Veidosim saturu kopā!
  • Jūsu novadā gaidāmas vai jau aizvadītas copmaņus saistošas aktivitātes?
  • Jums ir viedoklis par copmanim aktuālu tematu?
  • Esat izbaudījis aizraujošu copes piedzīvojumu?

Rakstiet mums! Pievienojiet attēlus (vai uzticiet tos piemeklēt CL redaktoram) un mēs nodosim Jūsu vēstījumu visai Latvijas copmaņu saimei!

Jaunākie komentāri

Seko līdzi

RSS barotne
Seko līdzi jaunākajiem CopesLietas.lv biedru rakstiem sev ērtā veidā izmantojot RSS barotni.
Mānekļi | 14.maijs 2020, 19:16 | 2 komentāri | 5272 skatījumi

Foreļu sporta ABC I daļa – vobleri

Jau kādu laiku esmu aizrāvies ar foreļu sportu – spiningošana no krasta ar mākslīgo mānekli. Regulāri piedalos valsts čempionātos, starptautiskās sacensībās ārpus Latvijas, kā arī esmu bijis komandā trīs pasaules čempionātos. Tikko noslēgusies šī gada sezona. Priekšā ir starpsezona, kad atskatīties uz aizgājušās sezonas veiksmēm un neveiksmēm, izdarīt secinājumus un izlemt, kā iesoļot nākamajā.

Lai palīdzētu sagatavoties sezonai, sāku vairāku rakstu sēriju, kurā no sporta forelista skatupunkta pastāstīšu par niansēm un došu padomus ekipējuma izvēlē, atvēršu priekškaru uz vienu otru labi glabātu noslēpumu, kā arī padalīšos ar tīri praktiskām lietām – kā rotiņa pārtaisīšana, džiggalvu līmēšana un citām. Viss turpmāk minētais lielā mērā būs noderīgs arī parastajā foreļu copē, jo uz šo tik daudziem mīļo brīvā laika pavadīšanas veidu liks paskatīties no cita skatupunkta un paņemt savā arsenālā ko jaunu.

Sporta foreļu spiningošanā sākotnēji viss liekas vienkārši: met mānekli ūdenī un velc, un, barošanās vai citu instinktu vadītas, zivis to kamps. Realitātē tik vienkārši vis nav. Iedziļinoties pamazāk sāc apjaust, ka labs rezultāts kā puzle veidojas no daudziem elementiem, kur katram no tiem vēl pastāv entās nianses.

Spiningošanā no krasta tā ir upes nolasīšana, straume un tai atbilstošie mānekļu tipi un padošanas veidi, zivju izmērs, veids, uzvedības modeļi, sportista prasmes izvadīšanā, uzsmelšanā, individuālā pieredze, morālā noturība, stratēģija, komandas saspēle, zonas un starta izloze, laika apstākļu ietekme uz ūdens līmeni, dzidrumu, temperatūru... Tad vēl nāk klāt plašā aprīkojuma un mānekļu palete, apģērbs un apavi.

Desmitiem ražotāju – pārsvarā japāņu – sacenšas savā starpā, lai piedāvātu visiem apstākļiem un vajadzībām piemērotus mānekļus un piederumus. Gribot vai negribot nākas sekot līdzi, jo kā jebkurā jomā arī stream jeb spiningošanā no krasta nekas nestāv uz vietas, pastāvīgi parādās jauni mānekļi, esošajiem rodas jaunas krāsas, modifikācijas, kāti, spoles, auklas un visādi vairāk vai mazāk noderīgi knibuļi.

Kādi ir galvenie mānekļu tipi? Rotiņš, vobleris, silikona māneklis uz džiggalvas, šūpiņš un vēl daži retāk lietojami veidi, kā spinerbaits, bazbaits, propelleris, vaibs.

SMITH

Tādu kā ikonas statusu daudzu lašveidīgo zivju spiningotāju aprindās ir ieguvis Smith zīmols, un arī sporta kastītēs daudziem ir tieši šie vobleri. Lūk, zīmola must have.

Smith D-Incite 44

Smith D-Contact. Garums – 50 mm, svars – 4,5 grami, tips – ātri grimstošs tvičojams vobleris. Kompaktais māneklis domāts straujtecei, kā arī bedru apmakšķerēšanai pirms un pēc krācēm, kur ar to ir lielas iespējas sasniegt grunti. Ķeršanas tehnika var būt dažāda – gan tvičs pie grunts, gan vienmērīga vilkšana. D-Contact no citiem modeļiem patīkami atšķiras ar to, ka ātri nokļūst darba dziļumā un to var sākt animēt uzreiz pēc iekrišanas ūdenī. Piemērs: dziļa bedrīte vai ēnaina pacere pie pretējā krasta – precīzs metiens un tūlītēja animācija ļauj izprovocēt kūtro zivi uzbrukt voblerim, pat īsti nepametot slēptuvi.

Pēdējos gados nākusi klāt versija D-Contact Abalon, kam ir zvīņas imitējošu foliju aplīmēti sāni.

Smith D-Compact 45. Garums – 45 mm, svars – 3,5 grami, tips – ātri grimstošs tvičojams vobleris. Agresīvākās zivis uzbruks D-Contact, savukārt uzmanīgākās jau var kacināt ar delikātāko un lēnāk grimstošo D-Compact. Kopš pagājušā gada sākuma tiek piedāvāts arī D-Compact 38. Šie mazulīši ir vien 38 mm gari un sver 2,5 gramus. Tos jau var raidīt krāces seklākajās vietās vai seklumā pie pretējā krasta – ar nosacījumu, ka uzreiz sāk animēt.

Kas kopīgs D-Contact un D-Compact? Grimstot tie seksīgi šūpojas no sāna uz sānu.

Smith D-Incite 44. Svars – 4 grami, plakans (platums vien 3 mm), tips – ātri grimstošs tvičojams vobleris. Pirmo reizi tā pa īstam D-Incite novērtēju Rumānijā starptautiskās sacensībās Trout Union Cup 2016.

Otrajā starta dienā pēc lietusgāzēm ūdens vēl nebija noskaidrojies, bet līmenis bija pietiekami nokrities, lai sacensības varētu pilnvērtīgi notikt. Izspraucos caur krūmiem sektorā zonas lejasdaļā, kuru citi sportisti bija ignorējuši neērtā, krūmiem aizaugušā krasta dēļ. Straujš plats upes posms ar vienmērīgu, bet stipru straumi. D-Incite metiens 45 grādu leņķī un turēšana, ļaujot tam pašam spēlēt stiprajā straumē, līdz ūdens to piespiež pie krasta, ļāva vēdekļa veidā apstrādāt sektoru un lasīt ņiprās Balkānu varavīksnenes citu pēc citas.

Latvijas upēs šis vobleris labāk savu potenciālu realizēs pavasarī, kad līmenis augsts un straume stipra, vai arī apstrādājot ar tviču kādu dziļāku bedri.

Pēdējos gados nākušas klāt jaunas versijas – D-Incite 64 un D-Incite.

Smith Still un Smith Still Area versija

Smith Still – pēdējais no Smith saimes, bet tajā pašā laikā, iespējams, visnoslēpumainākais. Par šo 40 mm UL jeb ultra light klases voblerīti, kurš sver vien 1,4 gramus un iedziļinās līdz pat 1,5 metriem, sportistu aprindās klīst dažādas leģendas. Tiek piesaukts slavena sportista vārds un stāstītas epizodes no pasaules čempionāta, kur šis filigrānais voblerītis veicis brīnumus. Šaurā lietojuma dēļ man tas ilgu laiku atradās kategorijā “specifisks”. To iedziļinot un pieturot, ļaujot lēni spēlēt tuvu gruntij foreles atrašanās vietā, iespējams izprovocēt pat ļoti pasīvu zivi.

Angler’s Republic Alexandra 50S. Garums – 50 mm, svars – 3,5 grami, tips – ātri grimstošs tviča vobleris. Darba dziļums – 0,3–0,8 metri. Āķu cilpiņu vietā iebūvēti griezuļi – anti hook out system. Šis ir viens no iecienītākajiem titulētā krievu sportista Alekseja Šaņina vobleriem. Šogad Francijā pasaules čempionātā izdevās noskatīties, kā jau pašā oficiālā treniņa izskaņā Aleksejs, filigrāni to dancinot, turpināja ķert jau pamatīgi nopresētas strautenes. Jāpiemin, ka 50S versija tiek ražota tikai Krievijas tirgum. Japānā tirgo 50HW, kuram svars ir 4,5 grami, bet tur tirgo arī mazākas versijas – 35HW (1,9 g) un 43HW (3,3 g). Tieši pēdējo ārzemju mačos, startējot vienā zonā, iedāvināju Aleksandram Vorobjovam par vērtīgiem padomiem. Tā teikt – Aleksandra Aleksandram.

Nesen HW modelim nākušas klāt kosmiski spilgtas krāsas. Domāju, 70 mm versija kādā košā krāsā zem eglītes iepriecinātu ne vienu vien 1. janvāra Salacas apmeklētāju.

TACKLE HOUSE

Vēl viens japāņu zīmols, kura ražojumi ieguvuši atzinību sportistu vidū. Ir pat viens vobleris, ko var nosaukt par svēto grālu – Twinkle.

Twinkle TWS-45. Garums – 45 mm, svars – 2,5 grami, tips – grimstošs, iegrime – 30 cm. Lieliski sabalansēts koka vobleris. Leģenda vēsta, ka forele to iekāro tik ļoti, ka aizskrien garām, apgriežas un sagaida ar kampienu no purngala... Mans iecienītākais krāsojums ir F-5 (Gold Black/Orange belly) (sk. att.). Pačukstēšu, ka daudzkārtējā LV čempiona Uģa kastītē tas ir vienmēr. Šis vobleris ir universāls, to var animēt ļoti dažādi – spēlēs, gan vienmērīgi lēni vilkts, gan pietvičots ar nelielām pauzēm.

Twinkle TWF-45. Tā paša modeļa peldošā versija, garums – 45 mm, svars – 1,6 grami. To atšķirībā no grimstošā brāļa būs iespējams darbināt paseklās vietās, arī palaist pa virspusi vai papludināt zem kāda krūma, kur metienu izdarīt nav iespējams.

Twinkle TWSD-45. Grimstošā jeb deep versija sver tikpat, cik 45S, tikai garā mēle ļaus to iedzīt līdz metram un tādējādi apstrādāt dziļākas vietas.

Buffet S43. Grimstošs, garums – 43 mm, svars – 2,4 grami, iegrime – līdz 50 cm. Ja ir kāds plastmasas vobleris, kurš tur līdzi kociniekiem, tad tas ir Buffet. Labi lido, stabili spēlē, triecienizturīga plastmasa mēlīte, atsaucīgs visa veida vadīšanai.

Buffet 43 Deep (SD43). Šis manā nosacītajā topā būtu augstāk par S versiju. Tieši uz tādu šī gada Latvijas čempionāta 3. posmā man izdevās izmānīt skaistu alatu.

CITI

Skagit Designs Mett’s 40S. Izmērs – 40 mm, svars – 2,6 grami, grimstošs tviča vobleris. Māneklis grimstot šūpo sānus. Nav domāts ļoti stiprai straumei, bet ideāli der mūsu straumēm un straumītēm. Jā, un šis ir Igora Fiļipova mīļākais sporta vobleris.

Skagit Designs Mett’s 40S

Spas Spasov meistara koka vobleri – tautā saukti par bulgāriem. Ilgu laiku vairāku sportistu starta kastītēs tie bija inkognito statusā. Atceļojuši no starptautiskiem mačiem, kuros bulgāru sportisti tos mēdz andelēt. Līdz nesenam laikam tie tika tirgoti lietoti vai ar kādu defektu. Uzreiz jāsaka – konkrētu modeļu nav, kā arī nav divu 100% vienādu. Vienīgais veids, kā tos klasificēt, – šaurāks, īsāks, plakanāks.

Galvenās iezīmes – mazs izmērs, daudzas krāsu versijas un sava aktīva spēle – īsas, vibrējošas kustības. Vobleri sāk darboties, tiklīdz tos sāk vienmērīgi vilkt. Spēli var variēt, ietinot auklu ar nelieliem spoles paātrinājumiem vai arī vienmērīgi velkot ar sekundes intervālu, nedaudz piepaceļot un nolaižot kātu, – tādējādi vobleris imitēs bēgošu ēsmas zivtiņu. Var izmantot arī klasisko stop&go. Lielākos voblerus var arī pietvičot.

Balkānu zīmols Tito Craft

Tito Craft koka vobleri. Šiem vobleriem ir līdzīgs stāsts kā Spas Spasov. Kaut kādos mačos, kur sportisti savā starpā tirgojas, tika nopirkti divi eksemplāri. Abi kādu laiku nostāvēja kastē, līdz tika iemēģināti mūsu upēs. Viens tika uzdāvināts upei, otrs izkrita sacensībās. Man šie vobleri atgādina mazāko un žirgtāko D-Incite versiju. Lieliski tur stipru straumi, tajā pašā laikā plakanās formas un svara izvietojuma dēļ lieliski kustina sānus vienmērīgas vilkšanas laikā.

Uzskaitīšu vēl dažus ievērības cienīgus modeļus, ko veiksmīgi lieto sportisti un ko būtu vērts papētīt vairāk.

DUO Toto (42F, 42SP, 42S, 48F, 48SP, 48S),

DUO Spearhead Ryuki (38S, 45S),

Jackall/Illex Tricoroll (47S, 47HW),

Jackall Tiny Fry 38SP,

Jackall Chabby Minnow (35, 35 Deep),

Jackson Trout Tune (55F, 55S),

Ima Issen 45S,

Ima Sukari 50SS,

Zipbaits Rigge (35F, 35SS, 35 Deep),

Rigge Flat 45S,

Emishi 50S.

Par trīsžuburu āķiem

Tā kā mačos ir atļauts ķert tikai ar bezatskabargu modeļiem, tad ir divi varianti – novīlēt vai pielocīt atskabargas, vai arī nomainīt uz jau gataviem bezatskabargu āķiem. Es vairākumā gadījumu izvēlos otro variantu. Man personīgi patīk ar teflonu pārklātie Vanfook DT-38BL Barbless trīsžuburi. Tas gan ir dārgs prieks – septiņu gabalu iepakojums pie mums maksā ap septiņiem eiro. Vēl viens variants – Owner STBL-1,56BC sērija.

Tad vēl... kur to visu glabāt? Pārsvarā voblerus turu kastītē Meiho Clear Case C-1200NS, savukārt uz startu līdzi ņemu vai nu divpusējo Meiho Reversible D-86, vai arī tikpat platu un garu, bet plānāku Meiho F-86.

Vai minētie vobleri padarīs tevi par labāku foreļu mednieku? Diez vai. Vai to lietošana ikdienas copē palielinās izredzes dažādos apstākļos izkacināt uzmanīgu foreli? Esmu pārliecināts, ka jā.

P. S. Kas kopīgs visiem ātri grimstošajiem vobleriem? Ja tu tos nekontrolē, tu tos zaudē...

CL@Māris Rublāns

 
 
Novērtē rakstu:
  • Vērtējums ir 5 no 5
(5 balsis) - lai vērtētu, nepieciešams reģistrēties
[2] Komentāri | dilst | aug
 
kaspars01

Kur var dabūt tacklehouse?

15.05.20 Atbildēt | Ziņot 0
sliwer

Super! Daudz konkrētas informācijas vienuviet. Un nekā lieka.

22.08.20 Atbildēt | Ziņot 0
Uz augšu
 
Creative templates for Google Ad Manager