Veidosim saturu kopā!
  • Jūsu novadā gaidāmas vai jau aizvadītas copmaņus saistošas aktivitātes?
  • Jums ir viedoklis par copmanim aktuālu tematu?
  • Esat izbaudījis aizraujošu copes piedzīvojumu?

Rakstiet mums! Pievienojiet attēlus (vai uzticiet tos piemeklēt CL redaktoram) un mēs nodosim Jūsu vēstījumu visai Latvijas copmaņu saimei!

Jaunākie komentāri

Seko līdzi

Seko līdzi jaunākām ziņām sev ērtākā veidā izmantojot CopesLietas.lv ziņu sadaļas RSS barotni.
@CopesLietas.lv | 21.jūlijs 2014, 13:46 | 1 komentārs | 865 skatījumi

Makšķerēšanas sezona Burtnieka ezerā

Aizvadīti jau trīs mēneši, kopš upēs un ezeros atsākusies makšķerēšana no laivām. Burtnieku novada pašvaldība, kuras pārvaldībā atrodas Burtnieka ezers, apkopojusi rezultātus par makšķerēšanas intensitāti šajā periodā un noskaidrojusi, kādēļ maija mēneša beigās ezerā bija novērojami beigti zandarti. Skaidrojumu par situāciju ezerā sniedz Burtnieku novada pašvaldības dabas resursu speciālists Gatis Cukmacis.

Sezonas sākumā daudzos interesentos sašutumu izraisīja makšķerēšanas licences cena maija mēnesī (8 eiro par dienas licenci, 150 eiro par mēneša licenci). Jāatgādina, ka licencētā makšķerēšana Burtnieka ezerā ieviesta, lai samazinātu antropogēno slodzi un radītu labvēlīgus apstākļus dabas resursu ilgtspējīgai un saudzējošai izmantošanai, zivju resursu pavairošanai un aizsardzībai, kādēļ pašvaldībai ir tiesības atbilstoši valsts likumdošanai izstrādāt saistošos noteikumus un noteikt gan pieejamo licenču daudzumu, gan to cenu.

Gatis Cukmacis norāda, ka šis šķietami pārdrošais solis – palielināt maija mēneša licences izmaksas – ir sevi attaisnojis, jo slodze uz ezeru nav palielinājusies. „Sanāk, ka cena ir adekvāta, jo maijā nopirkts maksimālais pieļaujamais dienas licenču skaits – 3000 un bija arī interese par mēneša licencēm,” atzīst speciālists. Lielo pieprasījumu pēc licencēm viņš skaidro ar to, ka Burtnieks ir zivīm bagāts un makšķernieku vidū iecienīts ezers.

Šajā sezonā pašvaldība lielāku vērību pievērsusi lomu uzskaitei. Cukmacis saka paldies visiem tiem makšķerniekiem, kuri atgriež iegādātās licences un sniedz ziņas par lomiem: „Puse no iegādātajām licencēm tiek vai nu atgrieztas licenču pārdošanas vietās vai iemestas speciāli šim nolūkam izvietotajās „Licenču pastkastēs”. Tas ļauj veikt uzskaiti un nodrošināt efektīvāku ezera pārvaldību. Esmu statistiski aprēķinājis, ka maijā makšķernieka vidējais loms bija 2,7 kg jeb 1,5 zivis.”

Sākoties zvejas sezonai, zvejnieku lomos bija dzīvi zandarti, bet tiem bija novērojamas slimības pazīmes. Zivis tika nodotas izmeklēšanai „BIOR” laboratorijā. Kā skaidro Dr.med.vet. Mārcis Ziņģis, zivīm tika konstatēta dabiska bakterioloģiskā saslimšana, kas pastiprinājusies apstākļu sakritības rezultātā. Viens no iemesliem varētu būt maija mēnesim netipiski siltais laiks un zemais ūdens līmenis Burtniekā. Makšķernieki, ievērojot noteikumus, noķertos zandartus atlaida atpakaļ ezerā, taču noķerta un brīvībā palaista zandarta imunitāte ir pazemināta. Tas, savukārt, palielināja inficēšanas iespēju, jo siltā ūdenī baktēriju izplatīšanās notiek ievērojami ātrāk. Šobrīd beigti zandarti ezerā vairs nav novērojami, kas liek secināt, ka slimības izplatība ir mazinājusies, taču situācijas izpēte tiek turpināta.

Papildu informācija:

Zane Ābelīte-Medne

Burtnieku novada pašvaldības Sabiedrisko attiecību speciāliste

Tālr.: 20219631, e-pasts: zane.abelite-medne@burtniekunovads.lv

 
 
[1] Komentāri | dilst | aug
 
Zvaigzne

Fakti:

Saskaņā ar nolikumu par LM, līdz 2014.gadam maija mēnesī varēja pārdot 2500 dienas licences no 2014.gada 3000 dienas licences un 200 mēneša licences.

700 gada licences par 28 EUR (19 600), ar 2015.gadu tiek aizstātas ar 5000 mēneša licencēm pa 15 EUR (75 000). (Matemātiski sadalot 5000 uz 11, sanāk vidēji 454 licences mēnesī, visi makšķernieki nav matemātiķi un pērk licences tajos mēnešos kad ķeras vai ir atvaļinājums).

Jautājums:

Kādēļ pašvaldība atbilstoši valsts likumdošanai izstrādājot saistošos noteikumus un nosakot gan pieejamo licenču daudzumu un gan to cenu nav izmantojusi savas tiesības ar licencētās makšķerēšanas palīdzību samazināt antropogēno slodzi un radīt labvēlīgus apstākļus dabas resursu ilgtspējīgai un saudzējošai izmantošanai, zivju resursu pavairošanai un aizsardzībai?

21.07.14 Atbildēt | Ziņot 0
Uz augšu
 
Creative templates for Google Ad Manager