Veidosim saturu kopā!
  • Jūsu novadā gaidāmas vai jau aizvadītas copmaņus saistošas aktivitātes?
  • Jums ir viedoklis par copmanim aktuālu tematu?
  • Esat izbaudījis aizraujošu copes piedzīvojumu?

Rakstiet mums! Pievienojiet attēlus (vai uzticiet tos piemeklēt CL redaktoram) un mēs nodosim Jūsu vēstījumu visai Latvijas copmaņu saimei!

Jaunākie komentāri

Seko līdzi

RSS barotne
Seko līdzi jaunākajiem CopesLietas.lv biedru rakstiem sev ērtā veidā izmantojot RSS barotni.
Zvaigzne | 15.oktobris 2013, 15:32 | Komentēt | 4523 skatījumi

Šiškamano iesācējiem

Šaubos vai raksts būs interesants profesionāliem makšķerniekiem. Personīgie novērojumi varbūt būs noderīgi tiem, kuri šodien plāno doties uz veikalu vai atrodas piemērotākā inventāra meklējumu pirmsākumos … ar vienu vārdu sakot tiem, kuriem eholotes nav, vai vēl aizvien rāda zivtiņas.

Šogad dabūju it kā vienkāršu jautājumu no 10 gadīga puikas – esmu noskatījis spiningam Shimano Alivio vai tā ir pietiekoši laba spole. Noskaidrojot, ka neatrodas veikalā, kam lietos pateicu - paskatīšos un atbildēšu vēlāk. Vēlāk atbilde bija, labāk piekrāj naudu un paņem Shimano Catana FB 2500.

Aizdomājos par to, ka sen ir pagājis laiks, kad nācās izvēlēties no tā, kas ir vai cerēt uz to, ko kāds no pūstošā kapitālisma valstīm atvedīs. Veikalu plaukti pildījās un kādu laiku zīmols garantēja kvalitāti. Mūsdienās ir nedaudz savādāk, vieglāk ir uzprasīt, jo pastāv forumi, sarakstītas diskusiju lapas un arī iespēja iegādāties ko nederīgu ir pieaugusi.

Ir kas makšķerē bieži un tiem noteikti nederēs tas pats, kuri pāris reizes gadā tiek pie ūdens. Bet visi mēs ar kaut ko sākam, tikai vecums katram savādāks. Ir kam vecāki ieliek rokās pirmo inventāru, ir kas atliek kabatas naudu, ir kas dzimšanas dienā saņem kāroto un ir kas savas gaitas uzsāk kad savs vai ģimenes maks jāver vaļā. Katram sava rocība, tikai jāatceras, ka dārgs inventārs nav zivs ķeršanās garants. Iegādājoties profesionālu inventāru tas nenāk komplektā ar prasmēm, iemaņām un pieredzi. Makšķerniekam par savu aprīkojumu nebūtu jākaunas, jo ne jau vislabākajā inventārā slēpjas prieks makšķerēt. No otras puses … nolūzusi spice, pārplīsusi vai sapinusies aukla, nestrādājoša bremze, nolūzis rokturis var sabojāt ja ne dienu, tad atsevišķus brīžus noteikti. Tāpēc gribas trāpīt uz neeksistējošo lēti un kvalitatīvi.

Kā rakstīju augstāk, ja skatās uz makšķernieku lietām zīmols vēl nenozīmē, ka prece darbosies tam, kam esi paredzējis un nesaplīsīs pirmajās desmit minūtēs. Ir notikušas izmaiņas, ko ieviesusi tāda lieta kā globalizācija. Kādreiz uzņēmuma vārds bija nozīmīgs un tie, kuri pretendēja uz klientu uzticību ražoja kvalitatīvas lietas. Laiki, tikumi un pircēji mainās. Ģimenes uzņēmumi pārvērtās par bezpersoniskām akciju sabiedrībām, lojāls klients uz „pērku kas lētāk”, savstarpējās attiecības nomainīja dzīšanās pēc peļņas un lētāka. Bet peļņu vieglāk nodrošinot ziedojot kaut ko no kvalitātes. Lai aptvertu plašāku masu makus tiek ražoti šedevri un arī atkritumi. Katrā gadījumā der ielāgot, ka Abu Garcia, Daiwa, Mitchell nav tas pats, kas agrāk. Tāpēc paļauties tikai uz zīmolu nevar, ir jāsaprot ko iegādāties un tas nav viegli. Par nelaimi universālu lietu nav, var pat teikt, ka makšķerēšanas ir „izvirtusi” tik tālu, kad ir iespējas nokomplektēt inventāru zivju sugai pēc garastāvokļa. Pārspīlēju, bet tomēr ja seko jaunajam, džerkošana, tvīčošana, džigošana un mikro džigošana un makšķernieka inventārs sāk līdzināties golfa somai, katram gadījumam sava nūja.

Pie tam, jāiegaumē, ka visam inventāram ir jābūt līdzsvarā. Nebūs lielas jēgas no labas auklas, ja tiks ekonomēts uz spoli, kātu, tāpat kā guldīt labos mānekļos, kurus dēļ auklas kvalitātes zaudē.

Un visam kā oga seko serviss: Kā iepakota spole, vai līdz ir rezerves kasete, kāda materiāla tā ir, vai pievienota eļļa, vai spole ievietota samta vai cita mitrumu uzsūcoša materiāla, auduma maisiņā? Kas notiks tajos gadījumos, ja spole gadīsies brāķis vai arī paša vainas dēļ tā izdomās nepiedalīties aktīvā vai mazāk aktīvā atpūtas pasākumā pie dabas, tas ir vai pieejams garantijas serviss, rezerves daļas biežāk plīstošiem mezgliem.

Pašam meklējot piemērotu spoli spiningam, vienkārši spiningam, sanāca apskatīt virkni veikalu. Acis žilbst, bet kā lai saprot kuras ir tās kvalitatīvas mantas, kuras būs patīkamāk lietot? Kā jau rakstīju vairums ražotāju ir pamanījušies „uzcept” piedāvājumu, kur labākais apmierina profesionāļus, bet lētākais der copei, kad makšķeres paliek mājās vai netiek izņemtas no auto. Tie, kas var atļauties labāko vai saprot 700 EUR vērtās spoles priekšrocības salīdzinājumā ar to, kura maksā 150 EUR, izvēlās ko sev piemērotu. Ir makšķernieki ar ne tik lielu rocību, jaunieši, pensionāri, tie, kas makšķerē samērā reti un meklē kaut ko, no ne tik augstiem plauktiem. Bet ir daži pamatprincipi pēc kā izvēle tiek veikta.

Spoles - kasetes izmērs, pārnesumu attiecība, gultņu skaits ir vienkāršākās lietas. Izmantotie materiāli - korpusam, zobratiem, asīm, gultņiem, to veids / izvietojums ir acīm noslēptais un bieži vien tikai pieredzējušiem meistariem zināmais, tāpēc par pēdējo noteikti prasiet viņiem.

No personīgiem novērojumiem spiningam visbiežāk izmanto spoles ar spoles - kasetes izmēru sākot no 1000 līdz 3000, pārnesumu attiecību no 4.7:1 – 6.2:1, gultņu skaits variē no 3 – 6, tikai kādi tie ir un kur tie atrodas, tas ir atsevišķs jautājums. Piemirsu mūžseno jautājumu par bremzes atrašanās vietu. Precīzāka bremze, velcējot vieglāk pieregulēt un spoles kaseti vieglāk nomainīt spolēm ar aizmugurējo bremzi, pērējos plusus tomēr saņem spoles ar priekšējo bremzi, katrā ziņā tas ir gaumes jautājums. Ja kādam šķiet, ka vairāk zivis var noķert ar spoli, kurai ir … bremze, turieties pie tā, kamēr pārliecība nav sašķobījusies. Kasetes – spoles izmērs ir saistīts par pārējām lietām, auklas izmēru, izmantojamiem mānekļiem un kātu. 1000 spoles ir vienas no mazākām, būs vairāk piemērotas smalkākām auklām, viegliem mānekļiem, viegliem kātiem, savukārt 3000 izmēra spoles paredzētas resnākām auklām, smagākiem mānekļiem, cietākiem spiningiem. Līdzīgi kā ar pārnesumu attiecību, šeit katram savs ceļš ejams un labākais atrodams, jo ne vienmēr formula strādās. Standarta pārnesumu attiecība spininga spolēm ir 5.2:1 attiecīgi 4.7:1 būs lēnākas, bet 6:2:1 – ātrākas. Ātrākas spoles noder tiem, kuri plāno spiningot upēs ar straumi. Ar gultņiem ir interesantāk, jo formula: vairāk gultņu = labāka spole nestrādā. Precīzāk gultņu daudzums nedod garantiju spoles kvalitātei un otrādi. Piemēram, jūras makšķerēšanā no krasta vienkāršākas spoles būs ilgstošāk kalpojošas. Katrā gadījumā, kad priekš sevis noskaidrots minimums, nākošie jautājumi jāuzdod speciālistiem, šeit paveicies ir tiem, kam pārdevējs un padomdevējs ir vienā personā vai jācenšas jautāt veikalos, kuros ir pieejami remonta pakalpojumi, meistaram.

Mana personīgā pieredze, vairumā no gadījumiem, ja tas nav specializēts veikals, kad pajautāsiet kādu spoli iegādāties spiningam, vairums galvaspilsētas pārdevēju Jums ieteiks spoli cenā ap lati 50-70. Zīmols ko līdz šim pieminēja visbiežāk ir Shimano. Tas nenozīmē, ka Daiwa spoles būtu sliktas vai Abu Garcia vai Mithell ražotu nederīgas lietas vai citi zīmoli būtu sliktāki. Vienkārši labāk neizvēlēties pašus lētākos jebkura zīmola izstrādājumus. Kaut gan ir brīnumi un „pajal sam” kalpo labāk par atdzītiem šedevriem. Raksts nav pasūtījuma variet teikt, ka uznāca untums un tāpēc, gribējās papētīt Shimano, līdz šim vairāk gan tika lietotas citu ražotāju spoles.

Pirmkārt vai tiešām nekā derīga cenā zem ieteiktajiem Ls 50 – 70 nav. Apskatot Shimano spoļu visu klāstu tīri teorētiski mainās zobratu sistēma no P3 līdz SR, gultņu veids no tērauda līdz slēgtiem A-RB, to skaits 1-15, spoles materiāla no XT-7 līdz magnēzijam, rokturi, spoles un rezerves (ja tāda ir) kasetes materiāli. Saprotams zemajos plauktos var aizmirst par magnēziju, 15 gultņiem, bet tomēr var arī atrast slēgtos gultņus, tiesa gan tērauda. Bet iepriekš minētais ir sausi dati uz papīra.

Varbūt man nepaveicās, bet to Hyperloop spoli, ko man sanāca turēt rokā nesauktu par makšķerēšanai derīgu, ar pāris vārdiem sakot uzražots atkritums. Iespējams esmu pārāk izlepis un kāds laba, profesionāla inventāra īpašnieks visu manu arsenālu nosauks par atkritumiem, bet nu piedodiet, ja es būtu pārdevējs man būtu kauns tādu pārdot, ja nu vienīgi tādam, kas par spīti visam gribēs lētāko Shimano. Kaut gan ja Jums riebjas makšķerēšana un caur vilšanos to pašu vēlaties ieaudzināt bērnam Hyperloop būs īstā izvēle.

Alivio būtu pirmā spole, uz kuru būtu vērts skatīties iesācējam, ja nebūtu viena lieta. Cenu atšķirība starp Alivio un Catana nav liela. Pārējās atšķirības Catana ir P4 zobratu sistēma, pārnesumu attiecība 5.2:1, 2+1 gultnis, Alivio P3, 4.6:1 ar 1+1 gultni, abām spolēm lietas alumīnija kasetes.

Aiz Alivio un Catana nāk Nexave, kam ir 3+1 gultņi un lietā alumīnija kasetes.

Principā tas uz ko tēmē pārdevēji ir Exage ar 4+1 gultņiem, auksti kalta alumīnija kasetēm.

Kopumā skatoties uz Catana, Nexave, Exage ja rocība atļauj, jo biežāk paredzēts makšķerēt, jo labāk aprīkotu = dārgāku spoli vērts izvēlēties.

Lai kā šīm spolēm komplektā nebūs uzglabāšanas maisiņa, eļļošanas tūbiņas. No otras puses labāk, ka tā maisiņa nav, nekā butaforisks sintētisks un eļļas tūbiņa ar ir interesants pasākums. Aprunājoties ar meistariem uzzināju, ja izjaukt tās Shimano spoles var viegli tad salikt kopā ne vienmēr. Tāpēc var apkopi veikt pats, tikai var sanākt, ka dosieties uz darbnīcu rokās turot kastīti ar detaļām. Šajā gadījumā labāk Shimano spoles apkopi uzticēt profesionāļiem. Vēl viens mīnuss, Latvijā nav pieejamas oriģinālās detaļas. Vājā vieta lociņš, kam esot tendence nolūst sašaurinājuma vietā auklas licēja rullīša mehānismā, var atnest nepatīkamu pārsteigumu.

Augstāk aprakstītas ir tas ko Shimano piedāvā Latvijā, bet pasaule nebeidzas ar Latviju. Iespējas norēķināties, apskatīt piedāvājumu, loģistikas pakalpojumi ir palikuši pieejami. Tāpēc tīri intereses dzīts nolēmu palūkoties ko šī kompānija piedāvā citiem pasaulē. Var stāstīt kaut ko par dažādiem tirgiem, tirgus izmēriem, mārketinga pieejām, izdevumiem, bet ja dažādu valstu mazos miestos, kas atrodas aptuveni vienā attālumā no ražotnes, precēm ir būtiskas atšķirības cenā, tad, manuprāt, īsti pareizi tas nav. No otras puses neviens ar varu nespiež pārdot vai pirkt.

Katrā gadījumā vairumu no tik ierastajiem nosaukumiem pāri okeānam nesaredzēt, kā arī izvēles iespējas ir plašākas. Pameklējot pa Cabellas lai apmierinātu savu zinātkāri ko tad kaimiņi iesācējiem pārdod, izvēlējos apskatīt divas spoles Sienna 2500FD, kas ir 30 dolāru vērtībā un Solstace 1000FI - 40 dolāru vērtībā, salīdzinot, mums Alivio piedāvā par 50 dolāriem iegādāties. Vienīgais kas jāatceras pie šādiem pirkumiem, ja nav starptautiskās garantijas, tad garantiju nodrošina pārdevējs. Sezonas sākumā saņemot brāķi, nosūtot atpakaļ, nākamo var sanākt saņemt sezonas beigās. Pārējais ir pakārtoti, ja neskaita piegādes izmaksas un muitu.

Patiesībā izbrīnīja tas, ka papētot ražotāja mājas lapu atklājās, ka zem Sienna un tādā pašā cenā piedāvātās Syncopate ir atrodamas spoles ar nosaukumu IX, FX un AX … kuras ir vēl vienkāršākas par augstāk minētām, tikai atšķirība, ka paredzētas lietot makšķerēšanai jūrā.

Štrunts ar IX un AX, jo pēc laika skaistas sarkanas kastītes bija manā rīcībā, ņemot vērā, ka neesmu speciālists, kā arī zobus pats sev nelaboju pirms lietošanas iedevu spoles apskatīt speciālistam. Jo no mana viedokļa Sienna griežas labi, neļurkājās, pārnesums 5.2:1, gultņi 4, izskatās smuki un Solstace ar griežas labi, gultņi 3+1, pārnesums 6.2:1 izskatās vēl smukāk un komplektā regulējošās paplāksnes.

Speciālsta viedoklis par

Sienna 2500 FD „Visa mehānika līdzīga kā Shimano Alivio tikai spole ar 4 gultņiem (Alivio 1+1) kā dārgākajai Nexave. Vienkāršāks dizains un kosmētika, rokturis uz klaņa kā Hyoerloop. Gultņi slēgtā tipa abās roktura pusēs un uz ass. Raksturīgie kantainais un ovālais zobrats. Vārīgā vieta – lociņš, ka ir tendence nolūzt sašaurinājuma vietā auklas licēja rullīša mehānismā. Spolei komplektā viena alumīnija kasete bez regulējošām paplāksnēm. Nav auduma maisiņa kur spoli glabā un noslaucīt. Tāpat kā līdzīgas klases eiropietēm nav rezerves eļļas tūbiņas spoles eļļošanai. Standarta pārnesums 5.2:1. Apkalpošana identiska Eiropas spolēm, dažas detaļas aizvietojamas.” un

Solstace 100FI „Visa mehānika līdzīga, ka Catana un Nexave. Nedaudz izmainīts dizains un kosmētika. Identiskas spolēm kasetes un rotori, kā arī rokturi. Gultnīši slēgtā tipa, abās roktura pusēs un uz ass. Shimano spolēm raksturīgie kantainais un ovālais zobrati bīdītājam, kas uzlabo gaitas līdzenumu, vieglumu, raksturīgo auklas uzklāšanu un spēku pie uztīšanas. Iespējama tā pati vārīgā vieta – lociņš kam tendence nolūzt sašaurinājuma vietā auklas licēja rullīša mehānismā. Plusi – regulējošās paplāksnes kasetes regulēšanai, kasetei konusa mala, kas uzlabo auklas izritināšanos metienā, mīnusi – nav rezerves kasetes, nav auduma maisiņa, kurā uzglabāt un apslaucīt spoli. P.s. neraksturīgs Shimanos spolēm pārnesums 6.2:1.”

Te paliek nedaudz skumji, lētāk un kvalitatīvāk … bet ar varu neviens nespiež pirkt. Lai kā, ja nav iespēju ko par godīgu maksu iegūt no aizokeānijas, tad atliek palikt pie tā, ko piedāvā mums. Iznāk mums par zemāku kvalitāti prasa augstāku cenu un meklējot „lēti un labi” lielākas iespējas vilties. Atgriežoties pie sākuma, gribētos lai desmitgadīgam puikam piemērots inventārs, kurā reti viļas sanāk lētāk, iespējams makšķernieku būtu vairāk un iesācējus vairāk vecāki atbalstītu.

 
 
Novērtē rakstu:
  • Vērtējums ir 3.9285714285713 no 5
(14 balsis) - lai vērtētu, nepieciešams reģistrēties
[0] Komentāri
 
Nav pievienotu komentāru. Esi pirmais!
Uz augšu
 
Creative templates for Google Ad Manager