Veidosim saturu kopā!
  • Jūsu novadā gaidāmas vai jau aizvadītas copmaņus saistošas aktivitātes?
  • Jums ir viedoklis par copmanim aktuālu tematu?
  • Esat izbaudījis aizraujošu copes piedzīvojumu?

Rakstiet mums! Pievienojiet attēlus (vai uzticiet tos piemeklēt CL redaktoram) un mēs nodosim Jūsu vēstījumu visai Latvijas copmaņu saimei!

Jaunākie komentāri

Seko līdzi

RSS barotne
Seko līdzi jaunākajiem CopesLietas.lv biedru rakstiem sev ērtā veidā izmantojot RSS barotni.
parcopi.lv | 22.maijs 2017, 23:00 | 2 komentāri | 3741 skatījums

Skats no iekšpuses

Tā nu ir sanācis, ka šosezon man ir fantastiska iespēja būt daļai no Eboat Fishing Team komandas. Komandas, kura ir viena no vadošajām Latvijas komandām spiningošanā no laivām. Šajā sezonā esmu Eboat Fishing Team 2 Ginta Zeiļas un Ivara Ricika ekipāžas piesaistītais tiesnesis. Uzskatu, ka šī man ir vienreizēja iespēja būt daļai no šādas komandas. Varu vērot profesionālas komandas gatavošanos sacensībām, komandas sadarbību, komunikāciju, būt klāt, kad tiek kalta stratēģija sacensībām un kopā ar šādiem sportistiem arī makšķerēt. Tā man ir vienreizēja un neatsverama skola. Atliek tikai pašam mācīties un paņemt noderīgo ikdienas copēm. Plus sacensību posmos esmu kā tiesnesis laivā pie kādas citas ekipāžas. No kuriem arī var daudz ko pamācīties un labāk izprast kā un kāpēc kas notiek.

Vēlos pastāstīt par savu pieredzi Latvijas čempionātā spiningošanā no Laivas 2017, I. posmu Burtnieka ezerā. Protams, ka izlaižot un noklusējot to daļu, kas skar manas komandas stratēģiju un taktiku.
Burtniekā ierados ceturtdienas vakarā kopā ar vēl diviem komandas biedriem/tiesnešiem Edgaru Deičmani un Mārtiņu Tihanovu. Tas tāpēc, lai piektdien paši arī varētu pamakšķerēt. Savādāk grūti pēc tam divas dienas sēdēt laivā un skatīties kā citi makšķerē. Ceturtdienas vakarā iekārtojāmies turpat ezera krastā, kempingā Ezerpriedes. Piektdienas rītā devāmies makšķerēt kopā ar savām ekipāžām, kuru tiesneši esam. Makšķerēšana gan atšķiras no ierastās ikdienas copes, jo ekipāžas mērķis ir treniņš priekš sacensībām. Šī iemesla dēļ vietas, kur notiek cope, tiek ātri pamestas. Mērķis nav noķert pēc iespējas vairāk zivju, bet saprast kur un uz kādiem mānekļiem notiek cope. Bet arī šādos komandas treņiņu apstākļos ir iepēja saprast daudz ko par ezeru un arī tikt pie kādas zivs. Pašam piektdienas treniņā izdevās tikt pie trīs līdakām, no kurām divas bija mērā, viena asara un nejauši aizķerta brekša.

Brekši pašlaik Burtniekā ņemās kā traki pa piekrastes niedrēm.
Pirms mačiem bija komandas sapulce, kurā notika plānošana sacensību pirmajai dienai. Par šo sīkāk neko nerakstīšu, vien piebildīšu, ka komandas sapulces notiek pilnā sastāvā un uzklausīti tiek arī tiesneši un tiek ņemtas vērā komandas trenera norādes. Pēc sapulces mūsu komandas sportisti jau sāka gatavoties sacensībām, bet tiesneši varēja papļāpāt un padiskutēt brīvākā režīmā.
Sestdiena. Sacensību pirmā diena. Sacensību sākums 13:00. Bet pirms tam vēl izloze, kurš tiesnesis tiesās kuru ekipāžu, izntruktāža un sacensību atklāšana.

EFT2 ielozēja tiesāt Valmieras mednieku makšķernieku biedrības komandas un viņu tiesnešiem EFT2. Es tiku laivā par tiesnesi pie Valmieras MMB ekipāžas Imanta Saulīša un Māra Audriņa. Forši!

Ar šiem vīriem uzreiz atradu kopīgu valodu. Imants Burtnieka ezeru pazīst ļoti labi. Tas ir ezers, kurā viņš ir copējis jau daudzus gadus. Māris ir aizrautīgs makšķernieks, kuram patīk pacopēt foršā kompānijā. Tāpēc ar šādu izlozi biju ļoti apmierināts. Pirms starta laivas pa šauru kanālu, kurā ar bojām iezīmēta teritorija, pa kuru var braukt ar laivu, iebrauca ezerā, kur gaidīja startu. Starts notika divās kārtās. Pirmie uz izvēlētājām copes vietām varēja braukt tie sportisti, kuriem ir pāra numurs un pēc laika otri. Otrā dienā apgrieztā secībā. Bet pašu copi tāpat visi sāk vienlaicīgi. Ātrāk startējošajiem vien tās priekšrocības, ka jau var ātrāk būt pie izvēlētās vietas un, ja tā sakrīt ar izvēlēto vietu ar kādu no tiem sportistiem, kas startē otrajā grupā, tad tās ir vērā ņemamas priekšrocības. Startā interesanti pavērot, kā lielas un jaudīgas laivas aiztraucas katra uz savu pusi pa ezeru.

Valmieras MMB ekipāža Imants un Māris aizbrauca uz ezera daļu, kuru citi sportisti nebija izvēlējušies kā sākuma punktu. Imants bija ekipāžas eholote, navigators un vietu izvēle bija viņa ziņā. Un tas ir pareizi, jo tas ir "viņa ezers".

Sāka ekipāža ar pāris ieskaites līdakām un vienu asari. Kas zīmīgi, ka pirmā līdaka bija pirmajā metienā. Šāds triks sanāca Mārim. Tad bija meklēšanas posms, kurā netika noķertas zivis. Pēc tam, pēc Imanta norādēm, ekipāža pārbrauca un nostājās citā vietā, kura viņiem izvērtās ļoti veiksmīga. Šajā vietā viņi noķēra padsmit līdakas, no kurām lielākā daļa gāja ieskaitē. Vēlāk vēl tika mainītas vietas, noķerts pa kādai līdakai un asarim. Uz secensību beigu daļu atkal tika sameklēta kāda no Imantam zināmajām vietā, kurā bija gana zivīga. Ķērās te gan asari, gan līdakas.

Uz sacensību beigām jau asari bija no tabulas izstumti un pat 52cm līdakas sāka stumt ārā 50cm līdakas no tabulas. Par cik ieskaitē iet 20 lielākās zivis, tad šoreiz sacensību protokols pilns ar līdakām! Tā bija fantastiska cope. Brīžiem copēja tā, ka pats laivā knapi varēju nosēdēt. Gribējās pašam paķert spiningu un copēt! Vismaz man nebija garlaicīgi un varēju bieži mērīt zivis un skatīties kā darbojās ekipāža, kuru tiesāju.

Kas interesanti, ka pēdējā minūtē abiem vēl pa zivij. Smuks asaris un mēra līdaka, kas vēl izstūma no tabulas mazāku līdaku. Jābūt labam rezultātam. Man no vienas puses prieks, ka viņiem tik labs rezultāts, no otras puses bažījos kā būs manai komandai. Kā parādīja pirmās dienas rezultāti, tad pēc pirmās dienas Imants ar Māri bija otrajā vietā. Pirmā vieta manas komandas sportistiem Amundam un Gatim. No pārējiem manas komandas sportistiem labs rezultāts bija Armandam un Kasparam, bet pirmā diena neveiksmīga bija padevusies Gintam ar Ivaru un Viktoram ar Māri.

Vakarā atkal bija komandas sapulce, kurā viss tika analizēts un kalti plāni sacensību otrajai sacensību dienai. Pēc sapulces jādodas pie miera, jo otrajā dienā starts ir 6:00 un 5:00 jau bija jābūt starta vietā uz brokastīm. Es gan nedomāju, ka viegli bija aizmigt maniem komandas sportistiem, sevišķi tiem, kuriem pirmā diena nebija izdevusies. Piedevām tīri fiziski visi bija arī nocepušies un nogurdināti, jo saule un karstums bija diezgan iespaidīgi.

Svētdienas rīts iesākās ar nedaudz vēsāku laiku. Pēc brokastīm, pirms 6:00 laivas devās ezerā, lai atkal divās kārtās trauktos un sevis izvēlētajām vietām.

Pēc pirmās dienas rezultātiem jau bija skaidrs, ka kāds arī pievērsīs uzmanību kur brauc Imanta/Māra ekipāža. Un tā arī bija. Pirms sacensību sākuma viņi jau bija novaktēti un netālu apstājās arī cita ekipāža. Velti, jo tur tajā rītā zivju nebija. Viens zemmērs un viss. Tika mainīta vieta. Pirmo ieskaites zivi tabulā ierakstīju, kad jau bija copēts gandrži divas stundas. Vispār otrajā dienā Imantam un Mārim tik raiti negāja.

Tika meklētas vietas un pareizā veiksmes atslēga, bet katra mēra līdaka nāca grūti un "ar smagu darbu". Viņus svētdien bija apsēdušas zemmēra līdakas. Tās laikam tika noķertas kādas 30gb, bet punktu no tā tabulā vairāk nepalika. Sacensības viņi noslēdza ar desmit mēra līdakām, kas bija nākušas smagi kapājot un vienu asari. Toties sacensību otrā diena izvērtās ļoti veiksmīga manai komandai. Eboat Fishing Team svētdienā nostartēja ļoti labi. Kopvērtējumā par Burtnieka posmu Amunds/Gatis nosargāja savu pirmo vietu, Armands/Kaspars individuāli trešie! Viktors/Māris un Gints/Ivars arī krietni uzlaboja savu rezultātu, līdz ar to komandu ieskaitē EFT2 zelts un EFT1 bronza! Veiksmīgas sacensības priekš EFT!

©Jānis Stikuts

Šogad kopā ar sportistiem tiek apbalvoti arī tiesneši, līdz ar to arī man tika medaļa par 1.vietu komandu vērtējumā! Māris Audriņš un Imants Saulītis kopvērtējumā nosargāja vietu desmitniekā un viņiem kopvērtējumā dalīta 8.vieta.

Veiksmīgs komandas starts, pozitīvas emocijas, jaunas atziņas. Burtnieks maijā tiešām ir ļoti devīgs un tur droši var doties uz līdaku copi. Tagad, pēc sacensībām, gan jādod kādas dienas līdakām atpūsties, jo sadurstītas tika ļoti daudzas un diezin vai būs baigās ņēmējas. Atziņu un iespaidu ir ļoti daudz, varētu pat teikt, ka galvā pašlaik tāds neliels juceklis. Jau tas informācijas apjoms vien, ko ieguvu no savas komandas, nav tik ātri sagremojams. Katrā gadījumā šī būs ļoti interesanta sezona, kurā ļoti daudz iegūšu.

Vēlos pateikt, ka Eboat Fishing Team ir ne vien ļoti profesionāls kolektīvs, bet arī ļoti saliedēts un draudzīgs, kas uzreiz arī man ļauj sajusties kā daļai no komandas. Un mums ir labākais treneris - Jānis Briedis! Viņa degsmi un fanātismu uz copi var tikai apbrīnot!
Šo sacensību tēmu un kādu nelielu atskaiti un iespaidus par katru posmu mēģināšu uzrakstīt arī turpmāk! Ne asakas visiem!

foto: parcopi.lv

o r i ģ i n ā l s

 
 
Novērtē rakstu:
  • Vērtējums ir 4.9090909090909 no 5
(11 balsis) - lai vērtētu, nepieciešams reģistrēties
[2] Komentāri | dilst | aug
 
martinsgrinb

Gut!

22.05.17 Atbildēt | Ziņot 1
Vits
Vits :

paldies, labi uzrakstīts!

23.05.17 Atbildēt | Ziņot 1
Uz augšu
 
Creative templates for Google Ad Manager