Veidosim saturu kopā!
  • Jūsu novadā gaidāmas vai jau aizvadītas copmaņus saistošas aktivitātes?
  • Jums ir viedoklis par copmanim aktuālu tematu?
  • Esat izbaudījis aizraujošu copes piedzīvojumu?

Rakstiet mums! Pievienojiet attēlus (vai uzticiet tos piemeklēt CL redaktoram) un mēs nodosim Jūsu vēstījumu visai Latvijas copmaņu saimei!

Jaunākie komentāri

Seko līdzi

RSS barotne
Seko līdzi jaunākajiem CopesLietas.lv biedru rakstiem sev ērtā veidā izmantojot RSS barotni.
Gunārs Klēģers | 28.aprīlis 2017, 14:24 | 2 komentāri | 5724 skatījumi

Kas un kāpēc būs manā copes kastē šogad?

Spiningi un spoles. 8-17g spinings St. Croix Avid, spole – Shimano Biomaster 3000. Latvijas līdakām, kā arī Skandināvijas forelēm, pālijām, alatām. Visai universāls – pacieš gan gumijas, gan bleķus, gan voblerus.

20-30g spinings līdakām, spole – Okuma Komodo mults, ko plānots lēnām aizstāt ar ko uzticamāku.. Tīrs 20-30g tviča vobleru špinis, kā arī palielām gumijām ļoti zāļainās vietās.

35-54g spinings līdakām St.Croix Avid, spole – Shimano Bay Game. Tīrs lielo gumiju špinis. Komfortabli jūtas līdz pat 80g mānekļu mētāšanai.

Auklas un pavadas. Visiem spiningiem pītās auklas. Joprojām esmu vēl īstās un vienīgās meklējumos. Šobrīd uz spolēm ir uztītas pītās – YGK Veragass, Varivas Avani Sea Bass un SunLine Superbraid 5 izmēros no #1,2 līdz #4.

Kā pavadas vieglajam 8-17g špinim un tviča špinim izmantoju 20cm 2. numura stīgas. Lielo gumiju spiningam – paštaisītas metāla pavadas (Gosen Kingpoint 7) un pirktas fluorkarbona pavadas, kuras domāts izmantot dzidros, kā arī seklos ezeros.

Mānekļi. Vecā armāda joprojām ir ierindā – gumijas un vobleri būs visam pamatā. Noteiktos apstākļos un vietās šūpiņi varētu kāpt uz skatuves, bet izmisuma brīžos arī rotiņi. Vietās, kur varētu būt lielās, darbā tiks liktas lielās gumijas, kas iepirktas Zviedrijas apmeklējuma laikā. Somijas Lapzemes piedzīvojumā, medījot līdakas, plānots uzsvaru likt tikai uz lielajām gumijām, citu mērķu tur nav. Forelēm, alatām un pālijām, protams, kaut ko mazāku un ar cakām. No attēlā redzamajiem modeļiem lielākā daļa sevi pērn labi parādīja Zviedrijas nekurienē. Latvijā gan ne ar ko dižu uz šīm skaistulēm palepoties pagaidām nevaru, lai gan mana 6,3 arī tika noķerta uz pašu lielāko LJ Tiogu, kas šinī saimē būtu mazākā.

Lai arī šobrīd zināmās aprindās lielās gumijas parādās kā modes lieta, kas ienākusi lielā mērā no Zviedrijas un konkrēti no Kanalgratis aktivitātēm, tomēr man ir aizdomas, ka lielākā daļa, kas pie mums pavilkusies un vēl pavilksies uz dažu lielmeistaru veiksmes stāstiem, paļaujas uz mānekli vairāk nekā uz savu meistarību. Ja tu nezini, kur tā lielā ir un kā viņa uzvedas, tad māneklis to nekompensēs. Ja zini, kur ir lielās, tad gan viss kārtībā. Būs. Pārbaudīts.

Aprīkojumam zāļainās vietās – monstrozi Owner 10. numura ofsetāķi.

Eksperimentiem un rokdarbu attīstīšanas vārdā iegādājos dažus pašizkrāsojamos voblerus. Ja neķersies, tad skaidrs, ka vainīgs mākslinieks. Skolā rokdarbos man bija knaps trijnieks.

Vēl viens eksperiments – spiningam paredzēta līdaku lielā muša.

Peldlīdzekļi. Neskaitot īrētas laivas, noteikti lietā tiks likta pakavlaivas. Turklāt ne tikai Lapzemē, bet arī Latvijā. Vispār acis pēdējā laikā metas uz kajaku pusi. Bet šosezon laikam vēl nē. Par maz laika.

Citas lietas. Plāntos vairāk pabradāt pa seklajiem ezeriem ar brienamzābakiem.

Esmu nomainījis uztveramo tīkliņu no monofilās auklas mezglotā uz gumijas bezmezglu tīkliņu. Mērķis – mazāk traumēt līdakas, kuras nebrauc uz vakariņu galdu un tiek atlaistas. Tā kā pārsvarā vakariņām paturu 1 līdaku, tad lielāko daļu tāpat sanāk atlaist. Un ja gribas palielināt līdakas iespēju izdzīvot, jāzina, kā to izdarīt pareizi un saudzīgi.

Pērn motorā sagriezu savu peldošo enkuru. Nāksies nopirkt jaunu. Bez tā nekā nekādi.

Motors. Tas pats iebrauktais MinnKota 34c. Lai gan diviem Pellā, kas ir īrēto laivu klasika, tomēr prasītos jaudīgāks. Jau kādu laiku ir plānā šo pārdot un iepirkt par kārtu stiprāku.

Kur? Seklie ezeri pāri visam. Lai arī tā jau labu laiku ir mīlestība no pirmā acu uzmetiena, tomēr tā joprojām nepāriet. Nekas nav spējis savaldzināt vairāk par copi Babītē, Liepājā, Lubānā, Burtniekā, Engurē, Kaņierī un dziļo ezeru seklajos līčos. Noteikti turpināšu līst kaut kur dziļāk mežos, gribas turpināt miniekspedīcijas uz Latvijas tālajiem un slēptajiem ūdeņiem. Piemēram, šādiem:

©google

Lai aukla mezglā, āķi siekstā, laivā caurums un kāts uz pusēm jaunajā sezonā!

o r i ģ i n ā l s

 
 
Novērtē rakstu:
  • Vērtējums ir 5 no 5
(7 balsis) - lai vērtētu, nepieciešams reģistrēties
[2] Komentāri | dilst | aug
 
TackleMore

Labs raksts, paldies!

Gunār, sezonu, kā ierasts, atklāsi Liepājniekā?

28.04.17 Atbildēt | Ziņot 0
klegers1

Šogad pirmajā maija nedēļā plānā ir Kāls, Burtnieks un Inesis.

29.04.17 Atbildēt | Ziņot 0
Uz augšu
 
Creative templates for Google Ad Manager