Veidosim saturu kopā!
  • Jūsu novadā gaidāmas vai jau aizvadītas copmaņus saistošas aktivitātes?
  • Jums ir viedoklis par copmanim aktuālu tematu?
  • Esat izbaudījis aizraujošu copes piedzīvojumu?

Rakstiet mums! Pievienojiet attēlus (vai uzticiet tos piemeklēt CL redaktoram) un mēs nodosim Jūsu vēstījumu visai Latvijas copmaņu saimei!

Jaunākie komentāri

Seko līdzi

RSS barotne
Seko līdzi jaunākajiem CopesLietas.lv biedru rakstiem sev ērtā veidā izmantojot RSS barotni.
imations | 18.aprīlis 2012, 10:21 | 11 komentāri | 5818 skatījumi

Desmito tiesu - Zivju fondam

Katru gadu ar vien vairāk un vairāk tiek aktualizēta problēma par zivju resursiem un to aizsardzību, bet arī katru gadu ar vien mazāk un mazāk tiek veltīti finanšu līdzekļi zivju resursu pavairošanai un cilvēku algošanai, kam tiešais pienākums ir veikt šo zivju aizsardzību. Vispārzināma aksioma ir tā, ka samazinoties kontrolei pieaug bezkontrole - maluzvejnieku tīkli, nemēra zivis lomos, makšķerēšana neatļautās vietās un laikos. Var minēt, ka Latvijā ir izveidota sabiedrisko inspektoru institūcija un sabiedriskiem inspektoriem ir piešķirtas lielas pilnvaras, salīdzinoši ar citām Eiropas valstīm, bet sabiedriskais inspektors galvenokārt ir hobijs, izklaide un tikai nedaudz tiesiskās apziņas. Lai nopietni pievērstos ūdeņu aizsardzības problēmām nepieciešams pieiet šim jautājumam profesionāli - algojot profesionālus inspektorus, kas veic un organizē zivju resursu aizsardzību ar sabiedrības un sabiedrisko inspektoru palīdzību. Maluzvejniekos un negodprātīgos makšķerniekos visatļautības sajūtu rada tieši šādu personu trūkums Latvijā, kas spēj organizēt tautas masas un sabiedriskos inspektorus uz konkrētu uzdevumu veikšanu, kā zivju resursu aizsardzība. Viens inspektors, kas māk komunicēt ar cilvēkiem, organizēt to darbu un ievākt informāciju ir daudz vairāk vērts nekā desmit citi inspektori, kas vienreiz mēnesī aizbrauc līdz ūdeņiem un secina, ka viss ir Ok.

Desmitā tiesa ir viens no Bībelē atrodamiem ziedošanas principiem, kas ir universāls un ģeniāli taisnīgs cauri visiem laikiem. Tāpat kā Bībeles veidošanās pirmsākumos, tā arī šobaltdien šis princips nav zaudējis efektivitāti. Daudzi zinoši speciālisti gan ekonomikā, tā teoloģijā un citās nozarēs atzīst, ka šis princips ir labs. Šo principu var veiksmīgi piemērot risinot finanšu problēmas saistībā ar zivju resursiem un to aizsardzību, tādā veidā, ka katrs makšķernieks no sava makšķerēšanas inventāra kopējām izmaksām ir iemaksājis 10% Zivju fondam. Tieši 10% iemaksas no makšķerēšanas aprīkojuma ir šis finansēšanas avots, nevis gada maksa par makšķernieku karti. Daudzi uzskata, ka samaksājot 10 Ls gada maksu visi Latvijas zivju resursi viņiem ir parādā savu eksistenci un jūtas kā mecenāti, kuru priekšā visiem būtu jāklanās.

Var runāt par vairākiem desmitās tiesas iegūšanas veidiem finansiālo problēmu risināšanai:

1. nodeva būtu jāmaksā no preces vērtības ievedot preci Latvijā,

2. nodeva būtu jāmaksā no preces vērtības pārdodot preci Latvijā,

3. vai arī fiksēta samaksa par gabaliem atkarībā no preces veida.

Daudzi makšķerēšanas lietu torgaši var sākt klaigāt, ka tādejādi tiks pacelta makšķerēšanas lietu cena un viņi cietīs zaudējumus, jo visi tagad makšķerēšanas mantiņas sāks pirkt no Ebay. Šeit būtu nepieciešams norādīt, ka caurmērā makšķerēšanas lietu uzcenojums Latvijā ir skaitlis ar divām un vairāk nullēm. Tādēļ nopirkt lētākas plastmasas mantiņas ar iekšā grabošām metāla lodītēm no Ebay jau tagad ir lētāk.

Rodas jautājums cik liela nodeva būtu jāmaksā zvejniekiem? „Latviensis vulgaris” momentā izteiktu domu, ka zvejniekiem jāmaksā desmit reizes vairāk nekā makšķerniekiem, bet tas ir „Latviensis vulgaris” iedzimtais instinkts, ka viss ko dara citi ir slikti un līdz ar to „Latviensis vulgaris” sāk sirgt ar neciešamām skaudības un nenovīdības lēkmēm.

Zvejniekiem vispār nav jāmaksā šāda veida nodeva, jo zvejnieki ir komercpasākums un zivis tā ir prece, kuru viņi nozvejo un no tā gūst ienākumus. Par komercdarbības veikšanu Valstij ir jāmaksā nodokļi (ja kāds to nedara tad tā ir VID nolaidība, nevis nemaksātāju meistarība), respektīvi, viņi rada virsvērtību ar savu darbību zvejojot zivis atšķirībā no makšķernieka, kas samaksājot nieka 10 Ls var gandrīz visu gadu smelt zivis no Latvijas ūdeņiem.

Sen ir pagājuši tie laiki, kad daba rūpējās par cilvēku, tādēļ ir pienācis laiks arī makšķerniekiem, kas ķer zivis prieka ne izdzīvošanas pēc, desmito tiesu no savu makšķerēšanas mantiņu vērtības atdot zivīm.

 
 
Novērtē rakstu:
  • Vērtējums ir 1.5 no 5
(8 balsis) - lai vērtētu, nepieciešams reģistrēties
[11] Komentāri | dilst | aug
 
Malikis2011

Nu tu dabūsi no makšķerniekiem, ka aizskāri viņu svētās tiesības iet un smelt zivis par 10Ls gadā :D

18.04.12 Atbildēt | Ziņot 0
Noris

Piedod, fantazēt jau var, bet tas nerisina nevienu problēmu. Makšķernieki finansēs resursu atjaunošanu, zvejnieki zvejos un maksās nodokļus :)? Ja nu es pērku copes rīkus sienas dekorēšanai?

Ko darīt jau ar esošiem rīkiem, man viņi būs jādeklarē :)? Vai tad mums nodokļu par maz? Nu nekur mēs bez normālas LM neliksimies. Pasaulē ir daudzi sakarīgi modeļi!

Komercpasākums zvejniecība valsts iekšējos ūdeņos pilnībā jāaizliedz, izņēmums pētniecība, nēģi, vaislas materiāla iegūšana.

18.04.12 Atbildēt | Ziņot 0
ruukiitis

imations - nepatīk man nekrietni cilvēki.

iekšzemes zvejniecību vajadzētu aizliegt, maliķus izķert un tad jau domāt kā vēl apkāst tos kas godīgi makšķerē.

18.04.12 Atbildēt | Ziņot 0
Foe
Foe :

Jā,izklausās skaisti,būs Bībelē minētā 10 tiesa,būs zivju pārpilnība.

Nedaudz fakti;

1.Jau patlaban no Zivju fonda lielākā daļa naudas vienkārši aiziet budžetā. Kādam ir ilūzijas, ka pēkšņi kaut kas mainīsies un šī 10 tiesa nonāks zivju resursu papildināšanai?

zinas.nra.lv/latvija/45914...rdejotajam.htm

ltvzinas.lv/?n=video&id=4216

2.Nez kāpēc 5 pašvaldību vadītāji parakstīja vēstuli Rīgas mēram pieprasot atcelt šo virsvērtību ražotāju darbību. Tika piespiesti to darīt, stulbeņi, kas neko nejēdz no pareizas apsaimniekošanas?

www.zz.lv/portals/latvi...l?xml_id=36466

www.diena.lv/latvija/novad...-lasi-13933448

3.Doma,ka makšķernieks tagad maksās vēl vairāk, bet zvejniekam vispār būtu maksa jāatceļ, man iepatikās;)Tie taču ir labdari, jo ražo virsvērtības produkciju.

Bet kāpēc ir diskriminācija.Palielinam labdaru skaitu.

Atceļam aizliegumu makšķerniekiem pārdot savus lomus, un citus ierobežojumus ? Atbilstoši zvejniekiem, kuru kvotas tiek rēķināts metros nevis kg, arī makšķernieka ierobežojumi būtu piemēram ,kopējais ģimenes locekļu daudzums vai personīgais dzīvssvars.Kas tie par dumjiem ierobežojumiem- skaits, svars,izmēri.

Tad arī viņi automātiski kļūtu par komercdarbiniekiem, kuriem neko maksāt nevajag, jo viņi taču ražos virsvērtību. Makšķernieku[nodokļu] kartes pārdos VID, un visi kļūsti par individuālajiem komersantiem.Nozare sakārtota;)

Un vispār, Latviju ar zivīm var nodrošināt Eiropa . [ES finansējumi zivju ātrākai izķeršanai, SVF atbalsts inspektoru algas un skaita samazināšanai]

18.04.12 Atbildēt | Ziņot 0
Hotentots

Man viens teikums gan likās...hm... dīvains.

"atšķirībā no makšķernieka, kas samaksājot nieka 10 Ls var gandrīz visu gadu smelt zivis no Latvijas ūdeņiem" - atļaušos pajautāt, cik tad maksā vidēji tīkla licence? Tā nebūs nesamērīgi augsta cena salīdzinot ar šiem 10 latiem.

Pie tam jārēķinās, ka makšķernieki nevar izkāst ūdeņus tā pavisam vienkārši - ir tak jāsēž klāt pie makšķerrīkiem un tās jāķer. Ne visiem ir iespēja caurām dienām kvertnēt pie ezera un izķert visas zivis. Tīklam klāt gan nevajag sēdēt...

Jā, piekrītu, ka vidējais statistiskais makšķernieks gadā saķer vairāk zivju par ieguldītajiem 10 latiem, taču vai zvejnieki nedara tāpat?

18.04.12 Atbildēt | Ziņot 0
E-Bergmanis

Es bez šādām 10 tiesām pats būtu ar mieru ielaist zivis tajās ūdenstilpnēs kurās makšķerēju, bet zinot kā darbojas maliķi man rokas neceļas...

18.04.12 Atbildēt | Ziņot 0
JurijS

Makskernieki ne tuvu neizsmel zivis tik daudz kaa zvejnieki, tas ir fakts, un atskiriba no makskerniekiem, licenzes maksu zvejnieki var atgut viena reize. Es butu par to, lai zvejot aizliegtu iekshejos udenos, divkarshotu kontroli un maksu zvejniekiem. Tas ir absurds, ja salidzina nozveju ar tikliem un makskeri.

19.04.12 Atbildēt | Ziņot 0
gapp
gapp :

Kaimiņam tīkla licence Tāšu ezerā maksāja smieklīgu naudu, neatceros vairs konkrēti, bet ka tikai nebija kkādi 15 Ls (pensionārs). Un citā reizē ap 50 līņiem izceļot, izmēru, protams, nešķirojot, visi ir ēdami. Kāda gan te runa par vienlīdzību?

19.04.12 Atbildēt | Ziņot 0
gapp
gapp :

Un par tām licencēm, vai tad nav vairs pašpatēriņa zvejas licences? Un cik no tām tiek izmantotas pašpatēriņam, nevis nelegālai komercdarbībai?

19.04.12 Atbildēt | Ziņot 0
Cukurs75

Stulbākais šajā tekstā-pieminēt desmito tiesu,tipa Bībelē tā teikts un tas baigi taisnīgi strādā,blā,blā,blā...

Taisnīgi-parazītiski uz kakla sēžot?:D

19.04.12 Atbildēt | Ziņot 0
Tonis

A ko,gaiša doma,kādēļ gan nesamest?....:DDD.

23.04.12 Atbildēt | Ziņot 0
Uz augšu
 
Creative templates for Google Ad Manager