MT9 trofejas

MT9 albūmi

2024
1 bilde
 
2023
22 bildes
 
2022
19 bildes
 
2021
10 bildes
 
2020
15 bildes
 
2019
24 bildes
 
2018
13 bildes
 
2017
10 bildes
 

2020

01.06.20 cl@MT9
37 Skatījumi 3125
 
Sveiciens visiem 1.jūnijā! Šo dienu īpaši gaida zandartu mednieki un Babītes ezera regulārie apmeklētāji, jo beidzas liegums un atkal var sākt gan tramdīt zandartu, gan copēt Babītē (tās Z daļā, bet tomēr var un tas nevar nepriecēt :)) Ar zandartu, pagaidām, es uz jūs, tādēļ devos sava iemīļotā ezera virzienā meklēt strīpaiņos palaidņus un meitenes zaļos svārciņos :)) Biju gandrīz pārliecināts, ka sievas pasūtītos asarus nu gan es pratīšu piemuļķot. Ka tik ne tā, no rīta līdz pusdienlaikam periodiski ar mazo kātiņu un rotiņiem izmētājos krustu šķērsu, nekā, viens mazs knīpa trāpījās, bet tik žēlīgi paskatījās man acīs, ka nācās vien atlaist :)) Toties mēģinot noķert asari, es jau 04:40 no rīta tiku pie savas pirmās mēra līdaciņas. Saprotot, ka ar asariem nebūs aršana, jo vēsais pavasaris būs veicis nelielas korekcijas to uzvedībā, pārgāju pie sev ierastās lielās artilērijas un ilgi nebija jāgaida, līdz kāta galā sajutu nopietnu pretestību. Mirkli vēlāk uzzināju, ka mānekli paķēra smukule, kurai nieka 3 cm pietrūka līdz metra atzīmei. Neskatoties uz to, ka asari man sabojāja rīta cēlienu un sieva šī iemesla dēļ drīz mani izdzīs no mājas, sapratu, ka šā vai tā, cope ir izdevusies, jo ezera atklāšanas dienā ar mani sasveicinājās nu dikti glīta madāma :) Lai pārāk gari nerakstītu, rezumēšu - šodien Babīte atkal man uzsmaidīja un laivā tika iemānītas 6 līdakas (52, 71, 82, 83, 86, 97 cm). Man liekas, ka par šādu sezonas sākumu var tikai priecāties, jo četras no sešām līdakām svēra 4+ līdz 6+kg (vēl viena nopietna mamma man turējās pretī un atstāja mani ar garu degunu, pie reizes saskādējot pavadiņu). P.S. Neiztika gan bez kurioza. Copējot palika karsts, tādēļ novilku glābšanas vesti. Atbraucot krastā secināju, ka laivā vestes nav - laikam stiprais vējš vai es pats, smeļot līdaku ar uztveramo tīkliņu, izplivināju to pār bortu, ziedot zivju dievam... :))) Lai vai kā, tā pašlaik kaut kur ezerā draifē, tādēļ, ja kāds redz melnu vesti ar baltiem uzrakstiem, rotaļīgi peldoties Babītē, lūgums to izmakšķerēt un sazināties ar mani. Madonas alus neizpaliks! :D
 
[18] Komentāri | dilst | aug
 
KurmisZ

Pasaka, ne cope! ;) Malacis

01.06.20 Atbildēt | Ziņot 2
Kengurs24

Nja...meistarību nenodzersi pat ar Madonas aliņu!**

01.06.20 Atbildēt | Ziņot -1
Rein
Rein :

Laaabs!!!

01.06.20 Atbildēt | Ziņot 0
nelietotaajs

Super loms!

Bet vēl vairāk mani uzrunā kvalitatīvie foto! Nu baigi labs!!!

01.06.20 Atbildēt | Ziņot 2
Kengurs24

Ap štuku ieguldi tehnikā,gadu pamācies un bildes arī Tev būs smukas!;)

01.06.20 Atbildēt | Ziņot -3
nelietotaajs
nelietotaajs > Kengurs24:

Man bildes tā pat ir smukas!:)

Bet šīs ir super!

01.06.20 Atbildēt | Ziņot 2
Kengurs24
Kengurs24 > nelietotaajs:

Šaubu nav!;) Bet CL nez kapēc apēd kvalitāti!

01.06.20 Atbildēt | Ziņot 0
BrunoL

Prieks par Tavu prieku! Skaists loms!

01.06.20 Atbildēt | Ziņot 1
zepers

Nu ja šāds Tev ir Babītes sākums, tad bail pat iedomāties, kāds būs turpinājums!!! APSVEICU!

01.06.20 Atbildēt | Ziņot 2
MT9
MT9 :

Paldies! :) Gan jau būs arī tukšās dienas, bet negribētos gan... :))

01.06.20 Atbildēt | Ziņot 0
skutans

Prīmā ! Zvaigžņi no manis !

01.06.20 Atbildēt | Ziņot 3
Friks

Apsveicu!Kā teikt, acīmredzamais - neticamais! Vakardienas bešā palicējiem ar vājiem nerviem labāk to nelasīt...

02.06.20 Atbildēt | Ziņot 2
Traitor

Milzīgām līdakām praktiski nav dabīgo ienaidnieku. Līdz ar to arī tās lielākie riski nomirt nedabīgā nāvē ir tikt noķertai un apēstai, kā arī nemākulīgi makšķernieki, kas nezina, nemāk vai baidās ar to apieties pareizi pēc tās noķeršanas. Lūk, 6 lielākās kļūdas, ko pieļauj tie, kas māk noķert lielas līdakas, bet nemāk ar tām apieties. Tas, ka tu līdaku palaidi un tā kaut kā aizpeldēja, nenozīmē, ka tā izdzīvos. Tēlaini to bieži var salīdzināt ar cilvēka grīļošanos pirms pašām beigām. Šoreiz pavisam vienkārši, zinātnisko pamatojumu atstājot citai reizei.

KĻŪDA: PIRMS IESMELŠANAS UZTVERAMAJĀ TĪKLIŅĀ TO GURDINA VAIRĀKAS MINŪTES.

Kāpēc tas ir bīstami?

Līdaka, izmisīgi cīnoties par savu dzīvību, pazaudē daudz spēka. Jo ilgāk gurdināsi, jo mazākas iespējas, ka tā atgūsies.

Kā darīt pareizi?

Pirmkārt – izvēlies lielām līdakām atbilstošu inventāru, kas nozīmē pamatīgu auklu (es izmantoju 0,4 pīto), kātu un spoli. Neatlaid bremzi pārāk vaļīgi. Seko līdzi gan tam, cik sparīgi līdaka pretojas, gan tam, kurā brīdī tā palaižas un ļauj auklu ietīt, gan tam, cik droši tā “uzsēdusies” uz āķiem. Ar kātu pievelc, tad pietin auklu, pievelc, pietin. Lielās līdakas izvadīšana ir smalka lieta, kurai būtu jāvelta pat atsevišķs raksts, bet par to citreiz.

KĻŪDA: NEPAREIZA UZTVERAMĀ TĪKLIŅA IZMANTOŠANA, LIPGRIPU IZMANTOŠANA, ŅEMŠANA AR ROKĀM JEB “NEIZMANTOJU SAČOKU, JO DODU ZIVIJ IESPĒJU”.

Kāpēc tas ir bīstami?

Monofilās auklas tīkliņi ar mezgliem var tai radīt mikro traumas, kas paver iespējas tās organismā nokļūt dzīvībai bīstamām infekcijām. Lipgripi arī ir papildu traumu instruments un šādos gadījumos tās žoklim ir jānotur viss līdakas svars… Ja zivs tiek ņemta no ūdens ar lipgripu vai rokām nevis ar tīkliņu, tad arī zivs tiek nevajadzīgi ilgāk gurdināta. Te skatīt 1. punktu. Un atcerēties, ka līdaka ir sprintere nevis maratoniste. Palaidiet Useinu Boltu savā 100m rekordtempā skriet maratonu – pēc cik ilga laika viņš gulēs aizelsies uz zemes? Tas pats notiek arī ar līdaku.

Kā darīt pareizi?

Izmanto zivij saudzīgus silikona tīkliņus, iemācies līdaku turēt aiz žaunu vāka, saslapini rokas vai izmanto cimdus pirms to ņem rokās.

20200502_134304

Liels un zivij saudzīgs uztveramais tīkliņš pasargās zivi no mikro traumām.

KĻŪDA: PĒC UZTVERŠANAS TĪKLIŅĀ TĀ UZREIZ TIEK IECELTA LAIVĀ. VAI ARĪ – IZVILKTA KRASTĀ, AKMEŅOS, ZĀLĒ.

Kāpēc tas ir bīstami?

Pirmkārt, no šī brīža līdaka sāk “slāpt” jeb iedomājies, ka tev šinī brīdī liek aizturēt elpu. Jo ilgāk viņa ir ārpus ūdens, jo dzīvībai bīstamāk. Jo siltāks laiks, jo mazāku laiku tā spēj izdzīvot ārpus ūdens. Tos retos gadījumus, kad līdaka tiek “ātri” vesta krastā uz nosvēršanu un tad stumta atpakaļ ūdenī, es šoreiz nemaz neapcerēšu.

Otrkārt, līdaka var savainoties, jo tā mēdz ārdīties. Uztveramajā tīkliņā tā ir noķerta, taču vēl ir savā stihijā un ir mierīgāka. Ja makšķerē no krasta un līdaka izvlikta krastā – tā ārdīsies un pret akmeņiem, zāli, smiltīm var gūt dzīvībai bīstamas traumas.

Treškārt, ja ir saulains laiks, tad laivas dibens, mērītājdēlis vai beņķis var būt sauss un karsts – tas var zivi neatgriezeniski traumēt.

3

Saulē uzkarsis beņķis līdakai ir tas pats kas tev pliks dibens uz vasaras svelmē uzkarsēta melna motora pārsega.

Ceturtkārt, noteikti gribēsi arī nomērīt, nofotografēt pareizajā leņķī, kas arī prasīs laiku. Tādēļ, ja nepieciešams, iedod līdakai atelpu starp mērīšanu un fotosesiju. Vai arī izdari to ļoti ātri. Tas nāk ar pieredzi, bet roku trīcēšana un adrenalīns tik viegli gan nepazudīs. Vismaz prāts jācenšas noturēt “vēss”.

20200503_083241

Pirms mērīšanas paklājiņš vai sile vienmēr jāsaslapina.

Kā darīt pareizi?

Atstāj tīkliņu ūdenī, pavelc pret laivas malu vai pacel tā kāta aizmuguri uz augšu, samazinot tā augšējo atvērumu, lai līdaka neizlēktu ārā. Atbrīvo to no āķa vēl tīkliņā un ūdenī. Ja tā ārdās, var izmēģināt tai uz acīm uzlikt mitru mīkstu dvieli vai ko tamlīdzīgu. Tā viņa esot mierīgāka. Ja viņa pie āķu izņemšanas ver vaļā muti, kad tu viņu turi, tā visticamāk ārdīsies – palaid vaļā. Ja līdaka sāk trakot tev rokās, piespied to sev klāt, bet nemet zemē. Drēbes izmazgāsi. Saulē neturi līdaku pārāk ilgi ārā tiešos saules staros, jo tai nav acs plakstiņu, ko aiztaisīt. Pirms mērķšanas saslapini sili vai mērāmo paklājiņu. Ja līdaka ir visai nogurdināta, tad palaist vaļā to vari arī no tīkliņa, nevajag to celt vēlreiz ārā.

KĻŪDA: LĪDAKA TIEK SVĒRTA VERTIKĀLI, AIZĀĶĒJOT SVARUS AIZ TĀS ŽOKĻA. ARĪ FOTOGRAFĒTA KĀ SELFIJS, TUROT TO AIZ ŽAUNU VĀKA AR VIENU ROKU, AR OTRU FOTOGRAFĒJOT.

selfie

Kāpēc tas ir bīstami?

Lielām līdakām tādējādi žoklim/galvai ir jānotur viss tās lielais svars, kā rezultātā var tikt neatgriezeniski traumētas iekšējo orgānu saites. Tā dzīvo horizontālā bezsvara stāvoklī un nav radīta vertikāliem spēka vingrinājumiem.

Kā darīt pareizi?

Visvienkāršākais – nosver to uztveramajā tīkliņā, pēc tam atņem tā svaru nost no sava rekorda. Ir nopērkami arī speciāli svēršanas maisi. Nav līdzi tīkliņš? Varbūt ziedo kādu lietus plašķi, pēc tam noskalo un nebūs sirdsapziņas pārmetumu. Ja ej pēc trofejas, tad jau pirms tam padomā, kur noliksi telefonu, kameru, kā fočēsi, lai nebūtu jātaisa nāvīgi skaists selfijs.

20200521_080514

Cimdi un līdaka horizontāli ir maksimāli saudzīgs veids kā nofotgrafēt savu pretinieci.

KĻŪDA: NEMĀKULĪGI IZŅEMTI ĀĶI NO ŽOKĻA.

Kāpēc tas ir bīstami?

Tādēļ ka tā jau ir dabūjusi āķus rīklē, nevajag vēl tai radīt papildu traumas, sabojājot žaunas, acis.

Kā darīt pareizi?

Pirmkārt – nebaidīties. Būt uzmanīgam, bet nebaidīties. Ir jāzina, kā līdaku pareizi satvert aiz žaunu vāka, lai tā nesāktu ārdīties izņemšanas brīdī, kas nav retums. Un, protams, jālieto atbilstoši instrumenti – mutes atpletējs, ja nepieciešams, kā arī garas knaibles.

Vai man nav bijis mezglains tīkliņš? Ir. Vai neesmu svēris lielu līdaku aiz žaunām? Esmu. Vai neesmu uzreiz iecēlis lielu līdaku laivā uz grīdas? Esmu. Vai vienmēr esmu iespējami saudzīgi izņēmis āķus no līdakas žokļiem? Nē. Vai esmu līdaku kausējis? Jā. Un tas viss aiz nezināšanas, kas ir normāli – visi augam, kas vien to vēlas darīt un izprast vairāk par es-zivs-saldētava principu. Nu es to zinu un cenšos visu ievērot, cik vien iespējams, lai tā skaistā cīņa, par kuru mums katram patīk stāstīt pasakas un varoņstāstus, nebūtu pēdējā. Ne vienmēr, protams, viss izdodas gludi un “pēc grāmatas”, jo līdakas spēks un paša adrenalīns arī dara savu, bet cenšos un redzu, ka arī visi citi mani copes čomi un paziņas apkārt cenšas.

Ja lasīji uzmanīgi un pamanīji, ka bija tikai 5 kļūdas, tātad lasīji uzmanīgi un kaut ko atcerēsies. Tas labi, paldies. Lai skaista cīņa un šļakatas pa gaisu pie līdakas atlaišanas!

05.06.20 Atbildēt | Ziņot 0
MT9
MT9 :

Instrumenti piemēroti ir, rīcība maksimāli pietuvināta augstāk minētajiem ieteikumiem ;)

05.06.20 Atbildēt | Ziņot 1
ge-sportists

Tagad zināms, kurš galvenais zivju mocītājs

12.06.20 Atbildēt | Ziņot 0
MT9
MT9 :

Kāpēc tikai tagad? Moku jau ne pirmo gadu ;)

12.06.20 Atbildēt | Ziņot 0
ge-sportists
ge-sportists > MT9:

es gan ēdu ne pirmo gadu desmitu :)

12.06.20 Atbildēt | Ziņot 0
MT9
MT9 > ge-sportists:

Tu neesi unikāls, es arī to daru ;)

12.06.20 Atbildēt | Ziņot 0
Uz augšu
 
Creative templates for Google Ad Manager