Veidosim saturu kopā!
  • Jūsu novadā gaidāmas vai jau aizvadītas copmaņus saistošas aktivitātes?
  • Jums ir viedoklis par copmanim aktuālu tematu?
  • Esat izbaudījis aizraujošu copes piedzīvojumu?

Rakstiet mums! Pievienojiet attēlus (vai uzticiet tos piemeklēt CL redaktoram) un mēs nodosim Jūsu vēstījumu visai Latvijas copmaņu saimei!

Jaunākie komentāri

Seko līdzi

RSS barotne
Seko līdzi jaunākajiem CopesLietas.lv biedru rakstiem sev ērtā veidā izmantojot RSS barotni.
baiter | 18.oktobris 2014, 12:11 | 261 komentārs | 11017 skatījumi

Vēlreiz par "Ķer un atlaid"...

Pietiekami daudz jau makšķernieku forumos, raidījumos utt. notiek "šķēpu laušanas" ap visiem mūsdienu makšķerniekiem pazīstamo principu "ķer un atlaid"...

Jau labu laiku aizdomājos par šo tēmu. Šeit es dalīšos tikai un vienīgi ar savu viedokli un redzējumu...klusā cerībā, ka likšu aizdomāties vēl kādam.

Domāju, ka nevienam makšķerniekam nav sveša vilšanās sajūta, kad visu dienu cītīgi un pārdomāti strādājot, vakarā rezultāts ir absolūta nulle:)

Protams, te nu ir virkne faktoru...sākot no "brakanu" tīkliem līdz nepareizām mēness fāzēm, ūdens līmeņiem, ēsmai un paša makšķernieka meistarības. Bet...visi mēs lieliski zinām, ka zivtiņu mums paliek arvien mazāk un mazāk.

Pats es aizraujos ar līdakām...un jākonstatē, ka noķert mūsu ūdeņos trofejas cienīgu eksemplāru ar katru gadu kļūst arvien grūtāk un grūtāk. Gadās pa kādai...bet aizvien retāk un retāk.

Uz šī fona ir sanācis noskatīties daudzus man nesaprotamus precedentus...Vienā no retajām dienām, kad līdakas bija aktīvas, ir novēroti makšķernieki, kas slaktē un ņem līdzi katrs pa 5 (atļautais skaits) līdakas ar kopējo svaru ap 10 kg...Es tiešām nesaprotu, ko ar to apjomu var darīt? Labi...aizvedi mājās ģimenei. Tur nu ar pāris kilo līdaciņu pietiek visiem. Kas tālāk? Pilna saldētava "bada laikiem"? Tiek izdalīts visiem kāpņu telpas kaimiņiem un aizvests sievasmātei?

Vai arī...vecis, kas uz copi atbrauc ar kruiseri un copē no laivas, kas aprīkota tā, ka cenas ziņā pārsit deviņstāvu dzīvokļu māju....izvelk zemmēra "duncīti" un iebāž zākakā, lai inspektors nenoķer? Kas tur vainas? Aiz bada pampst?

Skaidrs, ka šis ir tas mūsu postpadomju "mantojums"....vēlme grābt un ķert par katru cenu...pastāvīgā bada un deficīta sajūta, prieks, kad esam "app...suši" visus pārējos.

Un šie visi iepriekšminētie ļaudis ir lielākie vaidētāji par tēmu "Latvijā vairs zivju nav, jābrauc copē uz Zviedriju vai Somiju".

Domāju , ka visi piekritīs, ka mēs, makšķernieki, nebraucam uz copi gaļas dēļ. Nevienam nav zināms labāk kā mums, ka labi kāti, spoles, auklas un vobleri tiek mērīti simtos eiro, bieži vien pat vairāk. Mēs ceļamies nakts vidū, braucam desmitiem un simtiem kilometru, salstam, salīstam tikai viena vienīga brīža dēļ - sajust copi, cīņu, adrenalīnu, drebošas rokas:)

Ne jau gaļas dēļ, to simtreiz lētāk var iegādāties turpat, piemājas bodē:)

Nu uztaisam skaistu bildi, nosveram, nomēram....un palaižam to savu pretinieku vaļā, izrādam cieņu dabai un makšķernieka veiksmei...ar domu, lai šī zivs pieķertos mums vai kādam citam pēc pāris gadiem. Lielāka. Stiprāka. Skaistāka.

Nebraucam garām nevienam "brakanu tīklam"...šī sērga ir jāiznīdē pašos pamatos...esam aktīvi, cīnamies, ziņojam atbildīgajām iestādēm utt.;) Neviens cits to nedarīs, kolēģi.

Es negribētu, lai šīs pārdomas tiktu uztvertas kā agresīvs vēstījums. Es negribu paust nekāda veida radikālus uzskatus. Gribētu, lai katrs no mums aizdomātos par šo tēmu...

Nu, paņemiet pa zivtiņai mājās, uzgrillējiet, uzvāriet zupiņu. Bet padomājiet par to, cik tad mums īsti vajag?:)

Ar prieku jāatzīst, ka apzinīgu copmaņu tiešām kļūst ar katru gadu, ar katru sezonu arvien vairāk!!! Tā turēt!

Ne asakas mums visiem!

 
 
Novērtē rakstu:
  • Vērtējums ir 4.2666666666667 no 5
(15 balsis) - lai vērtētu, nepieciešams reģistrēties
[261] Komentāri | dilst | aug
 
Tonis

Malacis,Tavs domu gājiens ir pareizs un saprotams... Bet jāsaprot arī to ,ka cilvēku domāšana nevar izmainīties dažos gados,tam ir vajadzīgs laiks...Un nenosodīsim arī tos,kas bēgdami no mūsu nabadzības un visatļautības sekām, dodas makšķerēt tālākos un bagātākos ūdeņos...Kā teikt,katram savs...Bet laiki mainās un domāšana arīdzan...Būs jau pamazām arī labāk...:)

18.10.14 Atbildēt | Ziņot 0
saldaksJ

ieksejos udenos,jaizglito jaunie makskernieki,vecie buki ka stiepa maja,ta stieps,protams,kuri mak kert ari atlaidis,tie kuri nesajedz,nokerto zemmeru vai laba copes diena savaks visu,ko var savakt.

Es personigi uzskatu ka jalaiz vala mazas un lielas.

18.10.14 Atbildēt | Ziņot 0
saldaksJ

Uj puse izdzesas,tikli jaaizliedz.....

18.10.14 Atbildēt | Ziņot 0
forelzellis

Neīstā vietu kur likt šādus rakstus, te veči mīl labi savilkties un paēdināt puspagastu ar zivīm :-) Mēģini ko aizrādīt tiem kas fočējas ar 8 samiem vai līdakām, saskries viņa domubiedri un tevi pašu noēdis bez sāls, sak viņš lāga puika un pareizi dara ka baro izsalkušos bērnus! :-)

19.10.14 Atbildēt | Ziņot 0
krumujancis

Bet...visi mēs lieliski zinām, ka zivtiņu mums paliek arvien mazāk un mazāk.

Zinām gan, tikai šīs zināšanas nav vajadzīgas, kad, piemēram, "speci" spriež par zvejas liegumu un atļautajiem zvejas paņēmieniem Buļļupē zivju migrācijas laikā, bet ko tur atkal visu pēc kārtas saukt - paši vien labi ziniet.Šīs zināšanas aizmirstas, kad jāglābj zivis smados ziemošanas apstākļos, ek, ko tur, noslāps - ielaidīsim jaunas, un tā varētu turpināt.

Tāpēc jau nav jēgas kaut kādās sanāksmēs piedalīties, tērēt laiku un nervus, ja galā - lēmums tāds, ka no tā vien vari kļūt smieklīgs, ka esi tur bijis klāt.

19.10.14 Atbildēt | Ziņot 0
baiter

Skaidrs, ka bruks virsū un "ēdīs nost bez sāls":)

Es nekas neesmu, lai kādu mācītu dzīvot...saprotu, ka tas ir bezjēdzīgi. Varu tikai apelēt pie kāda sirdsapziņas (ja šim tāda ir:))

Vienkārši...šī ir tā lieta, kas man reāli sāp...

19.10.14 Atbildēt | Ziņot 0
baiter

saldaksJ...par tīkliem pilnīgi piekrītu. Lai jau mani tie zvejnieki kājām nospārda, bet uzskatu, ka visos Latvijas iekšējos ūdeņos tīkli ir jāaizliedz. Jebkādi.

19.10.14 Atbildēt | Ziņot 0
Skabarga

Varbūt tomēr sāc ,, no galvas pūšanas,, ,nejēdzībām MN un tad sauc pie ,,kalpu ,, sirdsapziņas ! Līdaku mīļotāj !

19.10.14 Atbildēt | Ziņot 0
baiter

Skabarga...

Šeit jau ir tā mūsu dzīves uztvere :"Ko tad mēs, mēs jau tikai kalpi":)

Kamēr mēs dzīvosim ar šādu attieksmi pret kopējām problēmām, pilnīgi nekas mūsu valstī nemainīsies.

19.10.14 Atbildēt | Ziņot 0
krumujancis

to baiter

Un kalpi vien jau esam, jo valsts un citi vēlētie aparāti strādā neatkarīgi no mums, un pat tad, kad tiek pieņemti klaji amorāli un dumji lēmumi - Vai katram no mums ir kaut kāda iespēja ietekmēt šo aparātu darbību,- nu nav taču.

Tad ko te runāt par līdzdalību. Tāda aparātam vajadzīga tikai tādēļ, lai radītu šķietamību, ka viss notiek demokrātiski. Tās nu ir mana visdziļākā pārliecība. Vismaz pagaidām.

19.10.14 Atbildēt | Ziņot 0
baiter

to krumujancis

Jā, piekrītu, bieži vien atbildīgās institūcijas nestrādā vispār vai strādā kropli un neefektīvi. Bet, manuprāt, mums būtu jāsāk katram ar sevi...mainām attieksmi, runājam ar citiem makšķerniekiem un kolēģiem, izveidojam pareizu kolektīvu attieksmi pret lietām. Kopā arī "aparātu" piespiedīsim mainīties. Tie ūdeņi taču ir mūsējie - Tavi, mani, mūsu bērnu utt.

Man šķiet, ka kaut kas taču ir jādara...

19.10.14 Atbildēt | Ziņot 0
urmaas

Baiter. Tieši tā. Ūdeņi ir tautas bagātība.

19.10.14 Atbildēt | Ziņot 0
Tonis

...un cik bagāta tauta,tik pilli arī tās ūdeņi...:)

19.10.14 Atbildēt | Ziņot 0
eMKa
eMKa :

...un, jo ūdeņi pillāki, jo visiem labs prāts un "aparāts" izmainīts :D

19.10.14 Atbildēt | Ziņot 0
saldaksJ

Var vainot valdibu,da jebko,bet jasak ar SEVI,ne kaiminu,ne to kas focejas ar 8 lidakam,lai jau focejas,kas zin varbut nekad tik daudz vairs nenokers.

Noker un atlaid,ta ir individuala pieeja makskeresanai,no sakuma nav nemaz tik viegli atlaist,bet ja sanemas,tad ir tada laba sajuta,prieks ka tadu cilveku paliek ar vien vairak!

19.10.14 Atbildēt | Ziņot 0
flipers

Pilnveidoties ir katra paša ziņā! Diemžēl jāatzīst ir fakts ka daudzi copmaņi uzskata par svētu pienākumu nu kautkā atsist to braucienu, tos izdevumus-Nožēlojami! Tad tiek piesaukti badā mirstošie radi, draugi, kaimiņi , tantas, onkuļi un viņu kaķi, garā ziema kad neķersies u.t.t. Viss ir mūsu galvās! Daudzus gadus praktizējot C&R un vērojot apkārtējo reakciju nākas secināt ka visus interesē tikai viens-kur un uz ko, bet neba jau lai rīkotos tāpat! Drīzāk lai aizbraucot uz konkrēto ūdenstilpni varētu pieslānīt normu, padižoties ar izvazātu līķi vai kukanu krellēm! Tad kad noķerta tā lielā zivs tad lielākoties tās skaistās runas aizmirstas! Tādi esam! Labi ka daudziem tā normas pieslānīšana un lielās pieķeršanās ir tikai negadījums citādi.....! Bet ir jau daudzi kuri apjūsmo zivju kaudzes, aiz acīm turētu līķi pastulba gaļaskāra izdzimteņa bildēs un dveš līdzi Krasava nu gluži kā ribak.lv lietotāji! Ir jau arī tur sakarīgi cilvēki, bet lielākoties slaktētāji kas piedalās visās varkaļveidīgajās pavasara akcijās! Kā Es to zinu? Savlaik strādājot copes bodē Esmu skatījis vaigā šos asinskāros purnus- Pretīgi! Viss ir pašu galvās.Ar cieņu negantais delfīns.

19.10.14 Atbildēt | Ziņot 0
Skabarga

baiter ! Kur tad biji,,saimniek,, , kad pieņēma pavasara lieguma atcelšanu , lai lobētu nelielas daļas copmaņu likumīgu ,,pātagu vicināšanu,,jau aprilī ? Kas principā lielai daļai ,,gaļinieku,, deva iespēju bez problēmām sākt savu ,,pārtikas programmas izpildi ,, neslēpjoties ? Aizbildinoties , ka asari tiek spiningoti un zandarti pa seklumiem, kur tieši tobrīd sagadīšanās pēc nārsto līdakas :)

19.10.14 Atbildēt | Ziņot 0
karburators

Cīņa ar vējdzirnavām? laikam gan,bet tomēr.Ir teiciens-ja tev 1000 reizes teiks ka esi cūka,tad pie beigām sāksi rukšķēt.Tātad ir cerība,ka visas zivis mēs neaprīsim vienā reizē,daļu atstāsim arī mazbērniem.

Ar ko sākt?Laikam jau ar propagandu-žurnāli,raidījumi,sacensības......,maksimāli censties to zivteli atlaist atpakaļ savā vidē.Tas jādara demonstratīvi,ar mīlestību pret dabu,tā,lai topošais copmanis to uztvertu kā normu,bet esošajam liktu padomāt,izvērtēt savu rīcību.No savas pieredzes varu pateikt-atlaist zivi,tas ir diezgan pagrūti,jo vairāk tad, ja tā ir liela.Toties gandarījums ir milzīgs un jo lielāka zivīte atgūst brīvību,jo pacilātāks tu paliec.Tā teikt-un es to izdarīju?

Lašiem būt?Varbūt sāksim ar grunduļiem!Tad būs gan laši,gan līdakas,asari un vēdzeles.Jāatjauno dabīgā barības ķēde ūdenstilpnēs.

Maliķi?manā skatījumā tas "biezais" ar aļigarha aprīkojumu katrā copes reizē piezvetējot pillu ķeseli ir daudz bīstamāks par onku,kurš upmalā dzīvojot ,ar murdiņu noķer pāris asakas iztikšanai.Tos,kuriem patīk zivis kāst ar elektrību-nenormālus sodus+atkritumu vākšana ap ūdenstilpnēm ar šilti kaklā-esmu slepkava.Auto tiesības nost uz mūžu un vēl,un vēl.

19.10.14 Atbildēt | Ziņot 0
Alcans

Biezais ar aļigarha aprīkojumu reti kad piezvetē pilnu kuli. Un galu galā, cik aligarhu ir LV ?

No otras puses, kā cilvēkam likt saprast ka zivis labāk atlaist, ja blakus kāds oficiālais tīklenieks vai brakars izvelk tīklu ar zivīm un visas bāž maisā. Copmanis ja patur zivi, tas nav labi, bet zvejnieki, kas ar nozvejotām zivīm pelna naudu ir ok...

19.10.14 Atbildēt | Ziņot 0
imations

Zivju ķeršana, kā makšķerēšanas paveids vai arī kā zvejniecības paveids ir tikai un vienīgi pamatots, ja zivis ķer ēšanai vai ienākuma gūšanai. Pārējos gadījumos, tā ir izklaide, atpūta vai vienkārši lielu zēnu paspēlēšanās ar dzīvo radību, jo veikalā iegādāties pārtiku un paēst šobrīd ir daudz lētāk nekā aizbraukt paķert zivi un pat to atnest mājās.

Tagad bariņš zēnu, kuri nejēdz noķert lielo zivi sāks visus mācīt, ka zivi paturēt ir slikti? Kādam nepatīk, ka kāds var atļauties nopirkt kuteri un copēt ar komfortu, nevis pļackāties pa ūdeni ar piepūšamu matraci? Kādam skauž, ka kāds var izņemt zvejas licenci un zivi noķer ar tīklu? Latvijā laikam ūdeņu par maz, kur makšķerēt, bet varbūt ir cita lieta, ka – Latvijā pārāk daudz haļavšiku, kuri bez darba grib tikt pie zivīm un ja zivju nav, tad protams vainīgi citi.

19.10.14 Atbildēt | Ziņot 0
 
Uz augšu
 
Creative templates for Google Ad Manager