Veidosim saturu kopā!
  • Jūsu novadā gaidāmas vai jau aizvadītas copmaņus saistošas aktivitātes?
  • Jums ir viedoklis par copmanim aktuālu tematu?
  • Esat izbaudījis aizraujošu copes piedzīvojumu?

Rakstiet mums! Pievienojiet attēlus (vai uzticiet tos piemeklēt CL redaktoram) un mēs nodosim Jūsu vēstījumu visai Latvijas copmaņu saimei!

Jaunākie komentāri

Seko līdzi

RSS barotne
Seko līdzi jaunākajiem CopesLietas.lv biedru rakstiem sev ērtā veidā izmantojot RSS barotni.
imations | 7.maijs 2012, 21:39 | 101 komentārs | 14001 skatījums

Varkaļu kanāls vai licencētā makšķerēšana bāleliņu stilā.

Jūrmalas dome ir pilnvarojusi biedrību „Vides aizsardzības asociācija" līdz 2012.gada 31.decembrim ieviest licencēto makšķerēšanu Varkaļu kanālā.

Iepazīstoties tuvāk ar saistošiem noteikumiem „Par licencēto makšķerēšanu Varkaļu kanālā", ko Jūrmalas dome plānoja izskatīt 03.05.2012. man tie šķiet drusku savdabīgi.

Varkaļu kanāls, kā tāds savieno Lielupi un Babītes ezeru un atrodas divu pašvaldību teritorijās Jūrmalas pilsētas un Babītes novada. Uz šo brīdi licencētā makšķerēšana plānota ieviest tikai Jūrmalas pilsētas pusē. No Ventspils šosejas uz Babītes ezera pusi jānoiet kādi 170 m un tur vairs nav LM zona un pārējais kanāls līdz Babītes ezera stingrā lieguma zonai - gandrīz pus kilometra garumā ir brīvi izmantojams. Lai vispār varētu organizēt šādu LM nepieciešams iesniegt arī BIOR atzinumu, ka šis LM pasākums ir pamatots. Varbūt BIOR atzinumā tā arī ir teikts, ka visas zivis atrodas tieši Jūrmalas pilsētas pusē līdz ar to Varkaļu kanāls dalāms pēc administratīvā iedalījuma, jo visi zina, ka BIOR vajadzības gadījumā Buļļupes murdus un vadu vilkšanu iekšējos ūdeņos arī uzskata par zinātniski pamatotām un pareizām lietām.

Cerams, ka LM organizētāji uz teritoriju robežas uzstādīs informatīvu zīmi, ka „Normāli puikas makšķerē tikai LM pusē, bet sākot no šīs vietas makšķerē tikai lūzeri". Interesanti, kādu risinājumu VAA piedāvās, kad LM tiks ieviesta arī Babītes novada teritorijā. Vai būs divas dažādas LM vietas kanālā, kas ir tikai ap 800m garš vai arī kāda cita „biedrība" paspēs uzlikt savu ķepu kārtējiem ūdeņiem ?

Pēc nolikuma licences LM varēs nopirkt četrās vietās. Tika tās vietas tā patāli atrodas no tā kanāliņa - divas Jūrmalā otrpus Lielupes, viena Rīgā un viena tuvākā Piņķos tā ap 6-7 km uz vienu pusi no Varkaļu kanāla. Vai tik tiešām biedrība, kas organizē LM var tikai iekasēt naudu, bet nespēj sniegt servisu makšķerniekiem piedāvājot licences iegādāties internetā vai vienkārši uzstādot ceļa malā parking automātu, kura biļetes arī būtu šīs licences. Šādi perspektīvi risinājumi ir tikai un vienīgi atkarīgi no politiskās gribas un finansēm, bet, ja nav ne viena, ne otra, tad arī nekas nesanāk.

Nolikumā par LM ir arī punkti, kas mani vienkārši fascinē: „22. Visiem makšķerniekiem uzreiz pēc zivs noķeršanas loms jāreģistrē licences otrajā pusē pēc norādītas formas (zivs suga, skaits, svars- skatīt 9.pielikumu)." un „23. Ja lomu uzskaites tabulā nepietiek vietas, ierakstus iespējams pārnest jaunā lapā pēc licences otrā pusē esošā parauga." Tagad kā es noķeru zivi es sāku krāmēties ap svariem, papīriem, rakstāmrīkiem utt., bet ja man nav kur vairāk rakstīt es ierakstus „pārnesu" (laikam kā akmeņus vai ķieģeļus), pirms tam grāmatnīcā iepērkot papīru un lineālu ar ko uzzīmēt tabulu.

Interesants ir punkts: „7.1. Atļauts makšķerēt ar trīs makšķerēm (jebkura tipa ziemas vai vasaras makšķere ar vai bez spoles, spinings, izmantojot dabīgo vai mākslīgo ēsmu), katrai ne vairāk kā trīs āķi." Kur ir normatīvais akts, kas nosaka kas ir ziemas vai vasaras makšķere, kas ir spinings? Man šķiet, ka ziemas makšķere ir baltā krāsā, bet vasaras zaļā, bet spinings vispār ir mistiska lieta.

Punkts: „7.2. No kopējā makšķeru skaita aizliegts makšķerēšanai izmantot vairāk kā vienu makšķeri ar dabīgo ēsmas zivtiņu vai tās atdalītu gabaliņu.". Atrisinājums vienkāršs - mums nebūs ēsmas zivtiņu, bet gan dabiskās mānekļu zivtiņas vai dabiskās pievilinātāj zivtiņas, turklāt liksim nevis gabaliņus, bet gabalus un uz katru no trīs atļautiem āķiem.

Punkts:"7.3. Licencētā makšķerēšana atļauta tikai gaišajā diennakts laikā, ne agrāk kā vienu stundu pirms saullēkta un ne vēlāk kā vienu stundu pēc saulrieta." Atbilstoši Zvejniecības likuma 10. panta 1. daļai „Katram Latvijas Republikas iedzīvotājam ir tiesības nodarboties ar amatierzveju - makšķerēšanu - visos Latvijas Republikas ūdeņos, ja tajos amatierzveja - makšķerēšana - nav aizliegta" aizliedz makšķerēšanu „Zemkopības ministrija, pamatojoties uz Eiropas Savienības tiesību aktu prasībām, kā arī zinātniskajām vai Dabas aizsardzības pārvaldes rekomendācijām, pēc saskaņošanas ar Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju". Kaut kāds kantoris, kas negrib kontrolēt licencēto makšķerēšanu nakts laikā, bez pamatota iemesla nevar aizliegt makšķerēšanu, jo tādēļ jau tiek pirktas licences, lai makšķerētu to zivi un tur kur to nevar darīt.

Vēl var pieminēt pāris amizantu punktu:

p."36. Kontrolējošās personas makšķerēšanas, vides aizsardzības pārkāpumu gadījumos, par kuriem noformēts administratīvo pārkāpumu protokols, ir tiesīgi anulēt makšķerēšanas licenci." No LAPK 7.p.1.d. „Nevienam nevar piemērot ietekmēšanas līdzekli par administratīvo pārkāpumu citādi kā uz likuma pamata un likumā noteiktajā kārtībā.",

p. „19. Visi licenču īpašnieki tiek reģistrēti (vārds, uzvārds) licenču iegādes vietās licencētās makšķerēšanas datu bāzes izveidei un licenču realizācijas analīzei." Pirms kaut ko tādu rakstīt būtu vērts iepazīties ar Patērētāju tiesībām un par šādu datu bāžu reģistrāciju painteresēties Datu valsts inspekcijā.

p. utt., utt.

Bet punkts „33. Licencētās makšķerēšanas vietā darbojas organizētāja ierīkota video novērošana maluzvejniecības novēršanai." ir izcils, šādas VAA biedrības ierīkotas video novērošanas vajadzētu izvietot visā Latvijā, lai novērstu laupīšanas, zādzības, slepkavības un galvenais cilvēku stulbumu.

 
 
Novērtē rakstu:
  • Vērtējums ir 3 no 5
(8 balsis) - lai vērtētu, nepieciešams reģistrēties
[101] Komentāri | dilst | aug
 
Nazis

imations - Labs palags! Ja jau tik daudz esi izstudējis tad arī noteikti zini ka Babītes pusei arī ir tāds pats nolikums un tas tikai laika jautājums jo arī Babītes pašvaldība pilnvaroja VAA organizēt LM. Par zīmēm vari nesatraukties mēneša laikā būs saliktas un peldošas bojas arī. Licenču iegāde pagaidām būs kāda ir, tiklīdz būs labs piedāvājums par elektronisko licenču izplatīšanu tad būs arī elektroniskā veidā. Par automātiem neiedomājos, tur nu gan tev taisnība. Rīt sākšu meklēt!

Zivju reģistrācijas tabula ir obligāta prasība jo mēs aizpildītās licences sūtam BIORam un šie apkopo datus. Ķādām vajadzībām noteikti zini. Tas nozīmē ja tāda prasība ir tad jāpilda.

Makšķeru veidi nekur nav aprakstīti, tādēļ vari ziemā mētāt arī spiningu un vesalus trīs. Ēsmu Tu vari saukt kā vien vēlies, bet vairāk nebūs tā ka cilvēks sēž ar 8 makšķerēm un visas uz dzīvo.

par makšķerēšanas laikiem domas dalās, man jau patiktu ka varētu makšķerēt arī nakts laikā, bet citi uzskatija ka nevar, vismaz sākumā nē! Saistošos noteikumu izpildi kontrolē nejau kautkāds kantorītis, bet visas nolikumā minētās iestādes.

Par amizantajiem punktiem. Teiksim nēsi aizpildijis lomu tabulu ir LM kur atkārtoti Tev nepārdos licenci kamēr nenodosi. Es gan nezinu kā tas izpaužās dabā. citur ņem kādu latu pa virsu licences maksai, ja neatgriez tad pats vainīgs.

imations - citās LM vietās pat personas kodu raksta, nevienam makšķerniekam nav bijusi problēma, arī šīs licences un to kopijas nemētājās.

Par video novērošanu droši varu teikt ka jau labu laiku strādājam ar video un netikai Varkaļu kanālā, bet arī Pļaviņu HESa LM, un Rīgas HESa LM, vienkārši perfekti. Vēl iegādājāmies Mobīlo koameru kuru piestiprinam jebkur pie koka un var novērot kurš kādus brīnumus dara. Tas attiecās netikai uz LM bet vispār uz kontroles pasākumu kā tādu! Bet toties Tu tagad zini un zemmēru nebāzīsi ķešā!

Tu aizmirsi vairākus interesantus punktus, teiksim par attālumu no makšķerēm, tie ir 25m.

Nedrīkst kurināt ugunskurus, tam neparedzētās vietās. nedrīkst piemēslot.

Un viss pārējais laikam tāpat kā makšķerēšanas noteikumos.

Tā kā paskatīsimies kas no tā visa sanāks. '

No 3 jūnija sāksie LM Varkaļu kanālā.

imations - es Tev atļauju nepirkt licenci un nemakšķerēt.

07.05.12 Atbildēt | Ziņot 0
Vikings

Pag, kāda vella pēc Varkaļu kanālā nedrīkst copēt naktī? Kur tad kaifs no nakts copes ar sēdēšanu pie ugunskura, apkārt esošo atkritumu sadedzināšanu un copes šarma?

08.05.12 Atbildēt | Ziņot 0
Zvaigzne

Divi vienkārši jautājumi:

1) Uzrakstiet kā vārdā LM būtu ieviešama? (Noliekot malā to, kas rakstīts MK noteikumos par LM.)

2) Ko ar LM ieviešanu gribat sasniegt?

08.05.12 Atbildēt | Ziņot 0
urmaas

Vikings

"Kaifs" ir tāds,ka paši LM ieviesēji jau dienas copi nevarēs izkontrolēt.Kur nu vēl nakts copi.Palasot LM ieviesēju domas un vēlmes sanāk ka - LM ievieš tikai kapeikas kāsšanai.Kurš "reklamē",ka to kapeiku tērēšot maliķu ķeršanai,kurš kabatā bāzšanai.Pa lielam,LM ieviesšanai nav nekā kopēja ar zivju resursu aizsardzību un pavairošanu.LM ieviesšana ir makšķernieku skaita ierobežošana publiskajos ūdeņos.

p.s.

Tās ir manas domas.Tā nu es to saprotu,jo pretējo vēl neviens LM ieviesējs nav pierādijis,ne ar darbiem,ne ari kā savādāk.

:)

08.05.12 Atbildēt | Ziņot 0
Tonis

Man tāds kautrīgs jautājums,vai auto stāvvietas,atkritumu urnas , atpūtas vietas ar galdiņiem,tualetes, - tiks ierīkotas?

08.05.12 Atbildēt | Ziņot 0
urmaas

Man tāds kautrīgs jautājums,vai auto stāvvietas,atkritumu urnas , atpūtas vietas ar galdiņiem,tualetes, - tiks ierīkotas?

Šodien, 09:20

Ar šīm lietām taisot biznesu,nemaz LM nav jāievieš.Jānoslēdz tik līgums ar zemes īpašniekiem par tiem piederošo zemes izmantošanu un ar pašvaldībām par CŪKMEŅU atstāto atkritumu izvesšanu un utilizēšanu.

08.05.12 Atbildēt | Ziņot 0
RolisLiepaja

Jūs tur ko dir..t un mēslot taisaties vai makšķerēt ? :DDD

08.05.12 Atbildēt | Ziņot 0
Tonis

-Reizēm makšķerējot sagribas arī padirst...

08.05.12 Atbildēt | Ziņot 0
RolisLiepaja

MAXIMĀ tagad pamperiem lielas atlaides :)))

08.05.12 Atbildēt | Ziņot 0
Tonis

Tos tagad komlektā ar licenzēm izsniegs?

08.05.12 Atbildēt | Ziņot 0
RolisLiepaja

Gan jau uzliks kādu urnu, kas vienlaicīgi izpilda tualetes funkcijas :))

Ja tā nopietni- tad es pat savā ciemā esmu dzirdējis ka Varkaļu kanāls bija paraugs kā nedrīkst makšķerēt ....

08.05.12 Atbildēt | Ziņot 0
urmaas

Rolis

Brauc un ielūri to pasācienu tagad.Pēc tam būs par naudu(LM)!!!

:D

08.05.12 Atbildēt | Ziņot 0
RolisLiepaja

Urmass- esi čalis un nofilmē, vēlāk iemeti Copeslietas.lv :) Apsolos nolūrēt pa kādu brīvu brīdi :)

08.05.12 Atbildēt | Ziņot 0
urmaas

Rolis

Mans "cūku kūtī" necopē.Pat nestāju nost,lai nepiesmirdinātu autiņu.

08.05.12 Atbildēt | Ziņot 0
Nazis

Varu drusku pakomentēt, urmaas pats pirmais punkts- 1.1. Šis nolikums attiecas uz makšķerēšanas zonu Varkaļu kanālā Jūrmalas pilsētas pašvaldības administratīvajā teritorijā, kas, saskaņā ar Civillikuma 1102. panta I pielikumu, ir privātie ūdeņi, kuros zvejas tiesības pieder pašvaldībai.

Tie ir privātie ūdeņi! Sākumā pastāvēja jautājums ka vispār jāslēdz šī vieta un basta, bet izlūdzāmies lai ievieš LM. Tur klāt visas visus šos sūdus arī jāsavāc, un nejau es viņus metu bet gan tie apzinīgie makšķernieki. Būs tur gan miskastes, gan tualetes un video kameras :D ! Paldies šitiem visiem lielajiem runātājiem par palīdzību lielajā talkā, Atnāca tieši viens makšķernieks. Man prieks par labo atsaucību. Par kontroli paskatīsimies, kas būs un cik bieži! :D

Tonis. Jūrmalas teritorijā no brauktuves nobraukt zaļajā zonā jau gadu 30 nedrīkst, un pagaidām tur stāvlaukuma nav. Būs arī tādas zīmes!

Reāli pēc visiem novērojumiem tie dirsēji ir tie paši makšķernieki tikai nejau vietējie, bet kautkā vairāk izskatās no Rīgas puses, visbiežāk sastaptie pārkāpēji Imanta, Bolderāja.

RolisLiepaja- Pie Tevis dzird vēl sīkumus, aizbrauc un paskaties kas tur notiek!

Jā, aizmirsu pateikt, ka zem tilta un no tā makšķerēt arī nevarēs. :D tas arī slikti!

08.05.12 Atbildēt | Ziņot 0
urmaas

Nazis

Privātais vai pašvaldības ir divi dažādi jēdzieni!

To ka talkas dienā tur,varkalītī, ieradās viens makšķernieks,tā ir dzīve.Man pietiek ari ar "savu copes vietu" sakārtošanu.Es neesmu tiesīgs kādu nelaist tajās vietās copēt un netaisos to darīt.Jo tās vietas ir publiski pieejamas,kaut ari skaitās pašvaldību īpašumi un ne tikai.Bet neparto ir runa.

:)

08.05.12 Atbildēt | Ziņot 0
Nazis

Par ko tad spriežam???

08.05.12 Atbildēt | Ziņot 0
JurijS

Esmu par. Pats neesmu tur nekad makskerejis, bet pec nostastiem, ari negribetu. Loti labi, ka zivigu vietu kads sakarto. Un ja licenzes maksa ir demokratiska un tiks nodroshinata kartiba, ieguveji bus visi.

08.05.12 Atbildēt | Ziņot 0
Nazis

JurijS - tagad piz..... būs tev, apēdīs ar un bez sāls. Tu nezini kura lauciņā iepidžināji akmeni. Laikam vienīgais esi kurš šeit atļāvās pateikt ka esi par! :D

Tālāk redzēsim ko kā mēs spēsim izdarīt.

08.05.12 Atbildēt | Ziņot 0
JurijS

Nezinu kaa parejie, bet esmu gatavs maksat, lai pie udeniem ir kartiba, it seviski vietas, kur uz udeni ir liels presings. Skiet dala joprojam dzivo komunisma. Visa domashana ir griste, nodoklus maksat negrib, bet sagaida palidzibu no valsts, neticami, bet fakts!:)

08.05.12 Atbildēt | Ziņot 0
 
Uz augšu
 
Creative templates for Google Ad Manager