Veidosim saturu kopā!
  • Jūsu novadā gaidāmas vai jau aizvadītas copmaņus saistošas aktivitātes?
  • Jums ir viedoklis par copmanim aktuālu tematu?
  • Esat izbaudījis aizraujošu copes piedzīvojumu?

Rakstiet mums! Pievienojiet attēlus (vai uzticiet tos piemeklēt CL redaktoram) un mēs nodosim Jūsu vēstījumu visai Latvijas copmaņu saimei!

Jaunākie komentāri

Seko līdzi

RSS barotne
Seko līdzi jaunākajiem CopesLietas.lv biedru rakstiem sev ērtā veidā izmantojot RSS barotni.
VMK | 27.maijs 2016, 17:12 | 34 komentāri | 17999 skatījumi

VMK vēstule Ventspils novada domei

Ventspils novada domes priekšsēdētājam Aivaram Muceniekam, Latvijas Pašvaldību Savienības priekšsēdētājam Andrim Jaunsleinim.

Biedrības "Ventspils Makšķernieku klubs" iesniegums.
Biedrība "Ventspils Makšķernieku klubs", izstrādājot Ventspils novada zivju resursu agentūras modeli, pievērsās Usmas ezera problēmām. Taču pati biedrība kā neliels, sabiedrisks veidojums nav domāts ezera apsaimniekošanai, kā arī neplāno ar to nodarboties, jo uzskata atsevišķu ūdeņu dalīšanu starp interesentiem par bezperspektīvu. Uz savas ādas secinājām, ka projektu rakstīšana šajā jomā neļauj uzturēt biedrības darbību profesionālā līmenī, atliek hobijs un cerības uz novada pašvaldību, kā arīvalsti.

Lai racionālāk izmantotu biedrības resursus, mēs vēlētos gūt priekšstatu par Jūsu skatījumu uz šādiem stratēgiskiem jautājumiem:

1. Novada ūdeņu attīstība un daudzveidības saglabāšana. Mums novadā ir plašs Ventas posms, ir Irbe un Rinda, un Užava kā populāra negelālas taimiņu ieguves vieta. Mums ir Usmas ezers kā Latvijas mēroga atpūtas centrs un Puzes ezera sistēma, mums ir Ances apkaimes mazo ezeru sistēma un Stende, foreļupes Ostupe, Vēždūka un citas, mums ir karpu makšķernieku kādreiz iecienītais Kāžezers, kur konfIiktē karpu ķērāji ar nelegāliem zemūdens medniekiem. Mums ir gara jūras piekraste ar diviem dabas liegumiem un vāji vadāma satiksmes plūsma plekstu ķeršanas sezonā.

Mūsu nākotnes redzējums ir novada agentūras izveide, kas piesaista projektu naudu novada ūdeņiem centralizēti, cenšoties panākt ūdeņu ilgtspējīgu apsaimniekošanu, to finansējot ar novada līmeņa licenču ieviešanu vai arī finansēšanu caur divu līmeņu makšķerēšanas kartēm kā piemēram, Norvēgijā (jautājums risināms valsts līmenī). Vērts arī padomāt, vai agentūra darbojas tikai ar ūdeņiem vai arī ar vidi kopumā, strādājot arī ar kāpu aizsardzību u.c. novadam būtiskām vides tēmām. Tāda ir mūsu nākotnes vīzija, mēs to spējam definēt. Kāda ir jūsējā?

2. Valsts un pašvaldību lomas ūideņu apsaimniekošanā. Esam dzirdējuši viedokli, ka pašvaldības neesot labs saimnieks. Tajā pat laikā Alūksnes un Jaunalūksnes agentūra AUA sekmīgi darbojas kopš 2002. gada, Krustpils pašvaldība tikko pārņem Baļotes ezeru no nelielas biedrības. Stagnē daudzas nelielas licencētās vietas Latvijā, maksājot Zivju fondā, bet neieņemot pietiekami līdzekļu attīstībai, pat Usmas ienākumi nav lieii, salīdzinot ar attīstības vajadzībām. Tikmēr turpinās diskusija starp VVD un VARAM par tēmu — kontroles funkciju uzticēšana pašvaldībām. (http://www.copeslietas.lvisiteizinas/1931-vvd-velas-pasvaldibam-nodot-zvejas-kontroles-funkciju-thtm)

Kā jūs no savas puses vērtējat šos valstī notiekošos procesus? (Nav skaidrs, kas vispār notiks? Vajag pagaidīt, kas no tā sanāks citiem?) Kādas pašlaik ir novada iespējas apsaimniekot savus ūdeņus? Kāds procents no novada zivju fonda atgriežas "atpakaļ" ūdeņos, kādiem mērķiem tiek izmantots?

3. Konkrēti Usmas problēmas. Vēlāmies piefiksēt, kas mūs kā makšķerniekus uztrauc Usmas ezerā visvairāk:

* Zivju resursu stāvoklis, jo lomi pasliktinās. Nav runa par vaimanāšanu, bet gan par Latvijas čempionāta 2015 rezultātu salīdzinājumu ar citiem posmiem — zivju vidējais izmērs ir mazāks, kas var liecināt par pārzveju.

* Ezerā ir ieviesta licencētā makšķerēšana, bet nav tik vienkārši nopirkt licenci un atrast informāciju, ko drīkst, ko nē, salīdzinot ar citiem lielajiem ezeriem. Turklāt, nonākot pie ezera, atkal jāsāk maksāt, ja vajadzīga laivas ielaišana, un izrādās, ka līdzšinējais licencētās makšķerēšanas organizētājs jau sen ir varējis ar novada atbalstu šādu vietu izveidot.

* Novada apmaksāts ezera kontrolētājs pats nodarbojas ar zveju, kas atgādina interešu konfliktu.

* Vai tiešām nozvejas apjoms, salīdzinot ar citiem ezeriem, ir zinātniski pamatots? (Burtniekā zvejo 5 reiz mazāk atļauto tīklu (2500 m Burtniekā, 13 500 reāli izņemtais limits Usmā), bet oficiālā nozveja ir tikai nedaudz mazāka. Tas uztrauc makšķerniekus — vai tad zivju būtu piecreiz mazāk, jeb varbūt viss nav kārtībā ar zvejas uzskaiti? * Kluba veiktajā reidā pērn ezerā atradām zilaļģes, vēl nemācējām pareizi reaģēt, palika jautājums — vai zinām, kā rīkoties dažādos gadījumos uz ezera, kā arī—vai ezera bioloģiskā kvalitāte nav sākusi samazināties no atpūtnieku un atpūtas namu slodzes, vai nostāsti par "mirušajiem sēkliem", "aļģu pārpilnajiem dzijumiem" ir tikai leģendas.

Mūsuprāt, Usmā būtu jāsāk ar zivju resursu un ezera bioloģiskā stāvokļa pētījumu, vispirms noskaidrojot, cik ilgi ezers var pastāvēt ar esošo noslodzi, kas būtu jāmaina vai jāsamazina, lai ezera izmantošana kļūtu ilgtspējīgāka. Vēlams piesaistīt neatkarīgus pētniekus, kuri nav atkarīgi no zvejas apjoma.

Tad šim mērķim jāpakārto apsaimniekošanas formāts, kurā 1. Jābūt iespējai izteikties plašām interešu grupām - gan vietējiem iedzīvotājiem, gan burātājiem, gan viesmakšķerniekiem, gan atpūtniekiem, nenonākot vienas, šaurākas grupas ietekmē. 2. Jānosaka skaidri kvalitātes kritēriji, kas apsaimniekotājam jāpanāk ezerā un šādi kritēriji jāparedz apsaimniekošanas līgumā. Piemēram, nedrīkst sarukt (aizaugt) ezera spoguļa virsma

Taču arī Usmas tēmā pēc tikšanās ar Ventspils novada deputātiem nekļuva skaidrs — kādu apsaimniekošanas modeli Ventspils novads vēlas redzēt Usmā? Kāds ir pašreizējais statuss Usmas apsaimniekotāja izvēlē, vai paredzēts konkurss? Vai iecerēts Usmu atstāt fizisko un juridisko personu ziņā, kuras pašlaik nodarbojas ar uzņēmējdarbību ezera piekrastē? ledvesmai —viens no forumiem, kur notiek domu apmaiņa par Usmas problēmām - http://www.copeslietas.lv/site/sarunas/topic/171/

Cerībā uz sadarbību, biedrības "Ventspils Makšķernieku klubs" valdes vārdā valdes loceklis Andris Grīnbergs
Ventspilī, 2016. gada 25. maijā.

oriģināls

 
 
Novērtē rakstu:
  • Vērtējums ir 3.4 no 5
(5 balsis) - lai vērtētu, nepieciešams reģistrēties
[34] Komentāri | dilst | aug
 
Loshuliganos

Tu ceri ka uz šo palagu kāds izmeļoši atbildēs? Pilnmēness.... :D

27.05.16 Atbildēt | Ziņot -1
Akmens_Viesis

Šis ir kolektīvi tapis teksts un tas izvietots plašākas auditorijas ieskatam. Atbildēs, neatbildēs, tad jau redzēs, izliksim arī atbildi.

Nez kāpēc par šiem jautājumiem vairāk cepās par "kurš?", nevis "kāpēc?" un "kā?". Ja kāds par to padomās 5 min, jau būs lieliski, tāds ir publikācijas mērķis, jo citu interešu mums nav.

Bet Tev, bēdubrāli - uzstādījums ir iepriekšējais. Tā kā Tu man jau kopš pērnā gara nogales nevari izskaidrot, kāpēc augsta līmeņa Zaļās partijas amatpersonai vajadzētu Birkova kunga murgus uzdot par BIOR ieteikumu, tad ieteiktu Tev nepiesārņot ēteru.

Vēl Tev bija un joprojām ir iespēja atvainoties un atgriezties normālā sarunu telpā, bet līdz šim tu izvēlējies nevis šādu variantu, bet gan čatiņā gudrot apmelojumus par to, ka es varētu vaktēt tevi kā inspektors upmalā, lai atriebtos utml lietas. Nu ko, tad baidies un pie upes turpmāk raugies pār plecu, tā visa ir Tava iztēle un izvēle. Varbūt, ka mājas tirgot tādi gājieni palīdz, bet citādi - pabrūna un nesmaržīga šķiet tava uzvedība, citu vārdu nav.

Tālāk par Usmu, lūdzu. :)

27.05.16 Atbildēt | Ziņot 1
Loshuliganos
Loshuliganos > Akmens_Viesis:

Nē nu nekaunība kvadrātā, man esot jāatvainojās par tavu kroplo saprašanu. Varu atbildēt tikai pa sevi. Tas ko solīju - ka painteresēšos pie Tavara, ko arī izdarīju, atreferēju 1:1 to ko teica. Un pasakai man vēlreiz šo acīs kad satiksimies, tad paskatīsimies kuram būs tā brūnā šļuriņa.

28.05.16 Atbildēt | Ziņot -3
andzus69

Aģentūras izveide būtu ļoti labs risinājums tikai, protams, nezinu kāda nostāja deputātiem pret sakārtotiem ūdeņiem ir Jūsu novadā. Varbūt tieši bardaks un n-tie kilometri tīklu kādam ir izdevīgi?

Ļoti daudz kas atkarīgs, kādi cilvēki tajā strādātu. Kārtība uz ezera lielā mērā ir atkarīga no inspektoriem.

Pētījums neatkarīgs (nevis BIOR) ir ļoti nepieciešams. Interesanti kā BIOR pamatotu šo 15 km tīklu limitu Usmā? Oficiālie lomi nav tik lieli, lai kaitētu ezeram, viss ir čiki piki? :D - Nu tā apmēram viņi varētu atbildēt :)

Kad ir taisīti zivsaimnieciskās ekspluatācijas noteikumi?

Nākotnē es varu pateikt, kas būs: valsts "kratās" nost no ūdeņiem un to problēmām, un viss būs pašvaldībām.

28.05.16 Atbildēt | Ziņot 4
Loshuliganos

VRAM taču ir zem Venstpils, tā kā esi appļūtījis VRAM no galvas līdz kājām kauc tagad pret mēnesi, ja arī kādreiz būs aģentūra, tad tu tur nebūsi tuvumā. Ej labāk patīrīt bebriniekus lai man ir ko ķert.

28.05.16 Atbildēt | Ziņot -4
mednieks007

Ventspils makšķerēšanas klubam- Draugi tieciet skaidrība ar ūdeņiem Ventspils apkārtnē un tad, ...... Usmas ezers. Kas notiek Ventā? Bardaks tikai neoficiāls ..... Bet Usmas ezerā tas pats, bet oficiāli. Runājot par zveju!!!!!!

28.05.16 Atbildēt | Ziņot 2
imations

“Zivju resursu stāvoklis, jo lomi pasliktinās. Nav runa par vaimanāšanu, bet gan par Latvijas čempionāta 2015 rezultātu salīdzinājumu ar citiem posmiem — zivju vidējais izmērs ir mazāks, kas var liecināt par pārzveju.”

Nu jā es saprotu, ka bariņš dīvaiņu ar “zinātniskiem grādiem ventiņloģijā” un TRPT PAPA, jeb “trīs plēsēju teorijas” tēvs, smalki pētot 2015 rezultātu salīdzinājumu ar citiem posmiem, secinājis, ka ar līdakām Usmā ir pilnīga opa.

Interesanti, kas būs nākošais pētījuma atskaites punkts, lohu daudzums, laivās, kas nejēdz noķert lielu zivi, vēja virziens, lietus daudzums vai Lemberga purkšķis, jo jebkurā gadījumā viss liecinās par pārzveju.

Es saprastu, ja vēl būtu apkopoti KONKRĒTI rezultāti, par 2015. gada posmiem, kur KONKRĒTI korelējas šis līdaku garuma samazinājums un grafiski to varētu redzēt. Vai pētījums par Usmā lietotiem tīklu acu izmēriem, to lomiem un nozveju, un tikai tad secinājumi, nevis bābu klačas.

Nevis objektīvi un pamatoti viedokļi, bet viennozīmīgi jampampiņu bars ar mākslinieku priekšgalā.

28.05.16 Atbildēt | Ziņot 0
nomads

Akmens-viesis tik uz priekšu, esi uzņēmis pareizo virzienu, ceru ka pietiks spēka izturēt IronMan cienīgu pasākumu

29.05.16 Atbildēt | Ziņot 3
andzus69

1.) Jānomaina inspektori USmā, vajag svaigas asinis!

2.) Jāaizliedz rūpnieciskā zveja ar tīkliem uz 15 gadiem. Tikai tad jutīsiet reālas izmaiņas.

Lai Imītis ar Bioru ar saviem 15 kilometriem zvejo jūrā :)) Pašlaik notiek un turpinās oficiāla ezera izvarošana!

Akmens, lai veicas :) 100 pudu sāls apēdīsiet, bet ja izdosies īstenot augšupminētos 2 punktus, rezultāti būs :)

29.05.16 Atbildēt | Ziņot 6
Keiko

1) Usmā ir jauns inspektors, kas daru savu darbu godam.

29.05.16 Atbildēt | Ziņot 0
Keiko

Tak Muceniekam pie kājas visas šīs lietas , ak tik vēder var uzaudzēt un iebāst kabat, pārējais pofig.

29.05.16 Atbildēt | Ziņot 2
krumujancis

Protams, ka jāaizliedz uz kādu nopietnu laika sprīdi šī Usmas ezera izvarošana ar tīkliem, par to pat nekādu šaubu nav, lai arī kā tur visādi imīši un pērkamie Biori iebilstu.

Sen jau bija laiks noteikt, ka ar tīkliem var zvejot tikai privātajās ūdenskrātuvēs, kur pats audzē un pats zvejo, vai jūrā. Sabiedriskajās ūdenskrātuvēs - zveja tikai ar spiningu un makšķeri. Un būs zivis ūdenstilpnēs, un ienākumi no makšķerēšanas tūrisma.

29.05.16 Atbildēt | Ziņot 3
Vits
Vits :

Turam īkšķus! Lai izdodas!

29.05.16 Atbildēt | Ziņot 4
urmaas

Izanalizējot rakstu rodās iespaids, ka to ir rakstijis neadekvāts cilvēks. Pa lielam pats ir nopēlis savas neizdarības. Īsāk sakot, kārtējais murgojums.

31.05.16 Atbildēt | Ziņot -3
Loshuliganos

Turiet, turiet īkšķi, Ventspils ierubīs visiem EUR 10 dienā par licenci, tad varēsiet tieikt paldies Grīnbergam.

01.06.16 Atbildēt | Ziņot -3
nomads

tu gribi gandrīz par velti dabūt iespēju pamakšķerēt? vai tomēr piemaksāt un kaut ko sakarīgu arī noķert?

01.06.16 Atbildēt | Ziņot 1
Akmens_Viesis
Akmens_Viesis > nomads:

Beidz, nomad - te ir tāda prasta lieta paralēli:

Kad mēs izliekam uzskatāmi publikā, ko darām, ko prasām - tad tai apmelotāju varzai sāk drusku degt pakaļa, jo viņi pieraduši citu vietā rakstīt, ko mēs it kā domājot. Viņu darbības rezultāts ir ierindas lasītāju neizpratne, lielāks bardaks valstī, ka LV copmanis turpina vest naudu igauņiem u.c. valstīm, bet savus ūdeņus apsaimniekot īsti nemākam...

Blakusprodukts ir arī šāds - īpaši centīgi interneta kauju rūķi neviļus sāk (neatkarīgi no piķa daudzuma un politiskajiem drauģeļiem) izkrist no cienījamu makšķernieku loka. Ak, vai, kāds necerēts rezultāts - seko primitīvi veidotu radījumu klasiskā pretreakcija - naids un privāti uzbraucieni.

Atpakaļ pie tēmas, ir 3 lietas pajautātas, īsāk:

1. Vai novads nevēlas palūkoties uz saviem ūdeņiem kā kopumu, jeb ērtāk tomēr dalīt labos kumosus.

2. Vai izļurkāto procesu, iekšējos ūdeņus mētājot starp valsti un pašvaldībām, nevajadzētu konkretizēt - uz kurieni īsti viss tiek bīdīts, jeb katrs airēsies kā sanāk.

3. Konkrēti Usmā - ja ir aktualizējies apsaimniekošanas jautājums - derētu inventarizācija, kas īsti ir kas.

Esmu makšķernieku biedrības aktīvists, dzejnieks un ikdienā strādāju bibliotēkā par ļoti nelielu atlīdzību. Neko no šiem 3. punktiem novada vai valsts vietā paveikt nevaru, bet varu mudināt un veicināt savu spēku robežās.

01.06.16 Atbildēt | Ziņot 0
urmaas
urmaas > nomads:

Cope ir atpūta. Ja tev cope saistās ar gaļas ieguvi, tad maksas dīķi tevi gaida. Zivis ir jāprot noķert. Nekad nebūs tā ka katrā otrajā metienā būs trofeja. Neviens LM tev to negarantēs nekad.

01.06.16 Atbildēt | Ziņot -1
kraft
kraft > urmaas:

nu pipec! man ir po jūsu personālijas, bet tas ka usmā ir elle ar tīkliem un zivīm, ir viennozīmīgi. Es tur vairs ne pa kādu naudu nebraukšu, (Lai ari tikām pie medalām) labi ka tikai viens LC posms bija. Ko tad tu Urmass pats nebrauc "baudīt atpūtu" uz Usmu? čota zivīgākas vietas ir interesantākas, ne? :)

01.06.16 Atbildēt | Ziņot 1
urmaas
urmaas > kraft:

Tas ir tavs subjektīvas viedoklis. Kur pamatojums/pētijumi? Tu gribi zināt kāpēc laižoties ar laivu pa Salacu es neņemu līdzi copenes? Ne jau tāpēc, ka negribētu copēt. Bet gan tāpēc ka tur ir bardaks.

01.06.16 Atbildēt | Ziņot 0
kraft
kraft > urmaas:

Mans un vēl pārējo dalībnieku. Kā arī LSMF. palasi fishing.lv. Bet tam pat nav nozīmes. Tāpat kā tavs apgalvojums "bardaks" salacā. :) Es to redzēju dzīvē un man ir viedoklis. Subjektīvs. Tavuprāt usmā viss ir kārtībā ar zveju un ar lietām par ko šajā postā raksta?? Tas tavuprāt nav jārisina, tā vai savādāk?

01.06.16 Atbildēt | Ziņot 0
urmaas
urmaas > kraft:

Protams. Vajag to lietu sakārtot. Usma nav vienīgais ezers kur nav kārtības. Bet padomā pats vai raksta autors vienpersoniski uzrakstot šo murgu var ko panākt? Šis raksts ir tukša diršana uz publiku.

01.06.16 Atbildēt | Ziņot 0
Loshuliganos
Loshuliganos > nomads:

Es visu laiku noķeru kaut ko sakarīgu. Šiem "pilnmēness klientiem", neviens neko nedos apsaimniekot, tas arī viss. Ja nu vienīgi izmantojami, kā "noderīgie idioti" lai aktualizētu licencēšanu.

01.06.16 Atbildēt | Ziņot 0
nomads
nomads > Loshuliganos:

Ventspils pašvaldība ir viena no turīgākajām Latvijā, tur arī ir pilsēta ar rītdienu. Domāju ka pašvaldībai pietiek jaudas, politiskās varas un finanses Usmas lietas sakārtot, vajag tikai gribēšanu.

Jebkurš privātais apsaimniekotājs tur atlauzīs ragus vai sačakarēs visu līdz galam.

02.06.16 Atbildēt | Ziņot 0
nomads
nomads > urmaas:

Vai tevi apmierina situācija Usmā ar n-km tīkliem, pārraktai ezera iztekai, lai labāk varētu ielikt tīklus zivju migrācijas ceļā?

02.06.16 Atbildēt | Ziņot 0
Loshuliganos
Loshuliganos > nomads:

Paga, a kāds konkrēti ir piedāvājums, viss slikti - ļaujiet iekasēt, tad paskatīsimies? Aizmirsa pievienot pašu svarīgāko - tāmi, un rezultātus kas būs pretī. Ir jau bezjēdzīgi fantastiskais Ogres licencētais posms, Lobe. Pašvaldības aģentūra ir funkciju dublēšanās, labāk tad makšķerēšanas karte x2 vai x 5 un valsts paplašina savus dienestus vai privātbizness.

02.06.16 Atbildēt | Ziņot 0
urmaas
urmaas > nomads:

Šajā rakstā ir kas vairāk kā Usma. Iemācieties lasīt.

03.06.16 Atbildēt | Ziņot 0
nomads
nomads > urmaas:

Un kas tas būtu?

03.06.16 Atbildēt | Ziņot 0
urmaas

Rakstnieķeli. Pirms dzesē muti uzēd rupmaizīti. Cik no visiem tekstā uzskaitītajiem punktiem esi risinājis mosp sastāvā būdams? Izlasi vēlreiz ko esi sadzejojis un pašķir atpakaļ neseno vēsturi kur kāds no makšķernieku klubiem par šiem jautājumiem jums abiem ar balodi jau norādija. Jums tas nebij vajadzīgs jo vajadzēja kariņu paspēlēt. Tagad tu spēlē uz publiku. Tie kuri sekoja līdzi notikumiem uz tavu tautas muļķošanu nepavilksies.

01.06.16 Atbildēt | Ziņot -1
Kirsis6666

Taa laikam ir,ka dzejisko dveseli urda nemiera gars.Globali MN ir bezjeegaa sachakareeti,bet miera taa pat nav.Peec Ventspils(ar Plato EE),sekos citi novadi,Zilupi ieskaitot.Turaas,dzejnieks juus veero ,ar savu mazo aci redz visu.Gaidiet copes sakartosjanu mosp stilaa

01.06.16 Atbildēt | Ziņot 0
akmens

Vo brigāde nolasijusies.Caurbiris deputātels,lēnais ikaunis kuram vajadzīgas 4 dienas lai iešūpotos Grīnberga gānīšanā bet varbūt bija jāsaskaņo viedokļi un ķirsītis kuram ļoti patīk rīkot visādas debīlas akcijas,piemēram kā ,nost ar radariem.

Caurbirušais,kālab tautu biedē ar 10 ,nevis 100 eiro?

02.06.16 Atbildēt | Ziņot 0
Loshuliganos

Jā, iztēle tev ir, tikai nevis laba, bet slima. Neaizmirsti publicēt atbildi kurā tev ieteiks iepazītīs ar spēkā esošo likumdošanu, regulējumu, pienākumu sadali un attīstības plāniem :D

15.06.16 Atbildēt | Ziņot 0
Kirsis6666

Akmenu kaa jau akmens- Я кремень ,pilniigs bezsmadzenju radijums no maates zemes miesaam

03.06.16 Atbildēt | Ziņot 0
Loshuliganos

Tā, nu laiciņš pagājis, interesanti ko atbildēja adresāti?

01.07.16 Atbildēt | Ziņot 0
Uz augšu
 
Creative templates for Google Ad Manager