Veidosim saturu kopā!
  • Jūsu novadā gaidāmas vai jau aizvadītas copmaņus saistošas aktivitātes?
  • Jums ir viedoklis par copmanim aktuālu tematu?
  • Esat izbaudījis aizraujošu copes piedzīvojumu?

Rakstiet mums! Pievienojiet attēlus (vai uzticiet tos piemeklēt CL redaktoram) un mēs nodosim Jūsu vēstījumu visai Latvijas copmaņu saimei!

Jaunākie komentāri

Seko līdzi

RSS barotne
Seko līdzi jaunākajiem CopesLietas.lv biedru rakstiem sev ērtā veidā izmantojot RSS barotni.
Lizzy | 21.februāris 2013, 13:16 | 7 komentāri | 9002 skatījumi

Par meistariem

Meistar „HELP!”

Lizzy, žurnāls Copes Lietas, 2013.gada janvāris

„Eu, nu, davaj sataisi man šodien to spoli, man rīt uz copi jābrauc, es Tev maksāšu dubultā!” „Paklausies, man piektdien kuģis uz Ālandiem! Kā, nevar? Kā tik ilgi tas kāts žūst? O, f....! Ko man tagad darīt?” „Man tā ir vienīgā spole, šodien jānoķer zivs, jo citādi mājā visi badā nomirs!” „Kā salūza? Trešajā metienā! Uzkāpis virsū? Nu ne tak!”

Bieži vien cilvēkiem patīk iejusties ugunsdzēsēja lomā, atliekot lietas līdz pēdējam un tad jau, kad „deg”, skriet, ķert un grābt. Tāpat patīk būt gudrākiem par ražotāja norādēm instrukcijās un specifikācijās, un, protams, tīk eksperimentēt. Makšķerrīki ir hobija elementi - tie pieļauj eksperimentus, bet tie ir arī lētāki vai dārgāki instrumenti, kas laba saimnieka rokās varētu kalpot ilgus gadus smaidīdami. Dažkārt ugunsgrēks nav dzēšams un eksperiments labojams, tad palīgā steidz izdomāti stāstiņi, neapmierinātība, stress un kašķi, un galu galā „tas meistars taču ir muļķis!”. Dziļi zemapziņā uzzib arī apņemšanās vairāk tā nedarīt, jeb nākamreiz darīt savādāk, pareizāk, laicīgāk. Ha! nepaiet ne sezona un bams, dažs labs atkal ar to pašu grābekli dabū pa pieri! Es neesmu meistars, bet gadiem ilgi grozoties tuvu makšķerrīku servisa virtuvei, esmu saņēmusi savu daļu pieredzes par makšķernieku, makšķerrīku un meistaru savstarpējo korelāciju. Šīs informācijas dalīšanās iedvesmu man atnesa kāds solīds vīrs gados, kurš apgalvoja, ka ziema būs gara, sniega daudz un viņam būs pietiekami laika, lai apstaigātu dažādas instances un mums labi zināmos dzeltenos TV šovus, lai panāktu savas nodrazātās, netīrās, pārslogotās spoles remontu uz garantijas rēķina. Par to vai viņš savu panāca ir cits stāsts, šis būs par makšķerlietu meistariem, viņu ikdienu, par makšķerniekiem, kas varētu to atvieglot, un par makšķerlietām, kas no konveijera nonākušas, glīti iepakotas stāv plauktos un sapņo par ilgu mūžu laba saimnieka rokās. Sajūtas man par to visu ir dažādas, tādēļ to objektīvu apstiprinājumu meklējumos devos uz pieciem dažādiem servisiem, pie pieciem dažādiem meistariem, sava amata pratējiem.  

VIZĪTKARTE

  • Meistars: Harijs
  • Sastopams: veikalā „Rotiņš”, Viesītes ielā 2, Rīgā
  • Darba laiks: 9:00 – 17:00
  • Remontē: spiningus, makšķerkātus, spoles Izgatavo: dažādas kastes laivām, pavadiņas, sistēmas

1. Kā tas ir būt meistaram? Traki! (smejas) Bet savā ziņā tas ir kā pagodinājums, - makšķernieks atnāk ar savu bēdu un uzticas man, ka es spēšu to atrisināt. Meistaram jābūt nedaudz psihologam un nereti jāpieskaņojas klienta garastāvoklim un vēlmēm, kā arī jārēķinās ar to, ka no viņa var sagaidīt visu sākot no pamatotām uzslavām līdz nepamatotām pretenzijām.

2. Pareklamējiet sevi - kādu makšķerēšanas inventāru jūs remontējat? Remontēju ikviena makšķernieka pamat inventāru: spiningus, makšķerkātus un spoles. Spolēm – tīrīšana, apkope, zobratu maiņa, gultņu maiņa, rokturu maiņa, atsperu izgatavošana, pieejamas arī rezerves kasetes plašā klāstā. Makšķerkātiem – posmu maiņa, ja nepieciešams lieku labākas kvalitātes riņķus, mainu spoles turētājus un līdzīgi arī spiningiem – lūzuma vietas remonts, riņķu maiņa, ja klients vēlas varu aptīt rokturi ar ādu. Runājot par zīmoliem, remontēju visus, izņemot Shimano.

3. Kādas iespējas vēl ir jūsu servisa piedāvājumā? Ne vienmēr veikalā nopērkamās standarta izmēra kastes der vai atbilst klienta vēlmēm, tādēļ pēc individuāla pasūtījuma izgatavoju plastikāta kastes inventāra izvietošanai laivā. Taisu arī akumulatoru kastes un kastes eholotēm, kas pārsvarā paredzētas stacionārai uzstādīšanai uz personīgās laivas, bet Latvijā vēl daudzi copmaņi īrē laivas un tad ir svarīgi, lai inventārs ir kompakti un ērti pārnēsājams. Jā, vēl pēc individuāla pasūtījuma taisu dažnedažādus aksesuārus kā, piemēram, pavadas, sistēmas, mormiškas un sardziņus.

4. Ar kādām sūdzībām, prasībām parasti klienti nāk pie jums? Lielākoties nāk ar salauztiem spiningiem, nolauztām spicēm. Kā nākamo var minēt spoļu profilaksi un no citām darbnīcām atnestas spoles, jo liela problēma ir rezerves daļu trūkums. Es izmantoju gan oriģinālas, gan paštaisītas detaļas. Ir situācijas, kad makšķernieks iesācējs sapērk visu copei nepieciešamo inventāru un griežas pie manis, lai sataisu komplektu gatavu lietošanai. Lai var aizbraukt uz upi vai ezeru un uzreiz sākt makšķerēt. Ir jau arī tādi klienti, kuri uzskata, ka viņiem ir kāts, kam kopš dzimšanas jau uzlikts „spices laušanas” lāsts - mašīnas bagāžnieks, kāds uzsēdies virsū, uzticot kaimiņam, tas pamanījies uzkāpt virsū – un tā spice tiek salauzta vairakkārt. Makšķernieki ir dažādi, kādam vidējas

klases, varētu pat teikt, lēta spole ir tik tuva sirdij, ka viņš to nes uz apkopēm, remontē un nerēķina, ka šie darbi jau vairakkārt pārsnieguši spoles vērtību, kādam ir labs, dārgs inventārs, bet netiek kopts un tādejādi pēc pāris gadiem jau atkal jāpērk jauns. Dārgas spoles netiek nekoptas, tīrītas, slapjas atstātas salā, kas saplēš korpusu un stiprinājumus. Tas liecina par cilvēku attieksmi pret lietām. Ir arī kuriozi gadījumi, kad klients atnes spoli maisiņā – izjauktu pa detaļām, labi gribēdams pats izjaucis, iztīrījis, bet nav mācējis salikt atpakaļ. Reiz klients atnes spoli divās daļās, kad jautāju kas noticis, teica, ka taisījis vaļā alus pudeli.

5. Interesantākā makšķerlieta, ko esat saremontējis vai uztaisījis? 1974. gada Abu Garcia, Cardinal 55, spininga spole - divu paaudžu garumā intensīvi lietota līdz pat šodienai. Interesanti tas, ka iekšā bija ļoti minimālas nodiluma pazīmes savukārt mehānismā izmantotas trīs dažāda tipa smērvielas, kas arī saglabājušās no tā laika. Spolei bija nepieciešama tikai profilakse. Te pierādās, ka augstas kvalitātes materiāli, izpildījums un rūpīga apiešanās ļauj spolei kalpot ilgus gadus.

6. Ko makšķerniekam vajadzētu/ nevajadzētu darīt lai inventārs kalpotu ilgi? Ja cilvēks nejūtas spēcīgs mehānikā, labāk lai pats spoles ārā nejauc, bet ja to izdara, pēc salikšanas, lai nemet ārā pāri palikušās detaļas. Tiem, kas brauc uz jūru, būtu jāņem vērā, ka pēc tam makšķerkāti un spoles obligāti jānoskalo ar tīru un vēsu ūdeni. Teleskopiskie kāti jāsargā no smiltīm, jo smilšu graudi iekļūstot posmos sabojā tos. Jābūt uzmanīgiem ar grafīta kātiem, jāsargā no triecieniem, - šie kāti ir izturīgi statiski, bet trausli. Attiecībā uz spolēm – ja plāno ar to ilgi strādāt, tad noteikti ir jāparūpējas par pēc sezonas apkopi, ko labāk veikt rudenī, ziemā, uzreiz pēc copes sezonas beigām. Tāpat nevajadzētu spoles pašrocīgi eļļot ar jebkuru eļļu, jo katrai lietai ir speciāli paredzēta eļļa. Daudzas smērvielas vienkārši saēd silumīna detaļas, tāpat ir gultņi, kurus nemaz nedrīkst eļļot.

7. Jūs pats makšķerējat? Ar kādu inventāru? Jā, ja ir laba kompānija, piedalos. Bet tā uz vienu noteiktu makšķerēšanas tehniku neesmu specializējies. Man tuvāka nodarbe ir akvāriju zivtiņas un to audzēšana.  

VIZĪTKARTE


  • Meistars: BUMS
  • Sastopams: www.copeslietas.lv (Forums)
  • Darba laiks: nenoteikts
  • Remontē: spiningus, makšķerkātus, spoles, elektromotorus, nažus un ledus urbjus
  • Izgatavo: nažus medniekiem un makšķerniekiem, šķērsbļitkas

1. Kā tas ir būt meistaram? Par meistaru jāpiedzimst. Sākumā ir praktiskā domāšana, tad zināšanas un darbs, kuru ar laiku dari perfekti un pārzini pilnībā. Vārds meistars ir kā profesionalitātes zīmogs.

2. Pareklamējiet sevi - kādu makšķerēšanas inventāru jūs remontējat? Visu! To ko citi nevar saremontēt nesiet pie manis! Jā, tas ir izaicinājuma moments, bet bez īpašas lielīšanās 99.99% tieku galā. Mana 50 m2 darbnīca ir sadalīta vairākās sekcijās un tur notiek viss sākot no spoļu, kātu, elektromotoru, mednieku un makšķernieku nažu remonta līdz dažādu ledus urbju un nažu asināšanai. Attiecībā uz klasiskajām spolēm, kātiem, remontēju visu zīmolu un ražotāju izstrādājumus, izņemot Salmo, -tas tā tīri ētisku un arī praktisku apsvērumu dēļ, - viņi ir vietējie ražotāji, viņiem ir savi meistari un savas rezerves daļas. Pārējiem rezerves daļas nereti uztaisu pats, ja nevar sameklēt oriģinālās.

3. Kādas iespējas vēl ir jūsu servisa piedāvājumā? Saskaņā ar klienta vēlmēm un vajadzībām taisu mednieku un makšķernieku nažus pamatā ņemot Mora asmeņus. Vēl man ir sava dizaina šķērsbļitkas, - savi modeļi dziļajiem ezeriem. Saviem čomiem taisu arī kātus pēc pasūtījuma, bet tas ir ļoti sarežģīts process, jābūt trīs tinamajām mašīnām un lielai pacietībai. Vēl izgatavoju presformas mānekļu un svina galvu liešanai. Jebkurai mantai, ko es esmu uztaisījis, dodu mūža garantiju. Ja kaut kas salūzt, sataisu par velti. Ja kādam salūzt nazis, es taisu par jaunu un neņemu ne santīmu. Tas pats par bļitkām.

4. Ar kādām sūdzībām, prasībām parasti klienti nāk pie jums? Vajadzības ir dažādas, bet galvenokārt salauzti kāti, neasi bori un spoļu profilakses un tad jau viss pārējais, kas izriet no produkta kvalitātes un lietotāja attieksmes. Tu paņem spoli rokās, jūti negriežas, attaisi vaļā, a tur iekšā Hirosima! Es nevaru saprast kā spolei var sarūsēt visi 5 gultņi! Dažreiz cilvēki brauc ne tajā dārziņā – dodas uz copi ar nepiemērotu inventāru un tad brīnās. Uz tām pašām butēm – nu nopērc lētu spoli, nomakšķerē to sezonu un izmet ārā, nevis čakarē Stradiku pa tām smiltīm. Cilvēki aiz savas nevīžības negrib iedziļināties, lasīt instrukcijas un saprast kam kura lieta piemērota, kam ne, un tad, kad ir ziepes, visi citi vainīgi tikai ne pats. Šodien pat man atnesa bori, kas galīgi neņem. Apsmējos, nu kā tas ņems ja naži uzlikti otrādi?

5. Interesantākā makšķerlieta, ko esat remontējis, taisījis? Intresantākā un skaistākā ko esmu remontējis ir Van Staal 1000 $ cenā. Saimniekam notika nelaime un tā tika salauzta -pēc 3 dienām bija gatava un lūzuma vietu tā arī neatrada.

6. Ko makšķerniekam vajadzētu/ nevajadzētu darīt lai inventārs kalpotu ilgi? Pirmkārt par inventāra ilgmūžību padomāt jau sākot ar tā iegādi – labāk nopirkt tādu, kas ir kvalitatīvs un attiecīgajam pielietojumam piemērots. Tad nebūs jādomā par to, ka kaut kas nolūzīs, sašķelsies, notrulināsies vai notrūks. Tādi gadījumi atpūtu padara par murgu nevis sagādā prieku. Otrkārt inventāru vajag kopt. Kātus mašīnā vienmēr vadāt izjauktā veidā, jo spices pārsvarā nolauž pārvadājot. Spoles vajag tīrīt, sargāt no smiltīm, kā arī nest uz apkopēm. Urbjiem smilšu sanesumi ledū un vispār smiltis ir lielākais kaitnieks, līdz ar to vajag sākumā izpētīt kur urbj. Treškārt, vajag klausīt saprātam, un inventāru pēc sezonas sakārtot un ieziemot Man Shimano Twin Power 3000 iet no 2000. gada. Neesmu to sevišķi žēlojis copējot, bet aprūpējis gan.

7. Jūs pats makšķerējat? Ar kādu inventāru? O, jāaaa.... no kādu sešu gadu vecuma. Stāžs nu jau būs 53 gadi. Trofejas – līdaka 10,3 , zutis 3.5, marlins 40kg, asaris 1,7kg, zandarts 7,5 kg. Esmu tradicionāls makšķernieks,- es zivi ēdu. Es izbaudu divus priekus, gan ķeršanas, gan kulināro, tāpēc man patīk Usmas ezers, jo tur ūdens tīrs un tā zivis var ēst. Lielpilsētu ūdeņu zivis man ne visai.  

VIZĪTKARTE

  • Meistars: Māris
  • Sastopams: veikalā e-Boat.lv, Brīvības gatvē 277, Rīgā
  • Darba laiks: 10:00-18:00
  • Remontē: spiningus, makšķerkātus, spoles
  • Izgatavo: ekskluzīvus spiningus

1. Kā tas ir būt meistaram? Interesanti! Tāpat kā ārstam, juristam vai politiķim, - tas sākas ar aicinājumu, interesi un patikšanu, kam seko zināšanu apguve, prakse, darbs un profesionalitātes slīpēšana daudzu gadu garumā. Katra diena ir citāda, jo klienti un vajadzības ir dažādas. Tomēr vairāk par uzslavām man sagādā prieku un gandarījumu, ja darbs ir paveikts kvalitatīvi un klients ir apmierināts.

2. Pareklamējiet sevi - kādu makšķerēšanas inventāru jūs remontējat? Visādu! Spoles, makšķerkātus un spiningus. Ražotāju un zīmolu ziņā nešķiroju – laboju jebkādus. Shimano spolēm un kātiem veicu garantijas remontu. Spolēm ir tie standarta darbiņi - profilakse, iztīrīšana, sasmērēšana, bojātu detaļu nomaiņa. Kāti, tas jau ir interesantāk, sevišķi salūzušie... Ne viens vien brīnās par manu metodi kā es pārbaudu salabotu kātu. Gadās, ka salūzt, tad taisu no jauna, kamēr ir perfekti un ar garantiju, ka copē viss būs kārtībā. Tad seko riņķu pārtīšana, spoļu turētāju nomaiņa... Klientiem nav mazsvarīgi arī tas, ka maksimāli izmantoju oriģinālās rezerves daļas un smērvielas. Tāpat iespējams atrisināt sarežģītus gadījumus, kam vajadzīga profesionāla virpotāja-frēzētāja palīdzība.

3. Kādas iespējas vēl ir jūsu servisa piedāvājumā? Pēc individuāla pasūtījuma taisu makšķerkātus, - precīzāk spiningus. Tas ir ļoti radošs process, kas sākas ar klienta vajadzību un pielietojuma mērķa definēšanu. Pēc tam kopā ar klientu no kataloga izvēlamies un piemeklējam visas viņa jaunā kāta sastāvdaļas – blanku, rokturi, spoļu turētāju, riņķus utt. Te nu var izvērsties ... un salikt visu maksimāli labāko. Var iestrādāt kātā arī īpašas uzlīmes, kā individuālu piederības zīmi. Kad visi izejmateriāli sagādāti, sākas radīšanas fāze. Nenoliegšu, laikietilpīgi un sarežģīti, bet rezultāts ir tā vērts. Šāds kāts ir kā vērtīgs mākslas darbs, - ir tikai viens, ekskluzīvs. Gataviem makšķerkātiem arī ir iespēja uzlikt labākus riņķus, vai citas daļas. Ir gadījumi, kad klients vēlas „uztjūnēt” savu spoli, ielikt labākus gultņus, ērtāku rokturi. Daru arī tādas lietas. Papildus darbam uz vietas, piedāvājam eholotu, un motoru instalācijas uz laivām.

4. Ar kādām sūdzībām, prasībām parasti klienti nāk pie jums? Kātu lūzumi ir viena no lielākajām bēdām. Zivis tos lauž ļoti reti, parasti tas notiek mašīnas durvīs, bagāžnieku vākos, kāds uzkāpj virsū... grafīta kātu pietiek kaut kur netīšām uzsist, tas gūst mikro traumu un pie slodzes lūzt. Vēl jau gadās čakārņu čakarētāji... velk no visa spēka ieķērušos vizuli, atlauž riņķus, turpina raustīt un beigās salauž arī kātu. Nu ja un tad brauc ar laivu pēc vizuļa. Es jau tad salabošu, bet vai tā ņemšanās vajadzīga? Spoļu apkopes varētu ierindot otrajā vietā, un tad seko ļurīgi rokturi, iekšā skaņa, pie slodzes krakšķ utt. Un, protams, pavasarī no garāžām lien ārā visādi zombiji, ar to es domāju zāļainas, rudenī nenotīrītas, neizžāvētas spoles, kam vairāk par diviem pirkstiem sākumā klāt likt negribas.

Iekšā paveras vēl drūmāks skats, un remonts dārgāks, nekā ja būtu rudenī atnestas. No tādām īpašajām vēlmēm varu izstāstīt kādu atgadījumu – vienu dienu kāds no maniem patstāvīgajiem klientiem zvana no Kanāriju salām: "Klausies, es nopirku makšķeri – jūras kātu, bet nevaru ielikt koferī - ja es viņu sazāģēšu gabalos vai tu varēsi man to sataisīt atpakaļ? Cik garos gabalos labāk zāģēt?" Apņēmos sataisīt un viņš tā arī bija izdarījis, sazāģējis trīs daļās un koferī pa diagonāli iestūķējis. Saliku viņam kopā, šis apmierināts tikko izbraukājis Norvēģiju lielīja, ka kāts eksāmenu izturējis un kalpo godam.

5. Interesantākā makšķerlieta, ko esat saremontējis vai uztaisījis? 1954. gada Mitchel 301 spole. Tam laikam noteikti padārga spole, tagad tai vairāk ir antikvariāta vērtība. Tā ir samērā labā stāvoklī, kopta, ar to vēl pilnīgi noteikti var makšķerēt.

Sūdzība, - nekad savā 58 gadu garajā mūžā tā nebija bijusi uz profilaksi. Tagad saeļļota, sasmērēta un var braukt uz copi. Vēl bija interesants makšķerkāta pasūtījums - kāds klients bija sadomājis no floretes (paukošanās zobena) uztaisīt velces kātu samiem. Pamatā par blanku tika ņemta pati florete, tai tika pielīmēts rokturis, spoles turētājs, tika pietīti, pielakoti riņķi – sanāca smuki, klients priecīgs makšķerē.

6. Ko makšķerniekam vajadzētu/ nevajadzētu darīt lai inventārs kalpotu ilgi? Galvenais noteikums, - pēc copes inventāru notīrīt un izžāvēt. Ne tikai spoles, kātus, bet arī mānekļus un visu pārējo. Spolēm pēc jūras copes būtu obligāti jāveic profilakse, sevišķi, ja spole bijusi uz zemes vai iekritusi ūdenī. Sālsūdens un smiltis ir spoļu lielākais posts. Pēc spiningošanas sezonas spoles vajadzētu uzreiz aiznest pie meistara, savest kārtībā un tikai tad nolikt plauktā, lai gaida pavasari. Attiecībā uz kātiem – pirmkārt jau copes pārtraukumos kāti obligāti jātur vertikāli, jo horizontāli vienmēr kāds pamanās netīšām uzkāpt virsū. Otrkārt - pārvadājot neslinkot un spiningu izjaukt. Teleskopiskām makšķerēm pēc copes noteikti jānoņem riņķu aizsargs, lai iekšā tikušais ūdens var iztvaikot. Tāpat jāpārbauda vai nav smiltis uz posmiem. Vēl nevajadzētu aizmirst par slodzes parametriem, ko jūsu makšķerrīkiem norādījis ražotājs. Jebkura pārslogošana gan spolei, gan kātam ir kaitīga. Kāts salūzīs, bet spolei aprauj zobratus un tad remonts ir ļoti dārgs.

7. Jūs pats makšķerējat? Ar kādu inventāru? Cope ir daļa manas dzīves. Pat darbu esmu tā teikt piemeklējis atbilstoši savam hobijam. Runājot par inventāru, man pilnīgi visas spoles ir Shimano, kāti ir dažādi sākot no Shimano, Major Craft, un paštaisītie. Jā, jā, sev arī taisu kātus un eksperimentēju. Ievērības cienīgi lomi bijuši 10kg līdaka un 7,5 lasis.  

VIZĪTKARTE

  • Meistars: Sīmanis
  • Sastopams: veikalā Salmo, Daugavgrīvas ielā 31, Rīgā
  • Darba laiks: 8:00-17:00
  • Remontē: Salmo spiningus, makšķerkātus, spoles

1. Kā tas ir būt meistaram? (Ilgi domā...) Kā tas ir? Jau apmēram 15 gadus sniedzu šos pakalpojumus un nesūdzos. Pirms tam biju profesionāls virpotājs, tagad jau pierasts darboties šajā jomā un iemaņas iegūtas tādā līmenī, ka aizvērtām acīm varētu spoli salikt.

2. Pareklamējiet sevi - kādu makšķerēšanas inventāru jūs remontējat? Pilnu Salmo produkcijas klāstu - makšķeres, spoles, spiningus. Bet cilvēki nāk ar dažādām bēdām. Re, vienam otram pat brillēs skrūvi vajag ieskrūvēt, nav problēmu, izdarīsim arī to. Asinām arī nažus un ledus urbjus. Var teikt tā, ka mēs gandrīz par 100% esam nodrošināti ar rezerves daļām Salmo precei.

Tā ir viegli strādāt. Spiningiem salūzušās spicītes parasti mainām, makšķerkātiem posmus mainām, tāpat spolēm ir pilni plaukti ar detaļām. Pie mums jau nāk daudzi ar garantijas lietām. Nu, ne vienmēr gan tās tiešām ir garantijas lietas, bet rēķini, ja spinings maksā no 30 latus, bet es viņam iztaisu remontu par 7 latiem, cilvēks tāpat priecīgs. Kātiem jau 90% gadījumu ir lietotāja vaina, - tulpītei izkritusi keramika, skaidrs, ka ierauta pavadiņa, salūzis – tur jau cītīgāk jāskatās, bet pārsvarā jau izkāpj virsū vai uzsit. To var redzēt pēc lūzuma vietas. Tagad ar tiem grafīta kātiem tā ir, pie slodzes nelūzīs, bet traumēt viegli.

3. Kādas iespējas vēl ir jūsu servisa piedāvājumā? 99% tikai remontu pakalpojumi. Mums ir Salmo garantijas un pēc garantijas serviss un divatā pietiek ko noņemties.

4. Ar kādām sūdzībām, prasībām parasti klienti nāk pie jums? Pārsvarā jau nāk ar salauztām spiningu un makšķerkātu spicēm. Tos visus mēs varam nomainīt. Spolēm arī dažādas sūdzības, galvenokārt profilakses, bet viens otrs iemet jūrā, un pēc tam negriežas. Vissliktāk ir tas, ja cilvēki ielien savās spolēs, provē paši remontēt, kaut ko saliek, salauž un pēc tam maisiņā atnes mums. Gadās tā, ka tajā maisiņā nav visas rezerves daļas – un tas ir vissmieklīgākais un skumīgākais. Ar Salmo produkcijas remontu problēmu nav, bet citām firmām ne visas rezerves daļas ir pieejamas, tur mēs neko nevaram izdarīt.

5. Interesantākā makšķerlieta, ko esat saremontējis vai uztaisījis? Ir bijuši dažādi veci kāti, spoles (rāda eksponātus pie sienas). Ir bijuši ļoti dārgi kāti, spoles. Tā remontēšanas pieredze ir tik liela, ka vairs jau tādām lietām lielu uzmanību nepievēršu.

6. Ko makšķerniekam vajadzētu/ nevajadzētu darīt lai inventārs kalpotu ilgi? Pirmkārt nevajag pašam remontēt. Jānes pie meistara. Mēs tak zobus ar neejam ārstēt pie drauga, vai mājās paši neurbjam. Ir skaidrs, ka jāiet pie speciālista. Es esmu mednieks un meistars, bet savu bisi pats nekad neesmu neremontējis, kaut arī man teorētiski „poņa” ir un rokas ar tā teikt, bet pats nekad neesmu tai ķēries klāt. Tāpat televizoru nekad neesmu remontējis un neremontēšu. Spoles vajag katru gadu uz profilaksi nest, un rudenī nevis pavasarī. Lai meistars apskatās, sataisa, tas būs daudz lētāk, precīzāk un labākā kvalitātē. Mums te specializēta darbnīca, sanāk viss kā rūpnīcā. Bet cilvēki jau atjēdzas pavasarī un tad streso, ka viņam jau vajag braukt copēt! Atnes ziemā viss savlaicīgi būs izdarīts un stresa nekāda. Ja makšķerēts jūrā, tad obligāti jānotīra smiltis, no makšķerēm spiningiem. Spole pie meistara obligāti jānes katru reizi pēc jūras copes, jo sāļais ūdens un smilts dara savu. Nu un par spiningiem, makšķerkātiem - nevajag kāpt virsū.

7. Jūs pats makšķerējat? Ar kādu inventāru? Tagad retāk, jo divas lietas, medības un makšķerēšanu grūti apvienot vienā. Es vairāk kā mednieks. Citreiz uznāk luste pasēžu ar makšķerīti, bet reti.  

VIZĪTKARTE

  • Meistars: Kārlis
  • Sastopams: Normark Latvia, Ventspils ielā 50, Rīgā
  • Darba laiks: nenoteikts
  • Remontē: Shimano spiningus, makšķerkātus, spoles, MinnKota elektromotorus un lādētājus.

1. Kā tas ir būt meistaram? Nav noslēpums, ka cilvēki tērē milzu naudu saviem hobijiem, arī makšķerlietas ir tā sfēra, kurā cilvēki iegulda milzum lielu naudu un ne reti gadās saskarties ar situācijām, kad klients ir pārvērtējis savus rīkus un iegādājoties kādu dārgu mantu domā, ka ar to tak var visu, ja tas maksā tik dārgi… Meistaram, nereti nākas likt lietā savu izdomu kā novērst visdažādākos defektus. Tajā brīdī, kad tu padomā, ka nu šo sfēru- konkrētu modeli es pārzinu un neko jaunu man neparādīs uzreiz atradīsies kāds defekts ko veselais saprāts nespēj izdomāt. Būt meistaram nozīmē radoši domāt, iejusties lietotāja ādā un mācēt rast labāko risinājumu katrā no situācijām.

2. Pareklamējiet sevi - kādu makšķerēšanas inventāru jūs remontējat? Tie ir Shimano kāti, spoles, Minn Kota elektromotori un lādētāji. Uz profilaksi ņemu arī citu ražotāju spoles, tāpat remontēju arī citu ražotāju elektromotorus, bet vairāk specializējos uz šiem diviem brendiem, jo citiem mēdz būt problēmas ar rezerves daļām.

3. Kādas iespējas vēl ir jūsu servisa piedāvājumā? Tā, kā tas nav mans pamatdarbs, tad neko specifisku vēl papildus nepiedāvāju. Kaut gan no otras puses esmu tehniski domājošs cilvēks un ja klients zina ko vēlas varu to realizēt

4. Ar kādām sūdzībām, prasībām parasti klienti nāk pie jums? Ja runājam par spolēm, tad lielākā daļa tomēr atnes spoles uz remontu, kad jau kaut kas ir salūzis, bet ne reti nes arī uz profilaktiskiem darbiem. Es patiešām nemāku izskaidrot bet bieži esmu novērojis, it sevišķi no reģioniem, ka ved spoles uz remontu ar vienādiem defektiem piemēram pie slodzes grūti grieža un ne reti tā ir arī taisnība. Bieži nes spoles, kas pabijušas jūrā- pilnas ar smiltīm, tas gan ir ļoti sarežģīts darbs, jo jādabū laukā pēdējais smilšu graudiņš un bieži nākas spoli izjaukt un salikt vairākas reizes, līdz ar to tas ir dārgs prieks, ne reti arī atsaku šādus remontus, it sevišķi lētajām spolēm. Makšķerkātus biežāk nes salauztus vai ar pavadiņu izsit gredzenus. Elektromotorus visbiežāk nes slīcinātus vai arī nodedzinātiem pārslēdzējiem.

5. Interesantākā makšķerlieta, ko esat remontējis, taisījis? Ja remontēt nav interesanti, tad labāk to nedarīt vispār. Lai gan mehānika, kā es to uzskatu ir mana stiprā puse, tomēr lielākos izaicinājumus ir radījusi elektronika- MinnKota lādētāji, MinnKota Vantage motora vadības bloks, Shimano 4000HP jūras multiplikatora elektronikas savešana kārtībā. Protams, ir saremontētas daudzas ekskluzīvas spoles, kā arī dārgi- salauzti kāti. Viens tāds spilgts moments palicis atmiņā, kad man atveda nedaudz ar sūnu apaugušu Minn Kota motoru, ko cilvēks bija aizķēris un izvilcis spiningojot, iepriekšējais saimnieks gan to bija stipri mocījis un daudz ko nolauzis, bet man izdevās to savest kārtībā un esmu pārliecināts, ka kāds to vēl joprojām lieto.

6. Ko makšķerniekam vajadzētu/ nevajadzētu darīt lai inventārs kalpotu ilgi? Pirmkārt jāiegādājas atbilstošs inventārs atbilstošām prasībām un vajadzībām, otrkārt jākopj un jāuzpasē kā jebkura lieta jāsaudzē un tā kalpos kārtīgi un ilgi. Protams neizbēgt no profilaktiskajiem darbiem sākot ar tiem, ko katrs pats var paveikt kā piemēra noslaucīt nomazgāt, turēt tīru pēc katras lietošanas būs gan patīkami rokās ņemt, gan kalpošanas laiks stipri palielināsies, kā arī citiem palielīties būs patīkamāk… Jā- neizbēgami ir arī profilaktiskie darbi, laicīgi atklāts defekts var izmaksāt vien pāris latus, bet novēlots var gadīties, ka vienkārši vairs nav glābjams. Iztīrot un pareizi sasmērējot mehānismi kalpo krietni ilgāk. Ko nevajadzētu darīt: lai gan makšķerēšana bez ūdens ir neiedomājama, ūdens ir lielākais mehānismu ienaidnieks, nemērciet ūdenī spoles, ja tās nav tam paredzētas, nebrauciet ar slīcinātiem motoriem, kā arī sargiet inventāru no smiltīm.

Ja gadījies inventāru izmērcēt labāk to nodot servisā, lai iztīra un saved kārtībā, lielāko tiesu šādā situācijā būs jārēķinās tikai ar meistara darba izmaksām, turpinot lietot inventāru ar ūdeni ne reti tas beidzās ar neatgriezeniskām sekām un inventāra sabojāšanu līdz stāvoklim, kamēr nav vērts remontēt. Vēl ieteiktu pašiem neremontēt, ja 100% neesat pārliecināti, ka sataisīsiet, jo galā tas parasti izmaksā daudz dārgāk. Varbūt viens no maniem aktuālākajiem topikiem ir elektromotori- bez ūdens iekļūšanas tajos ir vēl 2 lietas, kas īpaši jāuzmana, lai tie kalpotu ilgi un kvalitatīvi, tas ir: vienmēr jābūt labam kontaktam- spailēm, klemmēm, konektoriem ir jābūt labā kontaktā ar akumulatora kontaktiem, dzenskrūve- vienmēr noņemiet svešķermeņus no dzenskrūves un pārliecinieties vai dzenskrūve griežas pietiekoši viegli, vai nav ietinusies aukla zem dzenskrūves.

7. Jūs pats makšķerējat? Ar kādu inventāru? Jā… šis jautājums ir mazliet sāpīgs, jo parasti, kad sākas makšķerēšanas sezona, tad arī man sākas lielie darbi, ja makšķernieki savestu kārtībā savu tehniku ne sezonas laikā, kad servisa izmaksas parasti ir nedaudz lētākas un nav jāuztraucas, vai rīt būs gatavs, jo uz "čempi" vai Ālandiem jābrauc, tad gan jau atrastu laiku, ko pavadīt makšķerējot, bet ir kā ir. Pēdējos gados gan sevi ierindotu pasīvajos makšķerētājos.  

Pieci cilvēki, pieci neatkarīgi viedokļi, bet problēmas, secinājumi un ieteikumi ļoti līdzīgi. Svētku laiks ir pagājis, jauns gads sācies ar ne vienu vien jaunu apņemšanos, - pievienojiet tām vēl vienu! Pārskatiet savus copes rīkus jau tagad, ja nepieciešams, nesiet pie meistariem, un ļaujiet tiem arī ar prieku un nepacietību gaidīt jauno makšķerēšanas sezonu tāpat kā jums! Ne asaciņas bļitkojot!

 
 
Novērtē rakstu:
  • Vērtējums ir 4.3333333333333 no 5
(6 balsis) - lai vērtētu, nepieciešams reģistrēties
[7] Komentāri | dilst | aug
 
Akmens_Viesis

:) es esmu tajā dīvaiņu grupā, kam stāv kastītē izjaukta Ryobi spole.

21.02.13 Atbildēt | Ziņot 0
JanKa_K

Un kā tagad lai izlem pie kā vest spoli tīrīt ?

21.02.13 Atbildēt | Ziņot 0
cilpa

Janka viss tak skaidrs katrs meistars ir specializejies uz kautko konkretu vairak. Atskariba ko tu gribi remontet vaj izgatavot pie ta ari griezies .

21.02.13 Atbildēt | Ziņot 0
krumujancis

Tas ir labi, ka meistari stāsta ar kādām problēmām pie kura var griezties. Man personīgi ir radusies vismaz nojēga par to, kas darās makšķerēšanas inventāra remonta jomā. Pagaidām gan lielu problēmu nav bijis, ja neskaita vienas ķīniešu ražojuma ABU slēgtās spoles ass lūzumu. Tā arī tā spolīte pagaidām stāv, jo izdevās Ēsmā iegādāties citu, ABU oriģinālu. Bet pie gadījuma varētu nest labot, jo tur tikai ass vaina vien ir. Taču kurš no meistariem to var uztaisīt no dzelzs, nevis no silumīna, ka bija ķīnietim? Ja cena būtu demokrātiska, mēģinātu labot.

21.02.13 Atbildēt | Ziņot 0
kapracis

par Sīmani var krietni iesmaidīt, ik sevišķi par viņa ledusboru asmeņu asināšanu kā arī attieksmi pret klientu!:))

13.03.13 Atbildēt | Ziņot 1
moderators

Tu, Ličija, varbūt vari savilkt galus kopā, cik tādam cirkus klaunam Bumam ir valstij nenomaksāto nodokļu summa? Viņam vārds, uzvārds nav? Kur viņu var ieņēmumu dienests sastapt?

02.08.15 Atbildēt | Ziņot 0
Lizzy

moderators: sasmējos par Tavu komentāru :) Buma kungs pats lai prāto cik valstij maksāt cik ne. Katram sava saimniecība un galva uz pleciem ;)

08.12.15 Atbildēt | Ziņot 0
Uz augšu
 
Creative templates for Google Ad Manager