Veidosim saturu kopā!
  • Jūsu novadā gaidāmas vai jau aizvadītas copmaņus saistošas aktivitātes?
  • Jums ir viedoklis par copmanim aktuālu tematu?
  • Esat izbaudījis aizraujošu copes piedzīvojumu?

Rakstiet mums! Pievienojiet attēlus (vai uzticiet tos piemeklēt CL redaktoram) un mēs nodosim Jūsu vēstījumu visai Latvijas copmaņu saimei!

Jaunākie komentāri

Seko līdzi

RSS barotne
Seko līdzi jaunākajiem CopesLietas.lv biedru rakstiem sev ērtā veidā izmantojot RSS barotni.
mjuniors | 23.janvāris 2012, 21:18 | 66 komentāri | 22092 skatījumi

Līdaka 50 cm tas ir normāli!?

Esmu pamatīgi nokaitināts :), rakstot šo rakstu vēlos dalīties savā makšķerēšanas pieredzē,. minēšu raksturojumus par ūdens tilpnēm un vēlos dzirdēt jūsu viedokļus nevis tukšus apvainojumus un krāniņu mērīšanos.

Atrodoties šajā portālā rodas sajūta, ka LATVIJĀ ir tikai dažas upes- Gauja, Daugava, Lielupe, Venta, Bārta un reizēm Aiviekste, Abava. Jautāju sev, kāpēc tā?! Izvirzu tikai dažas hipotēzes: 1. Lielākās 2. Zivīgākās (LIELĀS) 3. Tuvu apdzīvotām vietām.

Latvijā kā izrādās ir ap 12’500 upju, strautu, valku, urgu un lielu grāvju. Upes, kas garākas par 10km ir 777. Kādēļ nerunājam arī pār tām upēm, strautiem!? Tāpēc, ka zivju, vēžu un citu zvēru tur nav? Šaubos... Iesaku katram kādreiz apciemot kādu mazo upīti un pavērot to-noteikti būsiet patīkami pārsteigti ar tur redzēto.

Paskatoties Latvijas zivju rekordus, mēs redzam atkal iepriekš pieminētās lielās upes. Ar sarkasmu saku: „Laikam tāpēc, ka tur ķer, bet citās upēs laikam vispār neķer..” Bet, visticamāk, tur ir tādi rekordi, jo tur ir zivīm piemērotāki augšanas apstākļi: barības pietiekami, ūdenstilpnes lielums, ūdens tīrība, barošanās periods utt Domāju, ka ihtiologiem būtu ko vairāk šeit piebilst.

Papētot kaimiņu- lietuviešu, igauņu, somu- likumdošanu par noteiktajiem zivju lielumiem, kādus var paturēt, var redzēt, ka Latvija kārtējo reizi ir pirmajā vietā- malači (protams ir daži rādītāji, kur vēl jāpacenšas). Esmu tikai priecīgs, prestižs ir ok, bet ja nopietni, minēšu ko esmu atradis (protams variet mani apstrīdēt, ka esmu kļūdījies, jo valodas nepārzinu un darbojos tikai ar māti googli tulkotāju).

Līdaka- 50.cm (LV, Igaunija), 45.cm (Lietuva), 42.cm (Somija);

Sapals- 30 cm (LV), 25 cm (Lietuva);

Līnis- 30 cm (LV), 25 cm (Lietuva);

Forele- 30cm (LV, LT), 25 cm (Igaunija).

Man kā nezinātājam ir jautājums, kāpēc tādas atšķirības!? Piemēram: Lietuvā zivis augot ātrāk nekā Latvijā (Somijā vēl lēnāk). Kāpēc ir noteikts tieši tāds izmērs ne cits!? Nopietnai copei esmu pievērsies nesen, bet cik atceros, agrāk Latvijā līdakas izmērs bija 45cm, vēl agrāk laikam bija vēl mazāks. Tad kāpēc palielināja!? Vai ir kas mainījies!? Cik esmu dzirdējis kaimiņu valstīs tāpat ir daži labāki lomi. Jautājums vecais kāpēc!? Varbūt atkal vajag vēl lielāku izmēru uzlikt? Latvijā jau vēlās forelei uzlikt 35 cm., lab par to nerunāšu, jo kā minēju virsrakstā, runa ies par līdaku.

Pameklējot info par līdaku: Latvijā tā parasti nārsto aprīlī un maijā, sāk nārstot sasniedzot 27-30 cm. Latvijā minimālais atļautais paturamais garums ir 50 cm. Cik es saprotu garumi ir noteikti, lai saglabātu konkrēto zivs sugu, lai tā nārstojot sevi atražotu. 50cm līdaka jau cik reizes ir sevi atražojusi!?

Cik esmu novērojis, līdakas augšanas ātrums ir ļoti atkarīgs no pieejamās barības daudzuma (karūsu dīķi). Tad nu minēšu vēlreiz mazās upītes, cik tur ir barības, atbilstošie augšanas apstākļi!? Copējot tādās mazās upītēs ir prieks redzēt, ka zivis ir un daudz, tikai viens bet, atļautā izmēra kā nav tā nav.. Ko nu darīt!? Meklējam atbildi: copēt neprotu? Nav īstie rīki? Tāds liktenis!?:D

Dzīvoju nelielas upītes krastā, copēt PATĪK, zivis GARŠO, likumus ar gribās ievērot. Eju un copēju.. bet tie izmēri.. ko nu!? Esmu gaļinieks!? Ļoti interesants lamu vārds.. Salātu vecis negribu būt. Interesanti vispār, ka šajā forumā cilvēki noliek viens otru, nemaz neieklausoties otrā, bet tas laikam mums latviešiem raksturīgs.

Secinājumi: nedrīkst noteikt vienu likumu uz visām ūdens tilpnēm, jo tās ir atšķirīgas, esmu par to, ka lielās ūdenstilpnēs (ezeri, lielākās upes) ir 50cm, mazajās upēs 42-45cm. Lieciet pat vēl mazāku izmēru, bet ierobežojiet paturamo zivju skaitu! (5 zivis tas ir daudz -aizdomas pēc gaļinieka :D )

Novēlu Jums copmaņi- Ne asakas un saticību! Esmu par veiksmīgu copi!:)

 
 
Novērtē rakstu:
  • Vērtējums ir 4 no 5
(6 balsis) - lai vērtētu, nepieciešams reģistrēties
[66] Komentāri | dilst | aug
 
eerglis

izlabo virsrakstu, ar šausmām vēru vaļā :D

Tēma ir interesanta, runā, ka daudzos ezeros līdaku daudz, bet visas 40 - 49 cm :D Interesants būtu zinātnieku viedoklis un vispār pamatojums šiem izmēriem.

23.01.12 Atbildēt | Ziņot 0
roolizss

Vienu gan nesaprotu,paskaidrojiet! Ko var pasākt ar 50 cm.līdaku? Nemaz nerunājot par vēl mazāku?

23.01.12 Atbildēt | Ziņot 0
sivens

Nu nezinu, pat 50 cm līdaku kad izfilē, tad tur īsti nekas daudz no tās filejas arī nav , nu tas no mana skata viedokļa,īstais filējamais izmērs man sākas no 60cm.Mazās līdaciņas jau nu var arī sacept desmit bet ēšanas prieka no tām ir tikai asaciņas un mazliet miesas. Es pats vados pēc principa viena zivs ēšanai sievai,pārējas peld manam priekam, kad tu spēsi atlaist mēra zivi, tad Tu sapratīsi, ka cope nav tikai zivs miesas baudīšana bet gan atpūta.

23.01.12 Atbildēt | Ziņot 0
Tonis

Ir sava daļa loģikas šim rakstam,katrā reģionā un ūdenskrātuvē ir savi augšanas un vairošanās apstākļi,tādēļ arī loģiski būtu ,ja arī MN būtu pielāgoti tiem.Bet tā kā Latvijā ir vieni vienoti MN,tad pagaidām tas nav iespējams.Piemēram Zviedrijā ,katra komūna pati ar vietējām makšķernieku apsaimniekošanas biedrībām nosaka makšķerēšanas kārtību un ķeramo zivju izmērus.Daudz kur, līdaku neuzskata par vērtīgu zivi,bet daudz kur ari līdakai nosaka tikai maksimālo pieļaujamo paturamo izmēru-60cm. bet Zviedrija ir liela,Latvija maza...,jebkurā gadījumā tas ir diskusijas vērts jautājums.

24.01.12 Atbildēt | Ziņot 0
Zvaigzne

Argrāk bija izmērs 45cm, bet ja atceramies mērīja ar savādāk, no snīpja, līdz astes pamatnei. Tagad asti ar pieskaita klāt, tas pats vien sanāk.

Pieļauju, ka atsevišķās vietās varētu būt izņēmumi, jautājums tikai kā tos noformēt, lai beigās nesanāk, ka, lai kļūtu par makšķernieku, bakalaura grāds makšķerēšanā jāiegūst

24.01.12 Atbildēt | Ziņot 0
tomels

mjuniors - pats arii sad tad copeeju sadaa mazaa upee, liidaku ir daudz, bet izmeers tiesham mazs, no kaadaam 8 viena buus virs 50cm (varbut) upe ietek ezera. bet makskerejot sajaa upee aptuveni 2 gadu laika esmu panemis tikai dazas lidakas, arii meera tiek laistas valaa, lai aug. lielaka ko tur izvilku sveera 2.4kg un rudenii upe vispar pazuud dziiviiba, cik esmu secinaajis liidakas parvacas uz tuveejo ezeru. un vispaariigi uz so upi eju lai tiiri guutu baudu, brienot pa krumiem, veicot gruutus iemetienus, skatoties un klausoties dabu utt. ar vaardiem neizskaidrot, kas saprot tas zin. nevienaa briidii netiek domaats par to kaa piebaazt veederu. un arii neuzskatu ka sajas mazajas upees buutu jaaliek savaadaks paturamaa loma izmeers. kas gribees izvilks to 50cm liidaku, vai arii ja nee tad izvilks citur.

un kapec lidakas meers ir 50cm? tieshi taa lai vinas saglabaatu populaaciju un atrazotu sevi. un ja vina izaugot liidz tiem 50cm ir paspeejusi iznarstot vairaak kaa 1 reizi tad par to ir tikai japriecajas. un tik tiesham kaa "sivens" teica no 50cm nekaa nav.

24.01.12 Atbildēt | Ziņot 0
RolisLiepaja

Pārdomas:

Tā ir diezgan zināma lieta, ka mazās upītēs līdakas reti kad sasniedz pieļaujamo izmēru, pie tam visiem ir zināms ka foreļu "grāvjos" netiek atlaists neviens asaris vai līdaka, lai kādos izmēros viņi nebūtu. Tas pats ir ar vēdzelēm , kur nelielās un seklās upītēs, tā reti kad sasniedz pieļaujamo izmēru. Principā jau var uzskaitīt visas tās lielākās LV upes, kur darbojās izmēri (izņemot lašveidīgajiem), pārējās mazākās upēs tikai skaitu un svaru.

Vai līdaku kura mazāka par 50 cm ir ko ēst ? Jāatbild, ka laikam ir gan vairāk gaļas, nekā sprīžu gariem asarīšiem ar kuriem nobērts šeit viss bilžu klāsts, nu pietiek jau uz komentētāju bildēm paskatīties uz tām lielām līdakām :))

Protams ka nekā personīga un ne asakas !:)

24.01.12 Atbildēt | Ziņot 0
martins_

Nē, nu forši būtu, ja limits būtu 40cm, piemēram. Visi aborigēni varētu katru dienu piecus kaltiņus neslēpdami stibīt mājās.

(ja kādam problēmas ar uztveri - tas bija domāts sarkastiski :))

24.01.12 Atbildēt | Ziņot 0
ilmarsvs

martins, domaa tagad nestiepj, es pat taadus zinu, ka nepalaidiis (nu, varbuut kaadu galiigo shpingaletu) ne1nu liidaceenu garaam - kabataa vai zaabakaa iebaaziis, bet uz maajaam atvediis...

tas ir katram savs, un taadiem neko nepadariisi..

24.01.12 Atbildēt | Ziņot 0
martins_

ilmar, bij domāts, ka tad varēs stiept piecus ar lepnumu sejā :))))

24.01.12 Atbildēt | Ziņot 0
Malikis2011

Bet 30 cm ir vēl garšīgākas:DDD

24.01.12 Atbildēt | Ziņot 0
eerglis

pie runām par garumiem jāatceras, ka arī zvejnieku oficiālajos lomos līdaku izmērs ies uz leju.

24.01.12 Atbildēt | Ziņot 0
krupits

Ir jau jāatcerās, ka gandrīz visi šie mazie ūdeņi ietek kādā lielākā ūdenstilpnē. Viņus var uzskatīt par sava veida bērnudārziem, kur mazām līdakām paaugties, nebaidoties tikt apēstām no kāda lielāka radinieka puses. Lielākas tur iepeld pavasaros nārstot, un pēc nārsta dodas atpakaļ lielākos ūdeņos, mazās paliek augt:)

24.01.12 Atbildēt | Ziņot 0
mjuniors

Krupits-> laba teorija, bet ne visur ir tā ka ietek uzreiz ezeros un populārajās ūdenstilpnēs!

24.01.12 Atbildēt | Ziņot 0
aiso_s

mjuniors jautā:

Līdaka 50 cm tas ir normāli!?

Es atbildu: ar manu uztveri- tas ir normāli!

25.01.12 Atbildēt | Ziņot 0
mjuniors

aiso_s->:D es tevi sapratu

25.01.12 Atbildēt | Ziņot 0
NG-NG

kad filmējām MN par tīkliem u.t.t. gan ar Stkutu, gan Birzaku(Vanemu) arī par šo tēmu runājām, zinātnieku viedoklis ir tāds, ka ja līdaku izmēru samazinātu par 10 cm,atstājot atļautās 5 gb. nekas būtiski nemainītos, jo mazo līdaku ir ļoooti daudz, arī par zandarta minimālo izmēru samazināšanu līdz 40cm zinātnieki ir būtu par, toties viņi ieteiktu palielināt vimbas izmēru līdz 32cm, arī ar āļantiem ir stipri bēdīgi, tiem arī vajadzētu palielināt minimālo izmēru, katrā gadījumā tā ir tēma diskusijām.

Es arī būtu par līdakas un zandarta izmēra samazināšanu, jo pusi dzīves nodzīvoju laukos, kur apkārtējos ezeros un upītēs līdaku bija daudz, pat ļoti daudz, bet... gadā no 100-150 līdakām labi ja 10 bija ap 50 cm, tolaik gan mērs bija biki cits, ver jau teikt, ka jāmāk ķert lielās u.t.t., bet dzīvē viss ir biki savādāk, veči labprāt gribētu būt godīgi, neliek ūdas, mēģina ķert līdakas uz balansieriem, bet tie, kas ķer uz balansieriem zina, ka līdaka virs 50 cm ir salīdzinoši reta parādība mazajos ezeriņos un upītēs, pamatā ir tās 40-47cm līdaciņas un ir makšķernieki, kuri zivis ēd un tāds krējumā pasautēts dūcis ir ļoooti garšīgs :).

Tā, ka tā ir tāda ļoti jocīga tēma, domāju, ka noteikt 20-30 ūdenstilpnes (lielās upes un ezeri) ar lielāku paturamo zivju minimālo izmēru nebūtu nekādu problēmu.

25.01.12 Atbildēt | Ziņot 0
Hotentots

Nu ja, tie kas dzīvo pie liela ezera/upes, nesaskata nekādu problēmu, jo var noķert pietiekamu skaitu 50+ cm līdaku, taču pie mazajām upēm un miniatūriem ezeriņiem ir kā ir.

Pats esmu tādos pa reizei ķēris un taisni mistika - kāda nieka vienmēr pietrūkst. Te 5 cm, te 2, te 3, bet līdz maģiskajiem 50 nu nekādi netiek.

Ja reiz cilvēks tādā vietā dzīvo, nav brīnums, ka rodas jautājums - ko man dod tā pieejamā līdaka, ja ilgstoši ķerot neizdodas izvilkt nevienu mēru.

It kā jau kādi eksperti varētu izvērtēt savādāka dalījuma iespējamību, teiksim, upītēs 45 cm, taču šeit jau sākas lielie sarežģījumi, jo ne jau katrai upei tas nepieciešams. Būtu absurds pasludināt, teiksim, Gauju par upi, kur sīkas līdakas vien. Tad, līdzīgi kā ar foreļu liegumu, noteikumos jāapraksta izņēmumi, kuros ir tādi vai savādāki garumi. Tas viss rada sarežģījumus.

Jā, grūti ko izdarīt, lai vilks paēdis, bet arī kaza dzīva :)

25.01.12 Atbildēt | Ziņot 0
DsKs
DsKs :

Pasam dzivojot pie Liepajas ezera ( diez ko tas maina? ) piemeram 50cm lidaka man liekas miniaturs pasakums un ja vispar atmetam mala noteikumus,tad faktiski tadas nemaz neesmu nekad isti nemis aiz ta momenta vien - izskatas tiesam maza ... pedeja laika vairak ari iespejams tadel,ka spiningojot izmantoju dzerkus un uz to fona,ta zivs liek izskatities vel stipri mazakai ... mans viedoklis butu vispar sakt ar kadiem 60cm,ka te jau viens otrs izteicas,kas pari paliek no 50cm zivs to izfilejot?

25.01.12 Atbildēt | Ziņot 0
Davis-Di

Man viedoklis ka vajag ieviest izmaiņas piemēram:

Līdakas 45-65cm - 3gab

Zandarti 40-60cm - 3gab

SAMS 50-75cm - 2gab

Karpa līdz 3,5kg 2gab

utt.

Noteikt augšējo izmēru ar, būs vairāk trofeju!

25.01.12 Atbildēt | Ziņot 0
Uz augšu
 
Creative templates for Google Ad Manager