Talsenieks Juris Bārtulis ar kārtējo noķerto un atlaisto Kaņiera zaļsvārci
Veidosim saturu kopā!
  • Jūsu novadā gaidāmas vai jau aizvadītas copmaņus saistošas aktivitātes?
  • Jums ir viedoklis par copmanim aktuālu tematu?
  • Esat izbaudījis aizraujošu copes piedzīvojumu?

Rakstiet mums! Pievienojiet attēlus (vai uzticiet tos piemeklēt CL redaktoram) un mēs nodosim Jūsu vēstījumu visai Latvijas copmaņu saimei!

Jaunākie komentāri

Seko līdzi

RSS barotne
Seko līdzi jaunākajiem CopesLietas.lv biedru rakstiem sev ērtā veidā izmantojot RSS barotni.
mammadaba.lv | 14.septembris 2017, 16:41 | Komentēt | 2704 skatījumi

Pirmais zelta asaris, sudraba līdakas un mazā sensācija Nr.2

"atlaid mammu!" konkursa tabulā šogad jau 40 ieraksti, ar 31,07 metriem noķertu un atlaistu zivju. Augustā kopā pieteiktas 14 noķertas un atlaistas mēra līdakas un pirmoreiz "atlaid mammu!" konkursa pastāvēšanas laikā pieteikti arī divi prāvi asari – 41 un 37 cm gari, noķerti un atlaisti Lielauces ezerā mammadaba spiningošanas sacensību laikā. Arī mēneša garākā līdaka – 92 centimetri reģistrēta gan mammadaba mačos, gan konkursā "atlaid mammu!". Vairums plēsēju noķerti, izmantojot klasisko spiningu. "atlaid mammu!" dalībnieki ķeršanos LVM ezeros augustā novērtējuši ar vidējo atzīmi 5,85. 85% gadījumu plēsīgās zivis ļāvušās pievilties uz mānekli vējainās dienās; pārējais zivis noķertas mierīgos laikapstākļos, tomēr aktivitāte vējainā laikā novērtēta ar augstāku atzīmi, nekā bezvējā un saulainā laikā.

"Zelta" asari un "sudraba" līdakas noķer mammadaba sacensību laikā

Māra Oltes vārdiem izsakoties – asaris augumā virs četrdesmit centimetriem, tas ir tāds dzīvesgudrs zemūdens vietvaldis, kurš nav gatavs pieķerties kurā katrā laikā un kuram katram makšķerniekam; bija nepieciešami 11 konkursa mēneši, lai sagaidītu pirmos dižasaru pieteikumus. 41 un 37 centimetru asaru pieteicējs Māris Smilga stāsta, ka dižasaru pūznītim uzdūrušies nejauši, meklējot līdakas, jo sacensībās ir svarīgi, lai zivis ir pēc iespējas garākas, tāpēc asari trāpījušies piezvejā. Divi kupraiņi devuši tikpat punktu, cik laba līdaka. Bijušas vēl dažas copes, tad bariņš nozudis. Sacensību režīmā brāļi Smilgas darbojas ar dažāda tipa mānekļiem – Māris ar rotiņu, Aivars ar vobleri. Abi ir vispusīgi makšķernieki – ķer gan ar spiningu, pludiņa makšķeri, kā arī grunteni, copēt abi brauc vismaz divreiz mēnesī. Rudenī uz butēm, pavasarī uz vimbām – sekojot dabas kalendāram. Akciju "atlaid mammu!" zelta asara pieteicējs vērtē atzinīgi: "Labākais ir tas, ka makšķerniekam tiek dota iespēja izvēlēties, tas copi padara tikai interesantāku". Līdaka ir Māra plēsējs Nr.1, bet nākotnē par izaicinājumu uzskata noķert pamatīgu samu. Konkursam pieteiktais Lielauces kuprainis nav Māra rekords, pērn Rustēgā trāpījies par desmit gramiem smagāks par šo, taču augusta asara nominācijas uzvarētājs vērtē, ka Lielauces ezers ar laiku varētu pasniegt vēl dižāku.

41 centimetru garš asaris ir teju kilogramu smags – šim īpatnim ir iespēja paaugties

Augusta garākā līdaka – 92 centimetri, pieķērusies ilggadējam mammadaba sacensību dalībniekam Rinaldam Bērziņam, copējot kopā ar brāli Zigmāru Bērziņu. Cīņa ar Lielauces "mammu" bijusi spraiga un emocijām bagāta, tāpat kā visa diena, bet, pirmā brāļus Bērziņus piemeklēja ķibele – neuzmanīgi novietots, Lielauces viļņos nogrimis viņu elektromotors. Kāds no biedriem nācis talkā un ieniris pēc zudušās ierīces, bet vēlāk ticis piesmelts arī gumijas zābaks un uz jau cietušā elektromotora uztīta spininga aukla. "Diena bija "melna", bet rezultāts labs", rezumē brāļi Bērziņi, jo 92 centimetri ir Rinalda personīgais rekords, bet todien viņi ieņēma 5. vietu. "Pēc pieķeršanās kādas 15 minūtes zivi vispār neredzējām, bija ietinusies palielā mīkstas zāles kušķī, ap kuru riņķojām ar laivu, kamēr brālim piekusa roka", stāsta Zigmārs. Draudējusi noraušanās, un spēcīgās vēja brāzmas situāciju tikai pasliktinājušas, tomēr beigu beigās cilvēciskā attapība ņēmusi virsroku un zaļsvārce uzmanīgi iesmelta tīkliņā.

92 centimetri adrenalīna un prieka
Jau otro reizi noķerta "sudraba" līdaka, iespējams, kādam pieķersies arī trešo reizi

Mazā sensācija Nr.2

27. augustā, jau pēc tumsas iestāšanās, "atlaid mammu!" atlaisto līdaku kopgaruma rekordists Juris Bārtulis, džerkoja Gulbju ezerā. Dienā plēsīgo zivju aktivitāte bijusi minimāla – vien pāris nelielas līdaciņas. Iestājoties tumsai, zivis sakustējušās – bijuši dzirdami skaļi „iznācienu” šļaksti, sekojot intuīcijai un pazīstot ezeru, Juris turpinājis "sesiju" pat neredzot, kur iekrīt māneklis, līdz – spēcīgs rāviens! Kad nepilnus 85 centimetrus garā zaļsvārce guldīta zivjusilē, bijusi jau piķa melna tumsa. Vēlāk aplūkojot paša uzņemtās bildes Juris savu "pusnakts vāravu" salīdzinājis ar Ingusa Goltiņa noķerto un atlaisto līdaku, 22. jūnijā filmējot "atlaid mammu! – muša pret džerku" sižetu raidījumam "Makšķerē ar Olti" (sižetu iespējams noskatīties mūsu iepriekšējās ziņās) un novērojumus iesūtīja "atlaid mammu!" žūrijai. Abos attēlos redzamais, katrai zivij autentiskais raksts sakrīt, kā arī muguras nobrāzums ir vietā. Jura mērījumi liecina, ka līdaka 2 mēnešu laikā paaugusies par nepilnu centimetru un salīdzinājumā ar pirmo noķeršanas reizi ir arī krietni pieņēmusies svarā; zivs apaļais vēders liecina, ka barības Gulbju ezerā ir pietiekami. Juris Bārtulis konkursa "atlaid mammu!" 2. sezonā jau pieteicis 833 centimetrus ar 11 prāvām līdakām. Par mazo sensāciju to saucam tāpēc, ka otrreizējas noķeršanas gadījumi ir daudz biežāki, nekā trešā vai pat ceturtā noķeršanas reize vienai un tai pašai zivij. Konkursantiem atgādinām, ka pēc iespējas kvalitatīvāki fotoattēli ir svarīgi, lai kļūtu par sensācijas autoru. Savus lomus aicinām guldīt ar purngalu pret nulles atzīmi, ar kreiso sānu pret kameru. Septembrī "atlaid mammu!" saņemti jau 5 pieteikumi. Atgādinām, ka konkurss norisināsies līdz 30. novembrim un gaidām jūs LVM ezeros. "atlaid mammu!" atbalsta: Salmo, Lucky John, Norfin, Eboat.lv, Rapala un Anglers Studio Ltd. Visus pieteikumus varat apskatīt šeit.

O R I Ģ I N Ā L S

 
 
Novērtē rakstu:
  • Vērtējums ir 5 no 5
(3 balsis) - lai vērtētu, nepieciešams reģistrēties
[0] Komentāri
 
Nav pievienotu komentāru. Esi pirmais!
Uz augšu
 
Creative templates for Google Ad Manager