Veidosim saturu kopā!
  • Jūsu novadā gaidāmas vai jau aizvadītas copmaņus saistošas aktivitātes?
  • Jums ir viedoklis par copmanim aktuālu tematu?
  • Esat izbaudījis aizraujošu copes piedzīvojumu?

Rakstiet mums! Pievienojiet attēlus (vai uzticiet tos piemeklēt CL redaktoram) un mēs nodosim Jūsu vēstījumu visai Latvijas copmaņu saimei!

Jaunākie komentāri

Seko līdzi

RSS barotne
Seko līdzi jaunākajiem CopesLietas.lv biedru rakstiem sev ērtā veidā izmantojot RSS barotni.
Auseklis.lv | 25.jūnijs 2017, 12:24 | 11 komentāri | 15856 skatījumi

Zandartu ķeršanā svarīga pacietība un laikapstākļi

Lielākajai daļai makšķernieku jūnija top zivs nenoliedzami ir zandarts, kā nekā šajā mēnesī tos pēc nārsta lieguma perioda atkal var copēt. Zandarts ir varena zivs un viena no tam, kam ir salīdzinoši maz asaku. Mūspusē viens no copmaņiem, kurš orientējies uz to ķeršanu, ir limbažnieks Kaspars OZOLIŅŠ.

©sutterstock.com

Makšķernieks atklāj, ka zandartiem pievērsās pirms vairākiem gadiem, kad pārcēlās uz dzīvi pie Limbažu Lielezera. Pirmos pāris mēnešus neko nav dabūjis, bet tad vēlā rudenī pieķērās 1,6 kg smags zandarts. Tas bija viņa makšķernieka mūžā pirmais. Tā arī sākās K. Ozoliņa interese par zandartiem. – Toruden izvilku 33 zivis. Nākamajā sezonā jau bija 76, pēc tam 170. Viengad izvilku pat 230 zandartu! Visus noķertos gan nepaturu. Sarunbiedra minētie skaitļi attiecas tikai uz mēra zandartiem, ko atļauts paturēt lomā. Ja pieķeras zemmēra, tie jālaiž atpakaļ.

Žēl, jo apmēram 80% pēc atlaišanas uzpeld ar vēderiem uz augšu… Vienīgais mierinājums, ka tos uzreiz kāds apēd. Dažas reizes pats esmu redzējis, ka ūdens vien nomutuļo un zandartiņa vairs nav.

Viņš vērtē, ka Lielezerā apmēram 70% no visām plēsīgajām zivīm ir tieši zandarti. Diezgan daudz to ir arī, piemēram, Augstrozes Lielezerā un Lādes ezerā. – Bet kur man skriet, ja tepat pie mājas ir labi! – spriež makšķernieks. Paša lielākais ir apmēram 6,6 kg smags zandarts, bet Lielezerā mīt arī lielāki:

Man trīs lielie ir aizgājuši. Viens bija aptuveni 10—12 kg smags, pievilku pie laivas, redzēju, bet... Divus atkal nevarēju dabūt no grunta augšā. Manīju, ka apakšā grozās, bet „pacelt” nevarēju. Savai lielajai zivij laikam vēl neesmu gatavs.

Par zandartu veiksmi gan nesūdzos. Ja ir kaut viena zivs, tas jau ir labs vakars, – noteic Kaspars. Pēdējos gados Lielezerā viņam ķeroties zandarti, kas nav lielāki par 3 kg. Iespējams, iemesls ir tas, ka ezerā ir patiešām daudz balto zivju un lielie plēsēji ir paēduši. Zandartiem arī nepatīk motorizēto transportlīdzekļu pārvietošanās ūdenstilpē. Kā motorlaiva nobrauc garām, tā cope pazūd.

K. Ozoliņš nepiekrīt apgalvojumam, ka zandarts ir grūti noķerama zivs: – To gaidot, tikai jābūt pacietīgam. Vajag tikt pie pirmā, un tad jau aizies. Copmanis iesaka nekādā gadījumā dzīvajai ēsmai noķertās pusdzīvās vai nobeigušās zivtiņas nemest atpakaļ ūdenī vietā, kur tiek makšķerēts. Ja plēsējs īsti negrib ēst, tas tomēr pakamps pusdzīvo raudiņu un ar to tam arī pietiks. Maz iespēju, ka tas vēl pieķersies. Visus zandartu (un ne tikai) copes knifus makšķernieks, protams, neatklāj, bet ar dažiem padalās: – Zandartiem patīk dzīvoties zem laivas. Bieži gadījies, ka ieliec makšķeri ar dzīvo ēsmu turpat pie laivas, un tie pieķeras. Nāk uz mazajām zivtiņām, ko pie laivas piebaro un ķer dzīvajai ēsmai. Kur mazā zivtiņa, tur arī plēsēji! Tā kā Kaspars dzīvo pie ezera, viņš tajā iebrauc katru vakaru.

Ja pāris vakaru neesmu bijis ezerā, tikpat ilgi pēc tam sēdēšu pa tukšo. Izeju no ritma. Ja atrodu, kur zandarti ganās, cope ir visu laiku. Pavirzies pa labi vai pa kreisi, bet turies tam baram līdzi. Vienreiz divās stundās dabūju 19 zandartu. Spēju tikt likt ēsmu! Es parasti ar laivu noenkurojos, iemetu makšķeres un gaidu. Kur man iepatīkas, tur arī sēžu. Tas vienmēr atmaksājas. Varbūt makšķernieka intuīcija. Šai zivij, lai tā būtu aktīva, patīk dažādi laikapstākļi, galvenais, lai tie būtu pastāvīgi vismaz nedēļu vai divas.

– Teic, ka austrenis ir bada vējš un, tam pūšot, zivis neķeras. Vienvasar tas pūta visu sezonu, bet zandarti ķērās! – atminas sarunbiedrs. Nav arī noteikta diennakts laika, kurā šie plēsēji labāk ķertos, katram copmanim ir savas, tā teikt, laimīgās stundas. – Man vairāk sokas pēc darba – ap pussešiem vakarā. Iebraucu ezerā un tad līdz kādiem 11 nosēžu. Makšķerēju arī no laipas, no krasta. Jāpatur prātā, ka, gaidot copi, nedrīkst nervozēt. – Ja esi uzvilkts, par kaut ko kreņķējies, neveicas, – zina teikt K. Ozoliņš.

Atšķirībā no līdakas, kas jo smagāka, jo sīkstāka, zandarts ir sulīgs jebkurā vecumā un svarā. K. Ozoliņš tos žāvē vai grilē. Garšojot ļoti labi. Saldēt gan nav ieteicams, jo pēc atkausēšanas tam vairs nav īstā garša. Tiesa, ģimenes locekļi vairs ēdot tikai zivju kotletes. – Zandartus neļauju tajās gatavot. Tas būtu grēks, kā nekā tam ir baltā gaļa kā mencai. Kotletes parasti gatavoju no līdakām. Izgriežu fileju, samaļu, pielieku klāt speķi – kādu trešo daļu, lai nav sausas. Var likt klāt arī baltmaizi, zaļus vai vārītu kartupeļus, skābo vai saldo krējumu. Kā kuram patīk. Ja vēlas sulīgas kotletes, jācep uz ātras uguns, – iesaka makšķernieks.

A U S E K L I S . L V

 
 
Novērtē rakstu:
  • Vērtējums ir 3.4 no 5
(5 balsis) - lai vērtētu, nepieciešams reģistrēties
[11] Komentāri | dilst | aug
 
zverkavis

"Nākamajā sezonā jau bija 76, pēc tam 170. Viengad izvilku pat 230 zandartu"

"Žēl, jo apmēram 80% pēc atlaišanas uzpeld ar vēderiem uz augšu"

"Pēdējos gados Lielezerā viņam ķeroties zandarti, kas nav lielāki par 3 kg"

Es vienīgais šeit atrodu visnotaļ loģisku likumsakarību?

25.06.17 Atbildēt | Ziņot 5
sragiagiaA

Nu a ko darīt? Neķert tik bieži, lai tikai 100 pa gadu noķertu, nevis 200 un attiecīgi būs mazāk mirušo? Diez vai makšķernieks vainīgs, ja zandarts neizdzīvo, vārīga tomēr tā zivtele.

25.06.17 Atbildēt | Ziņot 1
onkyo
onkyo > sragiagiaA:

Izvēle ir vienmēr - ja ķer uz dzīvo, var likt lielāku ēsmu, lai atsijātu mazo zivi un pēcāk izņemot āķi tā zivs nav jānomoca, var piecirst ātrāk vai ķert uz mākslīgo ēsmu.

25.06.17 Atbildēt | Ziņot 2
JOHNNYR
JOHNNYR > onkyo:

Pilnībā tev piekrītu, kad skatos kā citi ķer dažreiz smiekli nāk, tiek lietotas tik mazas ēsmas zivtiņas ka mazais žanis ātri ierij un vairs nav amnestējams. Visiem droši iesaku lietot lielākas ēsmas zivis. 100 g smagu raudu kg smags žanis ieloka ka nemetas! :)

25.06.17 Atbildēt | Ziņot 0
ZivjuZaglis

nesāciet atkal vaimanāt ;) , svētdienas copmaņi. 230 žaņi kaislīgam copmanim gada griezumā norma vien i. ja vēl pensis un uz ūdeņiem katru otro dienu ...

25.06.17 Atbildēt | Ziņot 0
jurists

230 - tas jau ir maniakāli

25.06.17 Atbildēt | Ziņot 0
snitraM

Ja par tiem 230 zandartiem - uz gada griezuma daudziem tas nav vispār nekas, tikai cik no tiem tiek paturēts. Ja jūs zinātu cik Lielupes vietējie saskalda nelielā rudens periodā kad tas tur turas blīvos baros - tas ir pipec. Par zandarta izdzīvošanas procentu man raksta autoram jāpiekrīt, man ar nepatīk tos ķert vairāk uz dzīvo, pat ja āķis nesēž dziļi un to itkā saudzīgi izvelk - ļoti bieži tas vairs nekur tālu neaizpeld. Pat ja tas sprigani aizšaujas prom un ir ok - esmu jau daudzas reizes novērojis ka pēc 5 minūtēm tas ar straumi vai vēju tiek piepūsts zāļu malai kur to kaijas piebeidz (bet cik ir to neredz). Par lielo dzīvās ēsmas zivtiņu izmantošanu - zandarts ņem tāda izmēra dzīvo pie kādas ir pieradis - vasarā tas ir 4-6cm - no viena punkta 5 copes un turpat raudiņa ~10cm tiek pilnīgi ignorēta - ar to daudz esmu mocījies un neņem viņš rupjo dzīvo Lielupē līdz brīdim kad ūdens kārtīgi atdziest.

26.06.17 Atbildēt | Ziņot 3
JOHNNYR

Tu man gribi pateikt ka 2.5 kg + žanis barojas ar 4-6 cm zivtiņām? Vairāk jāeksperimentē ar ēsmas zivtiņas veidu, pasniegšanu un citām niansēm. Rauda manā novērojumā nav īpaši iecienīta - vasarā ļoti labi strādā plicis (tieši plicis nevis brekša bērns), dažreiz izcili rezultāti ir uz liela ķīša. Tāpat zandartus neķeru uz dzīvās ēsmas. Uz āķa lieku palielu beigtu zivtiņu, kurai mugurā ar nazi iegriežu 3 vietās (lai izskatās kā kosta). Pagaidām šogad vēl nav bijis neviens zemmērs! :) Lai veicas un paldies par komentāru!

28.06.17 Atbildēt | Ziņot 0
otinjsh
otinjsh > JOHNNYR:

100punkti 3kg žanis barojas arī ar 4-6cm zivtiņām, bet mazās diez vai barojās ar pličiem, brekšiem utml. Ja nu vienīgi kad baisi pikti. Vasarā reti tas gan ir. Rudenī jau cits stāsts.

Savā naivumā te centos ko pierādīt ar 5"-9" nesen Daugavā, kā teikt pēc rudens inerces, un skuju. 5min vēlāk 3.3" novelkot un 3+kg galā. Domā ko gribi

Lielu ēsmu, it sevišķi mākslīgo, vasarā es neliktu.

Jā, slinki sēžot ar gaļas gabalu uz āķa var un pat vajag tā darīt, bet arī lielās zivis tas rakaris ierij līdz ūkai un ir praktiski tikai apēdams. 80%+ gadījumos āķis sēž rīklē. Dziļi.

o.

P.S. Protams, ne visi ūdeņi ir lasāmi pēc viens šablona.

28.06.17 Atbildēt | Ziņot 1
JOHNNYR
JOHNNYR > otinjsh:

Man tieši jūnija beigās- jūlijā lieliski strādā 5collu gumijzivis gan Relax, gan ēdamās! :) Iespējams tā spēle tev sanāk ar mazajām gumijām labāk, kā ar lielajām! Iespējams vēl kāds cits faktors, taču vienu es zinu droši, vasarā lielais zandarts smalko zivi neizvēlas tik bieži. Tīrot vēderā parasti ir palieli pliči un raudas, dažreiz pat asari, kas izskaidrojams ar to ko ūdens ir silts un zive ātri pārstrādājas. Tieši rudenī kuņģos biežāk ir nelieli asari, ķīši un ja bijis labs nārsts arī mazie zandarti. Ķerot uz gruntenes mans mērķis nav noķert pēc iespējas vairāk, pietiek ar 1 zandartu, kuru parasti paturu. Neesmu arī novērojis ka viņi ļoti dziļi ierij, parasti ķerot ar savu sistēmu gandrīz visi ir amnestējami! Paldies arī tev par komentāru, centīšos vairāk eksperimentēt un papētīt tavas atziņas! :)

28.06.17 Atbildēt | Ziņot 0
andreiko

Viss ir gandrīz taisnība, tikai viens jautājums. Man ir teikuši, ka Limbažu Lielezera zandarti gandrīz neesot ēdami, jo tur pludina kaut kādus sūdus iekšā. Man kā gaujiniekam ir cits piemērs. Ir viens kaimiņš, visu gadu USā, pa vasaru šeit (ziloņu dresētājs). Un šis bija pasācis iet uz Dzirnezeru, tur normāli sabarojot, var tikt arī pie laba breksēna (1 -2 kg). Mājinieki šim beigās teikuši - beidz, labāk ej tepat uz Gauju (standarts ap 700 g), cita garša. Tie Dzirnezera brekši esot vienkārši negaršīgi.

27.06.17 Atbildēt | Ziņot 0
Uz augšu
 
Creative templates for Google Ad Manager