskais veidojums, kas labi izskatās kastē, bet tas arī viss. Taču drīz vien nācās secināt, ka esmu kļūdījies: 20 cm versija ļoti labi pierunā līdaku, un animācija ūdenī – patīkami pārsteidz, lai neteiktu vairāk.

EJ Lures. Šim ražotājam ir vairāki modeļi – Flatnose Shad divos izmēros un formās, kā arī Flatnose Dragon vienā unikālā izpildījumā.

Mans iemīļotākais šī ražotāja māneklis ir Flatnose Dragon. Iedvesma tam nākusi no 2016. gada raidījuma Fly VS Jerk 8, kurā Niklauss Bauers izmantoja pilnīgi jauna tipa mušas, kam bija īpaša, savdabīga tvisterformas aste. Tā tika saukta par dragon tail. Tā kā mušas pārsteidza ar rezultativitāti, Kanalgratis komanda nolēma apvienot šīs astes ar silikona mānekli – un rezultātā tapa Flatnose Dragon.

Tas ir piemērots spiningošanai aukstā ūdenī, jo astes forma ļauj mānekli vadīt arī super lēni un aste vienalga saglabā spēli. Flatnose Dragon var aprīkot arī ar džiggalvu un vadīt ar stop&go animāciju. Pauzēs māneklis, lēni krītot, spēlēs ar asti. Mūsu platuma grādos Flatnose Dragon lieliski strādā arī, vadīts caur zālēm pavasarī, kad līdaka jāķer seklumā. Tā kā māneklis ir tikai 50 g smags un 27 cm garš, tas grimst ļoti lēnām un ir piemērots visiem mūsu seklajiem piejūras ezeriem.

Flatnose Shad ir izstrādājis Edvīns Johansons, Team Galant komandas loceklis, kas Zviedrijā kļuva populārs saistībā ar raidījumu Fishing with Edvin and Philip. Jaunais sportists un mānekļu dizainers, kas ir kaislīgs līdaku spiningotājs, izstrādāja šo mānekli, lai to varētu vadīt ļoti lēni un tai pašā laikā nezaudēt spēli. Interesanti – lai saglabātu šo īpašību, Flatnose Shad forma dramatiski atšķiras dažādiem izmēriem. Lielākais jeb 23 cm garais un 60 g smagais ir nedaudz saplacināts, bet mazākais jeb 19 cm garais un tikai 50 g smagais ir ar kvadrātveida ķermeni un lielu asti.

Visi šie mānekļi ir piemēroti spiningošanai seklumā un ļoti mazā ātrumā. Mazāko no šadiem var aprīkot arī ar ofsetāķi – spiningošanai vietās ar lielu aizaugumu.

Nettel Baits. Vēl viens zīmols, ko radījis makšķerēšanas entuziasts – zviedru arhitekts Bjerns Netelblats, kas ar saviem mānekļiem guvis vairākas godalgas arī sacensībās, tādā veidā pierādot to efektivitāti. Arī Bjerna personīgais rekords – 121 cm gara līdaka – ir noķerta ar Nettel Baits.

Šobrīd pieejamais māneklis ir tā otrā versija, kas tapusi, pilnveidojot priekšteci Nettel Laken. Par rezultativitāti liecina arī fakts, ka 2016. gadā, izmantojot tikai Nettel Laken, tika uzvarētas sešas sacensības. Jaunais māneklis ir kļuvis vieglāks, jo tiek veidots no augstākas kvalitātes gumijas. Šobrīd Nettel Baits sver 90 g un ir 28 cm garš. Ideja bija radīt maksimāli reālu lucīša imitāciju, pievēršot uzmanību vismazākajām niansēm. Detalizētās sānu spuras rada interesantu apjomīgu siluetu, padarot to pievilcīgu plēsējam no visiem skatupunktiem. Interesanti, ka savas astes un formas dēļ tas mainīs spēli atkarībā no vadīšanas ātruma. Lēnas ietīšanas laikā garā aste aktīvi spēlēs un ķermenis zvalstīsies no sāna uz sānu, bet ātras vadīšanas laikā astes kustēsies ļoti agresīvi, bet nebūs izteiktā rolling action. Veiksmīgākā animācija, pēc paša autora viedokļa, ir variēt ietīšanas ātrumu, radot apjukušas, ievainotas ēsmas zivs animāciju.

Ola Lures. Šo zīmolu ir izveidojis Ola Rasmusons – kaislīgs spiningotājs no Zviedrijas. Sākumā mānekļi tika radīti tīri kā hobija projekts, bet jau 2018. gadā Ola Lures sāka sadarbību ar Kanalgratis un nodeva savu Hooligan Roach masveida ražošanai. Šis ir veiksmīgākais šī zīmola māneklis līdaku spiningošanai.

Tam ir ļoti aktīva aste, un to nodrošina palielinātā astes daļa, kas sāk strādāt jau pavisam lēnas ietīšanas laikā. Plašais profils piesaista plēsēju no liela attāluma un rada ļoti interesantu siluetu ūdenī. Ola Lures ir piemērots tāliem metieniem, jo, esot tikai 21 cm garš, tas ir 125 g smags. Tāpat mānekli var veiksmīgi izmantot velcēšanai dažādā dziļumā. Stabilās spēles dēļ to var apāķot dažādos veidos un lietot gan ar, gan arī bez papildu izsvarojuma. Spiningojot seklumā, Ola Lures apāķo ar vienu 3/0 trīsžuburi. Lielākam dziļumam ieteicams izmantot ieskrūvējamo džiggalvu ar tādu pašu stingersistēmu.

Wolfcreek Skinny Wolf

Shark Shad

Wolfcreek Shad

Flatnose Dragon

 
 
Novērtē rakstu:
  • Vērtējums ir 0 no 5
(Nav balsu) - lai vērtētu, nepieciešams reģistrēties
[0] Komentāri
 
Nav pievienotu komentāru. Esi pirmais!
Uz augšu
 
Creative templates for Google Ad Manager