Veidosim saturu kopā!
  • Jūsu novadā gaidāmas vai jau aizvadītas copmaņus saistošas aktivitātes?
  • Jums ir viedoklis par copmanim aktuālu tematu?
  • Esat izbaudījis aizraujošu copes piedzīvojumu?

Rakstiet mums! Pievienojiet attēlus (vai uzticiet tos piemeklēt CL redaktoram) un mēs nodosim Jūsu vēstījumu visai Latvijas copmaņu saimei!

Jaunākie komentāri

Seko līdzi

RSS barotne
Seko līdzi jaunākajiem CopesLietas.lv biedru rakstiem sev ērtā veidā izmantojot RSS barotni.
parcopi.lv | 31.jūlijs 2017, 21:55 | 2 komentāri | 4136 skatījumi

Skats no iekšpuses. Kokneses posms

Kā jau iepriekš tiku solījis, tad uzrakstīšu atskaiti par sezonas izšķirošo, trešo un pēdējo Kokneses posmu, šī gada Latvijas čempionātā spiningošanā no laivām. Rakstīšu atkal par to, kā visu redzēju es, būdams daļa no šī gada čempionu komandas - Eboat Fishing Team!

Kokneses posms bija sezonas pēdējais un izšķirošais posms, tāpēc visas komandas šajā posmā sāka treniņus jau laicīgāk, lai saprastu kas, kā un kāpēc notiek pie dažādiem apstākļiem. Eboat komanda un arī citas komandas pēdējos treniņus sāka jau pirmdienas dienā, lai labāk sagatavoties mačiem. Es komandai pievienojos ceturtdienas pēcpusdienā, kopā ar vēl vienu komandas tiesnesi Mārtiņu Tihonovu. Līdz šim brīdim komandai jau bija gājis visādi un īstas skaidrības vēl nebija, bet jau bija daudz kas saprasts.

Mēs ar Mārtiņu iekārtojāmies un uzreiz arī laidāmies uz copi. Mūsu rīcībā bija Alumacraft Jon Boat laiviņa(tautā saukta par Džonīti) komplektā ar eholoti un 5z/s motoru. Jāsaka, ka laivai gaita ir ļoti laba. Mēs divatā ar mantām pārvietojāmies ar 19km/h ātrumu. Tātad ielaidāmies un uzreiz bija skaidrs, ka nekur ļoti tālu mēs nebrauksim, bet par laimi Mārtiņš bija Koknesē gan pats copējis, gan tiesājis iepriekšējo gadu mačus, tāpēc paļāvos un viņa zināšanām un drīz vien mēs jau piestājām pirmajā vietā. Ilgi nebija jāgaida un bija arī pirmās copes. Drīz vien Mārtiņš tika arī pie zandarta.

Pārbraucām uz citu vienu, kur Mārtiņš arī tika pie zandarta. Nedaudz pārvietojāmies. Un tad sekoja tas, ko nu es nekā negaidīju - man uz dropšotu uzsēdās zivs tajā brīdī, kad es pievilku nedaudz mānekli. Es tik ļoti apstulbu, ka pat nepiecirtu zivi, tikai sāku stiprāk vilkt un teicu Mārtiņam, ka man ir kaut kas labs! Uztveramais tīkliņš mums bija mazais, tomēr labāk tāds - nekā nekāds. Mārtiņš bija jau kaujas gatavībā, kad pie laivas parādījās sams. Cap, un Mārtiņš to meistarīgi iesmēla tīkliņā! Āā, super! Man pirmais sams spiningojot! Nebija liels - 2.2kg, garums 72-73cm, bet tāpat patīkami!

Sasitām ar Mārtiņu pieci un turpinājām copi. Sāka krēslot. Mārtiņam vēl viens zandarts(kopā no trim, viens bija mērā) un mēs jau devāmies krastā. Šī tāpat bija cope savam priekam, jo komandai mēs nekādu lielo pienesumu ar copi šādā laikā nedotu, jo sacensības nenotiek vēlā vakarā.

Piektdienas rīts. Šoreiz dodos iekšā ūdenī kopā ar savu komandas ekipāžu, kuras tiesnesis esmu - ar Gintu un Ivaru. Kā jau pēdējā dienā pirms sacensībām, daudzas atrastās vietas treņinos netiek aiztiktas. Ar domu, ka tur būs zivs sacensībās.

Pārsvartā tiek apskatītas šaubīgās vietas un meklētas jaunas. Jāsaka, ka piektdien šādā režīmā bija drausmīgākā necope. Brīžiem jau sākām ākstīties, vai mēģinājām noķert kādu meženi! Tās tur brīžiem dauzās uz nebēdu, bet noķert to mērķtiecīgi, laikam gandrīz neispējami. Lai, vai kā piektdienas treņinu dienā nekādas jaunas vietas atrastas netika. Man personīgi vispār tikai četras copes un viens noķerts asaris. Šajā sakarā gan viena vērtīga atziņa priekš mačiem, ka asari sēž pašā krastā.

Jāmet praktiski krastā un jālavierē starp akmeņiem, lai nenorautu mānekli, tad varēja cerēt uz asari! Šādai copei tīri labi der sportistu "necienītais" rotiņš. Piektdienas vakarā tradicionālā komandas sapulce. Kurā tiek izrunāts viss piedzīvotais treņinos, uzklausīti visu viedokļi un tiek izstrādāta stratēģija sacensību pirmajai dienai.

Sestdiena. Tuvojās sacensību starts. Notiek izloze. Eboat Fishing Team2 tiek salozēts vienā pārī ar Lucky John komandu. Es tieku par tiesnesi Lucky John ekipažai Valteram Rubenim un Aldim Vārnam.

Ar izlozi esmu apmierināts, jo sēdēšu ērtā laivā, plus varēšu pavērot darbībā zinošus un labus copmaņus! Pirms mačiem iepazīstamies, sasvecinamies un drīz vien laižam ūdenī. Sacensību pirmajā dienā šī ekipāža startē pirmajā grupā, tāpēc pēc pirmā šāviena jau drīz vien traucamies un viņu uzvēlēto starta vietu.

Jau pirmajā vietā seko pirmās copes un tiek noķertas arī pirmās zivis(zandarti), tomēr tie netur mēru. Jau pagājis vairāk par stundu, vieta jau nomainīta un te laivā tiek iecelts arī pirmais mēra zandarts. Tieši 45cm! Zandarts peld tālāk, bet Aldis un Valters turpina presēt Daugavas ūdeņus. Pēc pusstundas laivā tiek iecelts vēl viens mēra zandarts. Atkal 45cm. Tad seko liela bezpunktu pauze.No 14:50-17:30 netiek noķerta neviena zivs , kas nestu punktus. Toties vienā vietā līdz laivai atskrēja līdz stabila mēra līdaka ar rētu uz muguras. Aldis ar Valteru norunāja, ka vēlāk viņu noķers. 17:30 laivā tiek iecelts vēl viens mēra zandarts, pie kam pie laivas šis jau paspruka un tikai ar uztveramā tīkliņa palīdzību tiek iecelts laivā. Komandas darbs!

Pēc 15minūtēm laivā vēl viens zandarts, kas atbilst mēram. Tālāk ekipažai atkal necopes brīdis. Tiek pieņemts lēmums aizbraukt pēc tās līdakas. Un jau kādā 2-3 metienā šī līdaka tiešām noreaģē uz mānekli un tiek ievilkta laivā. To, ka tā ir tieši tā, var pateikt pēc rētas uz muguras. Labs bonusiņš 41minūti pirms sacensību beigām 3025punktu izskatā. Secensību beigu fāzē Aldis un Valters liek uz zandartiem. Un nekļūdās. 10minūtes pirms sacensību beigām laivā tiek iecelts skaistākais šīs dienas zandarts - 61cm! Sacensībām noslēdzoties šai Lucky John ekipāžai 14937punkti. Domāju, ka Kokneses posma tas ļoti labi. Tā arī bija. Viņi pēc pirmās dienas trešie. Mūsējiem visai mainīgas sekmes pēc pirmās dienas. Armandam ar Kasparu bija ļoti neveicies ar mēra zivīm, Viktors ar Māri savu vienīgo mēra zivi noķēra uz sacensību beigām, bet toties jau diezgan pieklājīgu, pāri 70cm līdaku, kas deva jau tīri pieklājīgus punktus. Pēc pirmās kārtas labāk bija Amundam ar Gati un Gintam ar Ivaru. Gints ar Ivaru bija tikuši pie asariem un bija nostrādājusi arī piektdienas treniņā atrastā tēma. Vakarā atkal sekoja komandas sapulce, kurā tika izstrādāta stratēģija maču otrajai dienai, kas ir arī visa šī gada čempionāta pēdēja sacensību diena.
Otrā sacensību diena. Agrais rīts.

Drīz jau sēžu laivā pie Valtera un Alda. Šoreiz jānoskatās kā pēc pirmā signāla aiztraucas uz copes vietām tie, kas vakar noskatījās, kā aizbraucam mēs.

Aldis un Valters pēc starta signāla izvēlas jau pārbaudīto vakardienas piegājienu un tiek meklēts zandarts ar dropšota sistēmas palīdzību. Pasakaini skaists rīts, bet copes nav. Tiek pamainītas vairākas vietas, bet copes joprojām nav. Jau pagājušas divas stundas no mačiem, jau trīs - a nekā! Ekipāžas rezerves plāns, ka zandarts varbūt sāks ņemt tuvāk sacensību beigām, tāpēc tagad jāpameklē asari un līdakas. Kaut kas tiek atrasts, bet mēru tur tikai viens asaris. Vismaz kaut kādu punkti, jo pirmajā dienā septiņas ekipažās palika pa nullēm! Tas ir tas, ko minēju raksta sākumā. Daugavas ūdeņi ir grūti arī sportistiem. Tieši ar to otrajā dienā saskārās Lucky John ekipaža.

Un tie galīgi nav svētdienas copmaņi, kam pietrūkst pieredzes un saprašanas ko un kā darīt. Tā arī līdz sacensību beigām vairāk neviena mēra zivs laivā netiek dabūta. Čaļi skumji, bet neko nepadarīs. Tāds ir tas makšķerēšanas sports un tādi ir Daugavas ūdeņi! Manējiem viss salicies labi pēc otrās dienas. Armands ar Kasparu šoreiz nostartējuši sevis cienīgi un otrā diena novinnēta, tomēr kopā par posmu nedaudz pietrūka un viņiem ceturtā vieta. Uzvara šajā posmā Amundam Liepiņam ar Gati Zariņu! Otrā vieta par Kokneses posmu ir Stream ekipažai Konstantīnam Kravčenko un Aleksandram Goļicinam. Trešie ar tikpat punktiem Lucky John ekipāža Kārlis Goldmans un Egīls Draudiņš.

Komandām par šo posmu ir šādi:
1.vieta Eboat Fishing Team 2
2. vieta Eboat Fishing Team 1
3. vieta Stream

Kopvērtējumā par visu šī gada čempionātu individuāli :
1. vieta Amunds Liepiņš un Gatis Zariņš(EFT2) - 26punkti
2. vieta Armands Ērglis un Kaspars Holms(EFT1) - 27punkti
3. vieta Kārlis Goldmans un Egīls Draudiņš(LJ) - 57punkti

Un komandu kopvērtējums par šī gada čempionātu ir:
1. vieta Eboat Fishing Team 2
2. vieta Eboat Fishing Team 1
3. vieta Lucky John

Rezultātus var apskatīties - šeit!

Priecīgais komandas treneris Jānis Briedis. Ļoti pelnījis uzslavas!

Viss, šī gada čempionāts ir beidzies. Komandai mērķi ir sasniegti, tagad priekšā tikai Latvijas kauss un gan jau arī gatavošanās kādām starptautiskām sacensībām. Pašlaik tiek vākts sastāvs izlasei priekš pasaules čempionāta Krievijā. Domāju, ka EFT sportisti būtu pelnījuši tikt izlasē, ja vien pašiem ir vēlme tur piedalīties. Es pa šiem trīs posmiem esmu ieguvis neatsveramu pieredzi no saviem saviem komandas biedriem, no ekipāžām, kuras esmu tiesājis, izjutis kas tad īsti ir makšķerēšanas sports un kā darbojas komandas mehānisms.

Man tiešām ir ļoti liels gandarījums, ka tieši šosezon esmu bijis daļa no čempionu komandas sastāva un piedalījies visā no iekšpuses. Principā pagaidām pat vēl ir grūti par to runāt, jo ir pagājusi tikai viena diena. Varbūt, kad būs pagājis ilgāks laiciņš un būšu visu savā galvā izvērtējis, varbūt uzrakstīšu sīkāk tieši par savām domām, ieguvumiem un pārdzīvojumiem šajā sezonā.
Pagaidām tas ir viss - ne asakas visiem!

O R I Ģ I N Ā L S

 
 
Novērtē rakstu:
  • Vērtējums ir 4.0769230769231 no 5
(13 balsis) - lai vērtētu, nepieciešams reģistrēties
[2] Komentāri | dilst | aug
 
Kreisais77

Laba atskaite!

02.08.17 Atbildēt | Ziņot 1
ZivjuZaglis

gut!

02.08.17 Atbildēt | Ziņot 0
Uz augšu
 
Creative templates for Google Ad Manager