Veidosim saturu kopā!
  • Jūsu novadā gaidāmas vai jau aizvadītas copmaņus saistošas aktivitātes?
  • Jums ir viedoklis par copmanim aktuālu tematu?
  • Esat izbaudījis aizraujošu copes piedzīvojumu?

Rakstiet mums! Pievienojiet attēlus (vai uzticiet tos piemeklēt CL redaktoram) un mēs nodosim Jūsu vēstījumu visai Latvijas copmaņu saimei!

Jaunākie komentāri

Seko līdzi

RSS barotne
Seko līdzi jaunākajiem CopesLietas.lv biedru rakstiem sev ērtā veidā izmantojot RSS barotni.
Zvaigzne | 31.oktobris 2012, 20:24 | 6 komentāri | 3300 skatījumi

Makšķerniekiem ne/patīk HES?

  • Personīgas pārdomas izraisīja nesen vienā žurnāla novembra numurā lasot par to, ka mazie Hes nemaz tik slikti nav. Palika tā jocīgi, īpaši, pēc apgalvojuma, ka sabiedrība neadekvāti uztverot visu, kas ar tiem saistīts dēļ mistiskā klauna Krastija. Gribētos ar šo klaunu iepazīties, jo līdz šim nezinu indivīdu, kurš spēj nodrošināt tādu lobiju un publicitāti, kura spēj nostādīt sabiedrību pret veselu nozari. Sāku domāt, varbūt tiešām šī enerģija ko mums dod mazie Hes ir videi draudzīga. Bet ko nozīmē videi draudzīga saimniekošana – pēc definīcijas saimniekošana, kura nemaina dabā notiekošos procesus. Piebilstu, ka droši vien arī tādas darbības, kas samazina nodarīto ļaunumu dabai. Hes gadījumā vai vispār aizsprostu gadījumā dabā notiekošie procesi tiek pamatīgi ietekmēti. Šāda veidojuma lejtecē ūdens daudzums samazinās, zivju dzīvošanas un nārsta vietas izzūd, augštecē tiek uztaisīts dīķis, kur ūdens sasilst, tiek apstādināta zivju dabīgā migrācija. Iespējams nepārzinu novitātes šajā rūpalā un ir izgudrots, kas ultra moderns. Bet šaubos, jo kā rādīja vienā makšķernieku raidījumā, upes tecējumu var sabojāt nepareizi iesviests akmens.
  • Tiešām pie vainas ir klauns Krastijs? Es, piemēram, esmu redzējis tikai tās negatīvās izmaiņas ko šādas lietas ir ieviesušas. Dzirdēts ir ne tikai par HES, bet arī aizsprostu (pēdējais zināmais gadījums ar Vaives upes piesārņošanu) īpašnieku izdarībām. Piedodiet, Krastijs te nav vajadzīgs, augstāk minēto ietaišu īpašnieki paši vaiga sviedros cenšas, lai makšķernieki un pārējā sabiedrība viņus neuztvertu adekvāti. To kārtējo reizi apliecina viens raksts, zemāk.

  • Vides pārvaldei iesniedz trīs protokolus par Ogres HES darbu

Pašvaldība ir iesniegusi izvērtēšanai dienesta Lielrīgas Reģionālajai vides pārvaldei trīs protokolus par Ogres hidroelektrostacijas (HES) darbu, kas, pēc vietējo iedzīvotāju un pašvaldības domām ir pretrunā ar noteikumiem un izraisa plūdu. Pašvaldība arī vienojās ar vides speciālistiem par stingrāku Ogres HES darba uzraudzīšanu, vēsta ”Ogres Fakti”.

Ogres novada domes priekšsēdētājs Edvīns Bartkevičs un domes vides speciālists Aivars Bigačs pirmdien apmeklēja Valsts vides dienesta Lielrīgas Reģionālo vides pārvaldi un vienojās par sadarbību HES uzraudzībā.

Reaģējot uz iedzīvotāju sūdzībām par Ogres HES, iespējams, izraisītajiem plūdiem, pašvaldība ierosinājusi mainīt HES ekspluatācijas noteikumus, lai ūdens līmenis Ogres upē tiktu pazemināts jau ledus veidošanās laikā. Vides pārvalde gan secinājusi, ka visas ar HES darbību saistītās problēmas izraisa tas, ka netiek ievēroti jau šobrīd spēkā esošie noteikumi. Pēdējo mēnešu laikā par HES ekspluatācijas noteikumu neievērošanu jau sastādīti trīs protokoli.

Noteikumu izpildi nu stingri uzraudzīs vides speciālists sadarbībā ar Ogres novada pašvaldības policiju, kuri gan šajā gadījumā nav tiesīgi piemērot sodus. Tos var piemērot vides pārvalde, kurai pēc pirmdien panāktās vienošanās tiks nosūtīti sastādītie protokoli.

Arī iedzīvotāji aicināti pašvaldībai ziņot par iespējamajiem noteikumu pārkāpumiem. Tikai gadījumā, ja spēkā esošo HES ekspluatācijas noteikumu ievērošana neatrisinās ar HES darbību saistītās problēmas, var tikt vērtēta iespēja noteikumus mainīt.

  • (Avots: www.delfi.lv, 31. oktobris 2012)

p.s. varbūt Jums ir kāds pozitīvs piemērs saistībā ar Hes vai dambjiem?

 
 
Novērtē rakstu:
  • Vērtējums ir 4.75 no 5
(4 balsis) - lai vērtētu, nepieciešams reģistrēties
[6] Komentāri | dilst | aug
 
nelietigais

Nē,pozitīvu piemēru nebūs!Bet negatīvo gan mēģināšu aprakstīt.

Ir neliela foreļupīte,saucas Veseta,un vairākus gadus atpakaļ, mazo hesu buma laikā uz šīs upītes arī tika uzsliets kautkāds aizdomīgs hesiņš!Cik gadus braukāju garāmesmu novērojis kad šis hesiņš nestrādā,aizdambē tik upi!Ir reizītes kad sāk niezēt nagi,un rodas vēlēšanās šo hesu uzraut gaisā,upi tik aizsprosto.Ja kādam ir interese,tad šis dīvainais hesiņš atrodas Aiviekstes novadā,Krievciemā kur Veseta ietek Aiviekstē.Vai braucot pa ceļu no Pļaviņām uz Madonu.....

02.11.12 Atbildēt | Ziņot 0
valnaans

Nu jau sena un aktuāla tēma.

02.11.12 Atbildēt | Ziņot 0
Brusis

. Pēdējo mēnešu laikā par HES ekspluatācijas noteikumu neievērošanu jau sastādīti trīs protokoli.

Noteikumu izpildi nu stingri uzraudzīs vides speciālists sadarbībā ar Ogres novada pašvaldības policiju, kuri gan šajā gadījumā nav tiesīgi piemērot sodus. Tos var piemērot vides pārvalde, kurai pēc pirmdien panāktās vienošanās tiks nosūtīti sastādītie protokoli

Laikam pat nevajag komentēt.viens nav tiesīgs,otrs varbūt kādus 20 ls sodu uzliks.Un visi tuvumā dzīvojošie un makšķernieki ar HES ir apmierināti.Nu tad viss ok,būvējiet nākamos.

POKA JESTJ BARANI IH NADO STRIČ

04.11.12 Atbildēt | Ziņot 0
Cukurs75

Var tikt vērtēta iespēja noteikumus mainīt-šitas izraisa smieklus!

Tas,ka lielākā daļa hesu(es tā saku jo varbūt jau starp visiem ir kāds apzinīgais,godīgais:D ) čakarē upi,nevienam nav noslēpums!

Paskatieties kā Abavas augštece ir izvarota pie Sātiem-līmenis dienas laikā lēkā pa 30-40 cm (varbūt pat vairāk)vismaz reizes 5as!!!

Upe aizaug kā tāda vecmeitas kājstarpe...

Bet kam ta tas interesē?

09.11.12 Atbildēt | Ziņot 0
Sieks

Tukša runāšana, jo daļa no mazo HES vismaz Latgalē pieder politiķiem vai to radiniekiem. Painteresējieties, kam pieder Ciriša HES uz Tartaka upes ! Tad pār jums nolaidīsies Atklāsme, ar ko nodarbojās Kalvītis, būdams Valsts Galva. Bet lai nebūtu interešu konflikta, oficiāli tas pieder viņa sievai.

24.11.12 Atbildēt | Ziņot 0
Spinings25

Kads varetu pieversties hesam Iecava uz Iecavas upites. Pilnigs bardaks!

25.11.12 Atbildēt | Ziņot 0
Uz augšu
 
Creative templates for Google Ad Manager