Veidosim saturu kopā!
  • Jūsu novadā gaidāmas vai jau aizvadītas copmaņus saistošas aktivitātes?
  • Jums ir viedoklis par copmanim aktuālu tematu?
  • Esat izbaudījis aizraujošu copes piedzīvojumu?

Rakstiet mums! Pievienojiet attēlus (vai uzticiet tos piemeklēt CL redaktoram) un mēs nodosim Jūsu vēstījumu visai Latvijas copmaņu saimei!

Jaunākie komentāri

Seko līdzi

RSS barotne
Seko līdzi jaunākajiem CopesLietas.lv biedru rakstiem sev ērtā veidā izmantojot RSS barotni.
skutans | 14.decembris 2014, 00:52 | 7 komentāri | 4034 skatījumi

Padomju mantojums.

Neliels ieskats copmaņiem ,jebšu kā "ķērām zivis tolaik".

Nu dien nezinu kā kurš no jums ir uzsācis ,turpinājis un pilnveidojis savas makšķernieka gaitas ,gadiem nestāvot uz vietas. Iespējams kāds ir domājis līdzīgi, iespējams kādam tie ir bijuši papildus ienākumi ,iespējams kāds nav zinājis MN ,iespējams nevienam nekas nepiederēja, iespējams citi tā darīja, iespējams...

Vecums:

5gadi- inventārs- lazdas kātiņš /zivis / Stagars, Maile, Grundulis.

6gadi- inventārs- lazdas kātiņš un mikro ,žebērklis (virtuves dakšiņa piesieta ar izolēšanas lenti pie lazdas ,vai cita kokmateriāla)metode- bradāšana pa upīti un duršana /zivis / iepriekšējās + nāca klāt Platgalve un Akmeņgrauzis .

7-8gadi- inventārs- bambusene, mikro žebērklis, /zivis/ augstāk minētajam nāca klāt mazas forelītes.

9-10gadi -inventārs- bambusene, gruntsmakšķere( kuru tur pat krastā arī piesien- aukla, karotes sviniņš, 2āķīši ), lokveida "sačoks" ~1x1,5m platums ,šis rīks labāk strādāja darbojoties grupā.../zivis/ iespējams visa foreļupes fauna, gadījās arī rupjāks izmērs .

11-13gadi -inventārs- špinis , gruntene, 3m bambusene un zeķe (tika atklāts ,ka upē ir nēģi un šamos tīri labi var pielasīt uzvelkot rokā zeķi). /zivis/ Asaris, Rauda, Forele un klātpienācējs Nēģis. Radās interese ķert lielākas zivis.

14- gadi -inventārs- špinis, bez delfīniem un orioniem parādījās pirmās abu cardinal spolītes Latvijā.../zivis/ iespējams tolaik mums puikām bija sacensību laiks lielākās foreles noslānīšanā, ķērām uz sliekas...( grūti šo visu atminēties ), aktīvi slānījām nēģus ar zeķi zināmā laikā...

15-gadi -inventārs- špinis(rotiņš dominēja vairāk), tā pati zeķe+sačoks nēģiem. 3m bambusene (tika atklāts asara gājiens pavasarī noteiktās vietās). /zivis/ Forele, Asaris, joprojām tvarstījām apaļmutniekus.

16-gadi -inventārs- špinis, zeķe, sačoks, teleskopiskā copene (iespējams šī parādījās agrāk) ,ziemas makšķerīte /zivis/ legāli ķēru tikai Lučus ,Asarus jūrā un Foreles. Čomam vecais nopogāja 300 vācu markas par mūsu nelegālo nēģu ķeršanu nārsta laikā. Pamazām radās izpratne ,ko var un ko nevar ķert.

17-gadi -inventārs- viss augstāk minētais+ nāca klāt cemmerēšana. Ierādīja šo lietu vecs kundziņsalietis, pats izgatavoja ,vīram bija "zelta rokas" . Īsti saprašana man par šo lietu nebija, jo sākumā tas likās interesanti, zivis varēja noķert... Nepatika tas ,ka sēdi asins peļķē un rētainas zivis tika vilktas ārā. Vīri sevišķi aktivizējās kad nogāja kāds kūģitis pa fārvāteru .Pirmā ziemas "makšķerēšanas"sezona... /zivis/ tajā posmā, izņemot lašveidīgās, Līdakas, Līņus, karūsas...

18-gadi- inventārs- trīstūrveida tīkliņš, ūdas ,cemmeris mazāk (nesaistīja šis veids) ,turpinājās arī apaļmutnieku un asaru ķeršana ar pludiņmakšķeri neatļautajā laikā. Vasarā vājība bija forele. Šad tad pasēdējām uz dzīvo sūkdami aliņu. Ziemā iepatikās trīsstūrveida tīkliņa darbība, jeb "televizora", tādu līdz šim nebiju manījis copmaņiem. Protams šis izstrādājums arī bija "jāpameiģina", jo šķita lojālāks par cemmeri. Otrā ziemas sezona /zivis/ izņemot lašveidīgās, samus.

Viss augstāk minētais ir aptuvens.

Varētu turpināt, vai vajag ? Vai tiešām cilvēkam nāk saprašsana ar vecumu, sodu, vai tajā laikā tā bija pieņemts ,jo vairums tā "copēja", nepareizie copmaņi blakus, jebšu tas ir padomijas mantojums?


 
 
Novērtē rakstu:
  • Vērtējums ir 3.6666666666667 no 5
(3 balsis) - lai vērtētu, nepieciešams reģistrēties
[7] Komentāri | dilst | aug
 
krumujancis

Arī šādā veidā rakstītu makšķerēšanas vēsturi ir interesanti lasīt. Un jāatzīst, ka daļēji arī pielietotais vai sasniedzamais inventārs rosina biežāk pievērsties šai nodarbei. To secinu pēc sevis, jo spiningošana mani ne visai interesēja laikā, kad bija pieejamas tikai Ņevas tipa spoles un bambuka vai stiklaplasta kāti, jo bija apnikušas biežās "bārdas" un to piņķerēšana, taču, kad manās rokās nonāca ABU kāts un bezinerces spole - tā bija pavisam cita lieta. Un arī rezultāti. Par laimi sodos netiku iedzīvojies, lai gan, iespējams, ja būtu patrāpījies pa rokai, kas zin kā sanāktu.

14.12.14 Atbildēt | Ziņot 1
Tonis

Jā,stiklašķiedras spinis toreiz 4,5 rubeļus maksāja,Ņevas spole -3,90...

14.12.14 Atbildēt | Ziņot 0
Brusis

Svarīgākais,lai kādreiz arī šo laiku nevajadzētu dēvēt par vecajiem, labajiem laikiem.Kad ūdeņos bija zivis....

14.12.14 Atbildēt | Ziņot 0
skutans

Svarīgākais,lai kādreiz arī šo laiku nevajadzētu dēvēt par vecajiem, labajiem laikiem.Kad ūdeņos bija zivis....

Šodien, 17:07

Tur tev taisnība.

Nezinu ,bet mums puikām toreiz patika darīt visu ,kas ir aizliegts. Pameiģināt ko jaunu, iekulties nepatikšanās utt. Atceros ka tēvs bija aizliedzis ķert apaļmutniekus, bet mēs vienalga tos ķērām... Tādi negantnieki nu mēs augām.

14.12.14 Atbildēt | Ziņot 0
krumujancis

Ja par zivīm, tad var izteikt tikai nožēlu, ka ir cilvēki, kuri spēj ar lielu iedvesmu apgalvot, ka nārstu ceļos jāliek tīkli un murdi, ka jāker zivis pie aizsprostu zivju ceļiem, ja tādi ir, pie aizsprostiem un visur citur, kur elementāra loģika liedz to darīt.

Mani, kā bijušā ezera sarga dēlu, vienkārši kaitina tā totālā bezspēcība, kāda valda attiecībā pret nelegālajiem tīkliem. Tēvs savā laikā ezerā izņēma, domāju, vismaz 99% no nelegāļiem, varbūt kāds kādreiz izspruka, bet tas arī tikai tādēļ, ka bija šad tad norīkots citos darbos mežniecībā. Tagad - viena bēdu ieleja, skumji!

Un, protams, arī pašu makšķernieku attieksme pret zivju resursiem. Ko te komentēt - jāpaskatās tikai Bildes, no tā vien ir skaidrs, cik izšķērdīgi esam.

Atradīsies, kas teiks - agrāk arī zālīte bija zaļāka. Te nu man jāsaka ka zivju resursu ziņā bija gan, lai kā to kāds gribētu noliegt. Bet jaunajiem jau nav šīs vēsturiskās atmiņas, līdz ar to, saprašanas, kādi tie resursi bija un kādas pupu mizas ir palikušas.

14.12.14 Atbildēt | Ziņot 0
kraft

ļoti labs un filosofiski pamācošs raksts.

Varēji turpināt:)

16.12.14 Atbildēt | Ziņot 0
skutans

ļoti labs un filosofiski pamācošs raksts.

Varēji turpināt:)

Vakar, 23:24

:) Daudz būs jāraksta... Varu tik piebilst, ka experimenti beidzās ap gadiem 25. Nepameiģināju žebērkli un elektrozveju. Labi ka mums tolaik netrāpījās ceļā kāds elektrozvejnieks, par šādām izdarībām vadus mēs iebāztu ļaundarim pareizajā vietā. Pamazām sākām saprast kādu ļaunumu var nodarīt upītei maluzvejniecība (elektrozveja ,murdi utt), (iespējams aiz mīlestības pret foreli...) nemanot arī mainījās mūsu attieksme pret dabu un tās resursiem.

17.12.14 Atbildēt | Ziņot 0
Uz augšu
 
Creative templates for Google Ad Manager