Veidosim saturu kopā!
  • Jūsu novadā gaidāmas vai jau aizvadītas copmaņus saistošas aktivitātes?
  • Jums ir viedoklis par copmanim aktuālu tematu?
  • Esat izbaudījis aizraujošu copes piedzīvojumu?

Rakstiet mums! Pievienojiet attēlus (vai uzticiet tos piemeklēt CL redaktoram) un mēs nodosim Jūsu vēstījumu visai Latvijas copmaņu saimei!

Jaunākie komentāri

Seko līdzi

RSS barotne
Seko līdzi jaunākajiem CopesLietas.lv biedru rakstiem sev ērtā veidā izmantojot RSS barotni.
Foe | 7.aprīlis 2012, 22:42 | 10 komentāri | 4988 skatījumi

Nez kāpēc neķeras?

Šis tas,no visiem pieejamā Google lv

Zemgales reģiona piecas pašvaldības nosūtījušas vēstuli Rīgas mēram Nilam Ušakovam. Tajā lūgta galvaspilsētas vadības palīdzība, lai novērstu upju resursu iznīcināšanu. Par to «Bauskas Dzīve» uzzināja Bauskas novada Domē.
Vēstuli parakstījuši Bauskas, Jelgavas, Ozolnieku, Rundāles novada un Jelgavas pilsētas pašvaldību pārstāvji. Ziņojumā pausts lūgums novērst ilgstošu zivju resursu izmantošanas nevienlīdzīgās iespējas. Iemesls ir rūpnieciskās zvejas atļaušana Buļļupē.

«Rūpnieciskā zveja Buļļupē radījusi ilgstošu spriedzi mūsu novadu iedzīvotājos, sevišķi pie Lielupes, Mūsas un Mēmeles krastiem dzīvojošajos. Pašreizējā situācijā ir apdraudēta atpūtas infrastruktūras tālāka attīstība. Tas saistīts ar zivju krājumu krasi neapmierinošo stāvokli, kam ir tendence ar katru gadu pasliktināties,» rakstīts ziņojumā.

Vides speciālists Valērijs Gabrāns skaidro, ka situācija ir draudoša, jo rūpnieciskā zveja Buļļupes grīvā praktiski iznīcina visu to, kas zivju resursu atjaunošanā tiek darīts Mēmelē, Mūsā un Lielupē. Buļļupē pastāvīgi izvietoti 12 zivju murdi, kas pieder vienam uzņēmumam. Ir teju neiespējama zivju nokļūšana no jūras atpakaļ upē. Savulaik Lielupē ielaisto lašveidīgo zivju mazuļu atgriešanās tādējādi praktiski nenotiek. V. Gabrāns piebilst, ka šo murdu izvietošana ir likumīga, jo savulaik tika pieņemti Ministru kabineta noteikumi, kas aizliedza rūpniecisko zveju visās Latvijas upēs un kanālos, izņemot Daugavu un Buļļupi. Tādējādi tikai Rīgas pašvaldība var lemt par atļauju izsniegšanu vai neizsniegšanu.

Tieši tādēļ Zemgales pašvaldības vērsušās Rīgas domē, lai tā anulētu atļaujas murdu izvietošanai Buļļupē. Līdzīgu ierosinājumu izteikuši arī 13. janvārī Rīgā notikušā Latvijas Vides foruma dalībnieki. Tā rezolūcijā pausts aicinājums «novērst rūpnieciskās zvejas (izņemot nēģu specializētās zvejas) praktizēšanu zivju resursu migrācijai nozīmīgos publiskos ūdeņos atsevišķu pašvaldību administratīvajās teritorijās».
http://www.zz.lv/portals/latvijas/raksts.html?xml_id=36466
http://www.diena.lv/latvija/novados/atlaujot-rupniecisku-zveju-bullupe-lielupe-neatgriezas-lasi-13933448

Jautājumā par rūpniecisko zveju Rīgas dome formāli “atrakstās” Zemgales pašvaldībām
Diena.lv. 2012. gada 3. aprīlis 12:09
Februāra beigās Bauskas, Jelgavas, Ozolnieku, Rundāles novada un Jelgavas pilsētas pašvaldību pārstāji vēstulē Rīgas mēram Nilam Ušakovam lūdza liegt rūpniecisko zveju Buļļupē, kas visnegatīvāk ietekmē lašveidīgo populācijas saglabāšanos Lielupē. Tagad Bauskas novada dome saņēmusi vēstuli no Rīgas pašvaldības policijas. Vides speciālists un viens no vēstules autoriem Valērijs Gabrāns atbildi vērtē kā “formālu atrakstīšanos”, ziņo portāls bauskasdzive.lv.
Atbilde Bauskas novada domes vadītājam atsūtīta no Rīgas pašvaldības policijas Ūdenslīdēju, glābēju un civilās aizsardzības nodaļas. Tajā norādīts, ka Rīgas domes Mājokļu un vides departamentam iesniegti “sekojoši priekšlikumi” – “slēdzot līgumu ar zvejniekiem, noteikt precīzu zvejas rīku atrašanās vietu un atsevišķās ūdenstilpēs neļaut izmantot maksimālo noteikto zvejas rīku skaitu. Pirms līguma slēgšanas zvejniekiem jāsaņem saskaņojums. Departamentam ieteikts vērsties Pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātniskajā institūtā ar priekšlikumiem pārskatīt zvejas rīku limitu izmantošanu Rīgas ūdenstilpēs”.
Vides speciālists, viens no vēstules N.Ušakovam autoriem Valērijs Gabrāns, kritiski vērtē galvaspilsētas pašvaldības sagatavoto atbildi. “Mēs vērsāmies pie galvaspilsētas lēmējvaras, lai tā pārskatītu noteikumus un neizsniegtu atļaujas rūpnieciskai zvejai. Bet vēstule nonākusi pie izpildvaras, kas sagatavojusi formālu atbildi. Tā ir formāla atrakstīšanās, nevis atbilde pēc būtības,” portālam skaidroja V. Gabrāns.
Bauskas mednieku un makšķernieku biedrība, arī Latvijas Makšķernieku asociācija atkārtoti vērsīsies Rīgas domē, pieprasot konkrētu rīcību, lai pārtrauktu rūpniecisko zveju Buļļupē.

 
 
Novērtē rakstu:
  • Vērtējums ir 0 no 5
(Nav balsu) - lai vērtētu, nepieciešams reģistrēties
[10] Komentāri | dilst | aug
 
urmaas

Te laikam neviens negrib izteikties.Tik nevar saprast kapēc,vai nu fišku nerubī,vai nu tie kuri rubī pašlaik olas krāso.

:))

07.04.12 Atbildēt | Ziņot 0
Nazis

Pilnīgs pī....!!!!

Kā visu laiku esu teicis Buļļupi kā tādu vajag atbrīvot no murdiem jo reāli tur nu tiešām zivij nav kur iet! VAA un cik zinu tāda Valsts institūcija kā JIŪP ir paudusi savu viedokliarī un noteikti iestājās par to lai Buļļupē zvejas murdu nav!

08.04.12 Atbildēt | Ziņot 0
gintsgg

Jā jau JIŪP grib atbrīvot Buļļupi no murdiem , tad kāpēc izsniedz licenzi tam , kurš gada laikā ir divas reizes pieķerts pārkāpjot zvejas noteikumus un tādā veidā JIŪP pati izdara likumpārkāpumu ? Un cik reizes nav pieķerts ?

08.04.12 Atbildēt | Ziņot 0
kraft

Nu ja tev būtu stabila rūpala, vai labprātīgi atteiktos no tās? Dabas aizstāvjiem nav tādu lobiju, lai aistāvētu savas intereses. Zvejniekiem ir. Tas arī visu izsaka...

08.04.12 Atbildēt | Ziņot 0
Foe
Foe :

Temats par finansēm ir interesants. Piemēram,2012 g. zivis tiks ielaista no zivju fonda, kopā par 75 tūkstošiem.

www.lad.gov.lv/lv/valsts-atbalsts/zivju-fonds/

Bet ir vēl Eiropas nauda. Ar interesantiem cipariem, man personīgi neizprotamiem.

302 Ūdens faunas un floras aizsardzība un attīstība

Projektu iesniegumu pieņemšanas kārta atvērta

no 09.03.2012. līdz 10.04.2012.

Pasākuma mērķis ir atbalstīt zušu (Anguilla anguilla sugas Eiropas zušu) ielaišanu Latvijas ezeros.

Ar to arī aizsardzība beidzas. Toties zveja iekšējos ūdeņos gan tiek labi atbalstīta. Ar šiem cipariem pietiek gan murdiem, gan atbalstošiem pētījumiem, gan likumdošanas ,,uzlabošanai,,

Mērķis manā skatījumā,-iespējami ātri tikt galā ar Latvijas zivju krājumiem.

Lai pērk Eiropas zivis

Pieļauju, ka varbūt ne tā esmu ko sapratis. Labprāt dzirdētu kompetentu viedokli.

www.lad.gov.lv/lv/es-atbalst...ksejos-udenos/

204 Zveja iekšējos ūdeņos- Atvērts no 27.02.2012. - 15.12.2012.

Operatīvā informācija par pasākumā "Zveja iekšējos ūdeņos" 5.kārtā iesniegtajiem projektiem

Dati uz 30.03.2012.

Kārtā izsludinātais publiskais finansējums, LVL

100 000

Projektu iesniegumu pieņemšanas

kārta atvērta no 27.02.2012. - 15.12.2012.

Pasākuma mērķis ir zvejas attīstība iekšējos ūdeņos un konkurētspējas veicināšana, modernizējot zvejas infrastruktūru un iekārtas, uzlabojot zvejas produktu kvalitāti un samazinot negatīvo ietekmi uz vidi.

Atvērts no 09.03.2012. - 10.04.2012.

09.04.12 Atbildēt | Ziņot 0
parcopi.lv

Atkal nabaga Buļļupes zvejnieki teiks, ka viņiem tak i tā lieli izdevumi un, ka paši nemaz nadabū zivtiņu savā galdā uzlikt :)

Un būs kārtējais "zinātnieku" atzinums, ka zivju ir "daf**a" un vajag iemest vēl kādu murdu un tīklu....

10.04.12 Atbildēt | Ziņot 0
Nazis

Jātaisa atentāts pret tiem murdiem! :D

10.04.12 Atbildēt | Ziņot 0
marisvitins

Foe.

Skaidroju par Eiropas Zivsaimniecības fondu (EZF) un tā atbalstu. Pasākums „Zveja iekšējos ūdeņos” attiecas tikai uz rūpniecisko zveju. Tu pareizi citē mērķi. Finansēšanas periodā 2007.-2013. šim pasākumam iedalīti kopā 257 tūkst. Ls (salīdzinot ar 117 milj. Ls, kas pieejami nozarei kopā). Atbalstu var saņemt privātuzņēmēji (zvejnieki) vai pašvaldības. Līdzekļi paredzēti zvejas infrastruktūras uzlabošanai - zvejas piestātņu vai zivju izkraušanas vietu, laivu novietņu, zvejas aprīkojuma uzglabāšanas vietu būvniecībai vai rekonstrukcijai, bet netiek atbalstīta laivu, dzinēju zvejas rīku iegāde. Atbalsta saņēmējiem pašiem jālīdzfinansē daļa izmaksu (pašvaldībām – 10%, privātuzņēmējiem – 40%). Makšķerēšanas sfērai tiešs atbalsts no EZF nav paredzēts.

Tomēr ir pasākumi, kuros makšķerēšana var tikt veicināta netieši. Piemēram, pasākuma „Zivsaimniecības reģionu ilgtspējīga attīstība” ietvaros ir līdzekļi un iespēja attīstīt dažādus makšķerēšanu atbalstošus projektus, piemēram, makšķerēšanas skolu izveidi, zivju nārsta vietu aizsardzību un attīrīšanu, kuģu un kuteru pielāgošanu un infrastruktūras attīstīšanu makšķernieku vešanai jūrā, pakalpojumu nodrošināšana makšķerniekiem jūras piekrastē u.c. Vajag tikai uzņēmību un iniciatīvu. Arī atbalsts akvakultūras uzņēmumiem, kur ieguldīti lieli EZF līdzekļi, netieši veicina arī zivju resursu mākslīgo pavairošanu, jo atsevišķas audzētavas dod arī mazuļus izlaišanai dabiskajos ūdeņos. Tiešu atbalstu zivju resursu mākslīgajai atražošanai EZF nesniedz, izņēmums ir tikai ES mēroga programmas, piemēram, zuša krājumu atjaunošanas programma Eiropā (pasākumā „Ūdens faunas un floras aizsardzība un attīstība”).

12.04.12 Atbildēt | Ziņot 0
Foe
Foe :

Marisvitins,paldies par atbildi.Izejot no atbildēm pāris jautājumi;

,,pakalpojumu nodrošināšana makšķerniekiem jūras piekrastē u.c,,

Kā tas reāli ir domāts dabā?Jaunu ceļu izbūve,stāvlaukumu netālu no jūras.tualešu ierīkošana,atkritumu konteineru uzstādīšana un regulāra izvešana makšķernieku koncentrācijas vietās.Esošo aizliegumu-zvejas ceļa atvēršana visiem,nepamatoti uzstādīto aizlieguma zīmju likvidācija.ES to atbalstīs?

Otrs.

Sadaļa saucas-302 Ūdens faunas un floras aizsardzība un attīstība

Kaut kā veiksmīgi zem šīs sadaļas ir pabāzti zuši.Man nav personisku iebildumu pret zušiem,bet laikam ir arī citas zivis.Vai nebūtu loģiski,ja šajā sadaļā figurētu nosauktie 257 tūkstoši?Vai tiešām primārais ir-zvejas piestātņu vai zivju izkraušanas vietu, laivu novietņu, zvejas aprīkojuma uzglabāšanas vietu būvniecībai vai rekonstrukcija?

12.04.12 Atbildēt | Ziņot 0
Foe
Foe :

Varbūt būtu iespējams definēt-kurus jautājumus no iepriekš uzdotajiem ES atbalsta un kurus neredz?

www.copeslietas.lv/site/blogi/10...brauceji-1.htm

12.04.12 Atbildēt | Ziņot 0
Uz augšu
 
Creative templates for Google Ad Manager