Veidosim saturu kopā!
  • Jūsu novadā gaidāmas vai jau aizvadītas copmaņus saistošas aktivitātes?
  • Jums ir viedoklis par copmanim aktuālu tematu?
  • Esat izbaudījis aizraujošu copes piedzīvojumu?

Rakstiet mums! Pievienojiet attēlus (vai uzticiet tos piemeklēt CL redaktoram) un mēs nodosim Jūsu vēstījumu visai Latvijas copmaņu saimei!

Jaunākie komentāri

Seko līdzi

RSS barotne
Seko līdzi jaunākajiem CopesLietas.lv biedru rakstiem sev ērtā veidā izmantojot RSS barotni.
Aktuāli | 7.jūnijs 2020, 14:23 | 2 komentāri | 2513 skatījumi

Liepājnieks no ezera izvelk rekordlielu sudrabkarūsu

Sestdienas rītā Liepājas ezerā veiksme uzsmaidījusi makšķerniekam Mārtiņam Solovjovam, kurš ar pludiņmakšķeri pamanījies noķert vairāk nekā 2,8 kilogramus smagu sudrabkarūsu. Viņa veikums tiks iegrāmatots Latvijas rekordu sarakstā, jo līdz šim nevienam copmanim tik lielu šīs sugas zivi izvilkt nebija izdevies.

“Kaut arī makšķerēju dažādas zivis un dažādiem veidiem, līņu un karūsu cope jau no bērnības bijusi mana aizraušanās. Ir bijuši lieli lomi, taču šis ir īpašs. Zinu, ka līdz šim Latvijā lielākā noķertā karūsa ir 3,15 kilogramus smaga, bet sudrabkarūsa – 2,37,” sacīja liepājnieks M. Solovjovs, kurš vēl sarunas laikā ar “Kurzemes Vārdu” nezināja, ka patiešām noķēris Latvijas rekordzivi. Aplūkojot fotogrāfijas, gan vides pētnieks un makšķernieks Māris Olte, gan institūta “BIOR” vadošais pētnieks Ēriks Aleksejevs apstiprināja, ka M. Solovjova noķertā zivs ir sudrabkarūsa, tātad jauns Latvijas rekords. Lai rekords tiktu fiksēts oficiāli, makšķernieks zivi nosvēris vienā no Liepājas makšķernieku veikaliem.

35 gadus vecais M. Solovjovs sestdien makšķerēt devies jau pirms saullēkta. Viss, tā teikt, kā pienākas – vispirms zivis piebarojis ar līņu un karpu barību, jo pamatā mērķis bijis noķert kādu līni, bet vēl pirms septiņiem rītā piekodusies varenā karūsa. “Kad piecirtu, uzreiz bija skaidrs, ka pieķēries kaut kas liels, taču cīņa ar brango zivi nebija ilga – diezgan ātri to dabūju uztveramajā tīkliņā. Tomēr tā savērpa pamatīgus ūdens mutuļus. Tādus, ka pat stundu pēc tam uz ūdens bija redzami burbuļi,” pastāsta liepājnieks, kurš sudrabkarūsu noķēris vienā no Liepājas ezera polderu kanāliem.

Kā saka viņš pats, arī iepriekš bijuši ievērojami lomi – noķerts līnis nedaudz zem diviem kilogramiem, tāpat pāris līdakas un brekši. “Arī man patīk spiningot un atklāt sezonu 1. maijā, taču ik pa laikam šo dienu labāk veltu līņu vai karūsu copei. Tas nav tāpat vien, jo atsevišķās vietās šīs zivis var ķert tikai līdz noteiktam laikam. Piemēram, manis izvēlētā copes vieta vasaras laikā diezgan ātri aizaug ar ūdenszālēm un makšķerēt vairs nav iespējams. Parasti to var darīt tikai no maija līdz jūnija beigām,” pastāsta M. Solovjovs.

Makšķernieks atklāja, ka gandrīz trīs kilogramus smago sudrabkarūsu esot noķēris uz slieku. “Es pats audzēju sliekas komposta kaudzē un uz tām arī makšķerēju. Daļu arī notirgoju citiem copmaņiem,” teic M. Solovjovs, kuram pašam zivis īsti negaršojot – parasti tās tiekot tuviniekiem. Tā tas bijis arī šajā gadījumā. Tiesa, lielo karūsu esot bijis grūti sadalīt pat ar kārtīgi asinātu nazi, tai ķermenis un zvīņas esot bijušas ļoti stingras. Vienu no zivs zvīņām Mārtiņš paturējis piemiņai par noķerto Latvijas rekordu.

liepajniekiem.lv

 
 
Novērtē rakstu:
  • Vērtējums ir 5 no 5
(3 balsis) - lai vērtētu, nepieciešams reģistrēties
[2] Komentāri | dilst | aug
 
Karlis_K

Nu malacis ka pieteici rekordu, ceru ka manis iedotā infa noderēja.

08.06.20 Atbildēt | Ziņot 3
badapiicka

smuks kukulītis)) Apsveiciens!!

08.06.20 Atbildēt | Ziņot 0
Uz augšu
 
Creative templates for Google Ad Manager