Veidosim saturu kopā!
  • Jūsu novadā gaidāmas vai jau aizvadītas copmaņus saistošas aktivitātes?
  • Jums ir viedoklis par copmanim aktuālu tematu?
  • Esat izbaudījis aizraujošu copes piedzīvojumu?

Rakstiet mums! Pievienojiet attēlus (vai uzticiet tos piemeklēt CL redaktoram) un mēs nodosim Jūsu vēstījumu visai Latvijas copmaņu saimei!

Jaunākie komentāri

Seko līdzi

RSS barotne
Seko līdzi jaunākajiem CopesLietas.lv biedru rakstiem sev ērtā veidā izmantojot RSS barotni.
CopesLietas.lv | 15.maijs 2013, 11:59 | 290 komentāri | 8675 skatījumi

Aicina Saeimu aizsargāt zivju resursus Buļļupē, aizliedzot tajā veikt rūpniecisko zveju

Balstoties uz šī gada pavasarī veikto pētījumu, kas atklāja, ka 80% makšķernieku atbalsta rūpnieciskās zvejas Buļļupē aizliegšanu, Rīgas domes (RD) deputāts Ēriks Škapars iesniedzis Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijai iesniegumu – aicinot Buļļupes zivju resursus aizsargāt ar likuma spēku.

Kā zināms, tuvākajā laikā Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijā tiks izskatīti priekšlikumi likumprojektam "Grozījumi Zvejniecības likumā". Daži no tiem skar ļoti būtisku problēmu Latvijas ūdeņu bagātību saglabāšanā, jo ir saistīti ar rūpnieciskās zvejas turpmāku atļaušanu vai tās aizliegšanu Buļļupē – visam Lielupes baseinam nepārvērtējami svarīga zivju nārstošanas ceļa un to ziemošanas vietā. Jau iepriekš pie dažādām valsts atbildīgajām institūcijām un amatpersonām ir vērsušās Zemgales pašvaldības, kuru teritorijā atrodas Lielupe un tās pietekas, norādot uz tur novērojamo zivju krājumu noplicināšanos un kā cēloni tam norādot Buļļupes aizbarikadēšanu ar murdiem. Tādēļ RD deputāts Ēriks Škapars savā iesniegumā piedāvā komisijas locekļiem iepazīties ar Latvijas makšķernieku saimē valdošajiem viedokļiem par šo problēmu, ko, meklējot iespējamos risinājumus, deputāts apkopojis personiski iniciētajā pētījumā "Sabiedriskās domas aptauja par rūpniecisko zveju Buļļupē".

„Kā Rīgas domes deputāts aicināšu domes vadību izskatīt iespēju atteikties no Rīgas pilsētai piešķirtajiem zvejas rīku limitiem rūpnieciskajai zvejai Buļļupē. Licences liegumu zvejnieku saimniecībai, kas patlaban tur veic nozveju, būtu iespējams kompensēt, tai piešķirot tiesības pārcelt zvejas rīkus uz pilsētas teritorijā esošo Daugavas daļu. Tādējādi tiktu nodrošināta gan zivju resursu saglabāšana, gan zvejnieka aroda iespējas, gan Rīgas pilsētas intereses,” saka Ē. Škapars.

Minētais pētījums liecina, ka 80% makšķernieku uzskata: rūpnieciskā zveja Buļļupē ir jāizbeidz. Vēl vairāk respondentu jeb 87% atbalstītu iespējamo Rīgas Domes lēmumu neizsniegt licences rūpnieciskajai zvejai Buļļupē. Savukārt 68% aptaujas dalībnieku atbalsta priekšlikumu, ka pēc rūpnieciskās zvejas izbeigšanas Buļļupē makšķerēšanai tajā tiktu noteikti tādi paši vai līdzīgi aizliegumi kā makšķerēšanai citos kanālos un caurtecēs. Par to, ka šādi liegumi spēkā bijuši jau agrāk, informēti ir 55% aptaujāto. Tāpat gandrīz visi aptaujātie jeb 97% zina, ka Buļļupe ir nozīmīgs zivju migrācijas un ziemošanas kanāls. 45% arī informēti par to, ka tieši tādēļ dēļ Buļļupē padomju laikā makšķerēšana bija ierobežota.

Attiecībā uz citām ūdenstilpnēm – 84% aptaujāto piekrīt, ka nepieciešama ir zvejas rīku skaita samazināšana rūpnieciskajai zvejai Daugavā visā Rīgas pilsētas administratīvajā teritorijā. Turklāt pētījums parādīja, ka arī tie iedzīvotāji, kurus visi šie liegumi ietekmētu visvairāk, arī piekrīt makšķernieku vairākuma izteiktajiem priekšlikumiem. Aptauja tika veikta laikā no 11. līdz 19. martam interneta vidē – makšķernieku populārākajās komunikācijas vietnēs jeb vortālos, kopumā aptaujājot 815 makšķerniekus.

„Ceru, ka šis makšķernieku viedokļu apkopojums rosinās Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisiju un parlamenta deputātu vairākumu parūpēties par to, lai Buļļupes īpašā nozīme tiktu aizsargāta ar likuma spēku,” pauž Ē. Škapars.

 
 
Novērtē rakstu:
  • Vērtējums ir 3.8888888888889 no 5
(9 balsis) - lai vērtētu, nepieciešams reģistrēties
[290] Komentāri | dilst | aug
 
Alcans

Lai izdodas!

16.05.13 Atbildēt | Ziņot 0
krumujancis

Škapara iniciatīvu var tikai apsveikt. Vienreiz taču šo zivju masveida iznīcināšanu Buļļupē vajadzētu ja ne izbeigt, tad vismaz ierobežot.

Amatpersonu pieņemtais lēmums būs rakstiska liecība šo cilvēku saprāta līmenim.

Taču šeit ir Latvija kur amatpersonām nav materiālas atbildības par pieņemtajiem lēmumiem un rīcību, tā ka var sagaidīt visādus brīnumus, kuri, protams, balstīsies uz BIOR "zinātnisko" pētījumu bāzes, vai kādām citām muļķībām.

17.05.13 Atbildēt | Ziņot 0
Petnieks

Runājot par materiālo atbildību - vai Škapars, krumujancis vai kāds cits ir gatavs segt zvejniekiem nodarītos zaudējumus, ja cerētā leiputrija pēc zvejas aizliegšanas Buļļupē tā arī neiestāsies? ;)

17.05.13 Atbildēt | Ziņot 0
Alcans

Visur ir biznesa riski un ar tiem ir jārēķinās, it sevišķi, uzsākot tādu riskantu biznesu kā zveja Latvijā iekšējos ūdeņos. Potenciālais zvejniek, vēlreiz padomā vai ir vērts ko tādu uzsākt.

17.05.13 Atbildēt | Ziņot 0
Malikis2011

krumujancis- piekrītu ka jāizbeidz zivju slaktēšanu un jānosaka makšķerniekiem limits viena līdaka dienā ko drīkst paturēt, jo tagad notiek viņu masveida izslaktēšana, lai kāds pasaka ka tā nav.

17.05.13 Atbildēt | Ziņot 0
urmaas

Petnieks

Par kādiem zaudējumiem tu runā?Vai tik negribi teikt ka obligāti kādam būtu jāsedz zveinieku plānotie bet neiegūtie ienākumi?Tad dari to tagad!Maijā tak ieplānots katru dienu vilkt pa 5 tonnām vimbu.Bet kā vairāk par tonnu nenāk tā nenāk.Tas tā piemēra pēc. :D

17.05.13 Atbildēt | Ziņot 0
imations

Nedomāju, ka atkal vajag sākt cepties dēļ Buļļupi un vimbām, katram no mums ir savs viedoklis un tas ir pareizs. Šeit vajadzētu vairāk satraukties par mūsu deputātu darba kvalitāti, kad šādi „augsti kvalitatīvi” zivju resursu ilgtspējības nodrošināšanas valstiskas izpratnes Birkova pasūtīti „pētījumi”, tiek iesniegti komisijās.

Principā, kādam vajag pasūtīt analoģisku „pētījumu”, ka „Latvietis ir muļķis” un jebkurš šāda Škaparveidīgā līmeņa deputāts droši var iesniegt priekšlikumu Latviju pārsaukt par – „Muļķu zemi”.

17.05.13 Atbildēt | Ziņot 0
Malikis2011

Nu ko var darīt ka deputāti sāk rādīt ka strādā pirms vēlēšanām, būtu kaut ko darījuši sfērās ko saprot, jo paņem pāris reizes gadā makšķeri un uzskata ka ir eksperts zvejniecības jomā, vienkārši nožēlojami tādi deputāti un ceru ka tauta beigu beigās sapratīs ka par tādiem nav jābalso.

17.05.13 Atbildēt | Ziņot 0
Alcans

Makšķerniekam daudz jēdzīgāk ir nobalsot par kādu, kas aizstāv makšķernieku intereses, nevis par partiju, kas neko nedara makšķernieku labā. Vismaz solis uz priekšu. Tad jau redzēs vai tikai solījumi, vai reāli darbi.

17.05.13 Atbildēt | Ziņot 0
Staaar

imation, cik kvalitatīvi ir BIOR pētijumi?

Šie ir Zivju resursu pētijumi iekšējos ūdeņos par 2012. gadu, ko ir publicējuši BIOR:

www.bior.gov.lv/uploads/files...ezeri_2012.pdf

Tiem, kam slinkums, vērt vaļā PDFu (lai gan viņš ir niecīga izmēra), pārkopēju infu šeit:

Zivju krājumu struktūras un stāvokļa novērtējums ezeros 2012. gadā

Nr. p/k | Ezers |Ekspluatācijas noteikumi

1 Aģes Izstrādāti

2 Ata (Ota) Izstrādāti

3 Āraišu

4 Baļotes Izstrādāti

5 Bērzu Izstrādāti

6 Bešēnu (Biešona) Izstrādāti

7 Drīdzis Izstrādāti

8 Dubuļu Izstrādāti

9 Garajs Izstrādāti

10 Geraņimovas

11 Engures

12 Ildzenieku Izstrādāti

13 Ilzas Izstrādāti

14 Juglas

15 Karašu (Karpa) Izstrādāti

16 Kaņiera

17 Ķīšezers

18 Laidzes Izstrādāti

19 Laukezers Izstrādāti

20 Lejas Izstrādāti

21 Lielais Baltezers Izstrādāti

22 Marinzejas

23 Mazais Baltezers

24 Okras Izstrādāti

25 Pakalņa Izstrādāti

26 Sārnates

27 Skaistas Izstrādāti

28 Stirnu Izstrādāti

29 Sventes

30 Špogu

31 Viešūra (Kaķīšu) Izstrādāti

32 Zāģezers Izstrādāti

17.05.13 Atbildēt | Ziņot 0
Staaar

Spriežot pēc iepriekšminētā pētijumā, Špogu ezerā zivis ir jāķer ar spridzināšanas metodi.

17.05.13 Atbildēt | Ziņot 0
krumujancis

Palasot BIOR pētījumu rezultātus tā vien uzprasās tekstiņš - gandrīz katrs tekstiņš velk uz tāda pētījuma nosaukumu kā, piemēram - "Kādās augsnēs vislabāk aug telefona vai elektrības stabi?" Manuprāt, tāds pētījums BIOR-am būtu īstais. Tāpēc, tiklīdz šo "pētnieku" darba rezultāti tiek kaut kam ņemti par pamatu, tā var uzskatīt ka pasākums ir sagandēts.

17.05.13 Atbildēt | Ziņot 0
imations

imation, cik kvalitatīvi ir BIOR pētijumi? 

Staaar - Būsi, kā Birzaks ar doktora grādu varēsi savā aizgaldā rukšķināties par BIOR kopetenci, bet savādāk tāds BIDLO, kā Tu arī Āfrikā ir BIDLO.

18.05.13 Atbildēt | Ziņot 0
Staaar

imation, spriežot pēc pētijuma, es esmu pat ļoti priecīgs, ka man nav doktora grāds!

Nopietni ieteiktu tiem cilvēkiem ar grādiem nepublicēt neko, nevis pilnīgu izsmieklu.

18.05.13 Atbildēt | Ziņot 0
imations

Staaar – tas, ka vairums lohu kuriem nav izglītības pievēršas lētiem saukļiem un BIDLO kustībām, tas ir normāli, jo vairums no viņiem ir ieinteresēti barības pārstrādē un elementārā eksistencē.

Jebkurš kompetents viedoklis BIDLO kustībai ir nesaprotams jo dabiskais smadzeņu procesors var uzkārties, bet cilvēkam restarts var būt kritiskais punkts.

18.05.13 Atbildēt | Ziņot 0
Staaar

imation, man tiešām nav nemazākās saprašanas par kādām kustībām Tu izsakies.

Mana izglītošanās zivju resusru izpētes jomā ir balstīta uz BIOR oficiālajā mājas lapā publiskoto - tie nav lēti saukļi, bet gan valstisks pētijums!

18.05.13 Atbildēt | Ziņot 0
imations

Staaar – varbūt iestājies normālā izglītības iestādē nevis āksties ar “Mana izglītošanās zivju resusru izpētes jomā ir balstīta uz BIOR oficiālajā mājas lapā publiskoto - tie nav lēti saukļi, bet gan valstisks pētijums! ”

Kas būs nākošā Tava izglītība – ķīniešu saits ar HUJ SUNJ V ZAD Diplomu.

18.05.13 Atbildēt | Ziņot 0
Staaar

imation, zivis ir mans hobijs un hobija dēļ es netaisos iegūt izglītību ihtioloģijā.

Lai varētu atļauties savu hobiju, man ir gan darbs, gan izglītība ar zivīm nesaistītā jomā. Strādāju ar pilnu atbildību savam darba devējam un nespēju iedomāties, ka kāds man varētu izmaksāt algu par to, ka es darba devējam, reizi gadā, iesniegtu A4 lapu ar ar tabulu, kura nesatur pilnīgi nekādu informāciju par manis padarīto un pie reizes piebilstu, ka mums ir pārprodukcija ar pusfabrikātiem.

Lai Tev mierīgāks prāts, nopelnu salīdzinoši normāli, un no tā normāli arī tiek nomakasāti pilnīgi visi nodokļi.

18.05.13 Atbildēt | Ziņot 0
Malikis2011

Staaar-ja jau Tev nav sajēgas par zivīm tad jau labi Tu nevari spriest kas ir tie ekspluatācija, kāds darbs tur jāiegulda, tad ko tad muti dzesē.

P.S.

Priekš sevišķi "apdāvinātiem" kas visu zina un dir... uz šo ekspluatācijas noteikumu pamata tiek arī laistas zivis ezeros.

18.05.13 Atbildēt | Ziņot 0
Staaar

Maliki2011, vai Tu nebūtu tik laipns un nopublicētu tos ekspluatācijas noteikumus uz kura pamata tiek laistas zivis kaut kur?

18.05.13 Atbildēt | Ziņot 0
 
Uz augšu
 
Creative templates for Google Ad Manager