Veidosim saturu kopā!
  • Jūsu novadā gaidāmas vai jau aizvadītas copmaņus saistošas aktivitātes?
  • Jums ir viedoklis par copmanim aktuālu tematu?
  • Esat izbaudījis aizraujošu copes piedzīvojumu?

Rakstiet mums! Pievienojiet attēlus (vai uzticiet tos piemeklēt CL redaktoram) un mēs nodosim Jūsu vēstījumu visai Latvijas copmaņu saimei!

Jaunākie komentāri

Seko līdzi

RSS barotne
Seko līdzi jaunākajiem CopesLietas.lv biedru rakstiem sev ērtā veidā izmantojot RSS barotni.
V.S.O.P. | 12.marts 2012, 21:18 | 43 komentāri | 7951 skatījums

Tumša migla virs Latvijas ūdeņiem

Ir pagājis gads, kopš Zemkopības ministrijas telpās rīkotā un Makšķerēšanas Sporta federācijas atbalstītajā makšķernieku forumā Zemkopības ministrijas Zivsaimniecības departamenta(ZMZD) vadītājs Normunds Riekstiņš ierosināja makšķerniekiem radīt organizāciju, kura palīdzētu valsts pārvaldei labāk izprast makšķernieku intereses kā arī pārstāvētu makšķernieku viedokli.

Makšķernieku biedrību aktīvākā daļa apvienojās jaunizveidotā biedrībā - Makšķernieku Organizāciju Sadarbības Padomē(MOSP) un uzsāka sadarbību ar ieinteresētajām institūcijām - ZM, VARAM, Pašvaldību savienību, lai plašākas masas iesaistītu lēmumu pieņemšanā , pamatotu un aizstāvētu makšķernieku viedokļus un nākotnē palīdzētu izvairīties no kļūdainu lēmumu pieņemšanas.

Viens no precedentiem, kas pamudināja uz šo nepieciešamību bija situācija ar MK noteikumiem, kuri regulē zemūdens medības Latvijā, kuru Zemkopības Ministrija( ZM) bez nepieciešamās publicitātes klusiņām pieņēma, mūsuprāt, pamatojoties uz ļoti apšaubāmiem argumentiem. Argumenti vēlāk izrādījās nepatiesi. Tomēr mainīt kļūdaino lēmumu un jautājumu skatīt no izejas punkta ZM nespēj pat pēc atkārtotiem biedrību ierosinājumiem. Tā vietā jau vairāk kā 6 mēnešus tiek risinātas relatīvi vienkāršas , bet svarīgas, Makšķerēšanas Noteikumu(MN) izmaiņas. Jau pēc dažām nedēļām sākas aktīvs zivju nārsta periods, kura laikā makšķerniekiem ir aizliegts makšķerēt gan no laivām, gan iebrienot ūdenī, bet joprojām nav aizliegtas zemūdens medības. Vēl jocīgāk. Valsts sekretāru sanāksmei ir iesniegti „Grozījums Ministru kabineta 2007.gada 2.maija noteikumos Nr.295 „Noteikumi par rūpniecisko zveju iekšējos ūdeņos””, kuros aprīļa mēnesī par 2 nedēļām tiek saīsināts lieguma laiks murdu zvejai Daugavā un Buļļupē, Feimaņu, Lielajā Ludzas, Liepājas un Papes ezerā. Izskatīts un nosūtīts gan ar visu ieinteresēto pušu pieaicināšanu, bet „aizmirstot” painteresēties par makšķernieku organizāciju viedokli. MOSP līdz šai dienai nav varējis izdabūt no ZM kādu pierādījumu, kas liecinātu, ka šīm izmaiņām ir zinātnisks pamatojums. Vai tiešām nārsta periodā aizsprostojot ar murdiem zivju migrācijas ceļus var panākt saimniecisku labumu?

Kopš dibināšanas MOSP iesaistījās ZMZD darba grupās, iesniedza ierosinājumus MN izmaiņām, tās tika apspriestas piedaloties VARAM, ZMZD, BIOR un citu svarīgu institūciju kopējās sanāksmēs, izmaiņas ir apspriestas nu jau vairākas reizes, tomēr joprojām maldās ZM gaiteņos un nav nonākušas pat līdz valsts sekretāru sanāksmei. Pretstatā veiktajām izmaiņām zemūdens medību jautājumos pērnā gada nogalē, un pretstatā arī izmaiņām zvejas liegumos, zvejniecības likumā.

MOSP vadība ir tikusies ar Latvijas Zvejnieku federācijas vadību neformālā gaisotnē un vairākkārt apspriedusi sadarbības iespējas Latvijas ūdeņu apsaimniekošanas un attīstības politikā, pārrunājusi patreizējās situācijas trūkumus un vienojušies par vairākiem jautājumiem, kuros makšķerniekiem un zvejniekiem ir radies kopējs viedoklis. MOSP saprot, ka vietējo zivju pieejamība Latvijas iedzīvotājiem ir svarīga. Neskatoties uz konstruktīvu sadarbību no MOSP puses, ZMZD tomēr joprojām cenšas uzturēt dalījumu zvejniekos un makšķerniekos, nostādot mūs pretējās nometnēs, neaicinot pat uz sanāksmēm, kurās skata priekšlikumus, kuras iesnieguši makšķernieki vai zvejnieki.

MOSP valde aicina ZM pildīt Zemkopības Ministrijas 16.08.2011 vēstulē „Par sadarbību” solīto, citēju: „ZM ņems vērā MOSP vēstulē pausto un attiecīgi iesaistīs to sanāksmēs un darba grupās, kurās tiks apspriesti makšķerēšanas jomu skaroši jautājumi”. Vai tiešām ZM uzskata, ka zivju resursu izmantošana nav makšķerniekus un zvejniekus vienojošs faktors? Vai rūpnieciskā zveja - murdu likšana nārsta laikā neskar makšķernieku intereses?

MOSP aicina ZMZD pievērst uzmanību situācijai, ka zvejniecība iekšējos ūdeņos, līdzīgi kā tas ir okeānos un jūrās, ir ļoti „pelēks” ekonomikas sektors un patreizējā budžeta situācijā ir ļoti apgrūtināta ūdens resursu lietošanas kontrole. Kā pierādījumu varam minēt kaut vai Latvijas mazpilsētas, kurās iekšējo pieprasījumu pēc svaigām zivīm apmierina maluzvejniecība. Tirdzniecības vietās svaigas saldūdens zivis pieejamas ļoti ierobežotā apjomā. Tas traucē uzņēmējdarbības attīstībai lauku reģionos, kur VARAM cīnās par visa veida atbalstu un uzņēmējdarbības attīstību.

Piemēram, ZM ir iesniegusi grozījumus Zvejniecības likumā, kuros paredzēta vadu zveju iekšējos ūdeņos(iepriekš vadu zveja tika atļauta tikai ar speciālām atļaujām speciālos gadījumos). Kā viens no iemesliem ir minēts pārlieku liels mazvērtīgo zivju īpatsvars, kas veicina krājumu kvalitātes samazināšanos un ūdenstilpņu aizaugšanu. Vai situāciju atrisinās vadu zveja? Vai „mazvērtīgajām zivīm” ir realizācijas kanāli , kuri finansēs vadu zvejas izmaksas? Kas apmaksās vadu zvejas izmaksas, ja vērtīgās zivis tiks laistas atpakaļ, kā tas tiek deklarēts? Vai arī kārtējo reizi ZM palīdz zvejniekiem patīrīt vērtīgo zivju resursus iekšējos ūdeņos ar jauniem rīkiem?

Vai tomēr ZM nevajadzētu jautājumu risināt ar daudz dabiskākām metodēm, piemēram, atjaunojot un pastāvīgi papildinot plēsīgo zivju populāciju? Tā ir pamatīgi cietusi un , iespējams, vainīgi ir tīklu tūkstoši, kurus legāli un nelegāli lieto tā saucamie pašpatēriņa zvejnieki? Vai nebūtu laiks šos jautājumus risināt ar reāliem zinātnieku pētījumiem un atzinumiem un saskaņā ar valstī pasludinātām prioritātēm nevis tēzēm pie sanāksmju galda? Vairumā ZMZD sanāksmēs nepamet sajūta, ka vislabāk ir nedarīt, jo darot ir jāuzņemas atbildība par sekām.

Vai ir iespējama ilgtspējīga vietējā akvakultūras tirgus attīstība, ja šo nišu aizpilda maluzvejniecība, kura bieži maskējas zem pašpatēriņa zvejas?

Ir acīmredzams, ka mūsu sapostītajā lašupē Daugavā par Latvenergo ( LV iedzīvotāju samaksātajiem) līdzekļiem jau gadu desmitiem tiek ievākti, pavairoti un migrējošu mazuļu fāzē atpakaļ atlaisti Daugavas laši, skaidri apzinoties, ka tie nonāks, galvenokārt, maluzvejnieku lomos, Jo lielos Daugavas lašus, lielākus par 5 kg pat profesionāļi nedrīkst zvejot tirgus vajadzībām. Tos it kā drīkst ķert arī makšķernieki, taču makšķernieku optimisms par loma iespējām nosprūst kopā ar lašiem zvejas murdu un tīklu desmitos Rīgas ostā vai tepat, Rīgas centrā. Šogad zvejnieki murdu pamanījās noenkurot pat blakus pirmajām nārsta beržu vietām tieši zem Rīgas HES.

Valsts budžetā ik gadus no makšķerniekiem ienāk simtiem tūkstoši latu no kuriem atpakaļ nozarē ar valdības lēmumu tiek atdota labi ja trešā daļa. Cik no tās nonāk līdz ūdeņiem un cik paliek gaišajos ministrijas gaiteņos un „gudrās apspriedēs”? MOSP ir radies viedoklis, ka ierēdņiem, kuriem būtu jānodarbojas ar mūsu ūdeņu ilgtspējīgu attīstīšanu, dienas kārtībā parasti nonāk tikai tie priekšlikumi, kas tiek iesniegti no sabiedriskām organizācijām vai skaitliski nelielām interešu grupām.

MOSP aicina atbildīgās amatpersonas sākt ilgtermiņa programmu izstrādi nenovērtēta resursa – Latvijas iekšējo ūdeņu zivju krājumu – apsaimniekošanas stratēģijas izstrādi . Beidzam cīnīties ar sekām un sākam mērķtiecīgi strādāt attīstībai!


Mārtiņš Balodis

MOSP valdes prieksēdētājs

 
 
Novērtē rakstu:
  • Vērtējums ir 4.3846153846153 no 5
(13 balsis) - lai vērtētu, nepieciešams reģistrēties
[43] Komentāri | dilst | aug
 
komunists

Kaut kā jums tur nevedas aizstāvēt copmaņu intereses!

13.03.12 Atbildēt | Ziņot 0
Kewey

pats izlaupa vimbas pie Bauskas ,bet citus noliek ar dubliem, saucas mosp .tapec parezi dara Riekstins ka nekur tavu parsteveto organizaciju ne aicina ,30 tonas narta laika narsta vieta tas ir normali ,atbalsti tumak LM.

13.03.12 Atbildēt | Ziņot 0
Karlis_K

Kewey> puikiņ ko tu tur murgo, līmi osti? Un mūsdienās skolās vairs nemāca pareizrakstību?

13.03.12 Atbildēt | Ziņot 0
aiviss

V.S.O.P., šis raksts ir tikai CL vai kur citur arī nosūtīts? Varbūt ir jēga iesaistīt TV?

14.03.12 Atbildēt | Ziņot 0
V.S.O.P.

Ir izplatīts caur LETA(paldies mirtinam), personīgi izsūtīju daudziem, atbildēja, ka ievietos pietiek.eu, Neatkarīgā ieveitoja uzreiz, TV nav atbildējis, lai gan 3 kanāli ir informēti. Priekš LV šī nav nekāda TOP ziņa, viss notiek pēc ierastā scenārija :) tikai šoreiz pacentīsimies, lai scenārijā veidojas korekcijas. Tas, ka par MOSP sāk parādīties publiski apmelojumi, nozīmē, ka mēs savu darbu darām.

14.03.12 Atbildēt | Ziņot 0
micuks

Nu labi burti ir daudz sarakstīti, un? Vienīgi ko sapratu tad MOSP mēģina apelēt pie amatpersonu sirdsapziņas, lai tās beidzot sāk atrstrādāt savas smukās algas. Bet varbūt MOSP, balstoties uz copmaņu redzējumu, varētu izstrādāt šo: nenovērtēta resursa – Latvijas iekšējo ūdeņu zivju krājumu – apsaimniekošanas stratēģiju, un iesniegt jau gatavā veidā ierēdņiem lai dzenā pa saviem gaiteņiem. Jo ierēdņi neko nedarīs lietas labā, ja vien tas neatspoguļosies viņu naudas makos.

17.03.12 Atbildēt | Ziņot 0
Kewey

kur tad pazuda domugraudi.

17.03.12 Atbildēt | Ziņot 0
marisvitins

Pilnīgi piekrītu, ka zveju un makšķerēšanu saista zivju resursu izmantošana, svaigu zivju nodrošināšana vietējam patēriņam. Atšķirība ir tā, ka makšķerēšana vairāk ir arī dzīvesveids, dabas baudīšana, atpūta, arī dažreiz sports. Abiem šiem zivju resursu izmantošanas veidiem ir jābūt sabalansētiem, vienam otrs jāpapildina. Ieņēmumus valsts budžetā, tātad arī daļēji Zivju fondā dod kā viens, tā otrs (jūras un iekšējo ūdeņu zvejnieki - 251 tūkst. Ls, makšķernieki - 311 tūkst. Ls), zivju krājumu papildināšanai iekšējos ūdeņos ZF tiek atvēlēti 39% līdzekļu, tiek atbalstīti gan makšķerēšanai veltīti TV raidījumi, gan makšķernieku dalība čempionātos. Rūpniecisko rīku nozveja iekšējos ūdeņos gadā ir aptuveni 300 tonnas (no kā gandrīz trešdaļu dot nēģu zveja), bet makšķernieku gada loms Latvijā pēc vairākus gadus atpakaļ veiktās aptaujas datiem ir vērtējams ap 1600 tonnām (pēdējos gados gan šim skaitlim vēl jāpieliek augošie jūras piekrastē nomakšķerētie apjomi). Salīdzinot lomus, redzam, ka, licencētie zvejnieki ūdeņus nevar „izkāst”. Šeit nerunāju par maluzvejniekiem. Maluzvejnieks nav ne zvejnieks, ne makšķernieks, bet nelegāls zivju ieguvējs, vienalga, ar kādiem rīkiem, un viņš ir jāsoda. Zināmas interešu pretrunas starp makšķerniekiem un zvejniekiem ir arī citās valstīs (vairākās valstīs amatierzveja ietver arī zveju ar ierobežotu skaitu tīklu un murdu, piemēram, Dānijā, Vācijā, Zviedrijā un Somijā). Latvijā šie zvejas veidi ir nodalīti, tādēļ arī ir atsevišķi noteikumi. Nepiekrītu, ka ZM lobētu kādu no zivju resursu izmantošanas veidiem. Resursi jāizmanto maksimāli racionāli, nodrošinot gan atpūtu, gan svaigas zivis vietējā veikaliņā.

18.03.12 Atbildēt | Ziņot 0
Kravcevics11

Piekrītu iepriekšējam komentāram - savā garā mūžā esmu gana daudz pieredzējis - kā senāk kolhozu laikā zivis vajadzēja sūtīt uz Maskavu - un TAD gan makšķerniekiem bija jāzin, kur ir viņu vieta - atpūta pie ūdeņiem un nevis bezJĒDZĪGS naids pret zvejniekiem , ko uzsāka Birkavs un tagad mēģina Balodis, jāpārkāpj savai astei un nedrīkst iedomāties, ka zivis pieder kādam pirms to noķeršanas likumīgā veidā - tad jau Riekstiņa kungu makšķernieki iedomāsies nosviest no amata, izskatās vai ne tā , nu pagaidām rociņas par īsu, pieredze un Eiropas vienībā ira.

Izskatās, ka zivju fondā naudiņas ir līdzīgas, bet izmantojamās ir par labu makšķerniekiem - Oltei un zivju ielaišanai licenču ezeros, kaut kā neštimmē, nu tā izlietošana, un kā teica Valaiņa kungs manam kaimiņam pēc tam, kad viņa drošo iesniegumu neapstiprināja, izskatās, ka nebija parunājis ar Gabrāna kungu.

18.03.12 Atbildēt | Ziņot 0
Kewey

To Marisvitins ;sen nav bijis sai foruma tik objektivs virs ,ko marisvitins teiktu par tam tonam narstojoso zivju nosaktesanu zem BAUSKAS! Ka komentetu 35 tukstos latu ierausanu nasis MARTINS BALODIS uzmetoties par muizkungu LM.

18.03.12 Atbildēt | Ziņot 0
Akmens_Viesis

Kewey, Tu esi uzskatāms piemērs, kāds ir pipuks, kuram nevajadzētu ļaut izteikties tālāk par tēmu "mana pirmā vīķe". Jau izdzēstajā blogā tika paskaidrots, ka projekts nebija par 35K, bet kaut kādi padsmit, turklāt neizgāja cauri.

(Interesanti, kurā citā līmenī varētu rasties projekts ar mērķi sakārtot LM valsts līmenī... ne jau reģionālās biedrībās.)

Runājot par MOSP, kāds viņš ir - kritizējams, protams. Uzlabojams, jā. Bet arī tāds ir krietni par labu esošajai copmaņu saimei. Zaudēt šo pārstāvniecību ZM pašlaik... patiesībā būtu pelnīti.

Un tas būtu ne tikai anonīmo brēcēju nopelns. Bet nedomāšana pāris soļus uz priekšu un kasoties par to, kurš pareizāk pateiks, ka 2+2 = 4.

Tā LM aizliedzēju bars ir iešāvis sev abās kājās, praksē nostiprinot maliķu pozīcijas un samazinot pašu cerības noķert legālu zivi Latvijā. Ok, turpināsim izvest sava hobija naudu uz Skandināviju, kur tie paši letiņi samaksā licenzes naudu nekurnēdami. Kam vēl ir nauda.

Kas tālāk? Te MOSP protestē, kad ZM sāk laist cauri murdus nārsta laikā? Aj, piegriezies tas Balodis, noraksim viņu. Ar zvejniekiem pēc tam sadzīvosim draudzīgi - viņi ķers nārsta laikā, mēs - kas paliks pāri.

Vēl - pagaidīsim 3 gadus (pēc esošās aktivitātes līmeņa tā arī būs), kad savāksies 10 000 balsis par tekstu, kuram trešajā rindkopā ir paslēpta prasība pēc jaunas "ūdeņu stratēģijas". Apvainosimies, ja vēl kāds izteiks šo prasību (jo tā tak mūsu ideja :) Kaut gan prasīt jau var jebko, aizliegts nav. Ar to praktisko pusi tā sūnaināk.

Tikmēr var mierīgi turpināt ļurināt šādā garā. Uzcepta zivs ir slikta, atlaista - tiek nomocīta, visiem ir tiesības tikt pie svaigas zivs, nevienam nav tiesību ar to pelnīt... un tā tālāk, uz riņķi.

Secinājumi? Ievelciet elpu biežāk, biežāk izmantojiet vēsturiskās iespējas paturēt muti.

Tikmēr jaunais GNP superliegums arī rullē uz priekšu pilnās burās, kurš vairs par tādu burzmā atceras.

PS. Labās ziņas - Stende vaļā, Rinda, Irbe vaļā. Ūdens liels, bet dzidrs.

18.03.12 Atbildēt | Ziņot 0
piegaujas

Akmens_Viesis ,taisni vai apraudājos.

18.03.12 Atbildēt | Ziņot 0
fish
fish :

atšķirībā no kājā šāvējiem izskatās, ka savukārt kāds ir iešāvis sev galvā, bet tik neveiksmīgi ka smadzenes kopā ar saprāta un uztveres dzirksti ir izsistas ārā, palicis tik garu tekstu klimperējamais refleksss :DD

18.03.12 Atbildēt | Ziņot 0
urmaas

VMK biedrs, izņemot apmelojumus,citu neko neprot uzrakstīt?:D

18.03.12 Atbildēt | Ziņot 0
piegaujas

Skandināvijā lm makšķerēšanas vieās noteikti var arī zivis noķert un ir domāts par makšķernieku ērtībām,bet pie mums uztaisa LM un tik kasē piķi ,tālāk nekur neiegūldot.

18.03.12 Atbildēt | Ziņot 0
NG-NG

Patreiz esmu Zviedrijaa, te tagad visa cope notiek 3 forsaas vietaas, visur vajadziiga cita licenze, cena 3-6 ls dienaa, zivis ir lopiski daudz, bet nekaadus labiekaartojumus copmanirm gan neredzu, ja neskaita regiona karti kur paraadiitas licenzeetaas vietas un kur nopirkt licenzi, viss, visaas labaakajaas un perspektiivaakajas vietaas ir maksas cope, var arii bez maksas copeet, bet tad biki pa kslniem un meziem jaapabrien

18.03.12 Atbildēt | Ziņot 0
Zvaigzne

NG, lūdzu uztaisi aptauju cik daudz Latvijā paliks makšķernieku, ja dienā par copi vajadzēs maksāt Ls 3-6. Pēc tam piemet par cik Salmo samazināsies apgrozījums, jo naudu visam ko tērē copei makšķernieks velk ārā no viena maka. Saprotamāk, tie Ls 3-6 x makšķerēšanas dienas = summa, kas pagaisām tiek tavam darba devējam aizies citur.

19.03.12 Atbildēt | Ziņot 0
Zvaigzne

Par LM aizliedzējiem. Kāds ir paprasījis kāpēc tie kas iestājas pret LM ir pret LM? Es minēšu kāpēc vides aizsardzības organizācijas ir par LM. Uz doto brīdi valsts nesargā ne ūdeņus, ne zivis. Attecīgi liekākajā daļā ūdeņos valda visatļautība un tas nav normāli. Ir cilvēki kas ir gatavi mācīties un ziedot laiku lai ūdeņus un zivis nosargātu. Diemžēl brīvprātīgais darbs prasa naudu, kuru tiem kas piesakās par brīvprātīgiem nav. Attiecīgi ir nepieciešams bizness lai apamaksātu ūdens sargāšanu. Visi tie kas neļauj šādu biznesu veikt, tie ir pī, pēdējie, maluzvejnieku atbalstītāji utt.

Ņemot vērā ka MOSP vairākums ir vides aizsardzības organizācijas, tāpēc arī MOSP domās kā palīdzēt šiem "brīvprātīgajiem" pelnīt naudu, lai sargātu ūdeņus.

Uzstādot par mērķi sargāt ūdeņus par katru cenu, un noēst visus kas domā savādāk dārgie vides aizstāvji ir aizmirsuši vienu, kāda jēga makšķerniekam no labi nosargātiem resursiem, zivju pārpilnības, ja ķert viņš tās nevarēs atļauties?

19.03.12 Atbildēt | Ziņot 0
Akmens_Viesis

Zvaigzne, kāpēc pret LM - ir pierakstīts pilns CL, ko vēl prasīt. Bet svaigais piemērs no dzīves ir šāds: Gaujas LM tika atsaukts kā projekts, sabiedrības spiediena dēļ, super! Lūk, arī jaunie GNP noteikumi drīz būs gatavi. Un nebūs vairs pieejamas no septembra līdz janvārim dažas upes, kurās vēl nesen varēja makšķerēt. Ne par brīvu, ne par naudu - vispār nebūs. Un tas būs panākts ar saukli "brīvu pieeju ūdeņiem katram copmanim", visiem jautri brēkājot. Maliķi ar priecīgi, jo protams, ka GNP neviens nedos lielākus resursus sargāšanai.

Tāds tīrais atlikums no visa šī ļembasta, kurā mani ievilka tikai tāpēc, ka reiz nelaimīgā vakarā atļāvos iebilst Paši Zināt Kam, aizstāvot konkrētu ezeru, kuru jēdzīgi ieviests LM ir izglābis. (Starp citu, kopš tā laika mani ir nozākājuši un apmelojuši vairāk nekā visā līdzšinējā dzīvē, a Tu velc lūpu, kad Tevi nedaudz piebremzē dēļ klajas demagoģijas).

Arī Tavs minējums par LM atbalstu ir sirsnīgs, bet maldinošs. Man patiesībā riebjas gari teksti, tāpēc pateikšu tikai 1 lietu pretī - es savu upi sargāšu ar vai bez naudas, būs tur LM vai nebūs (un ja LM, tad man patiktu drīzāk novada līmeņa, nevis privāts).

Un ar vārdu "sava upe" es domāju - attieksmi, nevis piederības formu. Un tā pret savām copes vietām derētu izturēties visiem, ar vai bez VVD apliecības vai pašvaldības pilnvarojuma, ok?

Bet mēs atkal novirzāmies no bloga tēmas. Labāk teikšu - marš copēt, citādi Tev sāk zust realitātes sajūta.

Napoleons ir jādzer, nevis jātēlo.

19.03.12 Atbildēt | Ziņot 0
Zvaigzne

Andri, man būs pretjautājums, kāpēc nav pierakstīts pilns CL par LM? Ir atsevišķi labi piemēri, bet tie ir atsevišķi piemēri. Par Gauju runājot, kas mainīsies? Tie, kas tur makšķerētu par naudu atturētu likumpārkāpējus? Vai tiem, kas iekasētu, būtu citi pienākumi? Kas paliktu kad saukļi „urā! par dzimteni” un entuziasms noplaktu. Vides aizstāvji izklīst pa mājām, bet makšķerniekam, pēc „uzlabojumiem”, tajās vietās jāmakšķerē. Par lieguma pagarināšanu, kāpēc tas tika darīts? Tiešām ieviesa maluzvejnieku ieteikumus?

Vēl par Gauju varu pateikt vienu, par laimi ir vēl ar vīri godaprātu, kas paprasīja pārējiem makšķerniekiem viedokli pirms, ko darīt. Arī vēlāk CL bija aptauja, par LM upēs, 80% ir pret. Izrādās viens no atbalstītājiem atrada, ka varot balsot cik uziet. Var jau teikt, ka neobjektīvi, bet, kamēr nav cita, kvalitatīvāka pētījuma, jāapietas ar to kas ir. Tāpēc tāds jautājums, uz ko cerēja LM ieviesēji Gaujā? Nepamanīs, izies cauri tāpat? Kārtējo reizi nostādīt sabiedrību fakta priekšā?

Gribi sameklēt cēloni bardakam? Lēmumiem ir nepieciešams pamatojums. Parasti tas ir zinātnisks ieteikums. Ko var ieteikt zinātniskais institūts, kas sniedz vispārīgus datus, apdzejojot to, kas kādreiz bijis un vadoties no tā, ko tam sastāta? Lūk, arī rezultāts - lieguma laika pagarināšana, bet kāpēc, tiek minēts. Tu ticētu šīs iestādes rekomendācijām par ūdeņu apsaimniekošanu „tavā” upē?

Ja mans minējums par LM ir maldinošs, tad lai tā ir, vienkārši pagaidām neesmu dzirdējis argumentus no tiem kas atbalsta. Aizmirsu izņēmumu, ir viena persona, kuras viedoklis ir izskanējis un kā saprotu MOSP to arī atbalsta. Diemžēl šī persona ir vēl augstākās raudzes demagogs, kas savu pasniegto sarežģī tā, lai tas vairumam nebūtu saprotams un izmantojams diskusijā. Atgriežoties pie LM, personas pieņemtā aksioma, uz tiek būvēta skaitā LM nākotne un attīstība, ir aplama.

Par novada LM, ir jauki, tikai man vajadzēs divus ciparus, cik no novada, kur dzīvo pašlaik, brauc makšķerēt uz citiem novadiem? Cik domā prasīt par makšķerēšanu novadā, kurā pašlaik dzīvo. Vienkārši lai zinātu cik paprasīt no tava novada iedzīvotājiem maksu par makšķerēšanu ārpus novada, lai varētu pilnībā apmaksāt pārējo novadu makšķernieku makšķerēšanu novadā, kurā dzīvo pašlaik.

Pārējo atbildēšu PM.

p.s. tieši kuru Napoleonu man ieteiktu?

19.03.12 Atbildēt | Ziņot 0
 
Uz augšu
 
Creative templates for Google Ad Manager