Veidosim saturu kopā!
  • Jūsu novadā gaidāmas vai jau aizvadītas copmaņus saistošas aktivitātes?
  • Jums ir viedoklis par copmanim aktuālu tematu?
  • Esat izbaudījis aizraujošu copes piedzīvojumu?

Rakstiet mums! Pievienojiet attēlus (vai uzticiet tos piemeklēt CL redaktoram) un mēs nodosim Jūsu vēstījumu visai Latvijas copmaņu saimei!

Jaunākie komentāri

Seko līdzi

RSS barotne
Seko līdzi jaunākajiem CopesLietas.lv biedru rakstiem sev ērtā veidā izmantojot RSS barotni.
parcopi.lv | 2.oktobris 2017, 16:42 | Komentēt | 2908 skatījumi

Skats no iekšpuses. Latvijas kauss spiningošanā 2017

Pagājušajā nedēļas nogalē norisinājās Latvijas kauss spiningošanā 2017, kurā piedalījos arī es. Kā jau visu sezonu - kā tiesnesis Eboat Fishing Team sastāvā. Paralēli spiningošanai no laivām, notika arī sacensības no krasta, jeb Streetfishing disciplīnā. Tas gan nebija vienīgais jaunums sacensībās.

Šoreiz Latvijas kausā tika izmēģinātas dažādas jaunas lietas. Pirmais jaunums bija tas, ka nebija ierobežotas ūdenstilpne, kurā notiek sacensības. Spiningotāji no laivām varēja braukt uz jebkuriem ūdeņiem, kur no Rīgas centra var aizbraukt. Punkti arī tika rēķināti savadāk. Šoreiz nebija jāraksta protokolā 20 lielākās zivis, bet ieskaitē gāja 3 asari, 3 zandarti un 3 līdakas. Pie tam asarim bija noteikts minimālais izmērs - 25cm! Pie šādiem noteikumiem sportistiem bija krietni daudveidīgāka taktika. Bija iespējami dažādi ūdeņi un jāmāk pārslēgties un dažādu zivju ķeršanu. Vēl viens jaunums bija tas, ka katra ieskaites zivs bija jānofotografē uz mērlentas un kopā ar zivs noķērāju un jāsūta galvenajam tiesnesim, pateicoties tam, rezultātiem varēja sekot līdz arī onlainā. Zivs divas fotogrāfijas bija jānosūta 5min laikā pēc zivs noķeršanas. Teiksim, ja tabulā jau bija bija trīs ieskaites asari, tad noķerot mazāku par protokolā ierakstītajiem, bildes nebija jātaisa un jāsūta. Tikai gadījumā, ja auga klāt izmērs, līdz ar to arī centimetri un punkti. Šoreiz punktus skaitīja summējos zivju garumus. Pie šādas punktu skaitīšanas katrs zivs centimetrs ir no svara un tas, ka var sekot onlainā līdz rezultātiem, palīdzēja kalt taktiku arī pašiem sportistiem, kuri arī sekoja līdz rezultātiem. Teiksim kādu ekipāžu no trijnieka stundu pirms finiša šķir pāris punkti, tad var mēģināt pieaudzēt klāt tos dažus punktus arī ar asari - mēģinot noķert lielāku par dažiem centimetriem, nekā protokolā jau ir. Katrā gadījumā šie bija interesanti jauninājumi un sportistiem šādos apstākļos bija jābūt daudz elastīgākiem un bija jāmāk pielāgoties vairākiem apstākļiem un jāizmanto dažādas spiningošanas tehnikas.

Jaunums bija arī tas, ka katru dienu no jauna tika veikta tiesnešu izloze. Tādā veidā vienu sacensību laikā tiesnešiem bija iespēja tiesāt un vērot divas dažādas sportistu ekipāžas. Šī izmaiņa gan laikam vairāk tāpēc, ka pārus mainīja Streetfishing disciplīnā.

Pirmā diena. Pirmajā sacensību dienā tiku ielozēts Kokneses sporta centrs 1 ekipāžai Jānis Skrabāns - Gatis Rozenbergs par tiesnesi. Pirmajā dienā starts bija pašā centrā starp Vanšu un dzelzceļa tiltiem. Skats jau bija diezgan iespaidīgs, kad visas sacensību laivas stāvēja pašā Rīgas centrā Daugavas ūdeņos un gaidīja starta signālu.

Pēc sacensību signāla katrs devās, kur bija ieplānojuši. Jānis un Gatis sākumā bija ieplānojuši doties ķert līdakas. Kā jau tas bieži ierasts, sacensībās bieži vien viss notiek savādāk kā treniņos. Izvēlētajā vietā līdakas neķērās. Pareizāk sakot līdakas tika noķertas, bet ļoti mazas.

Toties pirmajā vietā izdevās tikt pie pirmā mēra asara. Sakarā ar plāna pirmās daļas neizdošanos, tika pazaudēts diezgan daudz laika un bija jāsāk pārslēgties un plānu B un plānu C! Tālāk Jānis ar Gati pārslēdzās uz zandartu copi. Un atkal tā pati ķibele. Zivis noķert varēja, bet neviena nebija tuvu mēram. Pa starpai trāpījās arī kāds asaris, bet arī tie bija nelieli. Laika palika arvien mazāk, bet punkti bija vajadzīgi.

Plāns C un kārtēja vietas maiņa. Šoreiz tika presēta līdaku un asaru vieta. Līdakas neatsaucās, bet asari tika atrasti. Vienu brīdi ķērās pat diezgan raiti un ātri vien protokolā tika ierakstīti arī vēl divi mēra asari, pie kam viens jau pavisam smuks - 36cm! Bet bija vajadzīga kāds zandarts vai līdaka.

Sacensību noslēdzošo posmu ekipāža mēģināja noķert kādu zandartu, bet diemžēl fortūna bija pagriezusi mugurpusi. Ekipāža Jānis Skarabāns un Gatis Rozenbergs bija atraduši un noķēruši visas zivis, ko vajadzēja noķert, bet diemžēl mēru tās neturēja un pirmajā sacensību dienā protokolā tikai trīs asari. Pēc pirmās dienas rezultāti bija baigi blīvi un tas solīja intrigu un sīvu cīņu otrajā dienā. Pēc pirmās dienas manējai komandai viss bija ļoti skaisti. Individuāli pirmie bija Eboat Fishing Team 1 ekipāža Armands Ērglis - Kaspars Holms. Trešā vieta individuāli Eboat Fisning Team 2 ekipāžai Gints Zeiļa - Ivars Riciks un turpat ceturtajā pozīcijā Eboat Fishing Team 2 ekipāža Jānis Briedis - Edgars Deičmanis. Neveiksmīga diena tikai otrai Eboat Fishing Team 1 ekipāžai Viktors Salimgarejevs - Māris Auziņš. Komandu vērtējumā pēc pirmās dienas vadībā Eboat Fishing Team 2. Pagaidām viss skaisti, bet galvenā cīņa solās otrajā dienā.

Otrā diena. Otrajā dienā tiku ielozēts par tiesnesi Sargofish & Eholotes.lv ekipāžai Martins Balodis - Kristiāns Godiņš. Viņiem pēc pirmās dienas bija otrā vieta individuāli un abi savu meistarību ir jau pierādījuši vairākkārt daudzās Latvijas un starptautiskās sacensībās, līdz ar to man laba iespēja pavērot ko un kā viņi dara un kā tas atšķirās no ikdienas copes un citu sportistu copes.

Uzreiz varu piebilst, ka neko pārdabisku, protams, neieraudzīju. Bet pats veids, kā viņi nostājās copes vietā, kā izplāno ko katrs darīs, ar kādiem mānekļiem un pati mānekļu pasniegšanas tehnika - tas viss izskatījās ļoti pārdomāti, saskaņoti un tehniski. Viņiem gan sākumā neveicās. Pirmās izvēlētās vietas zivis nenesa. Bija pa kādai copītei, tas arī viss. Pat plāns speciāli noķert trīs mēra asarus, lai vismaz tie ir, prasīja daudz laika un nenesa vēlamos rezultātus. Bet nebija nekādas panikas, kaut protokolā pagaidām bija tikai viens mēra asaris. Vēl vairākas vietas maiņas un protokols jau bija pilns ar mēra asariem un tika ierakstīts arī pirmais mēra zandarts.

Tālākie zivs meklējumu nesa tikai asarus, vietām pat smukus un daudz un zemmēra zandartus. Asaru izmērs, ik pa laikam, tika pieaudzēts, speciāli asarus neķerot. Tie ķērās vietās, kur tika meklēti zandarti un līdakas. Līdz sacensību beigām vien dažas stundas, bet protokolā viens zandarts un trīs asari. Viens zandarts trāpījās 44,8cm. Vien tāds nieciņš pietrūka līdz mēram, bet 44,8cm nav 45cm, līdz ar to šādu zivi es ieskaitīt neesmu tiesīgs un arī neskaitīju. Tālāk notika komandas sadarbība un otra Sargofish & Eholotes.lv ekipāža uztaisīja rokādi ar manis tiesāto ekipāžu zandartu vietā, jo viņiem vairs nevajadzēja zandartus. Nevarētu teikt, ka tajā dienā Martinam ar Kristiānu dikti veiktos. Arī šeit zemmēra zivis un vairs nevajadzīgie asari. Bet drīz Kristiānam sekoja ļoti laba un spēcīga cope un tika piecirsta ļoti laba zivs, bet ātri vien viņa iegāja "zacepā" un tika zaudēta kopā ar mānekli. Kristiānam garastāvoklis nedaudz nošļuka un pēc brītiņa to vēl pabojāja vēl viena zivs, kas vilkās līdz, bet nokratījās. Pēc sajūtām stabils mērs. Tomēr pēc brītiņa Kristiānam izdevās nedaudz uzlabot omu, jo izdevās noķert mēra zandartu. Pēc brītiņa arī Martinam mēra zandarts un protokols pilns ar zandartiem un asariem. Tika pieņemts lēmums izmēru neaudzēt, bet pārslēgties uz līdaku copi, kaut laika vairs bija palicis ļoti maz līdz sacensību beigām. Sacensību beigu daļā ekipāža mēģināja noķert līdakas, bet sanāca tikt pie vēl pie vairākiem asariem un viens no tiem uzaudzēja izmēru vēl pa vienu centimetru protokolā, bet pie līdakas nesanāca tikt. Kaut gan viena iespēja bija, bet neuzsēdās. Sacensību beigas un visi devās uz finišu. Pēc rezultātu saskaitīšanas izrādījās, ka Martinam ar Kristiānu ar sasniegto rezultātu pietika, lai nosargātu otro vietu individuāli, bet ja sanāktu noķert līdakas, tad varēja arī sanākt uzvara. Toties stabili atkal nostartēja mani komandas biedri. Kopvērtējumā pirmo vietu izdevās saglabāt Eboat Fishing Team 1 ekipāžai Armandam Ērglim - Kasparam Holmsam. Baigie malači! Stabils un labs sniegums visas sezonas garumā! Un kopvērtējumā trešajā vietā Eboat Fishing Team 2 uz kausu izveidotā ekipāža Jānis Briedis - Egars Deičmanis. Šī ekipāža tika izveidota no komandas trenera un viena no tiesnešiem, tieši uz kausu un sevi labi parādīja. Jānis joprojām ir labā kaujas gatavībā, bet Edgars arī ir krietni pielicis savās iemaņās un ļoti laba debija viņam sanāca ar pieredzējušo Jāni. Gintam ar Ivaru otrā sacensību diena vairs nebija tik veiksmīga un tabulā nācās nokrist zemāk. Viktoram un Mārim šīs sacensības vispār nebija no veiksmīgākajām, bet jāuzteic par cīņas sparu un par to, ka nenobijās startēt kausā ar salīdzinoši mazu laivu un 20z/s motoru.

Indivuduāli Latvijas kausa spiningošanā no laivām 2017 labākie:
1. Armands Ērglis - Kaspars Holms (EFT1)
2. Martins Balodis - Kristiāns Godiņš (Sargofish & Eholotes.lv)
3. Jānis Briedis - Edgars Deičmanis (EFT2)

Komandu vērtējumā labākie:
1. Fishbon
2. Sargofish & Eholotes.lv
3. Eboat Fishing Team 2

Ar to arī šī sezona ir galā. Eboat Fisning Team tā ir bijusi ļoti veiksmīga un man ir liels prieks, ka varēju būt daļa no komandas šādā sezonā. Priekš manis paša šī sezona ir devusi tika daudz jaunas informācijas un pieredzi, ka varēšu visu ziemu to laikam vēl analizēt. Un esmu ieguvis arī daudz jaunus paziņas no copmaņu vidus. Katrā gadījumā ļoti vērtīga pieredze man šajā sezonā. Uz daudzām lietām jau skatos pavisam savādāk un domāju, ka copes pieeja un domāšana vēl mainīsies, kad pamazām sagremošu iegūto informācijas apjomu un vēl pacopēšu kopā ar komandas biedriem. Un pa sezonu esmu iekrājis arī šādas tādas medaļas, pats nestartējot sacensībās. Kā saka - vajag būt īstajā laikā un īstajā vietā! :)

O R I Ģ I N Ā L S

 
 
Novērtē rakstu:
  • Vērtējums ir 5 no 5
(9 balsis) - lai vērtētu, nepieciešams reģistrēties
[0] Komentāri
 
Nav pievienotu komentāru. Esi pirmais!
Uz augšu
 
Creative templates for Google Ad Manager