Veidosim saturu kopā!
  • Jūsu novadā gaidāmas vai jau aizvadītas copmaņus saistošas aktivitātes?
  • Jums ir viedoklis par copmanim aktuālu tematu?
  • Esat izbaudījis aizraujošu copes piedzīvojumu?

Rakstiet mums! Pievienojiet attēlus (vai uzticiet tos piemeklēt CL redaktoram) un mēs nodosim Jūsu vēstījumu visai Latvijas copmaņu saimei!

Jaunākie komentāri

Seko līdzi

RSS barotne
Seko līdzi jaunākajiem CopesLietas.lv biedru rakstiem sev ērtā veidā izmantojot RSS barotni.
Mānekļi | 4.oktobris 2020, 11:20 | Komentēt | 1841 skatījums

Teilspineru ābece

Esmu rakstījis par dažādiem mānekļiem, bet laikam par teilspineriem jeb teiliem ne. Vispār par šo mānekļu veidu ir diezgan maz informācijas, lai arī tas pie mums nebūt nav nezināms, turklāt daudzos gadījumos tas ir ļoti pat efektīvs. Iepazīstam!

Teilspineri (angliski – tail spinner) parasti ir veidoti no metāla, lai arī ir sastopami i plastikāta, i no cieta silikona. Manuprāt gan, materiāls nemaina mānekļa būtību un spēli. Ķermeņa forma parasti atgādina mazu zivtiņu, teili mēdz būt izstiepti, šauri, augsti, bet ar kaut ko tie visi ir līdzīgi. Izmēru ziņā ir pavisam mazi, 2 cm gari, taču man ir arī 7 cm modeļi. Iespējams, ir vēl lielāki, bet es neredzu jēgu tādus izmantot. Mānekļi ar mazāku ķermeni lidos daudz tālāk, bet problēmu var radīt āķis, kas noteikti gribēs ieķerties lapiņā.

Viens no svarīgākajiem elementiem ir lapiņa, kas atrodas aizmugurē. Tās ir līdzīgas rotiņa lapiņām un arī mēdz būt dažādu formu – gan apaļākas, gan izstieptākas. Izdarot izvēli, kādu mānekli pirkt, jāņem vērā, ka teilspineri ar lielu lapiņu sliktāk lidos, toties, veicot animāciju, daudz lēnāk grims un vairāk planēs. Šī pati lapiņa ir savienota ar ķermeni caur griezuli, kas atrodas pašā ķermenī. Mēdz būt teili, kam lapiņa ir novietota uz cietas ass. Lūk, šis griezulis nodrošina, ka lapiņa brīvi griežas un rotē ap savu asi.

Vājā vieta šādiem mānekļiem ir tieši mazais gredzens, kas savieno lapiņu ar iebūvēto griezuli. Man vairākas reizes lapiņa ir pazudusi tīri tāpēc, ka gredzens ir izstiepies. Šajā gadījumā nākas pirkt rotiņu, izjaukt un izmantot tikai lapiņu.

Starp citu, bez lapiņas strauji krītas rezultativitāte, jo plēsoņai māneklis vairs nešķiet pievilcīgs.

Āķis ir viens, tas ir trīsžuburis un parasti atrodas apakšā. Es negribētu teikt, ka rezultativitāte ir slikta, bet brīžiem gribētos labāku. Turklāt es parasti rūpnīcas āķus mainu nost uz lielāku izmēru un lieku klāt vēl vienu papildu gredzenu. Tādējādi āķis kustas daudz brīvāk un arī attālums no mānekļa palielinās.

Ir arī teilspineri, kam pie aizmugurējās lapiņas ir papildu āķis vai arī pati lapiņa ir aiz šāda trīsžubura. Pieņemu, tā ir domāts uzlabot realizāciju, bet jārēķinās, ka šādā veidā tiek saīsināts metiens, kas ir viens no teilspineru trumpjiem.

Runājot par svaru, tas šiem mānekļiem ir no kādiem 3 līdz pat 30 gramiem. Pēdējie gan ir sastopami reti, bet ir.

Noķert zandartu uz teilu ir pilnīgi reāli. Tiesa, vajadzēs atkost apstākļus, kuros zivs uz šiem mānekļiem reaģē

Mānekļa plusi

Kāds tad ir šādu veidojumu lietojums? Pirmkārt, pateicoties ķermeņa formai, tie ir ļoti labi lidotāji, tāpēc, izmantojot ne tik cietu spiningu, metiens būs ļoti pat tāls. Ja copē no krasta, tad šī ir neaizstājama lieta.

Ja māneklim ir lielāka lapiņa, tad metiens attiecīgi saīsinās, bet ne kritiski. Turklāt, pateicoties tieši lapiņai, smagāku mānekli var novadīt seklākās vietās. Izmantojot spiningu un auklas ietīšanas ātrumu, smagu mānekli mierīgi var darbināt seklās vietās.

Varētu domāt, ka šie mānekļi galvenokārt jālieto upēs, bet tā vis nav. Straume noteikti palīdz teilspineram un ļauj izmantot ļoti lēnu auklas ietīšanu, bet arī ezeros šos mānekļus novadīsi lieliski.

Animācijas nianses

Pamatā teiliem ir divas animācijas – vienmērīga auklas ietīšana un džiga tehnika.

Par pirmo daudz nav ko stāstīt. Pēc metiena nogremdē mānekli līdz vajadzīgajam dziļumam un ietin auklu. Protams, var mainīt ietīšanas ātrumu, turklāt šie mānekļi ļoti labi notur konkrēto ūdens horizontu.

Otrs animācijas veids ir džiga tehnika, tiesa – ne mums tik labi zināmā. Te faktiski ir runa par džigu, kas nevis skar grunti, bet gan notiek ūdens vertikālē. To varētu aprakstīt kā vadīšanu ar spininga celšanu uz augšu un leju, viļņveidīgi. Manā skatījumā šī ir viena no labākajām animācijām, turklāt arī pati rezultatīvākā. Tā tracina un ķer plēsoņas, kas nevis ir tieši uz grunts, bet medī kaut kur ūdens telpā. Turklāt ir jābūt gatavam, ka kampiens var būt gan mānekļa kritiena brīdī, gan arī rāvienā uz augšu.

Ko ķert?

Ārzemēs šos mānekļus daudz lieto mežavimbu medībās. Tā kā šis plēsējs ir ļoti ātrs, turklāt uzmanīgs, teilspineri ir lieliski darbam no krasta. Metiens būs tāls, turklāt teilu būs iespējams vadīt lielā ātrumā, nemainot horizontu.

Es pats uz šī mānekļa nevienu meženi gan neesmu dabūjis, bet – jāsaka – neesmu arī iesprindzis uz šo pasākumu, jo parasti izmantoju voblerus. Tomēr, visticamāk, nāksies to darīt. Katrā ziņā, ja esi mežeņu ķērājs, tad teilspineri noteikti ir jāatceras un jāizmanto.

Es ar tiem ķeru asarus. Turklāt mānekļi ir universāli, un uz tiem piesakās gan mazie, gan lielie, un ar to var strādāt arī lielā dziļumā.

Līdakas es ar teiliem neesmu praktizējis ķert, un, tā kā parasti lietoju diezgan plānu fluorkarbona pavadu, līdakas uzbrukuma brīdī, visticamāk, es atvadītos no sava mānekļa.

Kā redzams, asari ir gana rijīgi, un pat galīgi mazie droši uzbrūk par sevi lielākam teilam

Kāds ir salīdzinājums ar rotiņu?

Teilspinerus noteikti gribas salīdzināt ar rotiņiem. Kaut kādas paralēles var vilkt, tomēr teiliem plusu ir vairāk.

Viens liels pluss ir tas, ka šie mānekļi nevērpj auklu. Darbojoties ar rotiņu, tas vienmēr ir diezgan aktuāls jautājums: ja izmanto ne īpaši kvalitatīvu spoli, tad būs bēda. Tāpat, lai nepieļautu vērpi, nākas izmantot dubultos griezuļus pirms rotiņa. Teilspineriem tā nav, viņi vienkārši nevērpj auklu.

Metiens ir tālāks nekā ar rotiņu. Konstrukcijas dēļ lapiņa gaisā nerada tik lielu pretestību un brīvkustību, attiecīgi māneklis lido tālāk.

Straumē šiem mānekļiem pretestība nav tik liela, plus lapiņa rada tikpat lielu vibrāciju, un ļoti lēnas auklas ietīšanas laikā teiliem lapiņa turpina griezties – ne visi rotiņi var lepoties ar šādu lietu. Protams, plēsoņām patīk moments, kad lapiņa ir gandrīz apstājusies, bet ne vienmēr tas ir vajadzīgs. Toties lēna animācija – bieži vien ir atslēga.

Es negribētu teikt, ka teilspineri aizstās rotiņus, bet daudzās vietās man šie mānekļi tomēr patīk labāk.

Kur teilus nelietot?

Ir vietas, kur teilspinerus labāk atstāt kastītē. Kur? Pirmkārt jau, zonās ar dažādiem ķērājiem un ūdensaugiem. Zāles var uztīties uz lapiņas, attiecīgi tā beigs griezties un radīt vibrāciju. Protams, šo visu var just uz spininga, bet jārēķinās, ka animācija ar to arī būs galā un nāksies mest pa jaunam.

Runājot par ķērājiem, ja neizjutīsi pareizo dziļumu vai arī zaudēsi horizontu, tad teila āķis noteikti iesēdīsies ķērājā, tādējādi ir iespēja to zaudēt. Viena no opcijām, kā no tā izvairīties, ir aizvietot trīsžuburi ar divžuburi, kam asās daļas skatās uz augšu. Tādējādi kontakta mirklī ar zemi vai ķērāju āķis būs aizsargāts. Pēc savas pieredzes varu teikt, ka reizēm realizācija no tā cieš, jo tomēr ir tikai divi žuburi, turklāt vēl tuvu ķermenim.

Vēl es parasti teilus neizmantoju tuvā distancē. Ja metiens nepārsniedz 20 metrus, tad ērtāk ir lietot rotiņu vai vobleri. Ja nepieciešama tāla distance – tad noteikti teiliem ir priekšroka. Māneklis ar savu vibrāciju un darba dziļumu spēs pievilināt plēsoņu no dažāda attāluma.

Kādus modeļus var ņemt?

Šobrīd jau mūsu copes bodēs teilspinerus var atrast, taču pirms kāda laika tas bija ļoti grūti. Bet vienalga – piedāvājums nav liels, un būs vien jāpērk, kas ir. No paša izmantotajiem izcelšu modeļus, kas man strādā vislabāk.

Jackall Deracoup. Pieejamas piecas svara variācijas – no 7 līdz pat 28 gramiem. Pēc manas pieredzes, asarim šis ir viens no mīļākajiem teiliem. Stabila spēle, apaļīga lapiņa un daudz vibrācijas – tas viss strīpainajam patīk. Turklāt ir gana plaša krāsu gamma – ir gan spilgtie, gan arī dabīgie toņi. Vēl tiek piedāvāti hologrāfiskie krāsojumi, kas ir labi, lai ūdenī atspīdētu gaisma, – šis savdabīgais atspīdums zivīm patīk. Lapiņas ir gan zelta, gan sudraba krāsā, turklāt ir modeļi, kuriem tās ir iekrāsotas. Es parasti izmantoju 7 un 10 gramu modeļus.

Tiemco Riot Blade. Vēl viens japānis. Šiem ir izstrādātas 5, 9 un 14 gramu versijas. Lielākā atšķirība ir priekšpusē esošās metāla ūsas, kas palīdz teilam atsist zāles, akmeņus un samazina iespēju, ka māneklis kaut kur ieķersies. Otra atšķirība ir tā, ka trīsžuburis ir montējams uz ātrās nomaiņas cilpas. Tiesa, es šo nedaudz modificēju, uzliekot āķim gredzenus, un tikai tad montēju klāt māneklim. Vājā vieta te noteikti ir lapiņas gredzens – tas tiešām ir ļoti plāns, un pāris lapiņas tā dēļ jau esmu zaudējis. Iesaku nomainīt uzreiz. Riot Blade ir daudz labu spīdīgu krāsu, spilgtu toņu.

Viva Kozo Spin. Eksotisks zīmols, ko reti kad var redzēt mūsu veikalos, bet Vivas teilspineri ir vieni no labākajiem. Kompakts ķermenis un ļoti laba lapiņas forma nodrošina labu vibrāciju. Standarta Kozo Spin ir 7,5 gramus smags un ar gana plašu krāsu gammu. Kozo Spin 12 jau ir 2,5 cm liels un 12 g smags. Jaunākais šajā saimē ir teils Kozo Spin Shallow. Tam forma ir veidota no metāla un plastikāta, tādējādi mainīts ir mānekļa izsvarojums. Šo teilu var vadīt pa visseklākajām vietām ar ļoti lēnu ietīšanu. Turklāt mānekļa svars ir 8,2 grami, bet garums – 2,9 cm. Arī lapiņa ir liela un rada spēcīgu vibrāciju.

Megabass Nautilus. Ļoti interesanta koncepta teils. Lielākā atšķirība ir tā, ka aukla tiek izvilkta tam cauri un otrā galā tiek siets gredzens ar āķi. Faktiski ķermenis brīvi pārvietojas pa auklu. Kad veic animāciju, ūdens pretestības dēļ tas tiek piespiests pie āķa, attiecīgi radot klasiskajiem teilspineriem identisku animāciju. Megabass pats apgalvo, ka šāda sistēma palielina realizācijas procentu. Pēc saviem novērojumiem gan to nevarētu teikt, plus mīnus tāds pats kā citiem teilspineriem. Šis ir liels māneklis – pāri par 4 cm garš un 22 gramus smags. Turklāt lapiņa ir ovāla un paliela. Nautilus ir viens no retajiem, ko es lieku uz zandartu. Brīdī, kad zivs ir aktīva, turklāt atrodas nost no grunts, ar teiliem to ķert ir ļoti interesanti. Kaut kas līdzīgs, kas zandarts un spinerbaits.

Sebile Spin Shad. Šis ir viens no lielākajiem teiliem manā kolekcijā – 7 cm garš, ar ļoti lielu lapiņu. Vibrācija ūdenī ir iespaidīga, brīžiem liekas, ka pat pārāk izteikta. Šis milzenis sver tikai 7 gramus, attiecīgi to var izmantot arī seklākās vietās. Papildus pie lapiņas ir iespēja pielikt vēl vienu āķi, ko gan es nedaru. Vēl atšķirīga ir cilpiņa, pie kuras stiprina mānekli, respektīvi – tā ir novietota galvas priekšdaļā, attiecīgi ūdenī teils novietojas vairāk vertikāli. Jāteic, ka izmēra dēļ šo teilu ne visur var izmantot. Tomēr asaris ne vienmēr izvēlas uzbrukt apjomīgākam māneklim. Turklāt teila ķermenis ir arī krietni augstāks, šada formas. Bet lielāka asara reizē šo var droši likt lietā.

Lūk, vēl viens interesants mānekļu veids. Tā kā vēl joprojām daudzi izmanto rotiņus (un tas ir visnotaļ pareizi), tad, domāju, cope ar teilspineriem arī liksies interesanta. Noteikti pamēģini šos mānekļus, jo dažos momentos tieši teili būs pareizā izvēle. Kas attiecas uz meženēm, es noteikti piestrādāšu pie šo lielisko plēsoņu ķeršanas ar teilspineriem.

Ne asakas! @Mārtiņš Babris

Sebile Spin Shad ir viens no lielākajiem un apjomīgākajiem teiliem, kurš man ir

Megabass Nautilus, kam aukla tiek vilkta cauri māneklim. Šajā gadījumā ir izmantota sienamā titāna pavada – tīri, lai aizsargātu mānekli no līdakas zobiem

Tiemco Riot Blade ar speciālām ūsām priekšpusē, kuras palīdz izvairīties no ķērājiem un zālēm

Lapiņa ir savienota ar griezuli, kas ir iestrādāts mānekļa ķermenī. Šie griezuļi parasti ir ar gultņiem, attiecīgi lapiņa griežas ļoti viegli un labi

Jackall Deracoup ir viens no populārākajiem teiliem Latvijas ūdeņos. Šis bija viens no pirmajiem, ko sāka tirgot mūsu veikalos. Asarim Deracoup ļoti patīk

Viens no pamatelementiem – lapiņa. Tās formas un lielums mēdz būt dažādi, un bieži vien no lapiņas ir atkarīgs, vai plēsoņa uzbruks vai ne

 
 
Novērtē rakstu:
  • Vērtējums ir 5 no 5
(2 balsis) - lai vērtētu, nepieciešams reģistrēties
[0] Komentāri
 
Nav pievienotu komentāru. Esi pirmais!
Uz augšu
 
Creative templates for Google Ad Manager