Veidosim saturu kopā!
  • Jūsu novadā gaidāmas vai jau aizvadītas copmaņus saistošas aktivitātes?
  • Jums ir viedoklis par copmanim aktuālu tematu?
  • Esat izbaudījis aizraujošu copes piedzīvojumu?

Rakstiet mums! Pievienojiet attēlus (vai uzticiet tos piemeklēt CL redaktoram) un mēs nodosim Jūsu vēstījumu visai Latvijas copmaņu saimei!

Jaunākie komentāri

Seko līdzi

RSS barotne
Seko līdzi jaunākajiem CopesLietas.lv biedru rakstiem sev ērtā veidā izmantojot RSS barotni.
Mušiņmakšķerēšana | 13.novembris 2020, 14:36 | Komentēt | 888 skatījumi
Itāļu stila Pilnībā zem Spices metiens – kāta spice virzās augšup, bet cilpa lido horizontālā plaknē. Skatoties no sāniem, redzams trijstūris, kas ļauj nosēdināt mušiņu dziļi zem krūmu zariem.

Pilnībā zem Spices metiens

Ir vairāki metienu veidi, kas ļauj mušiņu nosēdināt zem krūmu zariem, kas zemu pārkārušies pāri upei. Šādās vietās zivis labprāt uzturas un arī barojas ar insektiem, kurus straume nes pa ūdens virsmu. Tomēr ar tradicionālo metienu šādās vietās, zem krūmu vai koku zariem, iemest nav iespējams.

Pastāv vairāki metienu veidi, kas paredzēti tieši šādiem apstākļiem. Daži no tiem ir grūtāk apgūstami, citi nedaudz vienkāršāki. Starp pēdējiem noteikti viens no efektīvākajiem ir metiens, kas saucas “pilnībā zem spices”. Tas ir ļoti noderīgs arī šaurās vietās, kas ļoti apaugušas ar krūmiem un tādēļ nav iespējams veikt metienus pāri galvai.

Salīdzinājumā ar klasisko metienu zem spices, šis Pilnībā zem Spices metiens ir pavisam savādāks. Tajā nav nekā samākslota, visas kustības ir dabiskas un varētu pat teikt – spontānas.

Metiena pirmā daļa ir metiens atpakaļ. Tajā kāts kustas atpakaļ horizontālā plaknē un sekojoši arī pati aukla kustas vienā plaknē ar kātu. Līdz ar to cilpa, kas veidojas atpakaļmetiena rezultātā, ir pilnībā horizontāla un lido vien dažus centimetrus virs ūdens – mazliet zemāk par kāta spici. Izpildot metienu atpakaļ, kāts ar spoli arī ir savērsti horizontāli – spole atrodas vienā augstumā ar kātu, vērsta uz priekšu.

Dīvainākais notiek metienā uz priekšu. Brīdī, kad kāts kustībā uz priekšu ir ticis garām apmēram tai vietai, kur ir makšķernieka gurns, roka lēnām sagriež kātu ar spoli vertikāli – tagad spole atrodas zem kāta – tur, kur tā atrodas tradicionāli. Vienlaikus ar šo kāta rotāciju kāts turpina kustību uz priekšu, bet kāta spicīte tiek virzīta augšup. Auklas paātrinājums jeb Šāviens, kuru apguvām mācoties leņķa metienu un ir visu Itāļu kastinga stila metienu neatņemama sastāvdaļa, notiek vienlaikus ar šo kāta rotāciju. Precīzāk izsakoties, Šāviens sākas mirklī, kad kāts ir aizgājis garām gurnam apmēram par 25-30 centimetriem. Šajā mirklī plaukstas locītava vēl nav iztaisnojusies, bet ieņem aptuveni 30 grādu leņķi. Tieši šī plaukstas rotācija vienlaikus ar Šāvienu ir Pilnībā zem Spices metiena dvēsele. Pēc Šāviena, protams, roka ar kātu pavada auklas lidojumu un turpina arī kāta spicītes kustību uz augšu.

Kāta spicītes kustībai uz augšu ir divi iemesli. Pirmkārt, tā neļauj auklai skart ūdens virsmu. Otrkārt, veidojas momentu augstuma atšķirība starp to brīdi, kad aukla ir kustībā un to, kad tā apstājas. Rezultātā veidojas īpašas formas V veida cilpa, kas joprojām ir pilnībā horizontāla.

Šī metiena ātrumam ir jābūt pietiekoši augstam, tādēļ tā neatņemama sastāvdaļa ir neliels dubultais ievilciens ar kreiso roku. Turot kreiso roku nekustīgi vai arī izpildot t.s. konstanto pievilcienu, nav iespējams sasniegt nepieciešamo auklas ātrumu, kāds ir vajadzīgs šim metienam un, visticamāk, aukla “ķersies” aiz ūdens virsmas. Tādēļ mazs precīzs dubultais ievilciens ir obligāts.

Metienam uz priekšu tā noslēdzošajā fāzē ir jānoslēdzas sekojoši – kāts ir vērsts augšup, aukla no spicītes joprojām ir vērsta taisnā līnijā slīpi lejup, bet cilpa joprojām ir horizontāla.

Kopumā tas viss ir vienkāršāk nekā sākumā izskatās, galvenais ir saglabāt nepārtrauktu kustību bez stopiem un aizķeršanās.

Parasti Pilnībā zem Spices metienu izpilda veicot 2-4 tukšos metienus uz priekšu un atpakaļ, katru reizi nedaudz pagarinot auklu līdz tiek sasniegta nepieciešamā metiena distance. Jo vairāk tiek pagarināta aukla, jo vairāk metiena beigās ir jāpaceļ kāta spice.

Metiena laikā ir jāmērķē tieši uz punktu, kur vēlamies nosēdināt mušu, nevis kādu metru augstāk, kā to darām klasiskajā metienu tehnikā.

Pareizi izpildīts Pilnībā zem Spices metiens nodrošina, ka mušiņa uz ūdens nosēžas pirmā, labu laiku pirms ūdenī iekrīt pati aukla. Tas ļauj zivij pamanīt mušiņu un izlemt par uzbrukumu vēl pirms tās uzmanību ir piesaistījusi ūdenī iekritusī aukla. Bez tam, šāda situācija arī ļauj mušiņai ilgāk atrasties brīvā peldējumā, jo to vēl nav paspējusi sākt vilkt straumes sagrābtā aukla. Visbeidzot, zemu virs ūdens virsmas lidojošā ciešā un horizontālā plaknē veidotā cilpa ļauj pamest mušiņu zem koku zariem, kas pārkārušies virs ūdens virsmas. Tieši cik ciešās spraugās izdosies trāpīt – tas ir tikai un vienīgi treniņa jautājums.

Pilnībā zem Spices metiens tiek izpildīts lielā ātrumā, piešķirot auklai iespaidīgu enerģijas porciju. Lai to amortizētu un mušiņa neietriektos ūdenī ar pārāk lielu spēku, obligāts ir vismaz 15 pēdas garš koniskais līderis.

Parasti itāļu makšķerēšanas stilam izmanto īsus septiņarpus līdz astoņas pēdas garus kātus ar ātru, bet progresīvu akciju. Tomēr šo metienu ir iespējams izpildīt arī ar garākiem un ne tik izteikti “itāļu stila” kātiem.

Katrā ziņā Pilnībā zem Spices metiens ir starp tiem, kas ir domāti makšķerēšanai nevis tikai paraugdemonstrējumiem uz zālāja. Tas ne tikai eleganti izskatās, bet ir arī ļoti praktisks savā ikdienas pielietojumā. Tieši savas efektivitātes dēļ tas ir ļoti populārs starp makšķerniekiem un visbiežāk ir pirmais no specifiskajiem Itāļu stila metieniem, kurus ir vērts apgūt. Par citiem specifiskajiem itāļu metieniem – nākamreiz.

 
 
Novērtē rakstu:
  • Vērtējums ir 5 no 5
(1 balss) - lai vērtētu, nepieciešams reģistrēties
[0] Komentāri
 
Nav pievienotu komentāru. Esi pirmais!
Uz augšu
 
Creative templates for Google Ad Manager