Šis raksts būs veltīts spiningiem ar stiklašķiedras blanku. Tā ir sava veida atgriešanās pie pirmsākumiem, jo pirms daudziem gadiem tieši no stiklašķiedras blankām tika veidoti visi spiningi. Pēc tam nāca oglekļa kompozītu ēra, kas turpinās vēl šodien. Bet daudzos copes veidos tiek izmantota arī stiklašķiedra, turklāt gana plaši. Mana interese par šiem spiningiem sākās tikai pirms pāris gadiem, kad tiku pie sava pirmā stikla kāta. Toties tagad manā saimē būs pieaugums!
Ķerot brekšus, es jau zināju, ka kūpināšu, jo tie bija apmēram 2 kilogramu svarā. Jautājums tikai – kā iemarinēt? Todien es vēlējos paeksperimentēt – nokūpināt nedaudz savādāk, kā daru parasti. Te lielo zivju spečuks Gunča ieminējās: esot dzirdējis, ka zivis pirms kūpināšanas varot iesmērēt ar sviestu, bet neko vairāk viņš nevarot pateikt. Ideja likās piemērota, jo uz pannas sakarsēts sviests dod ēdienam īpašu garšu.
Lieta, kur sastāvdaļu kvalitāte un ilgstoši detalizēta pieeja recepšu izstrādē apliecina sevi vispilnākajā mērā, ir tā sauktās barības boilas. Ja tavs mērķis ir īpaši lielas karpas vietās, kur mēdz darboties arī citi makšķernieki, galvenais ierocis ir barības boilas. Tās nesmaržo pa kilometru, un tajās netiek iekļauti ķīmiskie atraktori paaugstinātā devā, tur ir tikai iespējami dabiskas izcelsmes sastāvdaļas, un pirmajā vietā izvirzās kvalitāte.
Lubāns ir Latvijas lielākais ezers. Tas ir publisks un ir noteikts par prioritāro karpveidīgo zivju ūdeņiem atbilstošo ezeru. Nārsta periods te sākas ar līdaku nārstu martā un noslēdzas jūlija vidū ar plaužu, līņu un citu porcijveidā nārstojošo sugu rotaļām. Protams, nārsta perioda sākums un beigas ir atkarīgas no attiecīgā gada laikapstākļiem (gaisa un ūdens temperatūras, ledus segas noturības attiecīgajā gadā u.c.). Galvenais nārsta periods Lubānā ilgst no 1. aprīļa līdz 30. jūnijam.
Daļa makšķerēšanas kaifa ir mīklu atminēšana, – tā Copes Lietu šī gada marta numurā cita starpā rakstīja makšķerēšanas un laivošanas gids Kārlis Goldmans. Dabas, it sevišķi tās zemūdens daļas, mīklas Kārlis ir minējis kopš piecu gadu vecuma un uzkrājis tik iespaidīgu pieredzi, ka nu jau pie upes var ļauties, kā pats saka, arī steidzīgi nemest mānekli, bet gūt baudu no saplūsmes ar dabu. Savukārt žurnālā un sociālajos tīklos – dot vērtīgus padomus citiem.