Veidosim saturu kopā!
  • Jūsu novadā gaidāmas vai jau aizvadītas copmaņus saistošas aktivitātes?
  • Jums ir viedoklis par copmanim aktuālu tematu?
  • Esat izbaudījis aizraujošu copes piedzīvojumu?

Rakstiet mums! Pievienojiet attēlus (vai uzticiet tos piemeklēt CL redaktoram) un mēs nodosim Jūsu vēstījumu visai Latvijas copmaņu saimei!

Jaunākie komentāri

Seko līdzi

RSS barotne
Seko līdzi jaunākajiem CopesLietas.lv biedru rakstiem sev ērtā veidā izmantojot RSS barotni.
Dzirkstele.lv | 22.decembris 2016, 14:45 | 29 komentāri | 16919 skatījumi

Būs jauni noteikumi licencētajai makšķerēšanai Alūksnes ezerā

foto: www.aluksnesezers.lv

Šobrīd ir izstrādāti jauni noteikumi par licencēto makšķerēšanu Alūksnes ezerā, kurus paredzēts apstiprināt šonedēļ Alūksnes novada domes sēdē. Pēc tam noteikumi vēl jāsūta saskaņošanai uz Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju, lai ar nākamo gadu tie varētu stāties spēkā.

Noteikumu nolikumu izstrādāja Alūksnes ezera apsaimniekotājs – Alūksnes novada pašvaldības aģentūra “Alja”.

Nolikuma termiņš ir pieci gadi, kas beidzas nākamgad, tāpēc laikus bija jāapstiprina jauns nolikums. Pirms tam aicinājām makšķerniekus izteikt domas, vai viņi grib kaut mainīt licencētās makšķerēšanas kārtībā Alūksnes ezerā. Pamatojoties uz iesūtītajiem priekšlikumiem, mēs izstrādājām jauno nolikumu,” saka “Aljas” direktors Māris Lietuvietis.

Jaunie noteikumi jau ir saskaņoti ar valsts institūtu “Bior”, Valsts vides dienestu un Zemkopības ministriju. Noteikumi ir pilnībā pārstrādāti.

Tagad maijā būs nedēļas licence, kas maksās 25 eiro. Ja neķers līdakas, maijā varēs makšķerēt ar jebkuru licenci. Jūnijā būs aizliegts makšķerēt ar dzīvo ēsmu, lai saudzētu zandartus. Nebūs vairs gada licences, bet būs licences pa sezonām (četri mēneši): vasaras, ziemas un rudens. Sezonas licences cena būs 20 eiro, ziemas sezonā – 15 eiro,” stāsta M.Lietuvietis.

Makšķerniekiem būs jāpierod pie tā, ka tagad Alūksnes ezerā naktī laivai jābūt obligāti aprīkotai ar gabarītlukturiem. Iepriekš bijušas domstarpības, ka viens otram naktī gandrīz vai brauc virsū. Vēl nopietnāk būs jāievēro prasība nodot licenci ar uzrādītajiem lomiem.

“Ministru kabineta noteikumi nosaka, ka nolikumā jābūt iestrādātai prasībai: ja nenodod licenci norādītajos termiņos, tad divus gadus tiek liegta iespēja vispār saņemt licences. Mums ir reģistrs, kurā mēs ierakstām, kam licences pārdotas. Ja licenci termiņā neatgriezīs, tad divus gadus licences nevarēs iegādāties. Tas makšķerniekiem ir jāievēro. Šobrīd pie mums tā situācija gan ir labāka, jo mēs jau laikus sākām ar to strādāt un makšķerniekus audzinājām, ka licences ir jāatgriež. Dati mums jānodod institūtam “Bior”,” uzsver M.Lietuvietis.

No 1.novembra līdz 30.aprīlim ezerā nedrīkstēt atrasties ar ūdens transportlīdzekļiem.

“Rudenī lašveidīgajām zivīm ir liegums. Alūksnes ezerā ir repsis. Aizsargājam. Tas ir vairāk tādēļ, lai izslēgtu maluzveju. Kad rudenī jau ir garie vakari, naktis, ir skaidrs, ka pirms ūdens aizsalšanas uz baltajām zivīm, kas ķeras naktī, neviens cilvēks nebrauks. Lai mums kontrole ir vieglāka, tad naktī vispār aizliedzām laivu kustību,” skaidro M.Lietuvietis. Viņš uzsver, ka tie ir tikai būtiskākie jaunumi un nolikumā ir arī daudz citu izmaiņu.

Nākamgad Alūksnes ezerā paredzēts ielaist varavīksnes foreles.

“Ir saņemta atļauja no institūta “Bior”, ka mēs drīkstam to darīt. Rudenī iespējams, ka ielaidīsim jau pieaugušas foreles - no puskilograma, kas jau būs kā mērķa zivis makšķerniekiem. Konkrētā datumā ar foreļu licenci, kas maksās 5 eiro, drīkstēs noķert divas foreles,” piebilst M.Lietuvietis.

oriģināls

 
 
Novērtē rakstu:
  • Vērtējums ir 4.2 no 5
(5 balsis) - lai vērtētu, nepieciešams reģistrēties
[29] Komentāri | dilst | aug
 
Malikis2011

Ko uzlika uz pašfinansēšanu, kad tādas cenas sablieza ????? Nu nebrauciet ar to repsi auzās, pie manis viņš vairākos ezeros, vēl neviens nav uz makšķeres izvilcis.

22.12.16 Atbildēt | Ziņot 0
Malikis2011

Vēl jautājums, kā nepārdosiet jaunu licenci, personai kas nav nodevis iepriekšējo licenci ??? Ja vienīgie tirgojat, tad vēl var, bet ja internetā( kam jābūt) un veikalos, Jūs arī nevarat nodot personu datus kam nedrīkst pārdot licenci.

22.12.16 Atbildēt | Ziņot 0
rupucis64

Ok!!! Skaidri un preciizi!

22.12.16 Atbildēt | Ziņot 0
greco

Makskernieki ieteica nedelas licenzi par 25 eiro tirgot maija vai? kuri tie bij???

Blaviens kas par cipariem.Un vel jabut ari makskeresanas licenzei? TAI LIDAKAI VERTIBA NAV DRUSKU PARSPILETA!!!!

22.12.16 Atbildēt | Ziņot 1
andzus69

Gada griezumā salīdzinot ar pašreizējo, cena pieaugs par 15 eur.

Maliki, kādās auzās? Pēc 1. novembra stundu pēc saulrieta makšķerniekiem jābūt krastā. Te neiet runa par repšu ķeršanu uz makšķeres- viņi nemaz neķeras.

Greco, nedēļas licenci maijā gribēja daudzi, nedēļas licence ir uz līdaku, pārējās licences dos tiesības makšķerēt no laivas, piem ar gada bezmaksas licenci brauc un ķer maijā no laivas (izņemot līdakas). Līdz šim bija 5 eur/diena maijā, neatkarīgi no tā ko ķer.

A var braukt uz Burtnieku- tur ja nemaldos maijā dienas licence ir 8 eur.

22.12.16 Atbildēt | Ziņot 0
Malikis2011

Nu tad nevajadzēja rakstā viņus piesaukt, bet nu labi jūs makšķerēt varat aizliegt no laivas ar LM nolikumu, bet vai ir arī saistošie kas aizliedz pārvietoties ar laivu ? Vienkārši negribas rakņāties pa Jūsu saistošiem.

22.12.16 Atbildēt | Ziņot -1
andzus69
andzus69 > Malikis2011:

Ne es to rakstu rakstīju! Tur ir daudz kļūdu rakstā.

Saistošie attiecībā uz laivām ir, līdz nākošai laivošanas sezonai būs arī grozījumi izdarīti.

Nevajag strebt karstu, kad nolikums būs saskaņots VARAMā, visi tiks ar to iepazīstināti.

Vecais nolikums vēl ir spēkā līdz nākošā gada martam.

Zinot Lv lielo birokrātiju, objektīvi domājot, jaunais stāsies spēkā uz februāri.

22.12.16 Atbildēt | Ziņot 0
Malikis2011
Malikis2011 > andzus69:

Manā skatījumā, braucat auzās ar to LM, tas Jums pārvēršas par priviliģētu cilvēku iespēju copēt, varbūt Jums tur algas ap 600 uz rokas, ja tādas cenas. Man tas neietu cauri es te domāju labi ja gad dabūtu ap 20 euro.

22.12.16 Atbildēt | Ziņot -1
andzus69
andzus69 > Malikis2011:

Cik tad ir gada zemūdens medību licence Sīverā, Drīdzī?

22.12.16 Atbildēt | Ziņot 0
Malikis2011
Malikis2011 > andzus69:

100 euro, bet medniekiem cita mērķa zivs, pats labi zini. Un viņu papildināšanai visa nauda aiziet.

22.12.16 Atbildēt | Ziņot 0
kraft

Prieks, ka ir domāts par plēsēju saudzēšanu. Ja vēl kādreiz ieviestu max. izmēru paturamajai līdakai un zandartam , tad Jums tur ir reāla iepsēja izaudzēt LV rekordus!

22.12.16 Atbildēt | Ziņot 1
Malikis2011

Tad jau labāk noteikt maksimālo loma svaru , pieņemsim 5kg + viena zivs.

22.12.16 Atbildēt | Ziņot 1
jeeska

Kraft.

Nekā personīga

Visiem zivis nav jāmoka un jābučo. Jums sportistiem tā ir ikdiena. Normālam vidusmēra makšķerniekam kaut ko gribas arī mājās aizvest un apēst....jo labāk lielāka. Neķeras tie monstri tik bieži parastam makšķerniekam. Katram pašam jāizlemj ko darīt ar noķerto zivi...apēst vai atlaist. Nevajag visiem acīs mest cik mēs labi ja atlaižam. Kur garantija ka tā zivs nenomirs pēc minūtes, stundas, dienas vai nedēļas. Domāju ka zivi pareizi atlaist māk stipri mazāk par 1% no profesionāliem makšķerniekiem. Tu pats liec ļoti smukas bildes ar līdakām pēc tam atlaid....kur garantija ka viņa izdzīvo...nekur. Varbūt labāk nevajag tādas bildes....ja ir līķīts, tad lūdzu foķējam šitā, šitā, bet ja laižam vaļā, tad pat nemēģinam rokas viņai nepielikt, nerunājot par izcelšanu no ūdens.

Atkārtoju ...nekā personīga.

Andža....tai nolikumā ir pārāk daudz vārds "aizliegts".

22.12.16 Atbildēt | Ziņot 1
addd
addd :

LV rekordu līdakas, mīt Rāznā.

22.12.16 Atbildēt | Ziņot 0
kraft
kraft > jeeska:

Pirmkārt par dzīvotspēju ir gana daudz pētijumu nu jau arī latviski tulkotu. Nav jēga vairs spekulēt. Ātri sabildējot un nemocot, seviškji vēsā laikā nekas vinai nenotiks. Es nevienam nekad neesmu bāzis acīs vai uzspiedis par atlaišanu. Ja es nokeršu "sešinieci" ar prieku atlaidīšu, lai TU vinju varētu nokert!:) Tālāk jau dariet pēc ieskatiem, visu cienju, bet man vismaz ir 0,00...% cerību vinu nokert vēlreiz kad būs jau "astotniece". Varbūt esmu naivs...:)

22.12.16 Atbildēt | Ziņot 1
Malikis2011
Malikis2011 > addd:

Ne tikai, Sīverā nācies redzēt līdaku mana auguma garumā, cik dzirdēts no citiem medniekiem arī redzēti monstri.

22.12.16 Atbildēt | Ziņot 0
jeeska
jeeska > kraft:

Nu ja ...izlaužam asarim žokli, līdaku lielu paceļam ar stangām pēc tam iebāžm roku žaunās....vis pareizi...bilde smuka un sportiskais gars. Pētijumi ir viens, bet es minēju...cik daudz makšķernieki MĀK palaist to zivi. Un dēļ šitādiem "sportistiem" arī tiek cepti LM noteikumi. Visiem nevajag būt sportistiem.

Nekā personīga

22.12.16 Atbildēt | Ziņot 0
andzus69
andzus69 > jeeska:

nekā personīga, tas vārds, tici man, nav bez pamata.

23.12.16 Atbildēt | Ziņot -1
bba
bba :

a dienas licence nebūs? man jābrauc ap 200km uz vienu pusi šogad sākšu braukt, bet pa ziemu tik. doma kādu vienu, divas reizes aizbraukt, bet ja 15eiras jāmaksā...

22.12.16 Atbildēt | Ziņot 1
BrunoL

Saskatu pretrunu Jūsu projektā-sargājat repsi un plānojat laist invazīvu sugu.

22.12.16 Atbildēt | Ziņot 0
Malikis2011

Nu ņemot vērā ezera izmēru, tās foreles jau nepielaidīs tik daudz lai noķertu katrs divas zivis, tātad lētāk aizbraukt uz maksas dīķi pieķert cik vajag, iznāks 10 reizes lētāk ;D

22.12.16 Atbildēt | Ziņot 1
addd
addd :

Pēc raksta spriežot, laivošanas sezona ciet no 1.novembra līdz 30.aprīlim un naktī vispār aizliegta laivu kustība, bet kam ļoti gribās, tad Alūksnes ezerā naktī laivai jābūt obligāti aprīkotai ar gabarītlukturiem.

Jautrs cilvēks tas M.Lietuvietis.

22.12.16 Atbildēt | Ziņot 0
ALNIS07

Tak tajā rakstā ir pilns jau ar kļūdām...Par sportu un par copi kad tur(mùsu dzirkstelītē:))rakstiits,tad bieži var normāli ierēkt:D

22.12.16 Atbildēt | Ziņot 0
rio.
rio. :

lasot ipasi neiedzilinajos niansees,bet ja ko saku par aluksnes ezera apsaimniekosanu tad, tas bez variantiem manupraat ir labaak apsaimniekotais ezers Latvijaa.Licenzu cenaas neredzu nekaadu kosmosu:)atskjiribaa piem no burtnieka... .un ja piemeram merkjis ir nokjert trofeju tad to vislielaakaas iespejas no publiskajiem ezeriem ir iespeeja izdariit tiesi Aluksnee.Vairaak cilvekus ar taadu attieksmi pret dabu un savu darbu .malaci!!lai jums viss izdodaas!!!!

23.12.16 Atbildēt | Ziņot 7
andzus69

Paldies :) Izdosies! :)

23.12.16 Atbildēt | Ziņot 1
close24

1) Pozitīvais, ikvienam bez papildus maksas saglabāta iespēja makšķerēt no krasta ar iespēju paturēt lomā vienu līdaku, zandartu, sīgu un zuti.

2) „Krasta licences” ir visiem bez maksas, līdz ar to visiem noteikumi vienādi. Tas, ka dažiem licenču veidiem nav atlaides arī ir saprotams.

3) Makšķerēšanā no laivas, ja maksā par licenci noteikumi vieni, bet ja tev iedota 100% atlaide - noteikumi citi, tas tomēr šķiet nepareizi. Sanāk brīvprātīgi veiktais darbs ir mazāk vērtīgs kā nauda. No vienas puses atbalstam jauniešus, pensionārus un invalīdus - no otras, tāda 2.šķiras piegarša.

4) Par licenču cenām … tur ALJA un domei pašai jāskatās.

5) Ūdens transporta līdzeklis = kuģošanas līdzeklis, vismaz tā to sauc citos normatīvajos aktos.

6) 5.9. izteiktu šādi:

5.9. visiem kuģošanas līdzekļiem jābūt aprīkotiem un diennakts tumšajā laikā jālieto nepārtraukti darbojošies un skaidri saskatāmi sekojoši mākslīgās gaismas elementi:

5.9.1. pārvietojoties ar mehānisko dzinēju, baltu riņķuguni un ja tas praktiski iespējams, arī bortu ugunis;

5.9.2. pārvietojoties ar airu palīdzību, laterna ar baltu uguni vai funkcionāli līdzīgs elektriskais lukturis vai var izlikt šo noteikumu 5.9.1. punktā minētās ugunis.

7) Alūksnes ezers slavens ar saviem asariem, labām līdakām un citām Latvijā sastopamām zivīm, tīro ūdeni, tas arī piesaista un pievilina. Tāpēc uz Alūksni brauc arī no Rīgas. Ja tas viss strādā, kāpēc jāriskē to visu sabojāt? Domājiet dēļ varavīksnes foreles kāds speciāli brauks uz Alūksni? Piemēram, pie Rīgas ir maksas dīķi kur tās var noķert, tāpēc nav uz Alūksni jābrauc. Ja tas ir domāts vietējiem makšķerniekiem, vai tiešām nebija cits ezers, kurā veikt eksperimentu? Tieši dabīgais ir tas, kas nākotnē būs vērtē Varbūt ir vērts padomāt vai tiešām to vajag, nedomāju, ka tas dos tik lielus ieņēmumus lai būtu vērts riskēt.

p.s. „5.7. aizliegts makšķerēt, iebrienot Alūksnes ezerā, no 1.maija līdz 31.maijam”

LMA par līdzīga priekšlikuma ietveršanu Makšķerēšanas noteikumos tika pataisīts par makšķernieku ienaidnieku Nr.1 un šis „iebrišanas” jautājums par tik principiālu, ka MOSP, Padome un Zemkopības ministrija piekāpties netaisījās. MOSP bija pat Ministru kabinetā lai aizstāvētu makšķernieku tiesības iebrist ūdenī makšķerēšanas laikā, tas vēl nesen atzīmēts rakstā CL „Pārdomas par situāciju 1766 murdu sakarā”.

Interesanta būs MOSP un Zemkopības ministrijas reakcija. Jautājums taču bija tik principiāls, ka bez ministra iesaistīšanas nevarēja iztikt. Nereaģējot lieku riezi pierādīsies, ka viss tas bija teātris, farss, varas demonstrēšana - ja makšķerniekus pārstāvoša biedrība nedanco pēc atsevišķu personu stabules, tad to priekšlikumi var tikt noraidīti vienkārši tāpat.

25.12.16 Atbildēt | Ziņot 0
kurmisx

No avīzes puses bija īsa intervija pāris jautājumiem un pretī ar pāris teikumiem. Nolikuma projekts netika citēts, tāpēc rakstīto nevajadzētu apspriest kā esošu redakciju nolikuma projektā. Bet domāju, ka jūsu diskusijas ir lietderīgas apsaimniekotājiem, lai vērtētu attieksmi, arī tad, kad apspriests tiek tikai kādi 10% patiesas (korektas) informācijas.

05.01.17 Atbildēt | Ziņot 0
close24

Kāpēc domā, ka visi komentāri ir saistīti tikai ar rakstu? Saprotams ir arī tādi, bet, kuriem šī lieta interesēja, atrada (www.aluksne.lv pie Pašvaldības saistošo noteikumu projekti) un komentēja nolikuma projektu.

05.01.17 Atbildēt | Ziņot 0
martinsgrinb

Sk,es vienreiz bez licences tur copēju pagājušoziem,tad arī neko īpašu nedabūju,tāpēc nenožēloju,ka to toreiz nenopirku.Gribētos kādreiz vasarā paspiningot aizbraukt.Piekrītu tiem,kuri saka,ka dārgi,jo,ja rēķina ceļa izdevumus(no manis kādi 160-170 km)+licence(ar sapratu,ka nekas lēts tur nav)+laivu noma(nu tas vasarā).Kā arī nav garantija ,ka vismaz kādu zivi noteikti dabūšu-iespējams palikšu bešā(nulle),iespējams kāda līdaciņa ,kādi asari.Nu man tas sanāk neizdevīgi.Retu reizi gan tomēr varu to atļauties,bet kā ar to dienas licenci īsti bija?Zinu ,ka Burtniekā sanāk vēl dārgāk,bet nu ko lai saka,turpiniet apsaimniekot un veiksmi:)Visu cieņu.

05.01.17 Atbildēt | Ziņot 0
Uz augšu
 
Creative templates for Google Ad Manager