Veidosim saturu kopā!
  • Jūsu novadā gaidāmas vai jau aizvadītas copmaņus saistošas aktivitātes?
  • Jums ir viedoklis par copmanim aktuālu tematu?
  • Esat izbaudījis aizraujošu copes piedzīvojumu?

Rakstiet mums! Pievienojiet attēlus (vai uzticiet tos piemeklēt CL redaktoram) un mēs nodosim Jūsu vēstījumu visai Latvijas copmaņu saimei!

Jaunākie komentāri

Seko līdzi

RSS barotne
Seko līdzi jaunākajiem CopesLietas.lv biedru rakstiem sev ērtā veidā izmantojot RSS barotni.
KarpuLietu Reportieris | 4.jūlijs 2020, 13:23 | Komentēt | 1224 skatījumi

Treniņš sporta režīmā

Gada sākums ieviesa korekcijas gaidāmajā sezonā arī manā gatavošanās procesā. Aizdomas par sacensību datumu pārcelšanu lika nedaudz saskumt, bet neatkarīgi no tā visa tika pasūtītas boilu izejvielas no CC More, pārtītas jaunas nepierasti spilgtās Synapse auklas (kas manāmi uzlabo to saskatīšanu nakts laikā), no jaunākajiem Fox Coretex Matt materiāliem sasietas pavadiņas ar Gardner un Gamakatsu āķiem.

Mūsu jaunajai komandai Sakret šī būs otrā sezona, pērn mēs nolēmām piedalīties visos Latvijas karpu sacensību posmos, kuri, kā jau zināms, notiks Baļotes ezerā. Mans jaunais komandas biedrs Mairis ir jaunās paaudzes karpinieks, pilns entuziasma un azarta, kurš nebaidās laikapstākļu izmaiņu. Atzīšos – uz vienu mūsu norunāto copi es neaizbraucu, bet velti – karpas bija atsaukušās diezgan aktīvi. Par to liecināja kolēģa izvilkto zivju skaits, kā arī viņa tā brīža Baļotes rekords 9 kg svarā.

Diemžēl karpinieku aizdomas reālas padarīja valdības vadītājs – “pandēmijas dēļ sporta pasākumi tiek aizliegti”. Vai tiešām vairāku mēnešu gatavošanās bija veltīga?

Mačosimies tāpat!

Labākais veids, kā pavadīt brīvo laiku, noteikti ir doties pie dabas, pastaigāties pa mežu, gar upi vai nu – kā mūsu gadījumā – makšķerēt. Interneta vidē karpinieku vidū pavīdēja doma par treniņa copi sporta režīmā, datumi tie paši, kuros vajadzēja notikt Latvijas čempionāta pirmajam posmam. Nelielā komandas apspriedē nolēmām doties, jo katra reize pie ūdens sniedz kādas jaunas atklāsmes un neatsveramu pieredzi, tostarp sadarbības pieslīpēšanā. Kā parasti es biju atbildīgs par boilu rullēšanu un citiem organizatoriskiem jautājumiem, Mairis savukārt posa kaņepes, tīģerriekstus, kukurūzu.

Norunātajā laikā norunātajā vietā ieradās 16 komandas: pasaules čempionāta bronzas ieguvēji Amigo Baits, daudzu starptautisku sacensību dalībnieki Baron Baits, Boilie Lab, 4 Carpers un daudzi citi spēcīgi sportisti. Izlozē tika sadalīti sektori, un tur kā parasti – vieni priecīgi, kādam drūma seja. Mūsu komandā atbildīgais par sektoru izlozi bija Mairis, un šoreiz viņam izkrita N21, kas izrādījās pa vidu starp Carpio N23 sektoru un Maple@Sons N20.

Ieradušies uz vietas, ieraudzījām ezera apsaimniekotāju vēlmi vēl vairāk sakopt krastus, lai atvieglotu makšķernieku uzturēšanos un nometnes izvietošanu, – krasts izlīdzināts, ierīkoti arī jauni sektori.

Metamies cīņā

Vienpadsmit no rīta nozīmēja treniņa sākumu, kas ilgs 72 stundas sacensību režīmā. Ierīkojot nometni, sava sektora robežās pamanījām zivs iznācienus un klusā apspriedē nolēmām netrokšņot ar marķēšanos, bet iemest ēsmas ar nelieliem PVA maisiņiem, kas jau laikus sagatavoti mājās, un ķert sektorā esošās karpas.

Neticēju savām ausīm, kad pāris minūtes no iemetiena mirkļa atskanēja signalizatora skaņa – nelielais zivs svars un vēlme pēc iespējas ātrāk pretinieci izvadīt krastā neļāva pat īsti izbaudīt cīņu. Pirmā zivs – 2,1 kg svarā. Labs sākums.

Kaimiņu aktivitāte ar marķieriem un barošanas stratēģiju, izmantojot spombu, lika arī mums pētīt sektora gultni – neliela dūņa ar dziļuma izmaiņām mums aizsniedzamā attālumā ļāva cerēt uz zivju esamību un veiksmīgu copi.

Laika apstākļi gan nelutināja, pūta stiprs ziemeļu vējš, arī lietus visu padarīja par nopietnu pārbaudījumu. Labi, ka pirms izbrauciena kāds bija dīdījis mani atjaunot ūdensizturīgo pavasara–rudens kostīmu, – zvans bijušajam karpiniekam Mārtiņam Balodim uz Eholotes.lv, un Grayling kostīms rokā. Izglāba par visiem 100%.

Līdz ceturtdienas vakaram klusums, nevienas copes. Apmainījāmies ar informāciju no citiem sektoriem, un turienes zivju aktivitāte lika sākt nervozēt: komandas, kas atradās ezera seklajā galā, cīnījās ar karpu uzbrukumu.

Piektdienas pēcpusdienā sāka mainīties vējš, sajutām siltumu. Tas ietekmēja karpu uzvedību – viņas ik pa laikam atrādījās ar izlēcienu virs ūdens, un arī mūsu zonās komandas sāka vilkt ārā pa kādai zivtiņai.

Izpētījuši laika prognozi, sākām gatavoties aukstai naktij – solīja līdz –2°C. Mairis, kas ko tādu jau bija izbaudījis iepriekš un bija nedaudz pasalis, bija parūpējies par gāzes sildītāju, un tas ļāva mums justies ievērojami komfortablāk. Karpu pasivitāte naktī nebija pārsteigums. Nevienas copes. Šis bija viens no mūsu komandas melnajiem punktiem.

Diena iesila. Barojām ar smalko frakciju, kaņepes, kukurūza, tīģerrieksts un smalcinātas boilas – ūdenī ar cerību piesaistīt klejojošo karpu baru lidoja spombs pēc spomba. Biežā pārmešana reizi pusotrā stundā deva rezultātu – nosvērtas un atlaistas savā stihijā tika vairākas karpas svarā no 1,55 kg līdz 4,5 kg. Ja šīs būtu sacensības, pienākusī ziņa par kolēģu lomiem sagrautu jebkuru sportistu... Citas komandas ķēra un atlaida pat pa 20 zivīm pāris stundu laikā. Kas par apskaužamu copes dinamiku! Kāda māka noturēt zivi barošanās punktā! Mācīsimies!!!

Karstā sestdienas saule ļāva paķert pirmos siltos starus un vērot karpu dejas. Ezera spoguli ieplēsa zivju lēcieni, kas viesa cerību uz vakara un nakts ķeršanos. Taču – atkal vilšanās, tumšajā laikā nekas nenotika. Mainījām pavadiņu garumus, ēsmu lielumus, āķu formas, sistēmu veidus, bet kontā tikai pāris zivtiņas. Zvans copes biedriem uz pāris citiem sektoriem – aktivitāte dažāda, izņemot četras komandas, kas tikai ķer un sver, ķer un sver...

Pēdējā nakts noguruma iespaidā paskrēja nemanot. Kārtējā bez copes...

Rezumē

Nu ir laiks analizēt un izvērtēt. Ķeru ilgus gadus, un nu jau šī problēma vajā visu laiku. Vai kādreiz esam pāris stundu laikā izvilkuši desmit zivis? Laikam ne, bet šoreiz tas notika. Citējot kādas slavenas krievu filmas varoņus – cope sākās “kā uz Melnajiem akmeņiem”. Cope pēc copes! Ja dienu ir jāstrādā tādā tempā, kā to darīja citas komandas, spēku izsīkums iestājas ātri. Pārsteidza vairāku komandu darba spēja vilkt lielu daudzumu zivju, esot miega badā.

Pa šīm dienām noķērām 18 karpas ar kopējo svaru 46,50 kg.

Daudz vielas pārdomām, kā gatavoties, kas jāmaina taktikā, kas jāpilnveido ekipējumā un barībā. Prieks, ka karpas atsaucās uz pašu gatavotajām boilām.

P. S. Paldies Mairim un visu komandu dalībniekiem par attālināto konkurenci!

P.S.S. Jūnijā, cerams, notiks pirmais LČ posms, kam gatavosimies ar lielu atbildību.

Jānis Placēns

Meklējam Karpu Lietu reportierus! Katru mēnesi mēs izdalīsim desmit 3kg pakas ar Richworth boilām tiem, kas būs iesūtījuši interesantākās reportāžas no šī gada karpu copes izbraukumiem.

 
 
Novērtē rakstu:
  • Vērtējums ir 5 no 5
(2 balsis) - lai vērtētu, nepieciešams reģistrēties
[0] Komentāri
 
Nav pievienotu komentāru. Esi pirmais!
Uz augšu
 
Creative templates for Google Ad Manager