Domaataajs trofejas

Nav pievienotu trofeju!

Domaataajs albūmi

wisskas
39 bildes
 
Upes
29 bildes
 
Iz dīķiem
6 bildes
 
 

wisskas

19.07.15 cl@Domaataajs
4 Skatījumi 2576
 
Šogad no pašu stādītā valrieksta būs ko pagrauzt.
 
[6] Komentāri | dilst | aug
 
nomads

kurš gads kokam?

19.07.15 Atbildēt | Ziņot 0
Domaataajs

Hmm, laikam samelošu ja mēģināšu teikt precīzi, bet šajā gadsimtā stādīts pilnīgi noteikti.

Vispār jau kādu trešo gadu ir vērojami rieksti, bet šogad tā pavairāk salīdzinot ar iepriekšejiem diviem. Iepriekšejie tika iesēti, pirmais neizauga, nu tad pagājušais stādījums viss ir izdīdzis. Nieka 3 gab.

Saka, ka kādi 6-7 gadi jāpaaugas un tad varot sākt gaidīt ražu. Tam cilvēkam, kas stādus iedeva, šitie labi ražo. Viņam PSRS laikos no Sočiem atveda stādāmos riekstus.

19.07.15 Atbildēt | Ziņot 0
nomads

cik daudz tā rieksta tur iekšā, vai nesanāk vairāk ņemšanās ar iekšējām čaulām, kas slikti atdalās no ēdamās daļas, kā pati ēšana?

Koks tad laikam liels izaudzis savi 6 metri būs?

19.07.15 Atbildēt | Ziņot 0
Domaataajs

Ar konkrēto koku ir tā, ka tam ir trīs lieli zari no pašas apakšas. Augstumā virs četri metri būs.

Ir tā, ka vienā zaļajā bumbā ir viens rieksts ar čaulu, tieši tāds pats kā veikalā vai tirgū nopērkams. Iespējams, ka ir divu veidu valrieksti pie mums ievazāti, tādi, kuriem zaļais viegli atdalās no rieksta tāpat kā kastanim, tas parasti saplaisā, kad rieksts ir gatavs, un tādi, kuriem ne vella neatdalās. Dažus tādus jocīgus atvedu no Dikļiem, nu kad izaugs, tad manīs kā ir patiesībā. Nu jau kociņi kādi pāris metri augstumā būs. Trešais gads laikam, vai ceturtais. HVZ. Gatavi nāk septembrī ap vidu. Tad kad tas zaļais saplaisājis vai nesaplaisājis nokrīt, vai saplaisā jau kokā, tad viņš ir rūgts un sīvs, absolūti neēdams. Tad viņš ir jāstāda. Jau rudenī. Esmu stādījis gan ar zaļo apvalku, gan bez. Aug abi varianti. Vismaz es lieku tos puķupodā ar zemi, tad podu ierok zemē, pa virsu mulču kaut kādu, tikai gan jāskatās vai nav kurmji,peles, pavasara ūdeņi un lai nesasalst. Droši vien, ka var likt arī kādā mitrā, vēsā pagrabā. Tikai zeme podā jātur mitra, nevis sausa vai slapja. Pavasarī nesu siltumnīcā aprīļa beigās. Pēc maija vidus var sākt kaut ko gaidīt parādamies. Šogad divi parādījās jūnija sākumā, trešais tikai tagad pirms kāds nedēļas izbāza degunu. Augustā iestādu uz palikšanu, ziemā sniegu virsū, vai vismaz apsegt kamēr var to izdarīt. Kociņš agresīvs attiecībā uz pārējiem, bet kā jau dienvidnieks cimperlīgs, mīl aizvēju. var izaugt diezgan augsts, bet tas laikam būs tad, kad gaismas maz. Kad ir klajā vietā, tad vairāk iziet uz zariem. Tam,no kura ņēmu stādu apmēram trīsdesmitgadnieks koks par ābeli ir gabalu augstāks, Dikļos nebija ļoti augsts, bet zarots un vecs, pie Vecauces pils konkrēti izstiepušies augstumā.

Trīsdesmitgadnieks kociņš ražas gadā apmēram 50 litrīgo cukura maisu ar riekstiem piešķir konkrētajam lietotājam. Pat tad, kad pirms kāda laika ziemā konkrēti riekstkoki nosala, domāja jau, ka jāzāģē malkā. Nekā - izdzina no stumbra atvases un kaut ko rudenī uzražoja.

Bet ar ēšanu nekas ārkārtējs. viss tāpat kā no veikalā iegādātajiem. Gadās arī tukšie vai kā citādi iebojāti. Tikai jāizžāvē pēc novākšanas, lai iziet rūgtums un nesapelē. Kad izžuvis, tad vairs stādīt nav jēgas.Nu tāds īsais kurss. Mani šad tad uzcienā ar tiem riekstiem, paši nespēj apēst, tāpēc tā arī zinu. Nu tagad pats savus audzētos sākšu ēst laikam.

Man jau pietiek , piestādīts jau dārzā. vēl tikai kādu no sitiem par cik paša audzēta sēkla un viss, ja vien vēl kāds cits nevēlas sev ieaudzēt. Bet var jau paņemt rudenī no parkiem sēklu, ja tik vien ir. Ja nebūs īstais, tad var nozāģēt, ja vien nav žēl.

19.07.15 Atbildēt | Ziņot 0
zhivs

tā ir, Latvijā ir vairākas sugas, no īstā karaliskā (grieķu) valrieksta, kas ir īstais "kā veikalā". līdz dekoratīvajiem, kas ir dažos Rīgas parkos, arī principā ēdami, bet rieksti ir nedaudz savādāki, mazāki. Man viens zināms arī Latgalē ražojošs, šad tad apsalst, bet izdzīvo. Riekstus gan sāka dot pēc pamatīga laika, ka ne pēc 15 gadiem tikai...

20.07.15 Atbildēt | Ziņot 0
Domaataajs

Tā varētu būt arī, ka pēc 15 gadiem. Tāpat kā zivis katrā ūdenstilpnē aug savādāk, tāpat koki un viss pārējais. Man, piemēram, mājās trīs lazdas vienā strīpā faktiski kopā saaugušas. Viena pilna, otrā mazāk, trešajā vispār nekā. Nu labi, tā trešā ir pāris gadus jaunāka, bet tā pirmā jau vairākus gadus vairāk vai mazāk ražo. Tā kā viss ir individuāli.

20.07.15 Atbildēt | Ziņot 0
Uz augšu
 
Creative templates for Google Ad Manager