Veidosim saturu kopā!
  • Jūsu novadā gaidāmas vai jau aizvadītas copmaņus saistošas aktivitātes?
  • Jums ir viedoklis par copmanim aktuālu tematu?
  • Esat izbaudījis aizraujošu copes piedzīvojumu?

Rakstiet mums! Pievienojiet attēlus (vai uzticiet tos piemeklēt CL redaktoram) un mēs nodosim Jūsu vēstījumu visai Latvijas copmaņu saimei!

Jaunākie komentāri

Seko līdzi

RSS barotne
Seko līdzi jaunākajiem CopesLietas.lv biedru rakstiem sev ērtā veidā izmantojot RSS barotni.
Sacensības | 28.jūnijs 2020, 22:23 | Komentēt | 2598 skatījumi

Izvelk divarpus tonnas karpu

Ar 2,5 tonnām noķertu karpu beidzies pirmā šī gada valsts čempionātā pirmais posms. Jā, karpu makšķerēšanas novirziens šoreiz izcēlās ar spēju noorganizēt pilnvērtīgas sacensības, beidzoties ārkārtas situācijas noteiktajiem ierobežojumiem. Kamēr pārējie LMSF sporta novirzieni vēl tikai prāto, vai un kad vispār šogad sacensties, karpinieki uzreiz aiz fīderistiem sadalījuši pirmo medaļu komplektu.

Šis komplekts izrādījies trekns. Pirmkārt, tika pārspēts dalībnieku skaita rekords, sacensībās piedaloties 31 komandai. Otrkārt, vēl nekad un ne tuvu nav sasniegti tādi noķerto zivju rādītāji. Kopā noķertas 1049 ieskaites zivis kopsvarā tieši 2674.68 kilogrami. Pie zivīm tika pilnīgi visas komandas, neviena nepalika uz nulles. Tie visi ir nebijuši rezultāti. Veselas desmit komandas spēja pārkāpt maģiskajai 100 kilogramu robežai, daudzām tas izdevās pirmo reizi karjerā.

Iemesli nav tālu jāmeklē. Pirmkārt, pamatīgais darbs, kas veltīts Baļotes ezera sakopšanā un zivju resursu papildināšanā un sargāšanā, nes savus augļus. Zivju koncentrācija ezerā ir ļoti pieklājīga, pilnībā atbilstoša arī, piemēram, pasaules čempionāta standartiem. Otrkārt, aug mūsu makšķernieku meistarība. Puiši apgūst jaunas tehnikas, pielāgo tās konkrētajam ezeram, izzina atsevišķu ezera sektoru un zonu specifiku dažādos laikapstākļos. Krājoties pieredzei, uzlabojas arī rezultāti. Visbeidzot, jāpateicas labvēlīgajiem laikapstākļiem, kuros karpas aktīvi barojās un labprāt iesaistījās rotaļās ar sportistiem.

Pēdējie par 30 grādu karstumu un bezvēju diez ko sajūsmā nebija. Apbalvošanas ceremonijā varēja vērot daudzas saulē pārdedegušas sejas, rokas, plecus. Spiedīgais laiks atstāj arī pamatīgu iespaidu uz lēmumu pieņemšanu, un jau pēc mačiem ne vienam vien no dalībniekiem nākas atzīt, ka pieļautas lielākas vai mazākas kļūdas. Esam mēs tomēr ziemeļu tauta un pieradināt sevi darbam šādā laikā ir problemātiski.

Čempionāta nolikums šogad ir pilnveidots, sadalot visus ezera sektorus labajos, sliktajos un vidēji labajos. Labie sektori veido A zonu, vidējie B zonu un mazāk rezultatīvie C zonu. Tā kā čempionāts notiek trīs etapos, tad izlozes noteikumi nosaka, ka katra no komandām pa reizei nostartē katrā no zonām. Kopvērtējuma rezultātu līdz ar to veido nevis komandas ieņemtā vieta kopējā tabulā, bet gan katrā zonā atsevišķi. Pirmā vieta A zonā ir līdzvērtīga pirmajai vietai B zonā utt. Tas nozīmē, ka katrā posmā ir 3 uzvarētājkomandas. Šoreiz tās bija EM Carp A zonā, Amigo Baits B zonā un Mītava C zonā. Apsveicam!

Sektoru sadalījums pa zonām tika veidots uz iepriekšējo gadu sacensību rezultātu pamata. Lai arī tas nav pilnīgi objektīvs kritērijs, labāka jau arī nav. Piemēram, daudzi C zonas sektori izcēlās ar visnotaļ pieklājīgiem rezultātiem. Komandām izdevās atrast pareizo “atslēdziņu” un “atkost” sektorus, kuros agrāk likās kaut ko pieklājīgu saķert nereāli. Kas šī bija par “atslēdziņu”, pagaidām neatklāsim. Vien pateikšu, ka daudzus gadus tā nogulējusi somās neskarta un allaž raisījusi neticību pašu sportistu acīs. Tas, cik savlaicīgi un cik meistarīgi šī “atslēdziņa” tika likta lietā, arī noteica rezultātu komandām, kas trāpīja dziļākajos sektoros.

Zivīgākajos ezera nostūros, savukārt, visu izšķīra barošana. Kuram tā bija intensīvāka un atraktīvāka, tam arī zivju sektorā bija vairāk. Jau pienākot pie šīm komandām varēja redzēt pastāvīgu karpu bara lēkāšanu tieši pretī krastam, metiena attālumā. Tā ir droša pazīme, ka iebarotā barība dara savu darbu.

Cita lieta, kā komandas spēja realizēt neskaitāmās copes. Pavadot kādu laiku krastā kopā ar dažām no tām, varu teikt, ka intensīvā cope pārsteidza čaļus nesagatavotus. Ir liela atšķirība, kā rīkoties, ja teiksim, dienā ir 10 copes un kā, ja ir 50. Auklas pinas, karpas nosprūk no āķiem vai rauj pavadiņas, daudzu sportistu darbības nav ne pietiekoši operatīvas ne saskaņotas. Krastā pavadītais laiks netiek izmantots maksimāli pilnvērtīgi, daudz lieku kustību, sistēmas ir nepārdomāti amatieriskas. Esmu pārliecināts, ka lielākā daļa komandu meklēs un atradīs veidus, kā optimizēt sevi, ķert raitāk un, galvenais, rezultatīvāk. Aptuveni rēķinot, ja vismaz puse no pazaudētajām zivīm būtu tomēr izvilktas, kopējais noķerto zivju svars būtu 3 un varbūt pat visas 4 tonnas. Tādus ciparus tad arī novēlam gan dalībniekiem gan organizatoriem atlikušajos LČ 2020 posmos.

Gala rezultati
A zona
B zona
C zona

Aivars Rudzinskis. Foto: Jānis Rūtiņš

 
 
Novērtē rakstu:
  • Vērtējums ir 5 no 5
(2 balsis) - lai vērtētu, nepieciešams reģistrēties
[0] Komentāri
 
Nav pievienotu komentāru. Esi pirmais!
Uz augšu
 
Creative templates for Google Ad Manager