Veidosim saturu kopā!
  • Jūsu novadā gaidāmas vai jau aizvadītas copmaņus saistošas aktivitātes?
  • Jums ir viedoklis par copmanim aktuālu tematu?
  • Esat izbaudījis aizraujošu copes piedzīvojumu?

Rakstiet mums! Pievienojiet attēlus (vai uzticiet tos piemeklēt CL redaktoram) un mēs nodosim Jūsu vēstījumu visai Latvijas copmaņu saimei!

Jaunākie komentāri

Seko līdzi

RSS barotne
Seko līdzi jaunākajiem CopesLietas.lv biedru rakstiem sev ērtā veidā izmantojot RSS barotni.
CopesLietas.lv | 11.oktobris 2013, 10:32 | 14 komentāri | 8073 skatījumi

Pasaules čempionāts spiningošanā no laivām (papildināts ar gala rezultātiem 13.okt 21:20)

Sestdien un svētdien Ziemeļīrijā sāksies Pasaules čempionāts spiningošanā no laivām. Pēc Latvijas čempionāta šogad noskaidrojās izlases kandidāti un drīz pēc tam LMSF lēma par šādu komandas sastāvu Latvijas izlases dalībai šajā notikumā. Mums šis notikums ir parocīgs, jo mērķa sugas šajās sacensībās ir līdaka un asaris. Izlasei startu ar savu atbalstu nodrošina firma "Salmo".

Šodien sākas oficiālie treniņi, sacensības būs sestdien un svētdien. No šodienas katru vakaru par notikumiem uz ūdens ziņos Māris Olte.

Treniņš sāksies ceturtdien 12.00 pēc LV laika un beigsies 18.00

Startam pieteikti mūsu ranga pirmie numuri - Armands Romanovs, Ingus Goltiņš un Guntis Riekstiņš, Vitālijs Karpenkovs

-

13.oktobris - 2.sacensību diena

Pēc nu jau iestrādātām iemaņām ieraugot saulainu un rāmu rītu ienākas pārliecība ka plēsoņas gribēs gumiju. Pa lielam tas tā arī sanāca.

Pēc vakardienas grūtumiem apsverot visus par un pret balstoties uz savu iekšējo pārliecību un mums zināmo informāciju izlēmām ka ļausim Ingusam un Armandam izēst savu podu līdz dibenam.

No rīta visi vīteroja par krievu vajadzību trenkties pakaļ itāļiem. Bija izskaitļots ka itāļi savu supersniegumu izvilka seklā nelielā attekā, kur zivis bija ķēruši lēnām un plānveidīgi. Mums bija savs plāns un sekot citiem netaisījāmies. Bija jāmeklē sava spēle. Vitālijs devās dresēt zivis savā vakardienas asaru vietā, Armands par visu cenu rāvās pilsētas un iespējams, ezera virzienā.

Skaidrs laiks- zivis jāmeklē vai nu dziļumā, vai zem paslēptuvēm.

Vitālija un Gunta pirmās divas līdakas bija paņēmušas paseklā vietā starp piestātnes kuģiem drīz viena pēc otras. Labas, lielas līdakas tur, kur vakar bija asari.

Armandam un Ingusam seklā ezerā džerkam bija atnācis un pat uzplēsis krietns krokodils. Uzplēsis un norāvies...

Lai kā gājais- savu pirmo līdaku šie ieplēsa man kā preses pārstāvim pašā degungalā.. kopā divas.

Armands: Vistrakāk bija kad vispirms man uz lielā džiga līdaka pastiepa un nepalika uz āķa, tas varēja būt liels kukainis. Nākamajā metienā tanī pat vektorā Ingusam tas pat zvērs nocirpa arī mikrodžigu. Maita.

Guntis un Vitālijs ķēra lēnām bet nenovēršami- augstas klases rādītājs, jo tanī pat laikā itāļu trim zivīm krievi seklumā spēja līdzi likt tikai vienu.

Beigās mūsējiem bija 24 zivis, piecas līdakas un pēc mūsu skaitītā 6470 punkti šodien.

Guntis: Zinu ka tas varētu būt viens no dienas trim labākajiem rezultātiem laivu ekipāžām. Divi lieli asari beigās trāpijās- 39 un 41 centimetrs. Otro vilku un spļaudijos jo šķita ka tā ir sīka līdaka. Bet nē- smuks bonuss.

Gala rezultāti

-

12.oktobris - 1.sacensību diena

Apmācies, lēns vējš, upe pieklususi un itkā apmulsusi. Pa upi dīdās trīsdesmit laivas. Vakar kapteiņu sanāksmē lēma ļaut uz copes vietām izbraukt pusstundu iepriekš un arī atgriezties atļaut pusstundu pēc sacensību beigām. Tas dos atlētiem vairāk laika pierādīt savu varēšanu uz vietējo plēsēju ādas.

Kad notika svinīgās pasākuma atklāšanas ceremonija, visu komandu kapteiņiem bija jāiepazīstina ar saviem audzēkņiem. Sajutos kā kaut kādās spēkavīru sacensībās- Valsts Čempions, Pasaules čempions utt. Izskatās ka te neviens nav atbraucis pasauļoties laivā. Medaļas un tituli vilina pat labāk nekā lielas zivis. Ir pilnīgi skaidrs- lai labi nostartētu nevajag lielas līdakas( kaut arī organizatori sola naudas balvas lielāko trofeju noķērājiem). Vinnēs daudz, bet ne tik lielas. Asari? tie te ir neticami daudz, lecīgi- vienīgi to vidējais izmērs 95% gadījumu ir zem noteiktā minimālā izmēra 22 centimetriem.

Mūsu ekipāžas aizbrauca pretējos virzieno- Vitālis ar Gunti aizvilka uz augšu- tur mazāks makšķernieku spiediens, bet Ingis ar Armandu aizpūta uz leju- pirms slūžām un pilsētā ir daudz neparastu vietu, kurās var notikt neticami piedzīvojumi.

Laivas atgriezās ar dalītām jūtām. Jau makšķerējot mūsu laivas stūrmanis rādija ka līdaka ir Ingus un Armanda laivas kontā, Vitālijam un Guntim tā nebija. Kad mūsējie izbrauca krastā viss izrādijās savādāk: viena līdaķele un daži asari bija stipri par maz mūsu pirmajai ekipāžai. Turpetī Vitālijs ar gunti uzstādija asaru daudzuma rekordu- 43 mēra asari. Līdakas situšas, bet nepalikušas uz āķa. Beidzamā noskuvusi pirms pavadas minūtes piecpadsmit pirms beigām.

No malas skatoties likās, ka šodien, pilnīgi pretēji vakardienai, strādāja vobleri un džerki... Sponsoru laivā operējošais Pjotrs Piskorskis ar Salmo produkciju testējot vakar trīs zemmērus dabūjis šodien ielipināja deviņas labas līdakas! 92 un 93 cm bija lielākās.

Sacensībās lielākā pagaidām itāļiem- 101 cm.

Rezultāti pielikumā. Par startu spriest varēsim rīt ap šo pat laiku. Jācīnās.

Viedokļi

Vitālijs: No škuma šķita ka viss sanāk- bija līdaku grābieni, asari ķērās- ūdenī dzīvību jutām.Problēmas bija ar copju realizāciju- līdakas nepalika uz mūsu gumijzivīm! Sitiens ir pamatīgs, tad stiepiens un viss- kā viņas iemanās neuzrauties uz āķiem tik pārliecinoši.

Asarus atradām un atvērām labi. Divu stundu laikā izvilkām ap 200 aariem no kuriem katrs piektais bija mērā. Kad asaru baru pievilku tuvāk laivai gāja pavisam raiti. Un tad garām nobrauca viena laiva un viss beidzās kā pec pulksteņa. Vairāk tajā vietā asaris nebija dabūjams.
Beidzamā līdaka aizpeldēja mums garām tad, kad ierodoties drošajā punktā jutām ka zivis te ir pabaidītas bet aktīvas un pēc laba ņēmiena izvilku tukšu auklu.

Divas līdakas mūsu ekipāžai un komandai būtu diezgan daudz ko mainījušas visā kopējā situācijā.

Armands: Pēc pirmās stundas bijām ar līdaku un dažiem asarīšiem, likās- viss notiks. Bet nenotika. Varbūt bišķi samulsām- itāļi ložņāja gar mūsu laivu piestātnēm un zem kuteriem mānīja mūsu treniņos atrastās zivis.
Neko pārdabisku jau tie krievi neizdarīja- izvilka pa piecām- sešām līdakām uz laivu. Mēs treniņos ar tā vilkām.

Vakar piecu stundu laikā neizdevās tikt pie mēra līdakas. Smagi.
Rīt jāturas pie plāna stingrāk.

Rezultāti:

Bildes no 1.sacensību dienas skatīt šeit.

-

11.oktobris - 2.treniņdiena

Skaidrs un skaidrs laiks, ne vēja pūsmas- kā jums šķiet kā līdakas tādā laikā ķeras?! Poļu Salmo šefs Pjotrs Piskorskis nupat atzina, ka ne pārāk uz vobleriem leca... Mums šķita, ka no rīta tomēr vēl kustējās. Pašam uz 165 milimetru TroutX izdevās smuku zvēru turpat krastmalā izdancināt. Zivis ēda, vienīgi pieaugošais gribētāju spiediens populārākajās berdēs jau lika sevi manīt. Domāju, ka visi piekritīs- silikonu grāba drošāk nekā plastmasu.

Visi nodarbojās ar asaru ķeršanu, daudzi snaikstijās ap laivu piestātnēm meklējot netipiskās vietās... Mūsu komandai bija uzdevums sakārtot domas pirms rītdienas starta un paspiegot kā citām komandām iet.

Skaidrs, ka plašajā ezera daļā visi cenšas atrast bedres, iestāties tajās un apstrādāt nogāzes. Atradām gan "mēra" asarus gan līdakas jutām. Komanda domā, strādā un gatavojas.

Zivis to pat nenojauš

Rītdien raksim

Bildes skatīt šeit

-

10.oktobris

Šī līdaka svēra 21 mārciņu un savam noķērājam atnesa 3000 mārciņu balvu.

1.treniņdiena

Saulains, viegls vējš plivina 14 valstu karogus pie ... viesnīcas, kurās mitinās dalībnieki. Turpat lejā Ernie upe, no kuras laivu piestātnēm 42 laivas aizvizināja šīsdienas treniņsesijā komandu startējošos atlētus. Kapteiņi, menedžeri un žurnālisti palika gaidot ziņas no ūdeņiem.

Pirms čempionāta centrālie notikumi sākas, jāizstāsta par ūdeņu kultūru šeit, ziemeļīrijā. Centrālā makšķernieku interese ir pludiņmakšķerēšana un fīderēšana, daudzviet upes malā izbūvētas laipas no kurām vieglāk tikt pie ūdens. Tie, kuri medī plēsoņas parasti vai nu mušo foreles no laivām, vai spiningojot velcē lašus. Un tikai tad seko asaru un līdaku ķeršanas entuziasti. Ķer uz dzīvu vai beigtu zivtiņu, bieži no grunts, velcē vai aktīvi džigo, džerko, tvičo.

Sacensību upe ir grūti lasāma. Vasaras sezonā to aktīvi kuģo un tāpēc jau pirms gadiem astoņdesmit daudzviet tā pārrakta, radītas kuģīšu pietātnes, daudzas no tām pie lielveikaliem, līdzīgi autostāvvietām.

Pēc noteikumiem ikdienas makšķernieks nedrīkst paturēt vairāk kā vienu līdaku, un arī to- mazāku par 4 kilogramiem. Lielās te godā un atlaiž.

Sacensību dalībniekiem treniņos vispirms jau jāsameklē un jāatrod sev saprotamas un rezultatīvas vietas uz kurām var paļauties jau sacensību laikā. Doties uz dziļumu kritumiem pārbagāto upes augšteci, jeb tērēt laiku dodoties lejup- kur upe pārtop plašā ezerā, kuru no jūras atdala lejāk esoši aizsprosti.

Vietējie stāsta par "zebra mussel", pie mums pazīstamo dreisēnu, gliemezi kurš tagad krietni pamainījies zivju sugu attiecības un paradumus šajos ūdeņos. Dreisēnai savairojoties ūdeņi paliekot dzidrāki un tas mainot zivju sugu sastāvu, ļoti stipri pēdējo gadu laikā palielinājies asaru skaits. Te trenējoties to var labi just. Dēļ asaru pārbagātības ir noteikts ieskatei derīgo asaru minimālais izmērs 22 centimetri un ja līdakas katrs centimetrs dod ieskaitē vienu punktu, tad asarim dots koeficients 0.3.

Stāsta ka nacionālajā čempionātā par spīti īru līdaku tradīcijām esot dominējuši poļu izcelsmes asaru speci. Šodien daudzām komandām tā ir liela izšķiršanās- ķert divdesmit asarus vai adekvātu līdaku.

Nupat atgriezās visas sacensību laivas, līdakas ķērušās, asari arī un skaidrs ir viens- skaidrs nav nekas un visu pa plauktiem saliks sacensības.

Bildes skatīt šeit


Autors: Māris Olte

 
 
Novērtē rakstu:
  • Vērtējums ir 5 no 5
(8 balsis) - lai vērtētu, nepieciešams reģistrēties
[14] Komentāri | dilst | aug
 
4undra

mums ar būtu jāievieš likums lielās līdakas laist vaļā:))

11.10.13 Atbildēt | Ziņot 0
kristsKG

par Latviju!! Sarauj puikas!!!

11.10.13 Atbildēt | Ziņot 0
V.S.O.P.

Mūsu laivas ir startējušas - TURAM ĪKŠĶUS PAR MŪSU LABĀKAJIEM SPININGOTĀJIEM!

12.10.13 Atbildēt | Ziņot 0
Mitsu

Lai veicas!

12.10.13 Atbildēt | Ziņot 0
Cukurs75

Vīri,turat kanti godam! ;)

12.10.13 Atbildēt | Ziņot 0
www.copesnams.lv

Siguldā dzīvo mans labs draugs Itālis, būtu mūsu bāleliņi pie viņa pamācījušies. Viņš šeit dzīvo gadu un tādas zivis ir savilcis, žēl mūsējos:(

12.10.13 Atbildēt | Ziņot 0
puda
puda :

Ja tu runā par Mikele Itāli tad tas ir baigais vecis tādas nianses kādas es uzzināju copejot ar viņu nebiju dzirdejis nevienā Latviešu vai krievu copes raidijumā!!!

13.10.13 Atbildēt | Ziņot 0
www.copesnams.lv

Tieši par viņu ir stāsts

13.10.13 Atbildēt | Ziņot 0
kraft

Ļoti patikami, ka ir šādi apraksti, paldies Mārim!

14.10.13 Atbildēt | Ziņot 0
aigarsx

Mūsu brālīši mūs apsteiguši. Lietuvieši

15.10.13 Atbildēt | Ziņot 0
valnaans

Līdzjutējiem jau gribējās un cerējās augstāka vieta, bet šoreiz laikam nevarējās. Galu galā pat sporta copē veiksmei ir liela nozīme. Vēl vajag prasmi un inventāru. Divas pēdējās lietas ir ietekmējamas un kontrolējamas. Nezinu cik liela atšķirība ir inventāra kvalitātē starp komandām, tāpēc grūti spriest par meistarības sastāvdaļu rezultātā, bet domāju, ka virs puses no visiem faktoriem ir. Nu nav karoga pacelšanas, protams, bet nav arī sagrāve. Tiesa plats solis uz priekšu arī nav.

17.10.13 Atbildēt | Ziņot 0
sturmans

Feina atskaite, paldies! Tikai jautājums, kāpēc šādus mačus ignorē skandināvi, kas varētu būt ļoti spēcīgi?

17.10.13 Atbildēt | Ziņot 0
NG-NG

sturmans- :):):) tas, ka skandināvi ir diži copmaņi ir pilnīgs mīts, viņi daudz maz labi ķer lašveidīgās zivis, tas ir fakts, bet asarus un līdakas .... var teikt, ka vispār nejēdz ķert ... , tas ir no maniem copes novērojumiem Zviedrijā un Somijā , pietam viņiem pēdējos gados 10 visas sporta lietas iet tikai uz leju ...

20.10.13 Atbildēt | Ziņot 0
Uz augšu
 
Creative templates for Google Ad Manager