Veidosim saturu kopā!
  • Jūsu novadā gaidāmas vai jau aizvadītas copmaņus saistošas aktivitātes?
  • Jums ir viedoklis par copmanim aktuālu tematu?
  • Esat izbaudījis aizraujošu copes piedzīvojumu?

Rakstiet mums! Pievienojiet attēlus (vai uzticiet tos piemeklēt CL redaktoram) un mēs nodosim Jūsu vēstījumu visai Latvijas copmaņu saimei!

Jaunākie komentāri

Seko līdzi

RSS barotne
Seko līdzi jaunākajiem CopesLietas.lv biedru rakstiem sev ērtā veidā izmantojot RSS barotni.
Aktuāli | 26.maijs 2020, 20:06 | 6 komentāri | 2591 skatījums

Lielupes krastos izbūvēs svina akumulatoru pārstrādes rūpnīcu

Jau kopš 2012.gada Kalnciema iedzīvotāji cīnās pret uzņēmuma SIA “Eco Lead” plānu izbūvēt svina akumulatoru pārstrādes rūpnīcu ciema centrā, pašos Lielupes krastos. Rūpnīcas potenciālais kaitējums videi, ūdeņiem un cilvēkiem nav paredzams. Kalnciema iedzīvotāji cer, ka Valsts vides dienests neizsniegs uzņēmumam A piesārņojošās kategorijas atļauju, taču ir pamatotas bažas, ka iedzīvotāju un ekspertu argumenti kārtējo reizi netiks uzklausīti.

Pēc Olainē saņemtā atteikuma SIA "East West Finances" (tagad – SIA "Eco Lead") ar mērķi izbūvēt nolietoto svina akumulatoru pārstrādes rūpnīcu 2012.gadā iegādājās bijušo ķieģeļu kombinātu Jelgavas novada Kalnciema pagasta centrā. Par pirmajām uzņēmuma organizētājām publiskajām apspriešanām iedzīvotāji netika pienācīgi informēti, taču, kad kalnciemieši uzzināja par šo plānu, viņi vērsās visās iespējamās instancēs, lai noskaidrotu savas tiesības un kompetento iestāžu viedokļus par projektu. Rūpnīcas izveidi šajā vietā neatbalsta ne tikai vietējie ārsti, uzņēmēji un iedzīvotāji, bet arī Olaines un Jūrmalas pašvaldības, ķīmijas doktors Pāvels Sudmalis, institūti BIOR un LHEI, Bērnu aizsardzības inspekcija, RSU Darba drošības un vides aizsardzības institūts, kā arī Veselības ministrija. Vislielākās bažas rada rūpnīcas atrašanās vieta – tā atrodas apdzīvotas vietas centrā blakus cilvēku mājām, kā arī Lielupes un vairāku dīķu tuvumā, ka ir apzināts Eiropas ūdens direktīvas 2000 pārkāpums. Eksperti brīdina par skābā lietus nokrišņiem, kas varētu pārklāt gan Kalnciemu un Jūrmalu, gan nonākt Lielupes ūdeņos. Tāpat prognozējama nav arī ražotnes ietekme uz cilvēku veselību, pat, ja rūpnīcā tiks uzstādītas jaunākās tehnoloģijas un ievērotas visas tehniskās prasības.

Neraugoties uz šīm pamatotajām bažām un vairāk nekā 1000 iedzīvotāju parakstiem pret ieceri, pēc Vides pārraudzības valsts biroja atzinuma 2015.gadā Jelgavas novada dome ar balsu vairākumu atbalstīja projekta īstenošanu. Pirms lēmuma pieņemšanas deputāti netika informēti par Pašvaldības saistošajiem noteikumiem, kas aizliedz novadā ekspluatēt ēkas ar darbību, kas var ietekmēt cilvēka veselību ar troksni, smaku u.tml., kā arī to, ka bīstamo atkritumu uzglabāšanu upes krastā liedz teritoriālais plānojums. Ar šo informāciju Kalnciema iedzīvotāji 2015.gadā vērsās tiesā, kur lieta tika izskatīta trīs instancēs, taču Augstākā tiesa to izbeidza. Zīmīgi, ka jau pirms tiesas sprieduma spēkā stāšanās dienas SIA "Eco Lead" no novada būvvaldes saņēma būvatļauju un uzsāka būvdarbus, kā arī piesaistīja ES fondu līdzekļus.

Kopš projekta ietekmes uz vidi novērtējuma veikšanas ir pagājuši vairāk nekā 5 gadi, tādēļ SIA "Eco Lead" ir jārīko jauna sabiedriskā apspriede, kas pretēji iedzīvotāju lūgumiem norisināsies attālināti. Kalnciema iedzīvotāju pēdējā cerībā ir Valsts vides dienests, taču neoficiāla informācija liecina, ka VVD līdz 07.07.2020. plāno uzņēmumam tomēr piešķirt A piesārņojošās kategorijas atļauju. Kalnciemieši ir gatavi cīnīties līdz pēdējām un lūdz atbalstu no visiem, kam svarīga Latvijas iedzīvotāju veselība un ūdenstilpņu tīrība.

 
 
Novērtē rakstu:
  • Vērtējums ir 5 no 5
(1 balss) - lai vērtētu, nepieciešams reģistrēties
[6] Komentāri | dilst | aug
 
kasparic

Anonīmā pļurkstēšana. Ne autora ne rīcības plāna. Kārtējais "visu makšķernieku vārdā"?

26.05.20 Atbildēt | Ziņot 0
ZivjuZaglis

tipiskie latvieši – lasīsim sēnes Anglijā, bet Lielupes krastos lai zied pienenes. Aplausi!

27.05.20 Atbildēt | Ziņot 0
MV-F
MV-F :

Zini ko....tipiski jaunizceptajiem Latviešu biznesmeņiem, kas grib ātro naudu, glaunus džipus un mukeļes pie sāniem - uztaisīt ātro biznesu uz atkritumu pārstrādes rūpnīcas rēķina, vest no visām pasaules malām visus sūdus un pārstādāt, tādejādi piesaistot ES fondus, uz kuru pamata tiek atmazgāta nauda. Parasti neko daudz arī nepārstrādā, tikai rada "biznesa bīdīšanu". Kas tur tiks nodarbināti? Ak jā vietējie kam vajadzīgs darbs. Novada ierēdņi it kā padomāja ka cilvēkim būs darbs, bet nedomā par tālākām sekām.

Piemērs E-Daugava, riepas kaudzēm stāv jau cik gadus, ir kaut kāda miniatūra pārstrādes iekārta, jau cik gadus čakarējas un nespēj neko pārstŗadāt, Kāpēc, tāpēc ka šādiem joprojām ir ES fondu atbalsts, bet nav kontroles kur tā nauda aiziet.

Kā krievi saka "sozdajut vidzimosts raboti".

Daļa iedzīvotāju mēģina cīnīties pret šo visu marazmu. Kāda vella pēc vispār mums valsts ir jāpataisa par atkritumu izgāztuvi un pārstādes centru? Lūdzu taisiet citas rūpnīcas, kaut ko ražojiet, ieviesiet jaunas inovācijas kāda nozarē, domājiet ar "bašķu"!!!

Nav divu domu, ka novadā kādam kabatā tika kāds kārtīgs "batons" ar čaukštošo.

28.05.20 Atbildēt | Ziņot 2
badapiicka

Nē, īstermiņā grupiņa ļautiņu ieraus piķi, bet pēc tam tur pat pienenes neziedēs un varēs neatgriezeniski lasīt sēnes angļos. Nerimstoši applausi!

01.06.20 Atbildēt | Ziņot 0
skutans

Nu neko, mauks bik augstāk copēt.... ,upīti gan žēl, ja piecūkās...

27.05.20 Atbildēt | Ziņot 1
ge-sportists

Latvija, jau sen palikusi par Latvāniju, kāda tauta, tādi lēmēji..., lai zaļie un pārējie cīnās, bet izcīnīs figu

29.05.20 Atbildēt | Ziņot 0
Uz augšu
 
Creative templates for Google Ad Manager