Veidosim saturu kopā!
  • Jūsu novadā gaidāmas vai jau aizvadītas copmaņus saistošas aktivitātes?
  • Jums ir viedoklis par copmanim aktuālu tematu?
  • Esat izbaudījis aizraujošu copes piedzīvojumu?

Rakstiet mums! Pievienojiet attēlus (vai uzticiet tos piemeklēt CL redaktoram) un mēs nodosim Jūsu vēstījumu visai Latvijas copmaņu saimei!

Jaunākie komentāri

Seko līdzi

RSS barotne
Seko līdzi jaunākajiem CopesLietas.lv biedru rakstiem sev ērtā veidā izmantojot RSS barotni.
imations | 8.jūlijs 2013, 13:26 | 15 komentāri | 7510 skatījumi

Trojas zirgs, kurš atņems brīvību ūdeņiem.

Latvija ir īpatnēja valsts ne tikai tādēļ, ka uz diviem latviešiem ir trīs partijas, bet arī ar to ka atpūtu, kā makšķerēšana, kāds visu laiku vēlas sarežģīt un padarīt par mocekļa cienīgu izklaidi. Kārtējo reizi Latvijas makšķernieku asociācija (LMA) ar fonā dzirdamām ovācijām no MRK puses mēģina stūrēt likumdošanas kuģi vien viņiem zināmā mistiskā virzienā, tādēļ LMA ir iesniegusi Zemkopības ministrijai priekšlikumus par grozījumiem MK noteikumos - Makšķerēšanas noteikumi. Izlasot šos „jaunos" makšķerēšanas noteikumus, viennozīmīgi personiskās veselības un finanšu dēļ labāk ir aizmirst, kas ir makšķerēšana, jo pie jebkura pārkāpuma makšķerniekam tiek atņemta makšķerēšanas karte uz pusgadu vai gadu, pat varbūt vairāk. Ja makšķerē tad visi iespējamie inspektori var rakāties tavās personiskajās mantās, kur var būt „noslēptas" zivis vai gafs, jebkurš pašvaldības gudrinieks var noteikt, kā makšķerēt un cik ilgi utt. un utt. Vienkāršāk būtu - Kā teiktu Kabanovs:"nošaut" !!!

Makšķerēšanas noteikumi (p.1.1) sākas ar skaidrojumu, ka fiziska persona var iegūt zivis atpūtas, sporta vai citā nolūkā savam patēriņam un nevar tās pat nodot citām personām labuma gūšanai. Principā norma nosaka, ka pat sievai par buču zivi nedrīkst dot un to patērēt var tikai pats makšķernieks. Noteikumos (p.10) ir mēģināts definēt jēdzienu makšķerēšanas reize, bet tā arī tas nav izdevies, kopumā no šī punkta izriet, ka makšķerēšanas reize ir viena makšķerēšanas reize. Nākotnē makšķernieku pienākums ir nekavējoši ziņot (p.14.) par pārkāpumiem pret zivju resursiem, dabu un vidi, „īsāk sakot - nostučī savu tuvāko, lai tuvākais nenostučītu Tevi". Turklāt par pārkāpumiem arī jāziņo pēc makšķerēšanas, bet jēdziens „pēc makšķerēšanas" nav definēts, tādēļ būs jāstučī visu mūžu.

Jaunievedums būs tas, ka tagad makšķernieks būs „zvejnieka mazais brālis", jo (p.15) nosaka, ka vismaz vienu reizi gadā makšķerniekam, būs jāaizpilda „makšķerēšanas žurnāls" par lomiem, kā to dara zvejnieki katru mēnesi. Laipni lūgti pulciņā.

Interesanta ir sadaļa par makšķerēšanas rīkiem (p.16.), tagad makšķerēšanas rīks būs - „kāts ar tam pievienotu auklu, kurai piesiets āķis" un makšķerēšanas piederumi ir „spole auklas uztīšanai, pludiņi, atsvari, sakabes, dabiskās ēsmas, zivju un to dabisko ēsmu mākslīgi atdarinājumi"- pārējais viss ir AIZLIEGTS (sk. Kabanova teikto). Interesants ir punkts (p.19.3), kad „karpas" var makšķerēt ar četrām makšķerēm nopērkot papildus makšķerēšanas karti - principā „karpas" dzīvo arī jūrā.

Attiecībā uz loma apjomiem (nod. III) nezināmu iemeslu dēļ salakas iekšējos ūdeņos var paturēt tikai 5 kg apjomā, butes jūrā arī tikai 5kg apjomā, kaut gan bija 10 kg. un tikai 5 mencas tagadējo 10 vietā - interesanti dzirdēt „domājošo cilvēku" pamatoto zinātnisko pamatojumu, par šiem skaitļiem, jo laša makšķerēšanai jūrā liegums ir pagarināts par 15 dienām, līdz 30. novembrim.

Pats interesantākais noteikumos ir VII. sadaļa, jeb „Vietējie noteikumi", respektīvi, jebkura pašvaldība varēs noteikt makšķerniekam, kad viņš varēs vai nevarēs makšķerēt, ar ko makšķerēt, ka varēs makšķerēt tikai pa dienu utt. un noteikt mistisku kārtību makšķerējot, kas „veicina makšķerēšanas kultūras un ētikas attīstību". LMA šādas „Vietējo noteikumu" normas ieviešanu pamato ar to, ka šāda norma ir ieviesta Skandināvijā, ASV, Kanādā un citur, bet tās ir valstis, kurās uz vienas robežas ir vasara uz otras ziema, tādēļ salīdzināt tās ar Latviju ir tas pats, kas runāt par vētru tējas krūzē. Uz šo brīdi Latvijā ir 110 novadi un 9 pilsētas, jeb papildus makšķerniekiem būs jāzina 119 makšķerēšanas subnoteikumi, nemaz nerunājot par subnoteikumu izstrādi saistībā ar pagastiem.

Nodaļā IX. ir aprakstīta atbildība par makšķerēšanas noteikumu pārkāpšanu, nav gari jāraksta, skaidrojums īss - sodīt un atņemt makšķerēšanas karti, uz pusgadu vai gadu. Nocemerēsi maili - sodīt, sagriezīsi noķertās zivis -sodīt, pārkāpsi mistiskos „Vietējos noteikumus" - sodīt, utt., utt. (sk. Kabanova teikto)

Pats interesantākais no šo „domājošo cilvēku" gara darba ir divas lietas:

Pirmā - ir aizliegums makšķerēt visu gadu Buļļupē. Jau 2013. gada martā tika brīdināts: „Aizliegums zvejot Buļļupē var būt par iemeslu aizliegumam arī makšķerēt vai iespēju ieviest licenzēto makšķerēšanu."- visi paņirgājās un piedalījās zicdirektora Škapara aptaujā, ko organizēja LMA. Patiesībā visi, kas balsoja pret zvejniekiem, nobalsoja arī pret makšķerniekiem.

Otrā - no šiem noteikumiem ir pazudusi norma, kas aizliedza makšķerēt Lielupes baseinā - no 1.aprīļa līdz 31.maijam, kur pavasaros LM laikā izķer tonnām vimbu. Grūti pateikt, kādus mērķus mēģina sasniegt LMA, bet licencētā makšķerēšanā, ko organizē LMA valdes locekļa V.Gabrāna pārstāvētā „Bauskas mednieku un makšķernieku biedrība" arī varētu būt ieinteresēta „Vietējo noteikumu" izstrādē, lai nevajadzētu nākotnē dalīties ienākumā ar „Zivju fondu" no LM.

Visi zina stāstu par „Trojas zirgu" un Troju un to nav vērts pārstāstīt, tādēļ nepieļausim vēstures kļūdas atkārtoti, jo tikai mērkaķi mācās no pašu kļūdām, bet cilvēki no citu kļūdām.

 
 
Novērtē rakstu:
  • Vērtējums ir 5 no 5
(1 balss) - lai vērtētu, nepieciešams reģistrēties
[15] Komentāri | dilst | aug
 
Malikis2011

imations- normāli priekšlikumi, tikai varbūt kaut kur juridiski jāpieslīpē,par vietējiem noteikumiem piekrītu uz publiskiem ezeriem, bet pēc būtības to kas te rakstīts atbalstu.

08.07.13 Atbildēt | Ziņot 0
kraft

Buļļupi, mierīgi var slēgt ciet. Tāpāt tur visas zives noindētas. Malači :)

09.07.13 Atbildēt | Ziņot 0
Akmens_Viesis

Klau, vīri. Ja kādam ir aizdomas par LMA nelikumībām, tad vienkārši izplatīt baumas par to, ka reidi nav notikuši, tīklu izņemšana nav fiksēta likuma kārtībā, valsts nauda iztērēta un speciālistu saraksts ir garš, bet algas saņēmuši 1-2 cilvēki... ir nesmuki.

Kam tāda informācija ir, lai raksta iesniegumu KNAB vai arī - lai tur muti.

Jo šitā kaktu melšana jāizbeidz.

Sabiedrisko inspektoru institūcijai ir jābūt tīrai.

Nav jācieš visiem dēļ kādas avs vai arī avij nav jācieš no tenkām - lai ir pārbaude - rezultāti - un tad vai nu seko sods, vai visiem mutes ciet.

Imations, jau kuro reizi šie mājieni par LMA, bet tam nav jēgas. No tā cieš visi sabiedriskie.

Par noteikumiem runājot:

Ļoti ceru, ka MRK izstrādās alternatīvus piedāvājumus. Ja tiešām vēlas aizstāvēt makšķernieku intereses, tiem vajadzētu būt Ļoti Alternatīviem.

Ļoti ceru, ka alternatīvas radīsies un balstīsies uz ko citu, nevis tikai aizliegumiem.

Piemēram - karpinieki jau sen pērk 2 kartes lai copētu ar 4 kātiem un 4 āķiem. Tāpēc nav jāmaina noteikumi.

Drīzāk jāpaskatās, kam vispār vajadzīgs rīku skaita liegums.

Jo ir tak zivju daudzuma ierobežojums. Tam ir

lielāka nozīme. Stintenieki - ap 80% pārkāpj kātu skaitu, praksē :) Bet ir tak stintēm norma, kuru sasniegt var tikai ļoti labās dienās.

Āķu skaits ir īstāks rādītājs. Ir redzēti arī 10 āķi uz gruntenes. AR ĀĶU SKAITU UN LOMU LIMITU PIETIEK! :) Nē?

Tālāk domājot:

* Rīku skaitu limitēt tur, kur tie ir no svara (jūrā kāti, lai bušnieks neizliek 10 kātus vietas aizsišanai - un ziemā ūdu dēļ). Citās vietās neredzu riskus. Idiots arī divus kātus sametīs krustām.

Ir vēl kāds risks? "Zakiduhas" gar vēdzeļupi? Tak vēdzeļu skaits ir noteikts. Pag, zakiduha pati par sevi nav legāla, ja legālie rīki ir kāts ar spoli.

(Savukārt bez spoles ar 1 kātu līdz 3 m (piemēram) lai copē bez kartes ).

Tad vēl - derētu lielākas pilnvaras inspektoram pret cemmerēšanu -ja ir rīks, piemēram, papildu trejžuburs uzsiets priekšā velces voblerim, tas ir cemmerēšanas rīks un bargi sodāma lieta. Nav jāgaida aizcirstas zivis, juridiski pareizs video ar nomērītām kustību amplitūdām utt.

Tādas pārdomas (tikai piemērs) - bet ir jautājums.

KĀ JUMS ŠĶIET, VAI IR VĒRTS TĒRĒT SPĒKUS UN IZSTRĀDĀT JAUNA VEIDA NOTEIKUMUS, KAS BALSTĀS UZ IZPRATNI PAR ZIVJU RESURSIEM UN MAKŠĶERĒŠANU KĀ ARĪ RĪKU EVOLŪCIJU?

Vai tam ir pienācis laiks?

Atbildiet ne tikai par sevi, bet paturiet arī prātā visu, ko zināt par savu "kaimiņu, čomu X", kurš katrā copes reizē cenšas atsist M-kartes maksu un ezera licenci.

09.07.13 Atbildēt | Ziņot 0
imations

AKM – tas, ka LMA valdes loceklis saņem atlīdzību var redzēt „Amatpersonu deklarācijās”, konkrēti ienākums, ko, izmaksājusi LMA, saucas „Alga” un „auto noma”. Turklāt ienākums sastāda ap 20% no summas, ko valsts iedevusi akcijai „Dzīvais ūdens”. Jūs arī Ventspilī paši sev iznomājat mašīnas (es te nerunāju par benzīnu)?

Tāpat tu zini, ka atbilstoši MK Nr.675 tīklus var iznīcināt tikai Valsts vides dienesta vai īpaši aizsargājamās dabas teritorijas adminis­trācijas vides valsts inspektors vai pašvaldības pilnvarota persona, nekādi mobilās grupas sabiedriskie inspektori un viņu palīgi, kas reido visā Latvijā tīklus nevar iznīcināt, tie jānodod. AKM ja tavā rīcībā ir informācija, ka LMA nododot papīra atskaites nodod arī izņemtos tīklus iznīcināšanai, lūdzu, apstiprini to.

LMA deklarējis, ka 2013. gada akcijas laikā veiks 20-25 kontroles reidus, tas sanāk 240-300 reidu gadā, tas vidēji sanāk 45 Ls par reidu. AKM pagaidīsim 2013. gada fiskālos cāļus un tad tos saskaitīsim, un vēl iesniegums nav jāraksta KNAB, bet gan ekonomikas policijai, kā arī ja plašsaziņas līdzekļos ir izskanējusi informācija par likumpārkāpumu policija bez problēmām var veikt pārbaudi.

AKM silti iesaku izbeigt šito strausu padarīšanu, kad bāžam galvu zemē un mēģinām neredzēt to kas notiek apkārt citādi vēl pašam bikses nospers.

09.07.13 Atbildēt | Ziņot 0
Akmens_Viesis

Mums spiegot un rakt zem citiem copmaņiem nav laika, nav tãdu datu. No tīkliem jābūt izņemšanas protokolam, vēlams arī pārbaudes aktam, mums prasa.

Cik zonu, Vvd uzreiz neko neiznīcina, pãrkāpējs var pieteikties, samaksāt sodu un dabūt savu dārgo tīklu atpakaļ.

Bet, ja knab atzīs, ka lma darbojas ok..

Mums biedrībā ir 28 biedri, 26 ar savu auto ;)

10.07.13 Atbildēt | Ziņot 0
Juurasbullis

lai šos, jau atkal kārtējos, grozījumu nosauktu par normāliem ir jābūt galīgi atsaldētam!

10.07.13 Atbildēt | Ziņot 0
Rastaman

hmm autors ar šo rakstu pats ir uztaisījis vētru tējas krūzē. Lasot likās, ka nav īsti par ko gausties, bet vajag un rezultātā tapa šāds raksts. Nekur no minētajiem punktiem neredz neko traģisku - protams ir vēl jāslīpē, bet priekš priekšlikumiem nekā traģiska tur nav.

btw to ko autors nosauca par "stučīšanu" patiesībā būtu jābūt jebkura sevi cienoša makšķernieka pienākumam redzot nelikumības par tām ziņot. Tad brakari vairāk baidīsies.

No visa rakstītā sapratu ka autoram patīk iebāzt kešā zemmēru un pēc tam gauzties cik viss šai valstī ir slikti un par zivīm ar neviens nerūpējas. Un atkal doties pakaļ kārtējam zemmēram.

Autor atceries - ir viegli nodirst jebko, bet nevienā no tevis minētajiem punktiem kuriem nepiekrīti neviens vārds netika minēts par to ko piedāvā vietā vai savādāk.

Padomā.

11.07.13 Atbildēt | Ziņot 0
Juurasbullis

nav dzirdēts neviens viedoklis par to kāpēc jāmaina MN un tas arī saprotams,jo savu materiālo ieinteresētību jau neatklās!

11.07.13 Atbildēt | Ziņot 0
Tonis

Jebkurš pieredzējis un domājoš copmanis,kurš copē sava prieka pēc un nesaista copi kā sava vēdera un maka piepildīšanas iespēju saprot ,ka normāla izmēra zivju kļūst arvien mazāk.Tātad kaut kas ar pastāvošo kārtibu nav kā vajag.Secinājums viens,-kārtība ir jāmaina un jāuzlabo.Godprātīgie copmaņi to saprot un atbalsta.Tie kam cope un tīklu likšana ir kā peļņas avots ,ir satraukti....

13.07.13 Atbildēt | Ziņot 0
Tonis

Acīmredzot virsrakstā 'autors' ir nedaudz pārrakstījies, virsraksts bij domāts šādā redakcijā-'Trojas zirgs ,kurš atņems brīvību ūdeņu kāsējiem.'

14.07.13 Atbildēt | Ziņot 0
Akmens_Viesis

Kas ir satraukts, Toni? Kurš te pelna ar copi? Tu domā sevi vai salmo?

14.07.13 Atbildēt | Ziņot 0
Tonis

Protams...,katrs tak vispirms domā par sevi!:)

14.07.13 Atbildēt | Ziņot 0
martins_riga

Toni, normaala izmeera zivis kljuust aizvien mazaak? tu laikam savaa Zviedrijaa copeejot praatinju esi nodzeeris. tieshi otraadi, zivju ir palicis krietni vairaak.

un pa lielam shaibaam piekriitu autoram. nedod dievs atdot pashvaldiibaas seedoshajiem kampeejiem upes un ezerus.

28.07.13 Atbildēt | Ziņot 0
pliksnis

Viss iet uz to lai popularizētu makšķerēšanas biznesu un pildītos kabatas naskiem vīreļiem kas piedāvās maksas copi par bargu naudu, jo [pie upes arī tā drīz būs. Privātā dīķī es neesmu pret maksu, bet lai makšķerētu upē un par to maksāt nezin kam - to neatbalstu nekad !!!!!! Pietiek ka nopērku makškerēšanas karti. Ja kāds domā rakāties man pa somu - par to var dabūt pa ol...

07.08.13 Atbildēt | Ziņot 0
kinvik

Par nožēlu jāsaka,ka mūsu? valstī daudz kas notiek ne tā,kā vēstures mācības rāda par notikušo attīstītās valstīs,kas tuvāk ,vai mazliet tālāk no mums.Visu laiku mūsu prātvēderi cenšas izgudrot tajā vai citā jomā-- jaunus riteņus,kuri grieztos labāk par jau izgudrotajiem! Par nožēlu,jāsaka,ka neko vairāk teikt negribas.

04.09.13 Atbildēt | Ziņot 0
Uz augšu
 
Creative templates for Google Ad Manager